Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Musical Fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, robson3750@tlen napisał:

Koledzy, ktoś już słyszał Eversolo DMP-A8? Jak to się przedstawia brzmieniowo względem Hegel Hd25? Może ktoś podpowie, czy warto się tym zainteresować? Postęp, skok w bok? 

Świetna funkcjonalność, z graniem zależy do jakiego systemu.

https://soundnews.net/reviews/eversolo-dmp-a8-world-premiere-review/

DMP-A8 wkrótce będzie u nas, na pewno o tym poinformujemy na forum 😉 Wtedy najlepszą opcją będzie wypożyczenie i porównanie, oczywiście o ile nie zostanie on od razu wyprzedany. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry.
Jakie kolumny podłogowe polecacie do MF m6si, które najlepiej pasują do MF ?

MF nie jest wybredny ale z Triagle gra świetnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Świetna funkcjonalność, z graniem zależy do jakiego systemu.

Nu-Vista 600, ATC SCM40, okablowanie Harmonix. Wiesz może jak on się ma do Hd25?

Nu-Vista 600, ATC SCM40, okablowanie Harmonix. Wiesz może jak on się ma do Hd25?

Nie słuchałem, tylko wkleiłem linka do testu.
I lepsze źródło tym DAC później będziesz wymieniać. Ja jestem zwolennikiem pojedynczych klocków.
4 godziny temu, robson3750@tlen napisał:

Koledzy, ktoś już słyszał Eversolo DMP-A8? Jak to się przedstawia brzmieniowo względem Hegel Hd25? Może ktoś podpowie, czy warto się tym zainteresować? Postęp, skok w bok? 

Jedyną słuszną opcją jest Gustard R26 - obecnie w świetnej cenie. Spory postęp w stosunku do każdego DAC delta-sigma.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, Piopio napisał:

Jedyną słuszną opcją jest Gustard R26 - obecnie w świetnej cenie. Spory postęp w stosunku do każdego DAC delta-sigma.

Nad nim też się zastanawiam, tylko na ile to jest proste urządzenie? Laik sobie poradzi? 

4 minuty temu, robson3750@tlen napisał:

Nad nim też się zastanawiam, tylko na ile to jest proste urządzenie? Laik sobie poradzi? 

Oczywiście. Nie ma się co zastanawiać. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

Oczywiście. Nie ma się co zastanawiać. 

Jaki transport do tego? Jak chodzi o zakup, to myślisz o tym?https://thehificat.com/pl-pl/products/gustard-r26-discrete-r2r

3 minuty temu, robson3750@tlen napisał:

Jaki transport do tego? Jak chodzi o zakup, to myślisz o tym?https://thehificat.com/pl-pl/products/gustard-r26-discrete-r2r

https://www.clear-components.de/gustard-auswahl/gustard-r26-black/

https://hifigo.com/products/gustard-dac-r26-discrete-r2r

R26 ma wbudowany render - możesz odtwarzać z apki UPnP lub Roon. 

6 minut temu, Piopio napisał:

R26 ma wbudowany render - możesz odtwarzać z apki UPnP lub Roon.

To podobne kwoty. Jeśli się zdecyduję, to raczej kupię u nas. Fv itp. Rozumiem, że volumio nie ogarnia. Ale malinę warto, czy to co on ogarnia przez UPnP będzie lepiej brzmiało? Czy może jakiś sensowny zewnętrzny transport? Sorry za takie dziwne pytania, ale jestem noga w tym temacie 🤣🤣🤣. CD- na tym się zatrzymałem, choć póki co nie posiadam. Gram z malinki i Hd25  i tyle. Trochę mnie przeraża ta technologia, choć to dobra rzecz jest suma summarum. 

No więc poza dźwiękiem tj jego jakością , koniecznie zwróć uwagę na oprogramowanie do sterowania / streamingu. Nie ma nic bardziej wk... Jak aplikacja która nie widzi urządzenia , urządzenie które się zawiesza, nie widzi NAS czy też dysku USB itp itd. Obrzydzi to najlepsza jakość dźwięku.

W przypadku DAC problemy są rzadsze ale też występują np DAC który z jednym źródłem cyfrowym współpracuje a z innym średnio np pokazuje źłe częstotliwości próbkowania.

Poczytaj o tym Gutku R2R jakie użytkownicy mają doświadczenia. ? Na ile spisuje się jako streamer ? a nie tylko DAC chyba że będziesz miał inne źródło cyfrowe a jego użyjesz jako DAC.

Kolejny temat to jak źródło podłączysz do DAC ? Jedne grają dobrze po coax a niektórzy chwalą usb a inne absolutnie najlepiej po i2s. Obadaj jakie wyjścia ma twoje źródło żeby było jak najlepiej . Chyba że kupisz 2w1 czyli streamer I DAC w jednym to połączenia odpadają . Ten Gutek niby taki jest ale nie wiem jak niezawodne jest sterowanie ? Czy ma Tidal connect? Czy czyta dyski USB? Jak kataloguje biblioteki na dyskach ?

