Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Yodzisław napisał:

Cisza straszna wokół tego przetwornika, zero recenzji i "szumu" na forach. Nawet z dostępnością jest widzę średnio w PL. Zastanawiam się czy nie zmienić MX'a  (którego uwielbiam generalnie) na m3x. Poza tym co opisałeś jak z charakterem m3x vs MX? Dużo ciepełka znika? Miałeś w tej kwestii jakiś dyskomfort po przesiadce?

Dobry wieczór,

przetwornik dla mnie jest rewelacyjny, znacznie bliżej mu do m6x niż do mx.

W stosunku do mx to jest przepaść, może minimalnie mniej ciepła, ale ta głębia, szczegółowość i precyzja jest nie do porównania.

Jako bonus traktować można wygląd, czyli wielkość pasująca do wzmacniacza, co dla mnie jest bardzo ważne.

Nie ma jak porównać go do mx.

Pozdrawiam 

Dzięki! Jak pisałem dziwi mnie cisza o tym DAC-u. Do jego pojawienia się za upgrade z MX-a trzeba było zapłacić 10k (+ potencjalnie zbędne funkcje wzmacniacza słuchawkowego i przedwzmacniacza [ta swoją drogą bardzo ciekawa]) - niewiele ponad 6k to już jest inna rozmowa. No i duży plus za burr brown a nie sabre jak w m6x.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

8 godzin temu, Yodzisław napisał:

Dzięki! Jak pisałem dziwi mnie cisza o tym DAC-u. Do jego pojawienia się za upgrade z MX-a trzeba było zapłacić 10k (+ potencjalnie zbędne funkcje wzmacniacza słuchawkowego i przedwzmacniacza [ta swoją drogą bardzo ciekawa]) - niewiele ponad 6k to już jest inna rozmowa. No i duży plus za burr brown a nie sabre jak w m6x.

Witam,

na jednym z portali widzę sztuki używane i  exdemo za mniejsze pieniądze, więc dużo taniej niż 6k.

Na pewno jest tyle wart, przynajmniej w mojej ocenie.

Pozdrawiam

1 godzinę temu, sul76 napisał:

Witam,

na jednym z portali widzę sztuki używane i  exdemo za mniejsze pieniądze, więc dużo taniej niż 6k.

Na pewno jest tyle wart, przynajmniej w mojej ocenie.

Pozdrawiam

Dzięki. Jeżeli kupię to nówkę.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 4 tygodnie później...

Odchudzam zasoby i może kolegów zainteresuje dwuletni DAC M6x w pięknym stanie. Kupiony w NaTematAudio. Info na priv.

• 2 tygodnie później...

Panowie może mi doradzicie.

Posiadam Dynaudio X38  i MF6DAC. Teraz szukam wzmacniacza. Przymierzam się do MF6 lub MF6 si

Obecnie gram na Rotel Ra 972. Testowałem ostatnio Arcam Alfa 10 i ten dźwięk z Arcamem bardziej mi leżał, ale wyciął za dużo góry. Na plus miększy, głębszy bas. Średnica przyjemna, ciepła, muzykalna - mega. Tylko strasznie wysokie wycofane. Ogólnie dźwięk ciepły, masywny sklejony.

Chciałbym spotkać się w miarę po środku między Rotel RA972 i Arcam Alfa 10, może nawet bliżej Arcama lecz bez wycofanej góry.

Powiedzcie proszę jak wygląda porównanie MF6 i MF6si na które mam ochotę.

9 minut temu, Night Wolf napisał:

I jeszcze pytanie czy któryś z tych zmacniaczy jest w pełni zbalansowany i jest sens kupić kable XLR i podłączyć do M6dac.

Dopiero MF6si500 jest dual mono.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A co, musi być dual mono żeby być zbalansowany ? 🫣

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

A co, musi być dual mono żeby być zbalansowany ? 🫣

A jaki jest sens budowy zbalansowanej  bez dual mono w przypadku wzmacniacza ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Niestety przedwzmacniacze w M6, M6si500 czy też M8xi500 nie są w pełni zbalansowane. Między innymi dlatego zamieniłem M6si500 na M8s500. Sama końcówka jest w pełni zbalansowana.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Dopiero MF6si500 jest dual mono.

Jak widać nie jest,  Kolega Ci wytłumaczył 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 28.06.2024 o 21:29, sul76 napisał:

No i duży plus za burr brown a nie sabre jak w m6x.

Nie wiem skąd ta wątpliwość wobec Sabre ? To jakieś przesądy, że gra zimniej itp. U mnie w Audiolabie grał dosyć ciepło. Teraz też jest rewelacyjny, m6X gra bardzo muzykalnie.

Wow

Widzę że z tym wzmacniaczem w pełni zbalansowanym to ciężka sprawa. Pal licho XLR. Jak wypada bezpośrednie porównanie M6i,  M6si i M6 500i ? Chodzi o różnice w dźwięku.

