Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Ide szukac w kartonie instrukcji. Mam dokladnie tak jak napisales dim a pod nim napis scan

Mam taki pilot jak z instrukcji. U mnie wciskanie DIM nic nie daje.

Krell sie skończył jako firma...ich najnowsze wyroby to jakiś wizualny koszmar. Czas kupować na wyprzedaży starą serię!

500x1000px-LL-648181d0_PICT_20140108_121534.jpeg

Z tyłu jeszcze gorzej!

Mono_Back_lg.jpg

Widać dział designu też przenieśli do Azji. Albo bardzo się starają trafić w gusta estetyczne tamtejszej klienteli.

A skoro już mowa o przyciemnianiu. pier**lona niebieska dioda w 400xi. Czy ktoś z posiadaczy ma jakiś sprawdzony patent na ten jupiter? Jakiś dodatkowe szkiełko filtrujące, albo kapturek, cokolwiek byle chociaz troche ograniczyć to walenie po oczach, bo od dłuższego czasu poważnie myślę o odłączeniu jej na stałe. Tyle, że wtedy wzmak będzie już "grzebany" ;)

Widać dział designu też przenieśli do Azji. Albo bardzo się starają trafić w gusta estetyczne tamtejszej klienteli.

A skoro już mowa o przyciemnianiu. pier**lona niebieska dioda w 400xi. Czy ktoś z posiadaczy ma jakiś sprawdzony patent na ten jupiter? Jakiś dodatkowe szkiełko filtrujące, albo kapturek, cokolwiek byle chociaz troche ograniczyć to walenie po oczach, bo od dłuższego czasu poważnie myślę o odłączeniu jej na stałe. Tyle, że wtedy wzmak będzie już "grzebany" ;)

Krell bez niebieskiego światełka to nie KRELL! Nie kastruj Krella;-). Proponuję jak nie możesz wytrzymac zakleić kwałkiem czarnej izolacji jakiej uzywa się do izolowania przewodów po ich ucieciu i obrobieniu. ŁAtwo to zdjąć potem gdybyś sprzedawał...ładnie nie będzie wygladało ale nie uszkodzisz sobie sprzętu.

Dobrze że chociaż gniazda głośnikowe to bdb WBT Nextgen .

Ale i tak wiatraczki psują cały efekt...a jakość obudowy woła o pomstę do nieba...

Ja cały czas nie mogę oprzeć się wrażeniu, że już gdzieś to widziałem, tylko nie umiem zatrybić gdzie. Szczególnie ten wklęsły "ozdobnik" nad logiem wydaje się bardzo znajomy. Natomiast kształt i kolorystyka przycisków sterujących na kilometr zalatuje starym Levinsonem.

Krell bez niebieskiego światełka to nie KRELL! Nie kastruj Krella

Ależ ja nie mam nic przeciwko niebieskim światełkom jako takim, nie lubię tylko jak przy zgaszonym świetle próbują udawać włączony telewizor 40cali, a tej francy najwyraźniej o to właśnie chodzi ;) Czy dioda może mieć przerost ego? Szare KAV-y też świeciły na niebiesko, ale tak po oczach nie waliło...

Co do zaklejenia taśmą izolacyjną to też o tym myślałem, ale raz, że na srebrnym będzie to cokolwiek dziwnie wyglądać, a dwa obawiam się, że pod wpływem ciepła klej z tego szkota wejdzie z czasem w pory aluminium i po oderwaniu zostanie po nim ślad już na stałe.

Edytowane przez gonarek

Ktoś kiedyś mi powiedział, że diody Krella świecą jak światła starego VW Golfa III (zapewne takiego po "tuningu") :)

Edytowane przez KotD

Ktoś kiedyś mi powiedział, że diody Krella świecą jak światła starego VW Golfa III (zapewne takiego po "tuningu") :)

Raczej jak wskaźniki Golfa IV

912e5c2247965947med.jpg

Drodzy koledzy, czy serwis p. Kałuży to ten :

http://www.zumi.pl/1212791,Audio_Video_Servis_Kaluza_Lech,Milanowek,firma.html

czy mozna sie z w/w serwisantem skontaktowac w jakis inny sposób ? jesli by się ktoś podzielił na pw innymi namiarami byl bym wdzieczny

bo mam do kupienia KAV-300i z lekkimi problemami z jednym kanałem w cenie ~3k i chcialem zasięgnąć opinii n/t naprawy.

swoją droga jesil nawet z naprawą wyszlo by to ciut wiecej niz cena "rynkowa" to przynajmniej będe wiedzial co w nim siedzi.

planuje zmiane glosnikow w glownym systemie a krell z b&w 704 skonczyl by w sypialni :)

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Zgadza się. Trzeba dzwonić w dni robocze w przedziale 11-18h. Przyjazdu bez uzgodnienia nie polecam bo można pocałować klamkę. Pan Kałuża jest także serwisantem sprzętu nagłaśniającego i ma nierzadko wyjazdy służbowe, kiedy "znika" nawet na kilka dni.

