Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa samolotu CASA

grzechniks

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

>Robert Gdansk

Czy ty naprawde wierzysz , ze administracja rządowa /partia rządząca/jakies lobby/busch, w każdym badź razie sami amerykanie zburzyli sobie WTC ????

Zabili tysiące własnych obywateli ( normalnie w WTC mogło przebywać nawet 45 000 osób) , po to żeby znaleźc pretekst to wojny ????

Jeśli chodzi o wyobraźnie , to przy tobie bracia Grimm strasznie prozaicznie wypadają.

Jacch...

Tak sie sklada ze nie wierze w to co opisales wyzej bo normalnemu czlowiekowi ciezko to sobie wyobrazic.

Ale w oficjalne wyjasnienie tez nie wierze....

Ja wiem ze "madrzy" ludzie XXI wieku swiadomi swojej wiedzy negujecie co bardziej irracjonalne posuniecia i kwestionujecie oczywiste dowody bo przeciez juz to jest wyjasnione wiec sie pytam:

gdzie pelen material z tasmy filmowej ze stacji benzynowej kolo pentagonu? (dlaczego go zabrali...przeciez by mieli nastepne piekne ujecia jak biedni amerykanie gina z rak fanatykow)

gdzie czesci samolotu pasazerskiego ktory podobno tam sie rozbil (kawalek silnika i koło to malo ...)

gdzie ten drugi samolot co sie rozbil w polu?

Jacch prosze obejzrzyj zdjecia i nagrania Video ktore raczej nie sa pokazywane w TV i wytlumacz to mi ok? Bo narazie osadzasz ksiazke po jej streszczeniu....

p.s ten "oficjalny" zapis ze stacji benzynowej widzialem. Albo usuneli kilka sek albo to nie samolot pasazerski wywalil w sciane.

Juz znam te tlumaczenia ze pentagon jest niezwykla budowla i wchlania samoloty ale do diabla stary gdzie szczatki..obejzyj sobie inne kraksy nawet te jak w WTC wypakowaly to kupa smieci leciala....a tu nic.

fbi wiedziala o planowanym zamachu, obejrzyj technicznie film z momentu zawalenia wtc, ukrywane i zmienione ekspertyzy materialowe budynkow, znikniecie rezerw zlota pod wtc itp. itd. i niestety zgineli tylko jelenie nie wtajemniczeni, fakty i tylko fakty.

Słowacja wstrzymała się z zakupem samolotów CASA w obawie o życie swoich żołnierzy - tak usłyszałem rano w radio... U nas zycie jak widać jest drozsze - na razie na zabicia 20 wojaków poszło jakieś 215mln USD? Ale z czasem powinno tanieć.

>Qubric, 29 Sty 2008, 22:21

Jeden fachowiec większy od drugiego ;-)

Nie Słowacja, tylko Słowenia (to jest inny kraj).

Pismaki (a konkretnie jakiś specjalista jas) wpadają w histerię.

Tytuł notatki PAP jest:

"Ministerstwo obrony Słowenii poinformowało we wtorek, że rezygnuje z zamiaru

zakupienia hiszpańskiego samolotu transportowego CASA C-295 w następstwie

katastrofy maszyny tego typu w Polsce w ubiegłą środę."

A komunikat ich Ministerstwa Obrony wygląda tak:

"W obecnych warunkach ministerstwo postanowiło wstrzymać proces

zakupu taktycznego samolotu transportowego dla armii"

Czyli nie rezygnują z CASy, tylko wstrzymują podpisanie kontraktu do wyjaśnienia sprawy.

Chyba jest różnica?

Jestem Europejczykiem.

Robi sie nieciekawie

"Według Grzegorza Hołdanowicza, eksperta lotniczego, samo miejsce upadku samolotu pozwala wykluczyć hipotezę, że CASA, podchodząc wzdłuż osi pasa startowego, za wcześnie dotknęła ziemi. Jeśli nawet podchodziła prawidłowo, coś ją z tego toru wytrąciło. - Było to wydarzenie na tyle nagłe, że piloci nie poinformowali o niczym wieży kontrolnej, i miało takie skutki, że samolot zmienił kurs, uderzając w ziemię 300 metrów od właściwego toru podejścia - mówi Hołdanowicz."

