Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Serwis Pana Kałuży jest bez wątpienia znakomity ale w Audiowinyl w Świebodzinie serwis zrobiłem również bezproblemowo z półroczną gwarancją i wszystko hula bez zarzutu wiec czemu to żart? Coś Ci tam spierdzielili czy naciągnęli na kasę?

Dziękuję za podpowiedź. Czyli pierwszy typ to Audiovinyl. Drugi to Pan Kałuża z milanówka. Czy ktoś ma jakieś inne dobre propozycje? Na razie wszystko gra bezproblemowo, ale przy takim sprzęcie dobry servis jest konieczny.

Edytowane przez robszym

Świetnie to słyszeć.Słucham i słucham .Zestawienie zaskakuje mnie coraz bardziej,ale chcę zmienic okablowanie.Zamieniłem XLR-y VDH The Second na jakliegos tańszego Wirworda i okazało sie że VDH faktycznie ,,zamula'' ,a mam jescze VDH D 352 Hybrid na głośnikach .Kolega Muda polecał mi MIT-a ,ale nie chcę wydać na xlr więcej niż 500 zł (oczywiście z drugiej ręki ;)) no i wkońcu czas wymienić też głośnikowy .Myślałem o

http://allegro.pl/sound-art-xlr-1-0m-stan-idealny-soundart-i5109583113.html , ale nie jestem obeznany w temacie kabli.

Nie bez powodu to jest Van den Muł, dopiero Orchid brzmi otwarto i z werwą.

D-352 też do wymiany.

Nie polecam MITów do 500zł, stare 330/750 dość przyciemniają dźwięk.

Edytowane przez Marek.S

Świetnie to słyszeć.Słucham i słucham .Zestawienie zaskakuje mnie coraz bardziej,ale chcę zmienic okablowanie.Zamieniłem XLR-y VDH The Second na jakliegos tańszego Wirworda i okazało sie że VDH faktycznie ,,zamula'' ,a mam jescze VDH D 352 Hybrid na głośnikach .Kolega Muda polecał mi MIT-a ,ale nie chcę wydać na xlr więcej niż 500 zł (oczywiście z drugiej ręki ;)) no i wkońcu czas wymienić też głośnikowy .Myślałem o

http://allegro.pl/sound-art-xlr-1-0m-stan-idealny-soundart-i5109583113.html , ale nie jestem obeznany w temacie kabli.

Kolega doludzi ma zdaje się poprzednią wersje XLR Sound Art , które leżą nadal u mnie:) . Kupił niedawno nowe i z tego co wiem kabelki są na sprzedaż. Grały z Krellem 300i i 400xi wiec moze warto byś się do niego zgłosił. Nie sądze bys znalazł lepszy kabel z drugiej reki tak lekko licząc do 1000-1500 zł. Grał u mnie ponad rok i porównywałem go z konkurencją za 5 tys zł ( 4 modele renomowanych marek) i był lepszy. Potem trafił włąsnie do Łukasza . Z krellem pracuje wysmienicie.

Wszystkie kabelki które tu wymieniacie nie mają czego szukac przy XLR Sound Art. Poproś Łukasza-doludzi to za kaucją może Ci wypozyczy .

Bez ryzyka sobie sprawdzisz.

Edytowane przez dyzman69

A jaka muzyka grana była na tych XLR Sound Art?

Ja proszę o poradę, bo chciałby dokończyć zestaw:

Krell KAV 300i, Krell KAV 300CD, M2Tech Young.

Kolumny to forumowe elFuego na Etonach.

Kabelek głośnikowy mam Mit CVT Terminator 1

potrzebuje XLR miedzy kreallimi i RCA od DAC do wzmacniacza.

To jest zestaw do ostrzejszej muzyki.

Kolega doludzi ma zdaje się poprzednią wersje XLR Sound Art , które leżą nadal u mnie:) . Kupił niedawno nowe i z tego co wiem kabelki są na sprzedaż. Grały z Krellem 300i i 400xi wiec moze warto byś się do niego zgłosił. Nie sądze bys znalazł lepszy kabel z drugiej reki tak lekko licząc do 1000-1500 zł. Grał u mnie ponad rok i porównywałem go z konkurencją za 5 tys zł ( 4 modele renomowanych marek) i był lepszy. Potem trafił włąsnie do Łukasza . Z krellem pracuje wysmienicie.

Wszystkie kabelki które tu wymieniacie nie mają czego szukac przy XLR Sound Art. Poproś Łukasza-doludzi to za kaucją może Ci wypozyczy .

Bez ryzyka sobie sprawdzisz.

A te to nie to samo? http://allegro.pl/sound-art-xlr-1-0m-stan-idealny-soundart-i5109583113.html

Napisz do doludzi to odpowie Ci na pytania. Gdy był u mnie grał wszystko od klasyki po przez jazz koncząc na rzeczach typu TOOL .Do Krella świetnie pasuje.

