Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  257 członków

Krell Klub
IGNORED

Klub miłośników Krella

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w tej chwili 300i i 400xi. 300i jest bezpieczniejszy, na 400xi dużo więcej słychać i wychodzi każda niedoskonałość toru i nagrania. KAV-300i gra bardziej zaokrąglonym dźwiękiem, nie pokazuje zawartości nagrania w taki dosadny sposób jak 400xi, a szczegóły nie zawsze są miłe. Na 300i słychać np. ścianę dźwięku, ta sam ściana na 400xi jest konkretnie podzielona na poszczególne instrumenty, scena dźwiękowa jest klasę lepsza. 400xi wszystko ma wyrazistsze, boleśnie słychać niedoskonałości nagrania i wykonania. 400xi boleśnie weryfikuje resztę toru, zaczynają się liczyć kable sieciowe i inne audiofilskie zabawki. KAV-300i masakruje budżetowe wzmacniacze pod względem szybkości i dynamiki, 400xi jest jeszcze szybszy i dynamiczniejszy, z potężniejszym i dużo lepiej kontrowanym basem, przewaga 400xi jest tutaj bardzo duża.

Dzięki chłopaki, domyslam się że najlepszym wyborem byłby dla mnie kav500i ale niestety nie wyrobię finanasowo , może w przyszłym roku coś naskrobie :-)

Odnośnie 400xi to wszystko co piszecie zgadza sie jak najbardziej, mam tylko obawy, że bedzie zbyt suchy a ja lubie troche ciepełka.

Byc może sie myle, nie słuchałem żadnego z tych wzmacniaczy, o 300i pisali że jest najbardziej uniwersalny, co na poczatek przygody z krellem mogło by się wydać dobrym rozwiazaniem.

Do 400xi mogę dołożyc ale .. piszą że jazgotnik, że nie wybacza źle dobranych komponentów, nie wiem czy wytrzymam nerwowo ;-)

Szkoda, że ze stolicy nikt sie nie odezwał....

Pozdro

Piszą bzdury. Nie jest ani suchy ani jazgotnik. Faktem jest , że przy doborze sprzetu trzeba uważac ale to chyba zawsze trzeba robić gdy chcemy uzyskac jak najlepsze rezultaty brzmieniowe. 400 co najwyżej wszelkie niedobory w kwestii sprzetowej i niedopasowania dokłądniej Ci pokaże. Pamiętaj , że wszekie odchyłki do pewnego stopnia mozna korygowac okablowaniem nie wspominając o reszcie sprzetu.400xi to swietna baza do budowy wysokiej klasy systemu.

Mam w tej chwili 300i i 400xi. 300i jest bezpieczniejszy, na 400xi dużo więcej słychać i wychodzi każda niedoskonałość toru i nagrania. KAV-300i gra bardziej zaokrąglonym dźwiękiem, nie pokazuje zawartości nagrania w taki dosadny sposób jak 400xi, a szczegóły nie zawsze są miłe. Na 300i słychać np. ścianę dźwięku, ta sam ściana na 400xi jest konkretnie podzielona na poszczególne instrumenty, scena dźwiękowa jest klasę lepsza. 400xi wszystko ma wyrazistsze, boleśnie słychać niedoskonałości nagrania i wykonania. 400xi boleśnie weryfikuje resztę toru, zaczynają się liczyć kable sieciowe i inne audiofilskie zabawki. KAV-300i masakruje budżetowe wzmacniacze pod względem szybkości i dynamiki, 400xi jest jeszcze szybszy i dynamiczniejszy, z potężniejszym i dużo lepiej kontrowanym basem, przewaga 400xi jest tutaj bardzo duża.

Zgadzam się w całej rozciagłosci co do słowa. Miałem oba wzmacniacze i było tak jak to opisujesz , z tym ze tą masakrę i bolesci w wykonaniu 400xi odbieram jaką zaletę . Są pewne proste zabiegi( w moim przypadku było to sięgnięcie po liniowe kabelki o pełnym brzmieniu Sound art, począwszy od sieciowych poprzez XLR skonczywszy na głosnikowym) które pozwalają zachować wszystkie zalety takiej prezentacji bez jakichkolwiek negatywnych skutków.

Dodam jeszcze, że KAV-300i ma bardzo słabe zaciski głośnikowe, wymagające zastosowania dobrych wtyków, w przeciwnym wypadku może dojść do naprawdę sporej degradacji dźwięku. Druga sprawa, to beznadziejna regulacja głośności przyciskami, ustawienie głośności na niskim poziomie jest wyjątkowo upierdliwe.

