Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, Piopio napisał:

Spójrz na MF NuVista 600. To end-game

Pewnie tak ale jednak nie myślałem o wydaniu blisko 30k...

Dużo bliżej jest mi do połowy tej kwoty, niestety.

Dużo bliżej jest mi do połowy tej kwoty, niestety.

Nie ma co narzekać za twój budżet można też się dobrze bawić .
Jak chcesz M6si500 nowy to daj znać będzie sporo taniej niż "połowa tej kwoty" a prądu ci nie zabraknie z nim do występowania każdych kolumn.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziękuję Marcin. Na pewno gdy tylko przekalkuluję wszystko to się odezwę do Ciebie.

Zwyczajnie muszę pójść do przodu a jak wiadomo moja obecna hybryda to też nie byle wydmuszka i nie chciałbym zrobić kroku w bok.

Może ktoś w klubie słuchał mojego Lara i porównywał z M6si500? I mógłby potwierdzić, że będzie to krok do przodu a nie w bok?

A może rzeczywiście trzeba wcisnąć hamulec na wszystkie wydatki i zbierać na NuViste 600?

MF słuchałem ostatnio około 9 a może 8 lat temu i była to o ile dobrze pamiętam seria 6 w porównaniu z Marantz Pearl albo 11.  Zabijcie ale nie pamiętam dokładnie!  Wybierałem wtedy pomiędzy Marantzami a Rotelem. MF było mi przedstawione jako alternatywa i bardzo mi się podobało ale nie kupiłem bo mi się wówczas życie troszkę poprzestawialo do góry nogami. Dodatkowo słuchałem wtedy dużo ostrej muzyki.

Potem posłuchałem LARa i jesteśmy razem już wieeeeele lat.

Miał mieć u mnie dożywocie ale sami wiecie jak to jest...

4 godziny temu, marekw 76 napisał:

Używki są za 15-18k. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio, jesteś zasłużonym użytkownikiem forum.

Ufam z pewnością Twoim radom ale muszę najpierw znaleźć używany w tej kwocie i w zadowalającym stanie.

I przede wszystkim mieć pewność, że to będzie to co będzie mi towarzyszyć przez kolejne kilka lat co najmniej.

Ale bardzo dziękuję i biorę pod uwagę.

11 minut temu, marekw 76 napisał:

Ufam z pewnością Twoim radom ale muszę najpierw znaleźć używany w tej kwocie i w zadowalającym stanie.

I przede wszystkim mieć pewność, że to będzie to co będzie mi towarzyszyć przez kolejne kilka lat co najmniej.

Nie trzeba długo szukać. Są na OLX. Wzmacniacz jest dość nowy więc stan raczej dobry 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dziękuję Marcin. Na pewno gdy tylko przekalkuluję wszystko to się odezwę do Ciebie.
Zwyczajnie muszę pójść do przodu a jak wiadomo moja obecna hybryda to też nie byle wydmuszka i nie chciałbym zrobić kroku w bok.
Może ktoś w klubie słuchał mojego Lara i porównywał z M6si500? I mógłby potwierdzić, że będzie to krok do przodu a nie w bok?
A może rzeczywiście trzeba wcisnąć hamulec na wszystkie wydatki i zbierać na NuViste 600?
MF słuchałem ostatnio około 9 a może 8 lat temu i była to o ile dobrze pamiętam seria 6 w porównaniu z Marantz Pearl albo 11.  Zabijcie ale nie pamiętam dokładnie!  Wybierałem wtedy pomiędzy Marantzami a Rotelem. MF było mi przedstawione jako alternatywa i bardzo mi się podobało ale nie kupiłem bo mi się wówczas życie troszkę poprzestawialo do góry nogami. Dodatkowo słuchałem wtedy dużo ostrej muzyki.
Potem posłuchałem LARa i jesteśmy razem już wieeeeele lat.
Miał mieć u mnie dożywocie ale sami wiecie jak to jest...

Podaj model Lara który masz ? I jakie masz Kolumny?
Nie sądzę aby z Larem słuchał ostrej muzy więc pewnie repertuar ci się zmienił.
Jestes swiadomym czlowiekiem wiec zero zakupow w ciemno. Postaraj sie posłuchać najpierw i to nie "w biegu" .

Najlepszego koledzy wszystkim z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Zdrowia i czasu na słuchanie muzy.

