Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Ale po co kombinować z firmami z Chin? Same komponenty nie zagrają. Jakby ich przetworniki były takie super to już kilka lat temu by wykosili konkurencję bo ceny mają śmieszne w porównaniu do słynnych firm high-endowych.

Powód banalny cena! DACi Europejski aby zagrały na poziomie 280cd cena 12tyś + w moim przypadku wolał bym wydać to na końcówkę Kralla i dołożyć na pre., bo DAC ma być uzupełnieniem pod DVD(koncerty) i pliki.

Jesli znajdzie się klient za 6 tys to za taką kase się sprzeda , jak znajdzie się chetny kupic cos takiego za 8 to tez sie sprzeda

A jak znajdzie się chetny za 15 tys, to już się nie sprzeda? :)

A jak znajdzie się chetny za 15 tys, to już się nie sprzeda? :)

Pytanie retoryczne? Chyba jasno sie wyraziłem. Jak się znajdzie chetny do wydania na niego 20 tys to też sie sprzeda. Jedno wynika z drugiego. Dla mnie ten wzmacniacz jest duzo więcej wart niż 5-6 tys zł na jakie wiekszosć go wycenia.Tym bardziej gdy jest w idealnym stanie.Dzwięk który na bazie tego wzmacniacza mam w domu jest zaskakująco dobry, mimo zastosowania co prawda bardzo dobrego w swojej cenie zródła jakim jest CEC 51xr , ale jednak nie high endowego. Mimo tego faktu dzwięk jest bardzo wysokiej jakosci. Dodatkowo , moją opinie potwierdziła przygoda z Levinsonem 512 którego gosciłem u siebie przez 2 tyg. To co usłyszeliśmy( było u mnie paru znajomych w tym czasie by tego zestawienia posłuchać) zaskoczyło wszystkich obecnych.Jednogłosnie doszliśmy do wniosku , że wiele systemów obecnych na Audio Show z przedziału 200-300tys zł nie jest wstanie tak zagrać. Ten epizod uświadomił mi jak wysmienity system mozna stworzyc na bazie tego wzmacniacza i jakie drzemią w nim rezerwy. To również pozwala mi stwierdzić , że trudno szukać na rynku wtórnym wzmacniacza na podobnym poziomie który kosztowałby poniżej 8-10 tys.Oczywiście nie wykluczam ze takowe istnieją , niemniej będą to wyjatki. Ja osobiście takiego nie znam , a co zaś siię tyczy modelu 500 , to byc może jest to jedna z neilicznych konstrukcji która ten warunek spełnia. Niestety nie miałem przyjemnosci go posłuchać.

Jeśli w stanie idealnym to za 6tys oferta zacna za 8 czeka na pasjonata, z perspektywy czasu nie wiem co lepsze? kupić tanio i wydać na serwis czy drożej a i tak trzeba zrobić serwis bo klocki wiekowe?

Jeśli w stanie idealnym to za 6tys oferta zacna za 8 czeka na pasjonata, z perspektywy czasu nie wiem co lepsze? kupić tanio i wydać na serwis czy drożej a i tak trzeba zrobić serwis bo klocki wiekowe?

Bardzo lubię 400xi ale nie kreujmy tutaj fałszywej rzeczywistości. Jest ostatnio coraz więcej ogłoszeń 400xi na sprzedaż na hifi.pl. Z coraz bardziej absurdalnymi cenami...

Za 8 tyś 400xi to nie pasjonat tylko idiota by kupił.

Nie twórzmy tu chorych cen bo ktoś ma coś tam co uwielbia. Trochę dystansu...

Każdy obeznany wie że 400xi można było kupić w świetnym stanie 4-5 lat temu poniżej 5000 PLN. Był okres kiedy na tym forum opluwano 400xi i pisano, że to suchotnik... ludziska wyprzedawali więc te wzmaki bo uwierzyli w tą antyreklamę... Kto wtedy kupił ten zyskał. Ja się odważyłem, kupiłem i byłem zadowolony przez wiele lat.

Bardzo lubię 400xi ale nie kreujmy tutaj fałszywej rzeczywistości. Jest ostatnio coraz więcej ogłoszeń 400xi na sprzedaż na hifi.pl. Z coraz bardziej absurdalnymi cenami...

