Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  256 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam do sprzedania Kav 300cd w Super Stanie (żadna padaka tylko porządny odtwarzacz)

Cd ma zaaplikowany bezpiecznik Padisa i zakonserwowane i oczyszczone wszystkie styki preparatem Cardas Contact Conditioner czyli przywrócony jest do parametrów fabrycznych.

Niestety ,ale przegrał w bez pośrednim starciu z Meridianem 508.20 :(

Moje wstęgowe głośniki potrzebują nie aż takiej precyzji jaką prezętuje Krell dla tego zdecydowałem się na Meridiana

Naprawdę polecam bo jest godny uwagi

Pozdrawiam

[email protected]

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Wygląda na to, że z moim Krellem zostane na dłużej. Kupiłem mu dwie babki Dynaudyjki. Niech se facet poużywa w trójkąciku.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zazdroszczę(tych babek).Swoją drogą zawsze mi się wydawało,że kupuje się sprzęt aby usłyszeć więcej-a okazuje się,że jest to problem.Krell vs Meridian..?

Edytowane przez triode

Swoją drogą zawsze mi się wydawało,że kupuje się sprzęt aby usłyszeć więcej-a okazuje się,że jest to problem.

???

Mozesz doprecyzować?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zazdroszczę(tych babek).Swoją drogą zawsze mi się wydawało,że kupuje się sprzęt aby usłyszeć więcej-a okazuje się,że jest to problem.Krell vs Meridian..?

Jak wiemy Krell jest analityczny a Meridian ciepły i bardziej analogowy,

Przy słuchaniu z R90 z 300 tką to kurz się słyszy i w dłuższym słuchaniu męczy

Przerobiłem kav250cd i kav300cd i uważam że wszystkiego w życiu trzeba spróbować .

Jak przesiadałem się z Denona na Krella to był szok, więc moja prawdziwa przygoda z Hi-End zaczeła się od kav250 i zawsze będę uważał że Krell ma porządne urządzenia:)

Może kiedyś wrócę do Krella ,ale na razie poszedłem w innym kierunku

Pozdrawiam

Mirek

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

• 3 tygodnie później...

Witam,

czy ktoś z Was robił porównanie wzmacniacza Krell KAV300i z Yamaha AX900? Mam w tej chwili Yamahę z kolumnami Harpia Amstaff Mini. Gra to bardzo dobrze, ale chciałoby się lepiej. Muzyka różna, w przewadze rock, metal, POP.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Witam mam zamiar nabyć cd krella proszę o rady jaki model gdzie kupić na co uważać przy zakupie z góry dzięki za pomoc

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Witam,

chodzi mi po głowie zakup krella ksa 200s lub 250 s, do napedzenia infinity. Czy ma ktoś doświadczenie z tymi końcówkami i w jakich konfiguracjach?

Jacek

Witam mam zamiar nabyć cd krella proszę o rady jaki model gdzie kupić na co uważać przy zakupie z góry dzięki za pomoc

Masz tu 22 strony do przeczytania - kopalnia wiedzy.

Na pierwszej stronie w wyszukiwarkę wpisz 280CD i 300CD - dowiesz się wszystkiego .

chodzi mi po głowie zakup krella ksa 200s lub 250 s, do napedzenia infinity.

Pomyśl jeszcze nad Xindakiem A600P

Xindaka odpuszczam...

Słuchałeś , widziałeś czy nie ma emblematu Krell ?

Wolisz pełnoletnie końcówki w niewiadomym stanie niż nowy , z gwarancją , świetnie grający wzmacniacz na bardzo dobrych podzespołach ?

Swojego Krella KAV 280CD sprzedałem . Lepiej zagrał od niego DAC M2TECH Young.

Bardziej barwny i wyciągał jeszcze więcej detali z płyt .

Younga znowu zastąpił Cambridge Audio Stream Magic 6 który dynamiką niewiele ustępuje 280CD ale ma od niego znacznie lepszy bas , barwę i detale jak M2TECH .

Bas zbliża się do poziomu NAIMa CDX a to najlepszy bas ze źródła jaki słyszałem a z czym kulała 280 tka .

SM6 kosztuje dużo mniej od 280tki , jest nowy i umożliwia słuchanie tysięcy stacji radiowych jak i umieszczenie całej płytoteki na pamięci podpiętej pod USB.

Czas nie stoi w miejscu .

Swojego Krella KAV 280CD sprzedałem . Lepiej zagrał od niego DAC M2TECH Young.

zapomniałeś dodać; w twoim systemie.Mam kompletnie odmienne doświadczenia z 280-tka versus dac-i.Jeszcze dużo wody upłynie zanim takie grajki zbliżą się do grania tego cd-eka.

zapomniałeś dodać; w twoim systemie

Oczywiście że w moim i nie po XLRach po których Krell ponoć gra dużo lepiej .