Faktycznie VDH The second muli strasznie, rozlazly bas, generalnie u mnie zagrał bardzo słabo z Krellem 500i i Thielami 2.4. Dużo lepiej spisał się the Rock, chociaż też miałem sporo zastrzeżeń. Dawał taką sygnaturę, naleciałość swoją na każdej płycie. Zdecydowanie najlepiej wypadł Koondo KSL Vc. Najlepsza dynamika, bardzo dobry bas, separacja instrumentów. Wart każdej złotówki ! Mam nadzieję posłuchać jeszcze kilku xlr, bardzo chętnie MIT'a Magnum....Ale w kwocie 1700-1800 PLN za używany to ciekawa opcja. W tej chwili gram na kablu od Levinsona (Madrigal laboratories) i z kolumnami VA grał dobrze, niestety do Thielami nie gra......

Gdyby jakiś kolega w Warszawie miał MIT'a i odrobinę czasu i ochoty to chętnie ugoszcze u siebie.

Faktycznie VDH The second muli strasznie, rozlazly bas, generalnie u mnie zagrał bardzo słabo z Krellem 500i i Thielami 2.4. Dużo lepiej spisał się the Rock, chociaż też miałem sporo zastrzeżeń. Dawał taką sygnaturę, naleciałość swoją na każdej płycie. Zdecydowanie najlepiej wypadł Koondo KSL Vc. Najlepsza dynamika, bardzo dobry bas, separacja instrumentów. Wart każdej złotówki ! Mam nadzieję posłuchać jeszcze kilku xlr, bardzo chętnie MIT'a Magnum....Ale w kwocie 1700-1800 PLN za używany to ciekawa opcja. W tej chwili gram na kablu od Levinsona (Madrigal laboratories) i z kolumnami VA grał dobrze, niestety do Thielami nie gra......

Gdyby jakiś kolega w Warszawie miał MIT'a i odrobinę czasu i ochoty to chętnie ugoszcze u siebie.

Widzę , że kolega szuka IC w wersji XLR. Nie bede przynudzał o kabelku o którym wspomniałem wczesniej , choc w swojej cenie jest wyborny , ale skoro budzet pozwala na coś w cenie 1700 zł to jesli kolega nie sprawdzi jak się ma w Twoim systemie najnowszy XLR WILE( dawny Sound Art) to bedzie to najwiekszy błąd jaki kolega moze popełnic. Jesli chcesz miec za ta cene kabel który gra na poziomie najlepszych przewodów za kilkanascie tys zł to nie mozesz nie sięgnąć po niego! Szczerze polecam ! Zaoszczedzisz kupe grosza a sprzet zagra tak , że nie bedziesz chciał go wyłączyc. Zadzwoń do Sylwestra Witkowskiego i wypozycz. Nie namawiam do zakupu w ciemno!

Tym bardziej ze jestes zdaje się z Warszawy. Prawdopodobnie juz go nie zwrócisz:)

Chętnie bardzo posłucham i WILE....może jakiś kolega zwróci już wygrzany ......300 godzin do nirwany trochę dużo...napisz proszę na prowadzenie jakie są warunki wypożyczenia

na priv.....:) telefon sobie poprawia...:) mam jeszcze vienny, kolega ma B&W, możemy sprawdzić na 3 różnie grających kolumnach

generalnie można powiedzieć że kable MITa i Transparenta dobrze zgrywają się z Krellem.....500i jakiś czas

u mnie grało właśnie z tymi kablami.....ale w kwocie 1700-1800 trudno bedzie dostac te kable

Edytowane przez Miroslav1

motyllo, poszukaj Cardasa Golden Reference. Do Krella i Thieli to imho strzał w dziesiątkę. Jak za jakiś czas będziesz chciał coś lepszego to poszukasz MITa, najlepiej ze starej serii i też będzie bajka!

motyllo, poszukaj Cardasa Golden Reference. Do Krella i Thieli to imho strzał w dziesiątkę. Jak za jakiś czas będziesz chciał coś lepszego to poszukasz MITa, najlepiej ze starej serii i też będzie bajka!

Tylko ciężko trafić Cardasa GR z jakimiś papierami - sam szukałem i na razie odpuściłem.

Jakieś pół roku temu był na Allegro Wireworld Golden Eclipse 5,2 za 1,3 kzł - do dzisiaj żałuję, ze nie pożyczyłem na odsłuch.

Zdecydowanie najlepiej wypadł Koondo KSL Vc. Najlepsza dynamika, bardzo dobry bas, separacja instrumentów. Wart każdej złotówki !

Bo miedziane KONDO to super kable w dobrej cenie. Ja ze swoimi głośnikowymi SPc nie mogę się rozstać mimo prób podłączania do Krella kabli 2-3 razy droższych to SPc zawsze z nim najlepiej grały. W końcu dałem sobie spokój z dalszymi eksperymentami jak podłączyłem do wzmaka topowe Harmonixy (16 tyś PLN za nowe!) i było jakoś niefajnie;-)

wiem że muszę szykować dużo większą kwotę na MIT'a czy TA....ale póki co chcę kabel, który zagra i nie stracę dużo na odsprzedaży....

