Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, marek-1969 napisał:

Nigdy nie rozumiałem takich pomysłów. Pakować się komuś na kwadrat żeby sobie posłuchać sprzętu.

Nie raz robiłem takie pokazy ale dla znajomych . Tyle i aż tyle.

Czyli prośba nie do ciebie adresowana i już. Każdy ma prawo do swojego spokoju i ja to szanuje. Nie ma kwestii.

Ja tam często mówię żeby wpaść pogadać posłuchać i coś się dowiedzieć jeśli tylko czas pozwoli.  Właśnie forumowy znajomy zabral mój DC Bloker i leczy swoje trafo 😄

Ja właśnie muszę zwrócić. U mnie nic nie dał. 

I właśnie dlatego pożyczyłem bo wiem że tak bywa. U mnie Romanek nic nie dał ale ten co mam w 100% wyleczył problem . Na priv wysyłam ci numer telefonu. Zadzwoń wyjaśnię o co chodzi. Nie chcę tu zaśmiecać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

* Tomanek

Koledzy, sorki za dubel tematu, który założyłem, ale może tu szybciej dostanę ofpowiedź. Być może niedługo zamienię Hegel h300 na coś z MF i tu mam pytanie, tzn do ATC SCM 40 chciałbym podłączyć, no właśnie - celuję w NU-VISTA 600, lub m6si500. Czego mogę dię spodziewać po tych wzmacniaczach?, który lepiej wysteruje te głośniki? Będę wdzięczny za sugestie i opinie użytkowników. Robert. 

Koledzy, sorki za dubel tematu, który założyłem, ale może tu szybciej dostanę ofpowiedź. Być może niedługo zamienię Hegel h300 na coś z MF i tu mam pytanie, tzn do ATC SCM 40 chciałbym podłączyć, no właśnie - celuję w NU-VISTA 600, lub m6si500. Czego mogę dię spodziewać po tych wzmacniaczach?, który lepiej wysteruje te głośniki? Będę wdzięczny za sugestie i opinie użytkowników. Robert. 

Obydwa bez problemu. Miałem je.
Ale pytanie czego szukasz ? Jakiej muzy słuchasz bo jak wiesz NU-VISTA to hybryda a M6si500 to taki bulterier - power , pełne wysterowanie, szybki bardziej neutralny. Bez problemu gra z najtrudniejszymi kolumnami np Infinity, B&W. Do rock czy cięższych gatunków to on. Zagra i jazz i to naprawdę zacnie jak.mu dobrze źródło poda ale z NU-VISTA będziesz miał ciepłej , więcej wybrzmien, koloru.
Czego szukasz ? Jakie masz źródło ?

SCM40 fajne paczki. Fajna bardzo średnica. Bass ci się na pewno poprawi z MF.

1 godzinę temu, robson3750@tlen napisał:

celuję w NU-VISTA 600, lub m6si500. Czego mogę dię spodziewać po tych wzmacniaczach?,

Bez dwóch zdań Nu-Vista. To już jest inna klasa. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bez dwóch zdań Nu-Vista. To już jest inna klasa. 

Ja też bym celował jak budżet pozwala ale raz jeszcze - ważne - do jakiej muzyki. ?
Ja ją bardzo dobrze wspominam. Grała z moimi JBL L300 i Tannoy Berkeley.
fef48d0062b4c960bc360095a14a9a99.jpg

Obecne NU-VISTA to już nie dla ludzi za tą kasę .
Tylko też pamiatajcie że nuvistory to nie są takie typowe lampy jak szklane bańki. Ich wielką zaletą jest praktycznie nieśmiertelność i zero mikrofonowania ale też mniej kolorytu mini nie ma żonglerki różnymi producentami.

Muza, to teraz głównie jakiś blues, jazz, trochę ambient. Czasami coś mocniejszego, tzn jakaś klasyka rocka typu Black Sabbath, Led Zeppelin, Iron Maiden. No, ale w związku z tym, że jakość sprzętu, a zarazem jakość odtwarzania rośnie, to chce się słuchać tej ambitniejszej i bardziej spokojnej. Jak chodzi o źródło, to na razie malina i Hegel hd25. W planach jakieś cd, bo brakuje mi takiego fizycznego kontaktu z płytą. 