Edytowane przez JarlBjorn

witam

To jest mój pierwszy post na grupie, ale czytelnikem tutaj jestem od wielu, wielu lat. Mam pytanie - od krótkiego czasu jestem posiadaczem zestawu Krella S300i oraz CD 350a ... system mam spięty interkonektem VDH The First. Czy połącznie ich np. tym samym kablem ale w wersji XLR spowoduje jego (systemu) rozjaśnienie na samej gorze czy wprost przeciwnie ?

Pytam, gdy wolałbym troszkę ją utemperować - oczywiście nie twierdzę, ze jest Krell jasny ale mam trochę inne przyzwyczajenia dźwiękowe, np. musicali i tak było trochę bardziej słodko. Sam krell w zadnym apekcie nie jest ostry, to bardziej neutralna szkoła dźwięku i tyle.

Innymi słowy - kto co lubi ;)

Musical ma swoje plusy jak i minusy ... z krellem jest podobnie, może połączenie ich razem stworzyłoby uniwersalnie brzmiący zestawik ;)

Pytam o kwestię XLR gdyż nie mam z tym połączniem ŻADNYCH doświadczeń.

Co się może zmienic wybierając tę wersję "spinania systemu" - ale z tym samym kablem ... myślę, ze oczywistym jest iż stosujac inny wprowadza się jego charakter w sam tor audio i porównanie w takim wypadku nie ma chyba większego sensu.

dziękuję z góry za pomoc

pozdrawiam

Dominik

w przypadku przyłącza xlr-dżwięk się zmienia,moim zdaniem na lepsze-jest szybszy,bardziej przestrzenny ale również jest głośniej.zmiany jakie chcesz osiągnąć wymagają raczej zmiany kabli-nie przyłącza.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

A jaki kabel byłby odpowiedni z rynku wtórnego - powiedzmy do kwoty okolo 1000 zl ?

Czytam i czytam sporo ale trudno jakieś konkretne wnioski wysnuć z tych moich analiz ;)

Pozdrawiam

Dominik

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poprzednik, tj. seria KAV, zdecydowanie lepiej grała po XLR i tym tropem bym podążał. W kazdym razie wypróbowałbym jak gra po XLR. Zbyt jasny dźwięk może miec różne przyczyny, pomieszczenie, kolumny, kable głośnikowe, jest kilka hipotez do obadania.

wymiana kabli to takie trochę wróżenie z fusów.jest zbyt dużo zmiennych.jeżeli mówimy o xlr-ciepłym przestrzennym:Straightwire Crescendo,któryś z Cardasów z linii ``Golden``,van den Hull Second,fajne są kable z Krakowa-EarStream Signature(czerwona koszulka) etc.

Myslę, że u mnie nie jest to kwestia kolumn czy pomieszcenia ( choc daleko do ideaułu z tym drugim ) ale zmiany systemu ... gdyz te dwa pierwsze skladniki się nie zmienialy od kilku lat.

To poprzedni system musicala byl cielpejszy i barziej połażliwy dla gorzej zrealizowanej muzyki. Płyty gorzej nagrane prezentowane były w sposób zdecydowanie bardziej akceptowalny, tu niestety jest troszkę inaczej. Krell raczej ich nie upiększa ... ale to ma też inny plus - te lepiej nagrane dają więcej emocji, mają niesamowitą dynamikę jak i przestrzeń - czyli coś za coś. Ta równość w odtwarzaniu muzyki jest tu mniejsza, ale za to w musicalu nie bylo tyle ekstremalnych wrażeń. Był natomiast totalny komfort i spokój w słuchaniu ... prawie jak słuchanie muzyki w tle - ale jakże miłe ;)

Muszę i tak kupić drugi komplet kabli i chyba zaryzykuję z xlr - problem jak pisalem - co tu wybrać ?

Pozdrawiam

Dominik

Sent from my iPad using Tapatalk

Edytowane przez dominik.g

Ale klapa te nowe Krelle :-( Szkoda że poszli w kierunku oczojebnych świecidełek.

Wyglądu tyłu jak mizerne DIY - tragedia.

Moim zdaniem powinni wypuścić serię Anniversary/Heritage z designem KSA50/100!

