Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Wielka różnica w porównaniu nu vista 600 ?

To zupełnie inna liga . Jeśli już szukać podobieństwa "w tej klasie" to z M6si500 a nie M6si. Ale oczywiście wiemy że od pewnego poziomu to cena rośnie odwrotnie proporcjonalnie do poprawy jakości.
M6si to czysty tranzystor i wg mojej opinii najlepiej wyceniony Wzmak w relacji jakość / cena a w relacji jakość / "moja cena" to już ....
NU-VISTA 600 zachęciła mnie do rozwijania dźwięku w oparciu o lampy i dzisiaj mam lampy w PRE a końcówkę mocy na tranzystorach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

To zupełnie inna liga . Jeśli już szukać podobieństwa "w tej klasie" to z M6si500 a nie M6si. Ale oczywiście wiemy że od pewnego poziomu to cena rośnie odwrotnie proporcjonalnie do poprawy jakości.
M6si to czysty tranzystor i wg mojej opinii najlepiej wyceniony Wzmak w relacji jakość / cena a w relacji jakość / "moja cena" to już .... emoji1.png
NU-VISTA 600 zachęciła mnie do rozwijania dźwięku w oparciu o lampy i dzisiaj mam lampy w PRE a końcówkę mocy na tranzystorach.

Nie chodzi mi porównanie . Tylko ciekaw jestem nu visty?  Przez długi czas gościł u mnie m6 500i.  Miała być następna nu vista. No ale 

. Na dniach będzie m6 si 500

7 godzin temu, tom0987 napisał:

Nie chodzi mi porównanie . Tylko ciekaw jestem nu visty?  Przez długi czas gościł u mnie m6 500i.  Miała być następna nu vista. No ale 

. Na dniach będzie m6 si 500

A miałeś może możliwość porównania m6i ( ew m6Si) z m6 500i ? Tak szukam troszkę cieplejszego grania ( coś mi się wydaję że powoli skręcam w stronę lampy lub hybrydy i gdzieś tam słyszałem że 500i gra cieplejszym dźwiękiem w stosunku do m6i...ale sam nie miałem okazji porównać.

Edytowane przez kaziu106
W dniu 7.12.2022 o 15:56, Marcin Wielgus napisał:

Panowie jakby ktoś szukał M6si to dla was cena 9k PLN

https://www.olx.pl/543658868

Nowy karton rachunek gwarancja

Wielka różnica w porównaniu nu vista 600 ?

W dniu 7.12.2022 o 15:56, Marcin Wielgus napisał:

Zgadza  się m6 500i  po cieplejszej stronie mocy.  M6 si 500 ponoć już nie tak ciepły.  Miała być następna nu vista.  Niestety z racji tego że u mnie w systemie dużą rolę gra kino.  Zdecydowałem się ponownie na m6 si 500 a do tego wpadnie końcówka mocy m6x250.7

Hej Tomku pytasz czy jest wielka różnica pomiędzy M6si a NU-VISTA 600? Dobrze pytanie rozumiem ?

No jest co ja ci mam powiedzieć. No jest. Porównujemy wzmaki jeden za około 13k i drugi za prawie 30k (a 800 to było blisko 50k) jak był w sprzedaży więc co tu porównywać. Inna budowa - czysty tranzystor vs hybryda na nuvistorach , inna budowa stopnia zasilającego , inna wydajność prądowa .
Szkoda że już jej nie robią . Tych najnowszych nie miałem .

5 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Hej Tomku pytasz czy jest wielka różnica pomiędzy M6si a NU-VISTA 600? Dobrze pytanie rozumiem ?

No jest co ja ci mam powiedzieć. No jest. Porównujemy wzmaki jeden za około 13k i drugi za prawie 30k (a 800 to było blisko 50k) jak był w sprzedaży więc co tu porównywać. Inna budowa - czysty tranzystor vs hybryda na nuvistorach , inna budowa stopnia zasilającego , inna wydajność prądowa .
Szkoda że już jej nie robią . Tych najnowszych nie miałem .

Zgadza się.  Sam się zastanawiĺem nad nu vista 800 . Była do kupienia za 6 tys. Euro W jednym ze sklepów demo.  

Zgadza się.  Sam się zastanawiĺem nad nu vista 800 . Była do kupienia za 6 tys. Euro W jednym ze sklepów demo.  