Każdy obeznany wie że 400xi można było kupić w świetnym stanie 4-5 lat temu poniżej 5000 PLN. Był okres kiedy na tym forum opluwano 400xi i pisano, że to suchotnik... ludziska wyprzedawali więc te wzmaki bo uwierzyli w tą antyreklamę... Kto wtedy kupił ten zyskał. Ja się odważyłem, kupiłem i byłem zadowolony przez wiele lat.

+100

Kolego pisząc pasjonat wyraziłem się bardziej delikatnie, uważając podobnie jak TY że cena sporo zawyżona. Natomiast 6tyś są tacy którzy zapłaca tyle za ten wzmacniacz o ile jek napisałem faktycznie jest w stanie idealnym. zgadzam się natomiast iż rozsadna cena to do 5tyś.

z kategorii...ceny z kosmosu:

http://allegro.pl/threshold-sa-3-class-a-hi-end-krell-accuphase-i5029336032.html

nie tak dawno można było go wyrwać za niecałe 5 kzł.

Cena z kosmosu i sprzedawca z kosmosu... facet szuka frajerów albo się wygłupia... za 18 letniego CD Pioneera chce 2800 PLN!

http://allegro.pl/pioneer-pd-06-odtwarzacz-plyt-cd-i5015804792.html

ten sprzęt jako nowy kosztował 2200 PLN.

http://www.hifi.pl/recenzje/cd/pioneerpds06.php

Zwykłe nichicony w leciwych sprzętach maja te zaletę, że recaping nie nastręcza zbyt dużych kłopotów finansowych. Z drugiej strony właściciele "dużych" krelli z kondami kendeil zapewne mieliby na ten temat co nieco do powiedzenia... ;)

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś z kolegów ma końcówkę KAV-250a? Albo zna kogoś, kto ją ma? Mam ją od 7 miesięcy i nie wiem czy zachowuje się prawidłowo...

Jak włączam przycisk "power", to niebieska dioda zapala się natychmiast (bez zwłoki) i z głośników basowych słychać coś, jak "POP" albo uderzenie stopy perkusji, połączone ze znacznym wychyleniem membram.

W innych końcówkach mocy, które miałem (2, 3 razy tańszych) po naciśnięciu "power" dopiero po kilku sekundach sprzęt był gotowy do grania (zapalała się dioda albo przestawała mrugać). No i nie było tego "POP".

Czy to normalne w tym modelu? A może było coś naprawiane/przerabiane?

gonarek, w żadnym z Krelli nie ma fabrycznie Kendeili, jest za to Roederstein, Mallory/Aerovox i Sprague. Te dwa ostatnie na większych pojemnościach, najczęściej w zasilaniu.

Małe kondy nie są drogie, nawet coś lepszego jak Muse KZ czy Silmic II. To beczki w zasilaniu kosztują po kilkaset zł sztuka a ten threshold niestety też je ma.

Edytowane przez Marek.S

Czy ktoś z kolegów ma końcówkę KAV-250a? Albo zna kogoś, kto ją ma?

Mam zaufanego i sprawdzonego człowieka który od lat serwisuje i profilaktycznie przegląda mi i audiofilom w moim otoczeniu końcówki i preampy.

Mogę podpytać, ale pewnie bez wysyłki się nie obejdzie.

A ja mam pytanie do Ciebie.

Jak to gra..?

Pytam bo się rozglądam za KAV 150 lub 250

Ja mam KAV500i, czyli KAV250a z preampem.

Przy włączaniu, pobór prądu przez trafo 2kV jest spory, więc jest "brzdęk" i komputerowy UPS reaguje na spadek napięcia.

Natomiast nie ma żadnego "popa" idącego w głośniki.

Nie sądzę żeby KAV250a było inaczej, więc wygląda że coś chyba u Ciebie nie gra.

