Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  256 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem 250 cd i zamieniłem na 300 cd

Jak dla mnie bardzo dobry wybór różnica kolosalna(barwa, scena) ,ale nie każdemu się może podobać

Doradzam czyszczenie i konserwację napędu posłuży dłużej i oczyszczenie, a później zabezpieczenie styków we wszystkich gniazdach przed utlenianiem Polecam(Cardas Contact Conditioner) wyciśniesz wtedy z niego wszystko

Bo jak by nie było latka swoje ma

Mk3 podobno bardzo awaryjne więc nie ma co żałować:)

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Ma ktoś z Was test 280CD i 400xi ? Kiedyś były testowane bodajże w AV.

test kompletu był w Audio - mam na pewno ten egzemplarz tylko musiałbym poszukać

test kompletu był w Audio - mam na pewno ten egzemplarz tylko musiałbym poszukać

To był test kompletu Krell 300il + 280 CD

http://www.audiostereo.pl/opinie-o-krell-300il_59347.html

Doradzam czyszczenie i konserwację napędu posłuży dłużej i oczyszczenie, a później zabezpieczenie styków we wszystkich gniazdach przed utlenianiem Polecam(Cardas Contact Conditioner) wyciśniesz wtedy z niego wszystko

dzieki, niestety nigdy w zadnym sprzecie nie grzebalem, przydalby sie jakis opis, najlepiej ze zdjeciami-co gdzie i jak krok po kroku...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Miałem 250 cd i zamieniłem na 300 cd

Jak dla mnie bardzo dobry wybór różnica kolosalna(barwa, scena) ,ale nie każdemu się może podobać

Z tą kolosalną różnicą bym nie przesadzał. Od obu lepszy jest moim zdaniem 280 CD.

[

dzieki, niestety nigdy w zadnym sprzecie nie grzebalem, przydalby sie jakis opis, najlepiej ze zdjeciami-co gdzie i jak krok po kroku...

Wszystko jest bardzo proste:

Do czyszczenia gniazd(sieciowego i Xlr albo Rca)polecam płyn Argentum do srebra złota miedzi i stopów kupisz u każdego złotnika za 10pln

Wacikami do uszu wszystkie elementy posmaruj i wyczyść do sucha (efekt będziesz widział na pewno)

Następnie tak samo Cardasem i po robocie.Gwarantuję efekt no plus(najlepiej włącz i posłuchaj przed a później po)

Link do strony w UK bo w Polsce chore ceny

http://www.ebay.co.u...=item4609341ab7

Co do konserwacji napędu to dobry smar silikonowy i płyn do czyszczenia Lasera

Pędzelkiem z płynem delikatnie umyć elementy ruchome (czyli wszystkie dostępne tryby) a później smar silikonowy tylko bez przesady

Zrób to też przy otwartej szufladzie(lepsze dojście)pamiętaj zawsze gaś z sieci

No i laser też wyczyść (tylko nie smaruj :))

No i prowadnice lasera też tylko musisz wychwycić jak się cofnie to gaś sieć a później z chowa i po robocie,a i kaska w kieszeni NO:)

A sprzęcik będzie śmigał jak trza :)

Z tą kolosalną różnicą bym nie przesadzał. Od obu lepszy jest moim zdaniem 280 CD.

Każdy ma inne upodobania ,ale to przecież Krell grający inaczej

280 ma przetwornik 24bitowy więc to coś innego na pewno

Ale czy lepsze?

Rzecz gustu

Edytowane przez mirunias38

Niby jakim cudem ten wzmak (400xi) ma mieć moc 2x400W (4ohm) jak ma trafo 750VA???

Zgroza i bełkot marketingowy.

Mój 500i ma prawdziwe 2x400W i nawet do 2x800W dla 2ohmów (czego Krell oficjalnie nie podaje) ale ma trafo ... 2000VA.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Melduję się w klubie z 300CD

Podłączyłem to do dwóch swoich starych systemów i nie da się słuchać, jest za czysto:)))

Możecie mnie pchnąć w jakimś sensownym kierunku?

Do jakich wzmacniaczy i kolumn to podłączacie?

.

Padaka ten 400xi.....gdzie są wogóle kondy zasilacza???

Ten ma porządne zasilanie :o)

DSCF0005.JPG

Korci mnie żeby zmienić na starą KSA100Mark2 ale pewnie nie warto?