Fajna zabawa . Wypozycz . Potestuj nie kupuj w ciemno .

Ja miałem/mam Bluesound Node 2i z liniowym zasilaniem . - najlepsze oprogramowanie dostępne na rynku niezależnie od ceny. Świetny tzw entry level . Nie łatwo go przeskoczyć chyba że się wyda sporo większą kasę ..można użyć jako niezły transport cyfrowy.
Mam Lumin T2 - inna galaktyka jakościowa ale i cena też. Oprogramowanie mega niezawodne ale "traci myszką"

Tyle moich uwag. Uważaj z chińskimi nowościami. Niektóre są jak komety i później zostajesz na lodzie bez updated firmware .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Tyle moich uwag. Uważaj z chińskimi nowościami. Niektóre są jak komety i później zostajesz na lodzie bez updated firmware

Dzięki Marcin za sugestie. Długa i wyboista droga przede mną 🙉🤣. Ach ta technologia. CD do szuflady i grało. Jakiś CD transport też trzeba będzie ogarnąć, dac w tej sytuacji to pierwszy zakup. Dobra. Muszę się przespać z tematem. A na dobranoc Gregory Porter. Dzięki koledzy za wsparcie. 

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

traci myszką

Ha, ha, to coś dla mnie 😜😜😜. Nad luminem też myślę, są nawet 3szt na pewnym portalu. Tam chyba jest zasilacz impulsowy-podobno to nie najlepsze rozwiązanie? Może w tym przypadku jest inaczej?

Godzinę temu, robson3750@tlen napisał:

Ha, ha, to coś dla mnie 😜😜😜. Nad luminem też myślę, są nawet 3szt na pewnym portalu. Tam chyba jest zasilacz impulsowy-podobno to nie najlepsze rozwiązanie? Może w tym przypadku jest inaczej?

Jeśli w takim budżecie krążysz to bardzo dobrych transportów streamerowych masz do wyboru:

• Lumin u1 mini - używka już nie produkowany (mega uniwersalny transport, praktycznie do każdego systemu),
  • Lumin u2 mini - aktualny w produkcji (jak u1 mini z tym, że moim zdaniem większa przejrzystość),

w Luminach nie jest problemem zasilacz impulsowy. Po wymianie na PD Creative dostajesz większą gładkość brzmienia, wydłużają się wybrzmienia, lekka poprawa kultury grania. Soft jak skała, tu nie ma konkurencji.

• Auralic G1.1 - aktualny w produkcji (bliżej mu do u2 mini). Inne oprogramowanie, w nowych wersjach praktycznie co miesiąc wydają aktualizacje. Soft rozbudowany i dedykowany na iOSa lub iPada.
  • Jest jeszcze nowy Cyrus Stream-XR z DACiem. Nie słuchałem więc się nie wypowiem, ale system pochodzi z Bluesounda / NADa więc stabilność i uroda aplikacji jest świetna, a jakość Cyrusa daje wyższy poziom w stosunku do każdego Node.

A potem w tym budżecie jest reszta jak komuś pasuje.

Edytowane przez krzysztof.filipak

Nie rozumiem po co wydawać dużą kasę jak można dość tanio i prosto ogarnąć temat.

Gustard R26 + Mini PC z Roon ROCK i temat ogarnięty. Apka do sterowania jest świetna. 

Wadą jest abonament na ROON w wysokości 14,99 USD i obsługa tylko Tidal i Qobuz.

Za to nie martwimy się aktualizacjami itd. 

Edytowane przez Piopio

Nie rozumiem po co wydawać dużą kasę jak można dość tanio i prosto ogarnąć temat.
Gustard R26 + Mini PC z Roon ROCK i temat ogarnięty. Apka do sterowania jest świetna. 
Wadą jest abonament na ROON w wysokości 14,99 USD i obsługa tylko Tidal i Qobuz.
Za to nie martwimy się aktualizacjami itd. 

Są różne opcje.
Trzeba brać pod uwagę, że Roon to tylko soft, świetny, ale trzeba mieć swoje pliki na serwerze lub kupić Tidala.
Bardzo popularny jest Spotify i u mnie w domu brak connecta do Spotifya by nie przeszło .
Żeby Roona postawić to dasz kiepski miniPC to będzie mulowaty a DSP nie będzie stabilne lub nie zadziała. Dobry NUC to wydatek 4-5kpln.

Dziękuję koledzy za zaangażowanie. Kwestia finansów to jedno, brzmienie to drugie. Chociaż technologicznie jak wspomniałem u mnie słabo, to jednak coś tam słyszę 😜 i kompromisem jest tylko kwestia ceny. Myślę, że na lumina dam radę uzbierać, zwłaszcza jeśli chodzi o używki. Jak chodzi o U2(1)mini, to jest dedykowany dac do nich? Czy jest duża różnica względem T2? 