Czy potrzebujesz preamp? Może wystarczy Ci sama koncówka. Zawsze w przyszłości możesz dołożyć pre. Ponieważ M8s500 jest praktycznie w takiej samej cenie jak M6si500 dlatego rozważ ten wyższy model. Zyskasz o wiele ciekawszą scenę nie skupioną w środku z prezentacją o większej szczegółowości oraz bardzo bardzo dobrą kontrolą basu i nie rezygnuj tak szybko z xlr. 

Ten dac wykorzystuje jako źródło i gram z plików po USB. Jeżeli będzie grał jako pre o ile  tak można, to nie będę miał źródła. Nie mam cd ani innego dac. Chyba że jednocześnie ten dac moze byc źródłem i pre w co wątpię. Można grać bez pre ?

Zwiększenie sceny i więcej szczegółów to chyba nie to czego szukam.

Wydaje mi się że Dynaudio X38 są neutralne i potrzebują odrobinę magi, ciepła i muzykalności na średnicy. Przyda się też oczywiście dociążenie dołu i masowanie brzucha czego nie mogę doświadczyć na Rotelu.

Kolumny są dosyć otwarte, choć na samej górze lekko zaokrąglone, miękkie. To mi pasuje.  Nie jestem audiofilem, a jedynie melomanem.

XLR nie skreślam. Tylko pytanie czy coś zyskam łącząc w ten sposób zamiast po RCA jeżeli wzmak nie będzie w pełni zbalansowany.

• 2 tygodnie później...

5d44faffe361c2fd203fdcae50711cd7.jpg
317a651143ff78f13bacd7f2d94b767e.jpg

A2 wrocil z domku w lesie i postanowiłem zapiąć go do moich JBL L300. Gra nieprzyzwoicie dobrze i nie robię tu reklamy koledze z forum co chce sprzedać bo się nawet nie znamy ale jestem przekonany że re-capping w moim dał mu bardzo dużo - Mundorfy, Vishay i Nippon - robotę zrobiły świetną a mam do czego porównać - stoi pod spodem

Jak ktoś ma ochotę posłuchać zapraszam
I od razu mówię NIE sprzedaje ! A do słuchania zawsze zachęcam bo warto - czysta klasa A. Ciut grzeje ale gra super jednak tanie kondy Jamicon i to na 85c koniecznie do wymiany. Dostał nowe życie, drugie życie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

5d44faffe361c2fd203fdcae50711cd7.jpg
317a651143ff78f13bacd7f2d94b767e.jpg

A2 wrocil z domku w lesie i postanowiłem zapiąć go do moich JBL L300. Gra nieprzyzwoicie dobrze i nie robię tu reklamy koledze z forum co chce sprzedać bo się nawet nie znamy ale jestem przekonany że re-capping w moim dał mu bardzo dużo - Mundorfy, Vishay i Nippon - robotę zrobiły świetną a mam do czego porównać - stoi pod spodem emoji6.png

Jak ktoś ma ochotę posłuchać zapraszam
I od razu mówię NIE sprzedaje ! A do słuchania zawsze zachęcam bo warto - czysta klasa A. Ciut grzeje ale gra super jednak tanie kondy Jamicon i to na 85c koniecznie do wymiany. Dostał nowe życie, drugie życie .

Ciesz się Twoim szczęściem, ale mam ogromną prośbę czy może napisać jakie konkretnie kondy są teraz?  Wartości itd. 

Ciesz się Twoim szczęściem, ale mam ogromną prośbę czy może napisać jakie konkretnie kondy są teraz?  Wartości itd. 

Ależ oczywiście :

2 x 10000uF/63V na MUNDORF MLGO M-Lytic
4 x 3300uF/63V na VISHAY 056 PSM-SI
2 x 470uF/35V na NIPPON GXE
a potencjometr wymieniony na ALPS RK27

Całość robił poprzedni wlasciel. Jak chcesz jakieś fotki z wewnątrz to ci podeślę. A jak.masz blisko wrocław to zapraszam.

• 2 tygodnie później...
57 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Cena super

Zgadza się. W Polsce  nawet  za 15 lat nie kupisz tej 800 za te pieniądze. 

Zgadza się. W Polsce  nawet  za 15 lat nie kupisz tej 800 za te pieniądze. 

Dokładnie . Ciekaw jestem co to była za modyfikacja ale pewnie też kasę kosztowała i do tego zapasowe NU-VISTory

Zresztą ty miałeś wiesz co tj warte. Ja na 600 się zatrzymałem

• 2 tygodnie później...