Wydaje się że znalazłem powód pojawiajacej się ostrości.Moim zdaniem jest to szeregowa cewka głośnika nisko -średnio.....W oryginale jest 0.9 mH drut 1.2 fi,a ja sobie wstawiłem wielką taśmową cewkę o szerokosci taśmy 75mm. Ów cewka zaaplikowana akurat w tym miejscu znacząco wpływa właśnie na średnie tony.Zamienie i opiszę.Oczywiście owe wyostrzenie ma miejsce tylko przy niektórych nagraniach.

i jak? gra już tak jak powinno? właśnie zagrałem sobie Kaleida (when world mix). odpadal i daj znaka jak bas :)

Czy ktoś z kolegów ma końcówkę KAV-250a? Albo zna kogoś, kto ją ma? Mam ją od 7 miesięcy i nie wiem czy zachowuje się prawidłowo...

Jak włączam przycisk "power", to niebieska dioda zapala się natychmiast (bez zwłoki) i z głośników basowych słychać coś, jak "POP" albo uderzenie stopy perkusji, połączone ze znacznym wychyleniem membram.

W innych końcówkach mocy, które miałem (2, 3 razy tańszych) po naciśnięciu "power" dopiero po kilku sekundach sprzęt był gotowy do grania (zapalała się dioda albo przestawała mrugać). No i nie było tego "POP".

Czy to normalne w tym modelu? A może było coś naprawiane/przerabiane?

ten model nie ma stand by ani soft start-przynajmniej w instrukcji tego nie znalazłem.

Jeżeli masz instalację elektryczną bez uziemienia lub z zerowaniem to może tak być.

z manuala:

=> tybero

Być może, że jest coś nie tak, chociaż na jakimś forum amerykańskim też o tym "POP" ktoś pisał (może to ta sama usterka). A dioda zapala się od razu?

=> triode

Jeżeli masz instalację elektryczną bez uziemienia lub z zerowaniem to może tak być.

Mógłbyś rozwinąć myśl?

wydaje mi się,że jakość instalacji elektrycznej potęguje artefakty przy starcie.nasilają się.

Artefakty? Możesz trochę jaśniej? Laik jestem w sprawach elektroniki?

Jak to gra..?

W skrócie - dynamicznie, fajnie oddaje rytm, dźwięki bardzo naturalne, precyzja, szczegółowość. U kolegi było więcej basu, u mnie nie.

Mam zaufanego i sprawdzonego człowieka który od lat serwisuje i profilaktycznie przegląda mi i audiofilom w moim otoczeniu końcówki i preampy.

Mogę podpytać, ale pewnie bez wysyłki się nie obejdzie.

Byłbym wdzięczny, jakbyś się zapytał, bo mnie to trochę męczy, nie wiem czy głośniki basowe się nie zużywają szybciej... A tak przy okazji, jeśli byś się go zapytał, to może dorzucę jeszcze jedno pytanie :) Mam preamp accuphase c-11 (25letni). Po włączeniu sprzętu, po paru minutach zanika dźwięk w prawym kanale (prawie, bo coś tam słychać). Skutkuje wyłączenie i ponowne jego włączenie. Potem sytuacja się powtarza i tak z kilka razy trzeba wyłączyć i włączyć, potem już nie przerywa. Zawoziłem go już dwa razy do elektronika i za każdym razem grał u niego dobrze. Myślałem, że to może z powodu końcówki, ale z poprzednią to samo było. Po przywiezieniu od elektronika przez tydzień grało dobrze a później znów to samo... Już mi głupio znów do niego wozić. Może twój elektronik ma jakieś wytłumaczenie?

W skrócie - dynamicznie, fajnie oddaje rytm, dźwięki bardzo naturalne, precyzja, szczegółowość. U kolegi było więcej basu, u mnie nie.

Inny system oraz pomieszczenie . Trzeba to miec na uwadze

=> tybero

Być może, że jest coś nie tak, chociaż na jakimś forum amerykańskim też o tym "POP" ktoś pisał (może to ta sama usterka). A dioda zapala się od razu?

tak, zapala się od razu

Edytowane przez tybero

Przekaźnik jest i u mnie, płytka zasilająca wygląda identycznie.

Być może jest to i softstart, ale tak czy tak, "brzdęk" i wzmacniacz jest gotowy do pracy.

Nie ma "popa" w głośniki.

Poza tym przekaźnik musi być, bo ten wzmacniacz jest sterowany elektronicznie (wszystkie guziki, wzmocnienie).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.