Pocisk? Impuls elektromagnetyczny? Czy znana z okresu wojny na Bliskim Wschodzie mozliwosc wejscia do systemow stereowania komputerowego przez znane producentowi nieudokumentowane komendy, vide elektroniczne centrale produkcji francuskiej?

Wystarczyło żeby padł jeden silnik, przy prędkości wymaganej do podejścia do lądowania i wysuniętych klapach pilot mógł nie zdążyć wprowadzić poprawek i po prostu przeciągnął.

Astaroth, 30 Sty 2008, 12:29

>Wystarczyło żeby padł jeden silnik, przy prędkości wymaganej do podejścia do lądowania i

>wysuniętych klapach pilot mógł nie zdążyć wprowadzić poprawek i po prostu przeciągnął.

To chyba jedna z częściej występujących przyczyn wypadków lotniczych - przeciągnięcie przed przyziemieniem.

Zbyt mała prędkość, oderwanie strug powietrza i .....

>Nowy2, 30 Sty 2008, 10:17

>Pocisk? Impuls elektromagnetyczny?

Senicz testował swój nowy wzmacniacz o ujemnym df

i przypadkowo wygenerował puls elektromagnetyczny

który załatwił elektronikę samolotu.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 30 Sty 2008, 02:33

Może byc Słowenia - jeden ch... Napisałem że WSZTRZYMAŁA sie z zakupem a nie zrezygnowała. Ale wiadomo o co chodzi prawda???

W Polsce mamy kolejnych 10 nielotów, bo zakazano lotów samolotami CASA...

Jest to kolejny sukces MON po zakupie nielotów F-16 za skromną sumkę 12 miliardów USD (Czesi podchodząc po nas do przetargu wzieli w leasing szwedzkie Grippeny)...

Czy to mozliwe że cały świat uczy się na naszych błędach, a my sami nie??? Bo chyba bardziej prawdopodobne, że odpowiednie zachęty pieniężne wywołują tę naszą nieedukowalność...

Należałoby wszystkich generałów wsadzic w tego CASA, który sie rozbił, to skończyłyby się takie "błędy".

przyczyna wypadku bylo niedostosowanie predkosci do panujacych warunkow atmosferycznych.

to uniwersalne wytlumaczenie wreczenia mandatu przez policjanta.

moze wiec i tu ma to zastosowanie ta genialna genialnosc??

wlasciwie takie twierdzenie powinne byc zakazane?

jest fajnie, z jednego przypadku, kiedy jeszcze nawet na dobre nie rozeznano przyczyn awarii można wysnuć tak wiele daleko idących wniosków, politycznych, socjologicznych i technicznych

co to znaczy intensywność myślenia Sherlock Holms się chowa

blomin, 30 Sty 2008, 15:40

>fakt, senicz jak doniosl mosad odwrotnie spolaryzowal kondy w marancuniu, i poszlo//// teraz

>wszystko jasne!!!

a najlepiej używać w tym celu, powyższym, 19 trupków świetnie się nada aby komuś przyp..

wkamil, 28 Sty 2008, 14:10

>Przciez wiadomo, ze najwazniejszym slowem jest slowo "spisek".

Przecież wiadomo że żadnych spisków NIE MA!

I na tą okoliczność - anegdotka:

Siedzą sobie świnie przy korycie i jedzą karmę przyniesioną przez gospodarza. Wszystkie się zajadają, aż im się uszy trzęsą - tylko jedna stoi z boku i się przygląda. Pozostałe mówią do niej: Chodź najedz się z nami, to jest smaczne a ona nato: Wy nie rozumiecie... Gospodarz was karmi, tylko po to żeby was utuczyć, a potem zabić i zjeść!!!

Reszta się śmieje z niej do rozpuku i mówi: Nie zwracajmy na nią uwagi, ona zawsze wierzyła w teorie spiskowe!

Muls, w opowiastce całkiem co innego jest wazne ale czego mogłem się spodziewać po osobniku myslącym kategoriami pustego/pełnego brzucha?

Nie myslałeś nigdy nad zmianą nicka?