Myslę, że u mnie nie jest to kwestia kolumn czy pomieszcenia ( choc daleko do ideaułu z tym drugim ) ale zmiany systemu ... gdyz te dwa pierwsze skladniki się nie zmienialy od kilku lat.

To poprzedni system musicala byl cielpejszy i barziej połażliwy dla gorzej zrealizowanej muzyki. Płyty gorzej nagrane prezentowane były w sposób zdecydowanie bardziej akceptowalny, tu niestety jest troszkę inaczej. Krell raczej ich nie upiększa ... ale to ma też inny plus - te lepiej nagrane dają więcej emocji, mają niesamowitą dynamikę jak i przestrzeń - czyli coś za coś. Ta równość w odtwarzaniu muzyki jest tu mniejsza, ale za to w musicalu nie bylo tyle ekstremalnych wrażeń. Był natomiast totalny komfort i spokój w słuchaniu ... prawie jak słuchanie muzyki w tle - ale jakże miłe ;)

Muszę i tak kupić drugi komplet kabli i chyba zaryzykuję z xlr - problem jak pisalem - co tu wybrać ?

Pozdrawiam

Dominik

Wydałeś sporo kasy na sprzęt więc nie oszczędzaj teraz na kablach. Sam sprzęt nie zagra bez zastosowania dobrze dobranych kabli. I mam tu na myśli interkonekt, głośnikowe oraz zasilające.

Za Ciebie nikt kabli nie wybierze...Kable się wypożycza za kaucją ze sklepu. Pożycz i posłuchaj w swoim systemie przynajmniej kilku. Kablami możesz sobie zepsuć lub poprawić dźwięk systemu.

Krell zawsze powinieni grać na XLR, to urządzenia o zbalansowanej budowie więc XLR to mus.

Spróbuj kabli firmy MIT. Z poprzednimi Krellami dobrze się zgrywały. Krelle jakie posiadasz to jednak już inne granie niż poprzednie modele Krella sprzed kilku lat.

Dla wielu Krellomaniaków to już nie jest dźwięk Krellopodobny;-)

Ale klapa te nowe Krelle :-( Szkoda że poszli w kierunku oczojebnych świecidełek.

Wyglądu tyłu jak mizerne DIY - tragedia.

Dlatego należy kupować Krelle z poprzedniej serii póki są jeszcze na półkach;-)

Krell_Pre_power.jpg

To poprzedni system musicala byl cielpejszy i barziej połażliwy dla gorzej zrealizowanej muzyki. Płyty gorzej nagrane prezentowane były w sposób zdecydowanie bardziej akceptowalny, tu niestety jest troszkę inaczej. Krell raczej ich nie upiększa ...

Czyli pod tym względem niedaleko pada jablko od jabloni, czytaj poprzednia i obecna seria "entrey level" Krella:)

Moim zdaniem masz dwa wyjscia:

1) pogodzić się z sytuacja zróżnicowania płytoteki na wydawnictwa dobrze i kiepsko brzmiące. W wyprowadzenie sytuacji kablami, tzn. w zasadnicza zmianę nie chce mi się wierzyć, chyba ze sięgniesz po różne kablo-kondycjonery za grube tys. zl.,

2) wymiana któregoś z elementów: wzmacniacz lub kolumny. Oczywiście w oparciu o odsłuchy w docelowym pomieszczeniu.

Nawiasem mówiąc, może nieco dziwić, ze po latach spędzonych z Musicalem zdecydowałeś się na ugrade w stronę Krella, i to akurat podstawowej linii. Imo logiczna ścieżka to byłoby raczej cos w stylu np. Accuphase. Mam od pewnego czasu na tapecie integrę E-460 i naprawdę trudno znaleźć nagranie, choćby nie wiem jak zmasakrowane, żeby nie dało się go słuchać. Są, owszem słodko brzmiące Krelle, niektóre końcówki mocy zwłaszcza w A-klasie, niekiedy do upolowania za dość rozsądne pieniądze.

Nawet nie chodzi tu o te, że Krell jest ostry - absolutnie nie !!!

Rożnica polega na tym, iż jest bardziej dokladny i neutralny z wyraźniejszymi konturami i lepiej kontrolowanym basem. Brak tylko ciepelka, albo inaczej - jest go mniej niż w Musicalu. Posłucham go jeszcze trochę i jesli stwierdzę, ze bardziej mi odpowiada jednak cukierkowatość to pozostanę z Musicalem.

Jeden jak i drugi gra bardzo dobrze i po wstępnych przemyśleniach muszę stwierdzić, iż to chyba raczej wina zasłuchania się w cieplejszym sprzęcie.

To też nie jest tak, że niektórych płyt sie nie słuchać - tu widać większą różnicę w realizacjach niz na Musicalu.