Ja miałem 600 i zdecydowanie polecam.
800 miał @Ronaldo9 i nie wiem czy nie żałuję że sprzedał
Oba modele już nie produkowane. Naprawdę szkoda. Nie rozumiem polityki producenta pozostaje polowac na rynku wtórnym

Jak myślisz @Marcin Wielgusdo Pre6s można przymierzyć M8s-500s zastępując hybrydową końcówkę mocy UNICO DM Unisona. Na pewno zyskamy ciszę tła, bo nie będzie lamp, ale czy nie stracimy magii lamp.

4 hours ago, Marcin Wielgus said:

800 miał @Ronaldo9 i nie wiem czy nie żałuję że sprzedał emoji1.png

Ello

Integry nie żałuję  ale cdeka mi szkoda, do dziś nie mam źródła  i muszę się ratować  spotyfi. 

7 hours ago, tom0987 said:

Cena kosmos.ja za ex demo dałem 3999£ w uk.po roku czy dwóch  odsprzedałem koledze za 3600£.

Jak myślisz [mention=70329]Marcin Wielgus[/mention]do Pre6s można przymierzyć M8s-500s zastępując hybrydową końcówkę mocy UNICO DM Unisona. Na pewno zyskamy ciszę tła, bo nie będzie lamp, ale czy nie stracimy magii lamp.

Krzysiek ciężko mi radzić. Więc ze będzie : dynamiczni, rozdzielczo, z bardzo dobrą kontrolą równych głośników, czasem tło, lokalizacja sceny / instrumentów bardzo dobra i "jak na tranzystor" ciepło ale do lampy już nie koniecznie . No i będziesz miał cały tor (o ile źródło też) po XLR.
Nie badzie natomiast lampowych harmonicznych - nie wiem ile tego w unison jest, lampa ma swój koloryt / barwę i żeby ci tego nie brakło w tranzystorach. Oczywiście załatwię ci M8s-500 w super cenie ale jestem szczery ... Może spróbuj podłączyć inny MF nawet mocna integre po wyjściu z końcówek mocy PRE OUT To da ci pogląd na to czego się można spodziewać.

Cześć!

Jeśli chodzi o dźwięk z samego cd.  W wersji M2,  M3 i m6,  czy jest jakaś istotna roznica w dźwięku? Chodzi mi wyłącznie o odtwarzanie z plyt cd...

Edytowane przez jimmi

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Krzysiek ciężko mi radzić. Więc ze będzie : dynamiczni, rozdzielczo, z bardzo dobrą kontrolą równych głośników, czasem tło, lokalizacja sceny / instrumentów bardzo dobra i "jak na tranzystor" ciepło ale do lampy już nie koniecznie . No i będziesz miał cały tor (o ile źródło też) po XLR.
Nie badzie natomiast lampowych harmonicznych - nie wiem ile tego w unison jest, lampa ma swój koloryt / barwę i żeby ci tego nie brakło w tranzystorach. Oczywiście załatwię ci M8s-500 w super cenie ale jestem szczery ... Może spróbuj podłączyć inny MF nawet mocna integre po wyjściu z końcówek mocy PRE OUT To da ci pogląd na to czego się można spodziewać.

Sorry ten słownik miało być "z bardzo dobrą kontrolą każdych głośników, czarne tło"

Reszta już bez zmian

Cześć!
Jeśli chodzi o dźwięk z samego cd.  W wersji M2,  M3 i m6,  czy jest jakaś istotna roznica w dźwięku? Chodzi mi wyłącznie o odtwarzanie z plyt cd...

Miałem MF M3CD tego starszego ze szczelina. Nawet nie powiem fajnie grał nie wiem na ile poprawili nowa wersje M3SCD poza tym że ma szufladę.

Mam MF M6CD no i jest lepiej bardziej rozdzielczo , lepszy DAC Popatrz na budowę wewnątrzna a najlepiej wpadnij posłuchać . Ja gram po XLR Bo moj pre po XLR GRA dużo lepiej. W M3SCD nie masz wyjścia XLR. To tak na szybko, a jak chcesz wpadaj posłuchać a jak wiesz który chcesz to działamy

Bardzo cenię MF za we i wy na DAC również toslink co jest mega wygodne można np tv sobie puścić przez niego lub używać jako sensownego DAC z innym źródłem np streamerem

Dzień dobry Szanowni. Za kilka dni stanę się szczęśliwym posiadaczem kolumn Opera Grand Mezzo. W związku z dość rozbudowaną góra i mniej obfitym basem oraz dobrą stereofonią tych kolumn moją uwagę przykuły MF 5 i m6. Jakie jest wasze zdanie o dopasowaniu Oper do MF, może ktoś mial jakieś oświadczenia. Z góry dziękuję za każdą wypowiedź 