8 godzin temu, robson3750@tlen napisał:

Muza, to teraz głównie jakiś blues, jazz, trochę ambient. Czasami coś mocniejszego, tzn jakaś klasyka rocka typu Black Sabbath, Led Zeppelin, Iron Maiden. No, ale w związku z tym, że jakość sprzętu, a zarazem jakość odtwarzania rośnie, to chce się słuchać tej ambitniejszej i bardziej spokojnej. Jak chodzi o źródło, to na razie malina i Hegel hd25. W planach jakieś cd, bo brakuje mi takiego fizycznego kontaktu z płytą. 

Jeszcze co do muzyki, to też pojawia się dość często Tool, i temu podobna-niby mocne brzmienia, ale w dużych fragmętach jednak taka klimatyczna. 

20 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

SCM40 fajne paczki. Fajna bardzo średnica. Bass ci się na pewno poprawi z MF.

Rozumiem, że na 6si 500?, na NU-VISTA będzie luźniejszy, rozciągnięty?

30 minut temu, robson3750@tlen napisał:

Rozumiem, że na 6si 500?, na NU-VISTA będzie luźniejszy, rozciągnięty?

W życiu ! Po prostu wyższy level. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W życiu ! Po prostu wyższy level. 

Bedze cieplejszy, delikatniejszy na górze i wg mnie fajniejsze wybrzmienia.
Dynamika nic nie ucierpi ani kontrola basu.
Będzie Pan zadowolony jeśli tylko budżet pozwala. To będzie perełka w twoim systemie.
Malina jako źródło nie jest zła ale mozesz wyjść z niej sygnałem cyfrowym do jakiegoś fajnego DAC z wyjściem XLR które podłączysz do NU-VISTA i będzie bajka
Czekam na info czy się udało

16 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Będzie Pan zadowolony jeśli tylko budżet pozwala. To będzie perełka w twoim systemie.
Malina jako źródło nie jest zła ale mozesz wyjść z niej sygnałem cyfrowym do jakiegoś fajnego DAC z wyjściem XLR które podłączysz do NU-VISTA i będzie bajka

Bardzo miło mi to słyszeć, bo właśnie opisy Waszych wrażeń są tożsame z moimi wyobrażeniami i mam sporą chrapkę na tą Nu-Vistę. Jutro jadę jej posłuchać, co prawda nie u siebie, ale na tych samych 40ach. To jeszcze Was podpytam, czy ceny na OLX to ceny realne, czy jest z czego zbić? 

20 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Póki co odbyłem mały odsłuch, no i co tu dalej pisać😀. Bajka. Po prostu bajka. Co prawda z CD jakiś Marantz, wiec nie wiem jak to się ma do streamingu przez hd25, ale to jest różnica kilku klas. Taki crem dela crem. Gładko, cieplej niż z heglem. Takie brzmienie, które muska moje uszy i to jest bardzo przyjemne w odbiorze. Bas, to ja nie wiedziałem, że może być tak delikatny i mocny jednocześnie, a przy tym tak nisko schodzić na tych głośnikach. Pomieszczenie dość duże było i otwarte na jedną stronę z powierzchnią drugie tyle, więc scena dość mocno zaburzona. Wiem, że to będzie Nu-Vista i już nie ma drogi powrotnej😜😜😜. Jeszcze nie wiem, czy kupię tą konkretną, ale na pewno to będzie ta czarująca piękność. 

Póki co odbyłem mały odsłuch, no i co tu dalej pisać. Bajka. Po prostu bajka. Co prawda z CD jakiś Marantz, wiec nie wiem jak to się ma do streamingu przez hd25, ale to jest różnica kilku klas. Taki crem dela crem. Gładko, cieplej niż z heglem. Takie brzmienie, które muska moje uszy i to jest bardzo przyjemne w odbiorze. Bas, to ja nie wiedziałem, że może być tak delikatny i mocny jednocześnie, a przy tym tak nisko schodzić na tych głośnikach. Pomieszczenie dość duże było i otwarte na jedną stronę z powierzchnią drugie tyle, więc scena dość mocno zaburzona. Wiem, że to będzie Nu-Vista i już nie ma drogi powrotnej. Jeszcze nie wiem, czy kupię tą konkretną, ale na pewno to będzie ta czarująca piękność. 