39 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Dobry NUC to wydatek 4-5kpln.

Bzdury ! Za 1K kupisz używany i7. Fanless

29 minut temu, robson3750@tlen napisał:

Kwestia finansów to jedno, brzmienie to drugie.

Wszystko co kupisz zagra gorzej od Gustarda R26 a wydasz 2-3 razy więcej. Ma to sens ?

Edytowane przez Piopio

14 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Dzień dobry.

Jakie kolumny podłogowe polecacie do MF m6si, które najlepiej pasują do MF ?

Jest bardzo dużo opcji 😉 Wszystko zależy od tego, jakie granie lubisz, ile chciałbyś wydać i tak dalej 😉 W tym filmie znajdziesz kilka propozycji, które do M6si moim zdaniem dobrze pasują 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Bzdury ! Za 1K kupisz używany i7. Fanless

Wszystko co kupisz zagra gorzej od Gustarda R26 a wydasz 2-3 razy więcej. Ma to sens ?

Nie mówię o używanych rzeczach. Jeśli używane to trzeba mieć pojęcie np. o wymianie dysku, zwiększenia pamięci RAM itp.

22 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Nie mówię o używanych rzeczach. Jeśli używane to trzeba mieć pojęcie np. o wymianie dysku, zwiększenia pamięci RAM itp.

Kupujesz gotowca. Nie trzeba wcale grzebać. 

Można kupić nówkę:

https://www.amazon.pl/Fanless-Desktop-Computer-Windows-HUNSN/dp/B08F7311PH?th=1

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, Piopio napisał:

Kupujesz gotowca. Nie trzeba wcale grzebać. 

Można kupić nówkę:

https://www.amazon.pl/Fanless-Desktop-Computer-Windows-HUNSN/dp/B08F7311PH?th=1

Jakoś mam wrażenie, że lubisz się spierać o nic. Tak można kupić gotowy, różnych firm o różnej jakości i trwałości, produkowanych dla różnych segmentów rynku.

Nie rozumiem tylko czemu mnie ściśniesz, skoro już powiedzieliśmy że Roon jest jedną z opcji, a pomimo zalet nie jest najprostszą opcję dla @robson3750@tlen, który kilkaktonie pisał, że nie jest power userem 🙂 w dziedzinie IT.

Najprostsza opcja to DAC jaki sobie życzy i transport, gdzie loguje usługę streamingu i gra.

Jeśli ma w domu przeciętny router to taki Lumin wepnie kabel LAN, DHCP da mu IP pojawi się w apce i ustawi po jakim wyjściu gra z DACiem i po temacie. Jak ma Tidala czy Spotify to po connencie z apki go znajdzie i gra. W mojej ocenie prościej się nie da.

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

W mojej ocenie prościej się nie da.

Tak samo prosto obsługuje się Gustarda R26 po UPnP. W apce np. MConnect pokazuje się Gustard, loguje się do Tidala i  gra. 

Jakoś mam wrażenie, że lubisz się spierać o nic.

Lubię rzetelne informacje a nie celowe wprowadzanie forumowiczów w błąd by udowodnić swoją rację. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Tak samo prosto obsługuje się Gustarda R26 po UPnP. W apce np. MConnect pokazuje się Gustard, loguje się do Tidala i  gra. 

Tak samo. Jednak wtedy brak connectów o których wspomniałem.

Connecty się przydają np. przy imprezie, gdzie każdy może się przypiąć ze swojego telefonu i jamować :). To są niezapomnianie miłe chwile :).

Jeśli ma w domu przeciętny router to taki Lumin wepnie kabel LAN, DHCP da mu IP pojawi się w apce i ustawi po jakim wyjściu gra z DACiem i po temacie. Jak ma Tidala czy Spotify to po connencie z apki go znajdzie i gra. W mojej ocenie prościej się nie da.

I o to właśnie mi chodzi. Korzystam z Tidal i taka opcja jest dla mnie. Nie ma się co spierać panowie, ważne by było konstruktywnie 😀. Jeszcze raz dziękuję. 

4 minuty temu, robson3750@tlen napisał:

I o to właśnie mi chodzi. Korzystam z Tidal i taka opcja jest dla mnie. Nie ma się co spierać panowie, ważne by było konstruktywnie 😀. Jeszcze raz dziękuję. 

Grunt to pięknie się różnić.

Mconnect jest strasznie zamuloną aplikacją. Widzę że gustard nie dla mnie raczej. Luminy wbudowany impulsowy, żebym nie mógł podpiąć swojego zasilacza.

Nie ma do 5k transportu dla mnie? 

PS co to za tekst że impulsowy w luminie nie przeszkadza? Co to ma znaczyć? 

Edytowane przez J4Z

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.