Magnum MA XLR obecnie powinien kosztować w super stanie z 3500 PLN...i już raczej nie będzie tracił na wartości...ale to sporo kasy i jeśli nie masz tyle to faktycznie posłuchaj porad o zakupie z drugiej ręki Cardasa... to nie będzie odlot w stylu jaki Tobie może zaoferować Magnum MA ale zawsze coś dużo dużo lepszego;-)

Ja jak kupiłem Krella to przez kilka tygodni słuchałem na kablach za 120 PLN PROEL DIE HARD ze sklepu pro-audio... były fajniejsze niż srebrne Audio Note za 2000 PLN...potem miałem Cardasy no i w końcu MITa Magnum MA. Wyżej już nie sięgałem bo bym musiał z 15 tyś PLN wywalić na używane MITy Oracle...

Bardzo fajnym kablem jest też tańszy Golden Presence. Kosztuje poniżej 2 kzł za nówkę. Jest trochę mniej szczegółowy niż GR, ale bardzo muzykalny.

Słusznie prawisz Aero;-)

Grasz nadal na Krellach?

Jak będziesz zmieniał zasilające to daj znać...

Mam fajną sieciówkę Oyaide dobrą do Krella no i MITową też mam;-)

dziękuję za porady, właśnie celuję na MIT Magnum.....ale ogłoszenia nie widziałem wiele miesięcy. Pojawiają się czasem MIT'y ale starsze np. serii MIT MI-350 CVT Proline, droższe i daleko, nie chciałbym kupić takiego na odległość.

Za takie pieniądze trzeba być bardzo racjonalnym, porozmawiać z właścicielem, mieć możliwość odsłuchu - wtedy to nie tylko transakcja-ale też możliwość nawiązania znajomości, jakże cennej w Naszym hobby

dziękuję za porady, właśnie celuję na MIT Magnum.....ale ogłoszenia nie widziałem wiele miesięcy. Pojawiają się czasem MIT'y ale starsze np. serii MIT MI-350 CVT Proline, droższe i daleko, nie chciałbym kupić takiego na odległość.Za takie pieniądze trzeba być bardzo racjonalnym, porozmawiać z właścicielem, mieć możliwość odsłuchu - wtedy to nie tylko transakcja-ale też możliwość nawiązania znajomości, jakże cennej w Naszym hobby

MI-350 CVT Proline to jest WYBITNY kabel do tranzystora typu Krell, ale tylko w wersji Reference. Niektórzy wolą te kable od nowych Oracle. Zamieniłem na niego swojego Magnum MA i to był spory przeskok jakościowy. Ja też mam KAV500i, ale szykują się zmiany więc MIT jest na sprzedaż. Jak chcesz to zawsze mogę Ci wypożyczyć za kaucją, ale w tym celu pisz na priv.

Grasz nadal na Krellach?

Od ponad roku na KAV500i i cd Cary Audio, ale zbieram się do zmian. :)

Ne chcę być natrętny ,ale jeśli szukacie kabelków z naprawdę wysokiej pólki , które pasować bedą do Krella , a widziałem ze była tez mowa o sieciowych , to naprawdę nie lekceważcie ofert Pana Witkowskiego z WILE(SOUND ART)

Jesli chodzi o sieciowe to przetestowałem szereg renomowanych i drogich konstrukcji ( Furutech, Enerr, Ansae, Shunyata) gdzie najdroższy kosztował 12 tys zł i sieciowy od WILE nie był od niego gorszy a cała reszte z przedziału 2300-5000 zł zostawił daleko w tyle samemu kosztując 1500zł.

Rownież XLR WILE w najnowszej wersji prezentuje to co mozna znależć na poziomie najlepszych konstrukcji kosztujących ponad 10 tys zł . Kosztuje tylko 1700zł więc przynajmniej wypozyczcie do odsłuchu. Może się okazać ze zalatwicie temat okablowania na długi czas i zaoszczedzicie przy tym sporo grosza. Również głosnikowe od nich są fantastyczne i przy cenie 2500 konkurencji dla nich nalezy szukac w okolicach 20 tys za komplet.

Nie traktujcie tego co tu napisałem jako nagonkę na konkretną firmę . Zwyczajnie chcę pomóc znależć dobre kabelki jak i zaoszczedzic sporo Waszej kasy.Kabelki w testach które przeprowadzają własnie zainteresowani forumowicze, już się obroniły, poza tym macie mozliwosc wypozyczenia więc nie ma tu mowy o zakupach w ciemno. Nie lekceważcie tych kabli tylko dlatego ze nie noszą nazwy MIT, Cardas czy Transparent.

Edytowane przez dyzman69

To połączenie wzmacniacza Krell z Krell CD mam jasne

A jaki kabelek użyć, aby połączyć Krella z Dacem M2Tech Young

Co polecacie, pls?

spróbuj Kimber Hero albo DasMonitor Lemnos lub Thasos.

Ten dac niespecjalnie pasuje,ma zbyt podobny,nieco rockowy charakter grania.Szukałbym z takich spokojnych i raczej ciepło brzmiących.

Ciepło brzmiący xlr w stylu Cardasa to polski EarStream Signature-czerwona koszulka.Kosztuje obecnie ułamek tych pieniędzy o których rozmawiacie-żdziwiona mina w gratisie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.