Edytowane przez czolgista778

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Podłączyłem to do dwóch swoich starych systemów i nie da się słuchać, jest za czysto:)))http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/46/115839.phphttp://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/46/115839.php

Możecie mnie pchnąć w jakimś sensownym kierunku?ch wzmacniaczy i kolumn to podłączacie?

to tylko sugestia: http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/46/115839.php

a na czym teraz słuchasz?

rachunki za prąd to masz chyba wyższe niż ja..lol..

to chyba twoje: http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/versterkers-en-receivers/m633855336-krell-ksa80-eindversterker-2010-gereviseerd.html?c=a2384ef0ece270f44503df9f8598c624&previousPage=lr

Tak, to moje. Chciałem zmienić na jakąś integrę. Gdyby się sprzedały to pewnie pojechałbym na odsłuchy ML383. Denerwujące jest ciągłe wywalanie korków przy włączaniu bo 80tka nie ma soft startu, przy 200B tego problemu nie było :)

Co do rachunków: KSA80 w spoczynku pobiera 400W, KSA200B zżerał już 1200W. Nie orientuje się jaka jest tutaj cena kWh, ponoć dosyć niska bo w mieszkam na polderze w mieście gdzie nie ma gazu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Problem o tyle irytujacy ze wszystkie 3 pokoje na pietrze sa na tej samej linii czyli od razu siada router, zegarki itp. Czasami czekam az reszta domownikow gdzies wyjdzie to wtedy wlaczam wzmak, jakby nie byloto tej godziny potrzebuje zeby sie rozgrzać i dojść do siebie.

Miałem oferte zeby wziac z powrotem KSA-200B ale z pre ARC LS7 ale 200tka dziwnie sie u mnie zachowywała, po prostu był juz m.in czas na wymianę kondów a i radiatory grały się nie równo. Coś w zasilaczu już było wymianiane więc dałem sobie spokój - znając moje szczęście z tym 200B miałbym studnię bez dna albo by jeszcze gdzie wybuchł :) A tak mam odrestaurowaną, idealnie sprawną 80tkę, szkoda tylko że nie ma XLR.

Co do końcówki to celowałem nawet w stare ML23/27 ale elektronicy szybko wybili mi je z głowy jako tragicznie zbudowane i trudne do serwisowania (tu Krell ponoć nie jest lepszy, do byle pierdółki trzeba rozbierać pół wzmacniacza).

jak dla mnie,starsze Krelle lubią się ze starszymi Dynaudio-jeżeli ma być ciepło,plastycznie,mięsiście-jak ma być głośno to np.Audio Physic(II).albo podłącz cyfrowo po coaxie do amplitunera.

Podłączyłem to do dwóch swoich starych systemów i nie da się słuchać, jest za czysto:)))

Możecie mnie pchnąć w jakimś sensownym kierunku?

Do jakich wzmacniaczy i kolumn to podłączacie?

Ja stawiam na źle dobrany interkonekt

Miałem kiedyś taki sam przypadek i wymiana ic pomogła

Ale teraz tak na poważnie: Gdzie ten KAV-400xi ma kondy w zasilaczu??

jak dla mnie,starsze Krelle lubią się ze starszymi Dynaudio-jeżeli ma być ciepło,plastycznie,mięsiście-jak ma być głośno to np.Audio Physic(II).albo podłącz cyfrowo po coaxie do amplitunera.

Bardzo się lubią ze starszymi Dynaudio. SYNERGIA!!!

KRC3 od środka:

2nswig.jpg

Padaka ten 400xi.....gdzie są wogóle kondy zasilacza???

Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie większej liczby mniejszych pojemności niż kilka wielkich kondów..

Denerwujące jest ciągłe wywalanie korków przy włączaniu bo 80tka nie ma soft startu, przy 200B tego problemu nie było :)

Nic prostszego.

Kupujesz za 50zł zestaw softstartu i montujesz go choćby na kablu :)

U mnie Xindak A600P też wywalał zabezpieczenie B10. Dałem B16 i te wytrzymuje.

Może ktoś z forumowiczów chce pozbyć się KAV 300i .Mam do napędzęnia prądożerne dynaudio.

Może ktoś z forumowiczów chce pozbyć się KAV 300i .Mam do napędzęnia prądożerne dynaudio.

Do 3 dodaj 2 i jeszcze troszkę kasy i masz. Literka i zostaje.

Jak to jest Contour 3.0 to od ciebie odkupie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Panowie zaaplikowałem swojej kav 300cd bezpiecznik Padisa

Efekt bardzo na plus

Polecam będziecie mile zaskoczeni:)

To proponuję o tym napisać w jakimś wątku o audio voodoo.

A teraz na poważnie: wyjmij bezpiecznik i zrób grubą zworę, taką np. z blaszki miedzianej za 0,01 zł i opisz nam proszę wrażenia dźwiękowe. Myśle, że zagra "lepiej".

Pozdro

Ja nikogo do niczego nie zmuszam,tylko podzielam się swoimi spostrzeżeniami !!!

Co do blaszki miedzianej to wolę bardziej profesjonalne zabiegi jak np. wymiana bezpiecznika

A tak na marginesie :Żeby się przekonać to trzeba SPRÓBOWAĆ :)

Moim zdaniem niezbyt mądry pomysł, potem się okaże że różnica jest słyszalna i zostawisz zworę zamiast bezpiecznika..."no bo co się może stać, najwyżej korki wywali" :-(

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.