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Podaj model Lara który masz ? I jakie masz Kolumny

LAR IA 200H

Kolumny to YB Zonda S

Nie sądzę aby z Larem słuchał ostrej muzy emoji1.png

Oj hybryda jest wręcz stworzona do łojenia 😉

więc pewnie repertuar ci się zmienił.

A to akurat prawda.

Troszkę się zmieniło i dużo mniej Slayera u mnie gra.

Choć czasami się zdarza jednak nie jest to już priorytet.

19 hours ago, Piopio said:

Spójrz na MF NuVista 600. To end-game. 

A dokładniej????

18 hours ago, Marcin Wielgus said:

https://winnicalidla.pl/paprocky-single-barrel-0-7l-40.html

Np Tu powyżej
W dom whisky też jest

Niech was cena nie zniechęci . Naprawdę warto i super wycenione za tą jakość. Już zgarnęli medale jak widzicie . Polak potrafi. :)
Jak czytam co lubicie to 99% że trafi w wasz gust i zobaczycie że whisky nie musi mieć sto lat emoji1.png żeby była emoji106.pngemoji106.png

Ja od siebie polecam 

Screenshot_20231224_115825_Gallery.jpg

Screenshot_20231224_115911_Gallery.jpg

13 hours ago, marekw 76 said:

Pomysl czy nie masz znajomych w UK tutaj za cenę używanej 600 masz 800.ostatnio czarna 600 poszła za 9kzl!!!,Anie chore 18kzl.za 30kzl to z UK przywiezesz gryphon 300.moj znojamy jedzie autem na nowy rok w okolice poznania i gdyby jakiś mój kumpel chciał to bym mu taka 800 wyslal  

Screenshot_20231224_125959_eBay.jpg

2 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

A dokładniej????

NuVista 600 jest już tak dobra, że nie trzeba innego wzmacniacza. Chyba, że ktoś pójdzie w ekstremalny High-End.

26 minutes ago, Piopio said:

NuVista 600 jest już tak dobra, że nie trzeba innego wzmacniacza. Chyba, że ktoś pójdzie w ekstremalny High-End.

Miałem zestaw 800+dedykowany CD. Sprzedalem bodajże po nie całych dwóch latach koledze,kumpel z kolei sprzedał ją po nie całym roku kolejnemu znajomemu który zamienił ją na diablo 300,ja przeszedłem na ml585 i też nie żałuję. Bardziej mi szkoda cdeka.za ex demo zestaw dałem 30kzl wi3c skąd wam się bierze, że 18kxl za 600 to dobra cena?????nie mowie ze 800 jest zla ale za ta kasę jest spory wybór 

Screenshot_20231224_143614_Gallery.jpg

Screenshot_20231224_143800_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20231224_143826_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20231224_144207_eBay.jpg

Screenshot_20231224_144155_eBay.jpg

4 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

wi3c skąd wam się bierze, że 18kxl za 600 to dobra cena?????

Nie napisałem, że to dobra cena tylko, że NuVista 600 jest dobra 😉  Moim zdaniem konkurencją może być AA Maestro lub Unison Research Unico 150. 

1 hour ago, Piopio said:

Nie napisałem, że to dobra cena tylko, że NuVista 600 jest dobra 😉  Moim zdaniem konkurencją może być AA Maestro lub Unison Research Unico 150. 

Tutaj napisałeś kilka dni temu ze 3,5 tys. Euro to dobra cena

Screenshot_20231224_160741_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20231224_160909_Gallery.jpg

29 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Tutaj napisałeś kilka dni temu ze 3,5 tys. Euro to dobra cena

15k to dobra cena. Wkleiłeś aukcję a nie cenę ostateczną. 

2 minutes ago, Piopio said:

15k to dobra cena. Wkleiłeś aukcję a nie cenę ostateczną. 

Ptosz specjalnie dla ciebie 

Screenshot_20231224_164535_eBay.jpg

15 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Ptosz specjalnie dla ciebie 

Screenshot_20231224_164535_eBay.jpg

Tak, to jest dobra cena. W Polsce nie ma szans za tyle kupić. 