Czyli mój odbiór widzę że się pokrywa z twoim . Zresztą parę ich dla klubowiczów ściągnąłem . I jakoś tak nikt nie chce oddać bo już byli tacy co pytali . Mój też pięknie grał. Trochę szkoda że poszedł do ludzi.

Masz dwie wersje obudowy - z żeberkami i gładką. Co się komu podoba . Jedna z nim była bodaj na Anglię robiona . W środku to samo więc co się komu podoba.

CD NU-VISTA z tej linii bardzo fajne ale bardzo drogie . @Ronaldo9 miał , grał i bardzo chwalił. Płacze do dzisiaj może się odezwie . Miał też NU-VISTA 800 jedyny jakiego znam.

Powodzenia

No i gra już sobie u mnie Nu-Vista 😀. Jest dobrze, chociaż trochę mam wrażenie,że hd25 trochę przyciemnia brzmienie. Łączówka, to xlr Harmonix GP, a głośnikowe HS101 sus chyba? Podejrzewam, że za dużo dobrego z tym daciem. Na pewno jest czuły na kabelki zasilające. To wiem na pewno. Będą dalsze poszukiwania źródła i być może zasilania. Na razie trzeba przyhamować z wydatkami. 

1 minutę temu, robson3750@tlen napisał:

No i gra już sobie u mnie Nu-Vista 😀. Jest dobrze, chociaż trochę mam wrażenie,że hd25 trochę przyciemnia brzmienie. Łączówka, to xlr Harmonix GP, a głośnikowe HS101 sus chyba? Podejrzewam, że za dużo dobrego z tym daciem. Na pewno jest czuły na kabelki zasilające. To wiem na pewno. Będą dalsze poszukiwania źródła i być może zasilania. Na razie trzeba przyhamować z wydatkami. 

Zakup sobie Gustard R26 i zakończ temat.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Zakup sobie Gustard R26 i zakończ temat

Muszę ogarnąć temat. Dzięki za sugestię. Mógłbyś bliżej scharakteryzować ten sprzęt? 

Secik Musicala w towarzystwie ukochanych ATC 😄 

25.11.23 rogoz.jpg

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

5 godzin temu, muzofan napisał:

Secik Musicala w towarzystwie ukochanych ATC 😄 

3 końcówki mocy ?

W dniu 23.11.2023 o 18:32, robson3750@tlen napisał:

Muszę ogarnąć temat. Dzięki za sugestię. Mógłbyś bliżej scharakteryzować ten sprzęt? 

To DAC R2R z wbudowanym renderem ROON i uPnP. Brzmienie na wskroś analogowe - barwne, angażujące aksamitne. 

Lepsze DAC to już koszt ponad 20K. 

18 minut temu, Piopio napisał:

3 końcówki mocy ?

Tak. Dokładałem po jednej sztuce i tak już zostało 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

4 godziny temu, Piopio napisał:

To DAC R2R z wbudowanym renderem ROON i uPnP. Brzmienie na wskroś analogowe - barwne, angażujące aksamitne. 

Dzięki za info. Opis techniczny nie wiele mi mówi, bo ja noga w tych sprawach jestem. Ledwo volumio na telefonie ogarniam 🤣🤣🤣. Ale co do brzmienia, to mi się podoba. Jaki masz cały set? Może jesteś z okolic Warszawy?

7 minut temu, robson3750@tlen napisał:

Dzięki za info. Opis techniczny nie wiele mi mówi, bo ja noga w tych sprawach jestem. Ledwo volumio na telefonie ogarniam 🤣🤣🤣. Ale co do brzmienia, to mi się podoba. Jaki masz cały set? Może jesteś z okolic Warszawy?

Osobiście nie mam Gustarda R26. Ale słuchałem i mogę z pełną świadomością polecić. 

Kupię go w przyszłości do drugiego zestawu. Teraz są promocje i kosztuje 6,5K zł. 

Koledzy, ktoś już słyszał Eversolo DMP-A8? Jak to się przedstawia brzmieniowo względem Hegel Hd25? Może ktoś podpowie, czy warto się tym zainteresować? Postęp, skok w bok? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.