9 minut temu, Oloolo napisał:

Dzień dobry Szanowni. Za kilka dni stanę się szczęśliwym posiadaczem kolumn Opera Grand Mezzo. W związku z dość rozbudowaną góra i mniej obfitym basem oraz dobrą stereofonią tych kolumn moją uwagę przykuły MF 5 i m6. Jakie jest wasze zdanie o dopasowaniu Oper do MF, może ktoś mial jakieś oświadczenia. Z góry dziękuję za każdą wypowiedź 

Generalnie Opery dobrze pasują się do Musicali i Unisona. To ta strona ciepła i analogowa spójna i przyjemna w odsłuchu. Do Grand Mezzo im lepsza elektronika tym piękniej. Ja jestem zwolennikiem i użytkownikiem serii dzielonej serii 6 lub kombinacji M6pre + M8 końcówka. Najlepiej posłuchać u siebie w domu bez pośpiechu, a jak finalny zakup odsunie się o miesiąc czy dwa to nie problem 🙂.

d8f85a8eaa6c40d2836a408a24fd3481.jpg
Miałem ci ją Kolumny DIY wzorowane na opera grand więc oczywiscie daleki jestem od wyciągania wniosków. Jak widać na zdjęciu grały z MF i to tak dobrze że kupił je mój przyjaciel. Zatargal do domu podłączył do swojego dość wysokiego marantza i dzwoni że coś nie halo z nimi. Wpadłem do niego z MF M6i połączyliśmy i było znowu super jak u mnie . Do dzisiaj grają u niego z MF M6i ... Taki mały off top w temacie.

Przy pomocy kolegi @Marcin Wielgus stałem się posiadaczem kolumn Triangle Esprit EZ Antal 40th. Jakby ktoś potrzebował coś z Triagli czy Musial Fidelity to proponuję udać się do Marcina, pogadać, popytać. Warto:)

I jakie wrażenia , dla mnie to są genialne głośniki.

Musi się Wojtek wypowiedziec bo mi krótko dane było ale ...
Jak zawsze zaskakują basem , no nie mogę uwierzyć że taki nieduży drajwer a tak gra. Łączone z dobrą końcówka lub intehgrą mają piękna kontrolę i wybrzmienia . Bardzo rozdzielcze każdy najmniejszy detal podany jak na tacy, słychać każde muśnięcie struny ale nic za ostro no i piękna scena stereo.
My słuchaliśmy :
a6253e2111617331fc7bd0dc10e070c9.jpg
3fbf2b154827ad3bcdcbdb8fd68a4070.jpg
Muszę przyznać że piękna okleina i wprost wzorowe wykonanie.
To tak dobrze gra że człowiek się zastanawia czy trzeba mu wyższy model ? Delta Signature ? Magellan ? Sam nie wiem bo kasa się robi duza. Ta sieria 40th anniversary jest super dopieszczona. Są też inne modele 40th

Na razie się wygrzewają ale już jest dobrze. Bałem się, że będzie problem z pomieszczeniem ale nie dudnią itp. Poza tym, jak Marcin napisał.

Witam Państwa.
Czy może ktoś polecić jasno grające kolumny z pazurem do MF m6si? Budżet do 14 tyś.

Oczywiście. Czytając wpisy w tym klubie na pewno natrafiles na polecanie Triangli. Właśnie załatwiałem naszemu forumowemu koledze Triangle Antan 40th anniversary. Masz wpis o nich powyżej. Szybkie , dynamiczne z nisko schodzacym basem i wg mnie zdecydowanie po jasnej stronie grania. Bas-reflex do przodu więc żadnych problemów z ustawieniem czy dudniącym basem. M6si da pełne wysterowanie i kontrolę na basie a o to chodzi. Kolumny nie są "trudne" ale wiadomo im lepszy Wzmak tym lepiej. Jakość wykończenia wzorowa a model rocznicowy jeszcze lepiej - patrz na fotki
0dd0010031ce33801e49247e4897f736.jpg
6310921cc3372a81a0ca209c768b68dc.jpg
0084d3db3f20270c9c8d80e158203345.jpg
ebdc7c64ab96b6c0dd2cf7a2de352151.jpg
e6640192af325ccade5b1dbf9f210cfa.jpg
Różne rodzaje wykończenia ale nie ukrywam że to powyżej pięknie wygląda.