Został mi z różnych wcześniejszych zabaw z audio zrecapowany Musical Fidelity 3008 (wieć szkoda go gonić do ludzi).  Wskażcie co ze streamerów zintegrowanych z DAC oraz zestawów podstawkowych fajnie się z nim zgrywa. Budżet na zestawy powiedzmy do 3k (oczywiście możliwe używki)- to ma być zestaw sypialmiany, używany "od dzwonu" 🙂 

Zastanawiam sie nad używanyi Elac-ami z JET-em nma razie bo generlanie ludzie rozdzielczną góre.
PS. Sprzedawcom zestawów pasujacych do wszystkiego dziekuje, na razie się zastanawiam bez jakiegoś sprecyzowango terminu na zakup.

Został mi z różnych wcześniejszych zabaw z audio zrecapowany Musical Fidelity 3008 (wieć szkoda go gonić do ludzi).  Wskażcie co ze streamerów zintegrowanych z DAC oraz zestawów podstawkowych fajnie się z nim zgrywa. Budżet na zestawy powiedzmy do 3k (oczywiście możliwe używki)- to ma być zestaw sypialmiany, używany "od dzwonu"  
Zastanawiam sie nad używanyi Elac-ami z JET-em nma razie bo generlanie ludzie rozdzielczną góre.
PS. Sprzedawcom zestawów pasujacych do wszystkiego dziekuje, na razie się zastanawiam bez jakiegoś sprecyzowango terminu na zakup.

Barni 3008 ? To ja peugeota znam
Może A308 ?
To bardzo dobry Wzmak a po re-cappingu to szkoda do sypialni do głównego systemu się nadaje
Jak.nie chcesz wydać za dużo to polecam Bluesound Node N130 lub starszy 2i. Oba zawsze z liniowym zasilaniem które bardzo dużo daje, ale zastrzegam że BSN to jest ponizej MF A308 klasowo . Co ja poradzę że masz taki solidny Wzmak. Ale ale jak ma starczyć na kolumny to nic nie poradzę skoro budzet 3k
Daj znać na czym stanęło

Ten Peugeot 3008 to bardzo ładny był, chociaż nie dla wszystkich ponoć. Dla mnie ta konsola z hebelkami to mistrzostwo świata jeżeli chodzi o design, podobną w Giulecie przed liftem miałem. W sumie zerżniete z mini to było ale wygladało i działało przemiło.

Ale wracając do 308 🙂

U mnie głowny system ciut wyższy miż ten MF, nawet nie probowałem go meczyc 82 dB skuteczności moich zestawów 😉 Kiedyś go kupiłem pod ATC SCM40, o ktorych już prawie zapomniałem. A że ten MF śiczny wizualnie jest to został jako mebelek na razie. Troche duzy kloc jak na sypialnie, ale jakoś znalazłbym na niego miejsce. Chociaż z drugiej strony nie wiem czy jakieś aktywne kolumny z BT i Airplay nie byłyb tam praktyczniejsze w tym miejscu  ... i tańsze od kolumn plus streamera do tego Musicala 🙂

Wiec niczym baca na razie sie waham 🙂

Witam, 
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem MF5si.  Obecnie łącze z Wiim Ultra (jako streamer i DAC) i kolumnami diamond 28. W przyszłości w miarę rozbudowy posłuży jako końcówka mocy to kina domowego (mam nadzieje że uda się bezproblemowo to zrobić) 
Aktualnie jestem zadowolony z dźwięku i tego połączenia. Jedynie co może w najbliższym czasie planuje dołożyć to DAC gustard r26 ale to jedynie jeśli będzie słyszalna różnica i poprawa brzmienia 
A dalej poprawiać akustykę , jakość kabli i zasilania 

Witam, 
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem MF5si.  Obecnie łącze z Wiim Ultra (jako streamer i DAC) i kolumnami diamond 28. W przyszłości w miarę rozbudowy posłuży jako końcówka mocy to kina domowego (mam nadzieje że uda się bezproblemowo to zrobić) 
Aktualnie jestem zadowolony z dźwięku i tego połączenia. Jedynie co może w najbliższym czasie planuje dołożyć to DAC gustard r26 ale to jedynie jeśli będzie słyszalna różnica i poprawa brzmienia 
A dalej poprawiać akustykę , jakość kabli i zasilania 

No to witamy w klubie .
Jestem niemal pewien że R26 zagra sporo lepiej . To inna klasa urządzenia na drabince r2r. Najlepiej wypożycz i posłuchaj

Czy szanowne grono wie dlaczego na OLX mamy taki wysyp prawie nowych MF 6si ? Czyżby nie podeszły ? Czy ten wzmacniacz ma jakąś dziwna manierę grania, która nie każdemu pasuje ?  W branży ten wzmacniacz jest chwalony. Nie ma o nim negatywych opinii. Może po prostu cena nowego wzmacniacza jest za wysoka i można znaleźć coś lepszego w tych pieniądzach. Na zagranicznych portalach można go kupić co najmniej 2-3 k taniej niż w Polsce. To samo z MF 500i/si. Jakieś spostrzeżenia?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.