Np. "Kali Grabarz" byłby fajny.

wystarczy poczytać trochę poważnych książek historycznych, aby wiedzieć że spiski, lawirowanie były są i będą..

oczywiście są świetnym pretekstem dla taniej erystyki dla ubogich typu jozwnej, do sprowadzania do wypianego absurdu

zwłaszcza w momentach przemian spiski bywają stosowane, niedawno czytałem biografię j.fouche- jakie tam volty, lawirowanie

oczywiście teraz nie ma rewolucji, ale też zmiana statusquo w europie jest w pełnym toku, a i u nas scena (układ partyjno polityczny) jest daleka od ustabilizowania

jednym z zabawniejszych spisków, będącym faktem była taka historia która się zdarzyła gdzieś w beneluksie, uchowało się tam państwo bez partii komunistycznej, tą godną ubolewania lukę zauważyły służby specjalne- za pomocą swojego człowieka założyły stosowną partię postępową- i następnie detalicznie uziemiły zapisanych aktywistów :-)

Dzieje się tak ja prognozowałem. Samolot produkowany przez wielki koncern po prostu żadną miarą nie może być zawodny... A jeśli już spada, to marketingowcy tego koncernu postarają się żeby winna nie była ich technika.

Dzisiaj TV podało, że na podstawie tzw. WIADOMOŚCI MEDIALNYCH (czyt. notatek dziennikarzy opłaconych przez EADS) przyczyną katastrofy był prawdopodobnie błąd pilota (nawet wizualizację 3D pokazali i wypowiedział się jakiś >ekspert< lotniczy)...

Mimo, że wojskowi badający przyczyny wypadku wyraźnie stwierdzili, że na obecnym etapie NIE MOŻE BYĆ MOWY o jakichkolwiek przyczynach, nie doszli jeszcze do żadnych ustaleń.

EADS kreuje już rzeczywistość za pomocą >wiadomości medialnychwłaściwe< wyjaśnienia przyczyn katastrofy. Tak na wszelki wypadek, żeby nie okazało się iż winna katastrofy samolotu była jego kiepska technika.

Błędy pilotów to ok 75% przyczyn, dlatego dziennikarze tak piszą, bo tak im mówią indagowani eksperci. Potem błędy obsługi naziemnej, np. przykręcanie silników i pylonów do skrzydła po przeglądzie niezgodnie z instrukcją, co spowodowało katastrofę DC-10 na O'Hare. Błędy kontroli lotów. Warunki atmosferyczne. Wady konstrukcji i awarie mają niewielki udział, ale oczywiście się zdarzają - nie ma na świecie 100% niezawodnych konstrukcji. W przypadku awarii zazwyczaj pilot melduje że ma kłopoty a tu wszystko stało się chyba w jednej chwili, aczkolwiek nie można wykluczyć żadnej opcji.

Faktem jest że załoga zdecydowała się na ryzykowny manewr - latanie po nocy nad lasem pod podstawą chmur 90m - skóra cierpnie. Nie wiem czy to wszystko nie przez zbytnie zaufanie do możliwości CASA. Widziałem ten samolot na pokazach w Jachrance i gały mi na wierzch wyszły jak wznosił się po nalocie nad murawę, robił przewrót prawie w miejscu i za chwilę był z powrotem kilka metrów nad pasem.

>>Qubric

Jest oczywistością że z wielkimi producentami współparacuja agencje Public Relations , które z pieniadze koncernów tworzą "pozytywny "wizerunek firmy. Równiez i u nas takowe działają .A co najdziwniejsze ludzie w nich zatrudnieni - tzw "złotouści" ,to zwykle dwulicowe mendy dziennikarskie. Za srebrniki gotowi sprzedać wszystko.Znam to z atopsji ,bo mialem kontakt z takowa firmą .Niestety morale jakie wyniosłem z domu nie pozwoliło mi na współuczestnictwo w tym bagnie.A że było to kika lat temu mogłem sobie na taki gest pozwolić.

Jeżelki chcesz poznać prawde nie możesz wierzyc gazetom i TV. Własne zdanie możesz budować na analizie informacji z róznych żródeł.W tym nieformalnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.