I też w moim systemie Stream Magic 6 gra tak ze mam ciągle banana na gębie .

zapomniałeś dodać; w twoim systemie.Mam kompletnie odmienne doświadczenia z 280-tka versus dac-i.Jeszcze dużo wody upłynie zanim takie grajki zbliżą się do grania tego cd-eka.

Popieram...trzeba podłączyć kable na poziomie i muzyka gra...polecam MITy Magnum MA jako XLR...inna jakość 280...

Wtrace sie do tematu kabli , co byscie polecili do 300cd, obecnie gram na pbj? rowniez jakis power cord???

dzieki

rs

zostając przy Kimberze: Hero lub Select 1010 / 1011.sieciówki póżniej:najtaniej Yarbo lub Neotech z metra+sensowne wtyki np.Supra lub Wattgate.

Jak chcesz firmowy kabel,jest promocja Shunyata Sidewinter vtx-droższego to już nie ma sensu.

• 2 tygodnie później...

Witam

Koledzy ile moźna zapłacić za ksa100s?

Mam od znajomego,ale z jednej strony niempotrzebuję grzejnika bo lato idzie, ale ciekawi mnie brzmienie z wyższej półki.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Do mojego CD KAV300 dokupiłem wzmacniacz KAV300i

i teraz chciałbym to połączyć i dokupić do tego jakieś głośniki

Nie ma to być zestaw lampowy (mam Cary Audio), tylko szybszy do ostrego grania (Rock, Metal, Grunge)

1) Czy możecie polecić jakieś sensowne XLR do podłączenia?

2) Jakie głośniki, najlepiej używane kupić?

Pozdrawiam:)

ten zestaw sam w sobie ma rockowy wykop i charakter-więc kabelki to nieco póżniej.Było ostatnio kilka ofert kolumn od Akustyka-możesz coś sobie upolować.Z nówek:albo Studio16Hz Credo albo coś od Harpii(jeżeli zniesiesz metalowego Seasa).Vintydżów ,w rodzaju JBL lu Infinity-nie znam.

• 2 tygodnie później...

Jak to jest z zmianą napięcia w 300il? bo rozwazam cos od krell-a w miejsce jungsona i mam na oku 300 il z za oceanu. Kwestia jescze jedna na ile owa 300 il jest układem zbalansowanym ?

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Trochę źle postawione pytanie, bo w przypadku krelli nie o zmiane napięcia sie rozchodzi (to mozna bez problemu ustawić 3 zworkami wewnatrz urzadzenia), tylko o czestotliwość. Zabezpieczenie, ktore krell montuje w ukladzie włącznika sprawdza te własnie wartość i w razie róznicy uniemozliwia uruchomienie urządzenia bez wzgledu na to czy w gniazdku jest 110 czy 240V.

Chip zabezpieczający wystepuje w 2 rodzajach - 60Hz (taki jest montowany w urzadzeniach przeznaczonych na rynek amerykanski) oraz uniwersalny 50/60HZ - na resztę świata. "Przysposobienie" amerykanskiego krella polega na wymianie chipa 60Hz na chip 50/60Hz. Wymiana jest prosta - chip nie jest lutowany tylko umieszczony na podstawce, problemem jest natomiast dostępność, bo oficjalnie tylko dystrybutorzy dysponują chipami w wersji 50/60 i za wymianę licza sobie dosc słono - w Polsce ok. 1000 zł.

Jest tez sposób nieoficjalny, ktory jednak wymaga ingerencji w układ włącznika - to rozwiązanie tańsze od wymiany chipa, ale biorąc pod uwagę, ze urządzenie po takim zabiegu juz podchodzi pod kategorię "grzebane" niekoniecznie jest to gra warta świeczki.

Edytowane przez gonarek

Dziękuję za pomoc, zatem jak będę szukał to już raczej wersji EU.

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Jako priorytet ustawiłbym nienaganny stan techniczny i eksploatacyjny maszyny. Jeśli jest w dobrym stanie egzemplarz US, to go brać i powierzyć p. Kałuży. Przerabiałem temat z 400xi i naprawdę nie ma ryzyka. Tym bardziej, że niektóre rzekomo europejskie egzemplarze krążące po rynku okazują się przy bliższym zbadaniu mocno grzebane:).

Nie jestem pewien, czy takie coś jak "wersja europejska" w ogole istnieje w przypadku Krella, bo spotkalem sie z sytuacją, że urzadzenie potwierdzone przez Krella jako "wersja na europę" mialo na kartonie oznaczenia 110V/60Hz, a karton na pewno był oryginalny bo zgadzaly sie numery seryjne. Jest zatem dość prawdopodbne, ze wszystkie Krelle opuszczają fabrykę ustawione na 110V i z chipem 60Hz, a ewentualnej zmiany parametrow zasilania dokonuja juz sami dystrybutorzy w krajach docelowych.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.