W dniu 7.12.2023 o 20:34, Marcin Wielgus napisał:

I pamiętajcie że skala volume w NU-VISTA i innych nowoczesnych wzmakach nie jest liniowa czyli jest jest do 140 to 70 to nie jest połowa mocy. Moc rośnie wykładniczo więc można powiedzieć im bliżej końca skali tym wzrost mocy jest "lawinowy" no ale kto tam się zapuszcza ? emoji1.png A już na pewno nie z kolumnami 92dB

Marcinie, wg Ciebie w którym momencie na skali Nu-Vista 600 jest to powiedzmy godzina 12 i jaki poziom jest bezpieczny? Mam mały spór z synem, bo inaczej czytamy Twoje słowa, że 70, to nie jest połowa mocy. Pytanie, czy jeszcze, czy już?

Marcinie, wg Ciebie w którym momencie na skali Nu-Vista 600 jest to powiedzmy godzina 12 i jaki poziom jest bezpieczny? Mam mały spór z synem, bo inaczej czytamy Twoje słowa, że 70, to nie jest połowa mocy. Pytanie, czy jeszcze, czy już?

Fajnie że możecie się pospierac z synem . 70 to nie jest "jeszcze" połowa mocy a nawet nie jest 1/n mocy. Zależnie od czułości kolumn to jest to powiedzmy parę watów .
Dlaczego jest to tak zrobione ? Aby dać nam bardzo precyzyjna regulację głośności w obszarze gdzie 90% nas słucha muzyki. Kiedyś miałem starszy MF u siebie i w nocy nie byłem w stanie cicho słuchac. Skok "o jeden ząbek" na skali i z moimi 93dB już było za głośno. NU-VISTA nie ma tego problemu.
A gdzie 12.00 - musicie poszukać :) swojej dwunastej

Jeśli skala regulacji jest logarytmiczna to czerwony wykres obrazuje poziom napięcia w stosunku do poziomu odkręcenia gałki. Linia zielona i niebieska nie dotyczą tematu.

image.thumb.png.16c0edb2c207923fb0d5d5503d0ea4f2.png

Wiadomo jak Macin pisze, moc wyjściowa zależy od impedancji głośników, sprawności, no i poziomu napięcia wejścia. Może okazać się że pełną moc uzyskujesz przy 60% odkręcenia.

Edytowane przez krzysztof.filipak
4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Fajnie że możecie się pospierac z synem emoji1.png

No, ja mam takie podejście do sprzętu, że traktuję go jak jajko 🤣🤣🤣,a że syn słucha głośniej niż ja, to może mnie zabolało🙉. ATC scm40, czyli 86 skuteczności, to jest 60% ze skali 140 jeśli Nu-Vista do tylu jest skalowana, to to jest już blisko max? 

• 2 tygodnie później...

Cześć, mam takie pytanko. 

Kupiłem A 3.2 i na razie z braku pasywnych głośników (będą, ale jako drugi, ten słabszy zestaw 🙂 ), chciałbym go wykorzystać jako przedwzmacniacz do  aktywnych. I tu mam wątpliwość, bo w instrukcji ta funkcja pre jest opisana w zasadzie tylko jako biamping, a nawet, żeby to wykorzystać do zasilania końcówki do głośników nisko/średnio, a kable głośnikowe wyprowadzić na górne zaciski głośników. Nigdy o czymś takim nie słyszałem i się tego nie spodziewałem.

Ale pytanie, czy na 100% mogę go wykorzystać jako zwykły pre?

Drugie też mnie mocno nurtuje, czyli czy wzmak może być włączony bez kabli głośnikowych tylko z kablem z pre do końcówki - tzn. głośników aktywnych.

Bo w tej chwili w opisany w instrukcji sposób nawet nie mam możliwości go sprawdzić.

Dodatkowo mnie nurtuje fakt, że MF nie ma (fabrycznie) takich zwyczajowych zworek pre do końcówki, które się zdejmuje.

Mam inny pre (chińczyk tylko) więc słuchać mogę, ale chciałbym sprawdzić na ile ten MF będzie lepszy.

dsBuffer.jpg

Edytowane przez Przem77
2 godziny temu, Przem77 napisał:

Ale pytanie, czy na 100% mogę go wykorzystać jako zwykły pre?

Tak. 

Marcin W popatrz na priv proszę.

Marek trzymam kciuki za pozytywne "rozwiązanie"
Eee te rozterki audiofila

BTW - poczytajcie tutaj

https://sklep.rms.pl/musical-fidelity-nu-vista-nuvista-dac-przetwornik-d-a-dual-mono-mqa-dsd512-hi-res-i2s

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.