Dzwiek rozdzielczy z piękna scena i z budżetu zostanie sporo kasy na dobre kable . Ja chwalę ... Wiadomo ale jak chcesz info z pierwszej ręki to pytaj @deltastudio
Jeśli masz pytania to pisz na priv.

Trzeba przyznać, że z tym lakierem ładnie wyglądają. Świecą się jak psu ja....  Ale ze swoich Triangle Borea BR09 jestem też zadowolony. ☺️

18 minut temu, vitaltas napisał:

Triangle Borea BR09

może jeszcze inne propozycję, oprócz Triangle ?

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Triangle Antan 40th anniversary

Ładne

Witam dużo tutaj zostało napisane na temat przewodów RCA głośnikowych i zasilających. Jako posiadacz systemów opartych na markach Carver, Audiolab, oraz Musical Fidelity m5si, i zabawy z wieloma przewodami stwierdziłem iż można ten sam efekt mieć od polskiego producenta polskich przewodów z polskiej miedzi.

Przewody RCA 2x2x0.64mm solid core dwie żyły na plus, dwie żyły na masę plus ekran podłączony od strony źródła. Wtyki z miedzi.

Przewody głośnikowe 42 żyły na plus oraz 42 żyły na minus każda żyła  solid core w własnej izolacji o przekroju 0.5mm co wsumie daje około 5mm, wtyki bananowe z miedzi. 

Podobny przewód tylko wydobywany raz w roku przy pełni Księżyca wysoko w górach przez tybetańskich mnichów ludzie płacą krocie.

Oto link do tego magicznego przewodu.

https://jeffsplace.positive-feedback.com/the-vintage-beat-western-electric-we16ga-speaker-cable/

Ja zamieszczam zdjęcia tych które sam użyłem zielony to do RCA, biały głośnikowe 

Co uzyskałem równość i jeszcze raz równość w całym piśmie góra jest góra średnica średnicą a dół dołem. Zero zmyły rozjaśnienia itp.

Kwoty przewodów nie całe 10 zł za metr najdroższe to wtyki.

Screenshot_20221227_185613_WhatsApp.jpg

Screenshot_20221224_125746_Allegro.jpg

15 minut temu, RemikS napisał:

Przewody głośnikowe 42 żyły na plus oraz 42 żyły na minus każda żyła  solid core w własnej izolacji o przekroju 0.5mm co wsumie daje około 5mm, wtyki bananowe z miedzi. 

Zrobiłem przewód 20 x0,5 i wyszła totalna porażka. Lepiej kupić sprawdzony używany kabel głośnikowy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

Zrobiłem przewód 20 x0,5 i wyszła totalna porażka. Lepiej kupić sprawdzony używany kabel głośnikowy. 

Widzisz 20 jest za jasno chyba że ktoś tak lubi ale to wynika z przekroju ostatecznego pierwsze miałem 18 góra dominowała ale była czysta średnica również oraz bas lecz to było jasne granie potem były 28 góra się uspokoiła dół i średnica automatycznie stały się wyraźniejsze ale 42 zrobiło robotę wszystko jest tsk jak powinno niczego ani za dużo ani za mało. Co potwierdza że przekrój odgrywa to czy coś gra jasno czy ciemno ale na każdym systemie i tych samych kolumnach przewody zagrały tak jak dany system brzmi Carver ma inne strojenie dźwięku Audiolab również jak i Musical Fidrlity. Grał system i kolumny a nie przewód.

2 minuty temu, RemikS napisał:

Widzisz 20 jest za jasno

Ten przewód po prostu zamulał dźwięk. Wszystko stało się "szare", bez blasku. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

33 minuty temu, Piopio napisał:

Ten przewód po prostu zamulał dźwięk. Wszystko stało się "szare", bez blasku. 

Chętnie się dowiem jakiego użyłeś podaj oznaczenie?

Cześć.

Potrzebuje porady, obecnie posiadam Wzmacniacz MF m5si, kolumny Audio Physic classic 8 oraz CD Marantza 67 MK II ose, i ten ostatni trochę kuleje, nie stać mnie narazie na kupno m3scd lub wyższy model, czy dac np v-90 jest dobrym pomysłem ? Chciałbym wykorzystać odtwarzacz jako transport, co mi doradzicie ? Chcę zachować charakter grania MF. A może zamiast bawić się w dac kupić narazie M2si i kiedyś go wymienić na lepszy model ?

13 godzin temu, RemikS napisał:

Chętnie się dowiem jakiego użyłeś podaj oznaczenie?

https://www.skladkabli.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=361_232_234&products_id=2245

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.