Pozdrawiam

Dominik

Czyli pod tym względem niedaleko pada jablko od jabloni, czytaj poprzednia i obecna seria "entrey level" Krella:)

NIestety pada bardzo daleko. Wielu ludzi którzy dokonali przesiadki z 400xi na s300i dokonało szybkiego powrotu do 400xi. 400xi + CD 280 to zupełnie inne granie niż s300i + Cd350. Należy to bardzo mocno podkreślić.

Zestaw 400xi + 280 połączony porządnymi XLR (np. MITa lub Transparenta) z naturalnie brzmiącymi kolumnami o dobrej średnicy (za pomocą wysokiej klasy muzykalnych miedzianych kabli głośnikowych) ma odpowiednio przyjemne brzmienie, która pozwala ROZKOSZOWAĆ się dowolnymi nagraniami, które zostały zrealizowane w przynajmniej przyzwoity sposób.

Zdecydowanie nalezy włożyć pomiedzy bajki opowieści o suchym dźwięku 400xi. Po prostu trzeba trochę czasu, prób i umiejętności w celu zbudowaniu systemu, który ukazuje naturalne brzmienie muzyki zapewniając jednocześnie wielogodzinną przyjemność słuchania różnorodnych płyt.

Edytowane przez moreno1973

nie chce mi się wierzyć aby ktoś kto lubi sposób grania Krella,przesiadł się na Accu-to zupełnie inna estetyka grania.Sprawa różnicowania płytoteki jest typowa-im lepszy sprzęt tym więcej słychać.Sprawę ``dosłodzenia`` można rozwiązać na kilka sposobów:poprzez dobór kolumn lub okablowania.Najtaniej (chyba) wyjdzie ukraiński głośnikowiec YP Sound-z jednej strony podbije ci bas ale pozostałe cechy będą zgodne z oczekiwaniami-muzykalność i przyjemność słuchania jest duża.

..a xlr-a na początek taniego ze sklepu dla muzyków pro-.

Na szybko pozyczyłem od kolegi VDH XLR i jest bajka !!!

Jednak w przypadku Krella to polączenie się sprawdza w 100 %

Uporządkowała się wyższa średnica i nie mam już żadnych ale. Bas jest porównywalny do RCA i naprawdę bardzo, bardzo mocny. Kiedy trzeba jest łagodny jak baranek ... z drugiej strony potrafi wręcz rozsadzić pokój.

Przestrzeń jest znacznie lepsza niż w Musicalach ... pozostaje tylko słuchac

Przy rocku progresywnym sprawdza sie duzo duzo lepiej - zaskoczony jestem aż tak potęźną dynamiką.

Dziękuję jeszcze raz za pomoc

Pozdrawiam

Dominik

Edytowane przez dominik.g

Wielkie dzieki !!!

A więc zawitałem w klubie Krella. Wiadomym jest, ze porównując do klockow za 50.000 to może i taniocha, ale żeby juz budżetowe ;)

Pozdro

Dominik

Na szybko pozyczyłem od kolegi VDH XLR i jest bajka !!!

No i super...

Ale bajka będzie jak pozyczysz sobie jeszcze dobre kable zasilające i XLR z takiej firmy jak MIT czy Transparent Audio. Wtedy dopiero przekonasz się co potrafi Krell w zakresie kontroli basu i przestrzeni. Szczególnie kabel zasilający we wzmacniaczu ma duże znaczenie. Kable łatwo pozyczać i testować, to fajna zabawa na resztę zimy.

Trzeba będzie o tym też pomyśleć. Natomiast co mnie bardzo zaskoczyło oprócz basu na plus, to przestrzeń ... po moich doświadczeniach z poprzednikami dzieje się sporo, bardzo sporo i to w każdym kierunku. A do tego czuję się jakbym "ściągnął zaslonę" z glośników.

Pozdrawiam

Dominik

Sent from my iPad using Tapatalk

Trzeba będzie o tym też pomyśleć. Natomiast co mnie bardzo zaskoczyło oprócz basu na plus, to przestrzeń ... po moich doświadczeniach z poprzednikami dzieje się sporo, bardzo sporo i to w każdym kierunku. A do tego czuję się jakbym "ściągnął zaslonę" z glośników.

Pozdrawiam

To normalne efekty zastosowania XLR...tak to działa u Krella.

Jeszcze dużo ciekawostek odkryjesz bawiąc się kablami...

JarlBjorn, Dzieki za potwierdzenie, ale czy sa na p. Kaluze inne namiary ? bo proboje sie 3 dzien dodzwonic z zerowym skutkiem. a czas mnie zaczyna naglic

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.