Dodam jeszcze, że KAV-300i ma bardzo słabe zaciski głośnikowe, wymagające zastosowania dobrych wtyków, w przeciwnym wypadku może dojść do naprawdę sporej degradacji dźwięku. Druga sprawa, to beznadziejna regulacja głośności przyciskami, ustawienie głośności na niskim poziomie jest wyjątkowo upierdliwe.

już wcześniej pisałem,że kav300i potrzebuje wymiany terminali i efekt jest zaskakujący.

różnica pomiędzy tymi wzmacniaczami zależy od wielkości pomieszczenia oraz kolumn.oraz rodzaju muzyki.

kav 300i ma jeszcze jedną rzecz,której nie ma 400xi-może pracować jako końcówka-to dla tych,którzy lubią poeksperymentować.

Dzięki wielkie jeszcze raz

Generalnie piszę teraz w klubie Krella więc jasna sprawa, że większość z Was będzie chwaliła 400xi, negatywne opinie również o nim krążą ale część trzeba brać z przymrużeniem oka, wiecie dobrze że najlepszym rozwiązaniem jest przetestowanie w swoim systemie, wtedy można coś mądrego napisać, powiedzieć ew doradzić.

Pozdro

Tu też się zgadzam ze wszystkim i potwierdzam.

Dzięki wielkie jeszcze raz

Generalnie piszę teraz w klubie Krella więc jasna sprawa, że większość z Was będzie chwaliła 400xi, negatywne opinie również o nim krążą ale część trzeba brać z przymrużeniem oka, wiecie dobrze że najlepszym rozwiązaniem jest przetestowanie w swoim systemie, wtedy można coś mądrego napisać, powiedzieć ew doradzić.

Pozdro

Wszystko zaależy od podejscia do tematu. Jesli podepniesz pod niego jasno brzmiące zródło , lub kolumny czy kabelki to bedziesz miał jasno brzmiący system i bedziesz mógł napisać , że jest jazgotnikiem tyle,ze to ma niewiele wspolnego z rzeczywistoscią.

już wcześniej pisałem,że kav300i potrzebuje wymiany terminali i efekt jest zaskakujący.

różnica pomiędzy tymi wzmacniaczami zależy od wielkości pomieszczenia oraz kolumn.oraz rodzaju muzyki.

kav 300i ma jeszcze jedną rzecz,której nie ma 400xi-może pracować jako końcówka-to dla tych,którzy lubią poeksperymentować.

Aaa tego nie wiedziałem, ja właśnie testuje kolumny w biampingu i możliwość podłaczenia integry jako końcówki mocy to dla mnie spora zaleta.

Wszystko zaależy od podejscia do tematu. Jesli podepniesz pod niego jasno brzmiące zródło , lub kolumny czy kabelki to bedziesz miał jasno brzmiący system i bedziesz mógł napisać , że jest jazgotnikiem tyle,ze to ma niewiele wspolnego z rzeczywistoscią.

Jasne , wiem o co chodzi

400xi może pracować jako końcówka mocy. Można zaprogramować jedno wejście.

To simplify the integration of an audio/video surround sound

processor into your system, set any input on the KAV– 400xi (S-1,

S-2, S-3, or B-1) to operate as a unity gain stage. Krell calls this

configuration Theater Throughput.

When you configure a KAV– 400xi input for Theater Throughput,

the KAV– 400xi volume and balance controls are transferred to the

audio/video surround sound processor, for integrated volume and

balance management as well as ease of operation. As long as the

KAV– 400xi input is configured for Theater Throughput and con-

nected to the audio/video surround sound processor’s input config-

ured for Theater Throughput, all KAV– 400xi volume and balance

adjustments are made through the surround sound processor.

When you disengage the KAV– 400xi input from Theater

Throughput, the volume and balance controls revert to the

KAV– 400xi.

1.Turn on the KAV– 400xi power.

2.Press and release the button on the front panel or the key on

the remote (5) for the device you wish to configure for Theater

Throughput. The LED illuminates.

3.Press the button or key again and hold it for four seconds. The

front panel display (11) shows “thr.”

Jak widać w 400xi jest to prostsze.

Edytowane przez roge

dla mnie to historie sprzed kilku lat.miałem w domu oba te wzmacniacze i kupiłem kav300i,400xi nie chciał grać mojej muzyki,pomimo że był nowszy,silniejszy i ładniejszy.sentyment do szaro-burego pozostał.

Szaro-bury jest bardzo fajny i bezpieczny dla reszty systemu, wybacza słabiej zrealizowanym płytom i słabszym źródłom. Srebrny jest obiektywnie klasę lepszy, pytanie czy warto pchać się w audiofilizm i wydawać pieniądze na komponenty, które mu dorównają?

Szaro-bury jest bardzo fajny i bezpieczny dla reszty systemu, wybacza słabiej zrealizowanym płytom i słabszym źródłom. Srebrny jest obiektywnie klasę lepszy, pytanie czy warto pchać się w audiofilizm i wydawać pieniądze na komponenty, które mu dorównają?

Wystarczy do 400xi dokupić 280 CD oraz jakiś fajny miedziany XLR i miedziane głośnikowe...

Szkoda życia na nudne HIFI...a te dwa Krelle w obecnych cenach to okazja 10 lecia...

Obecne integry Krella to nieporozumienie...jakość wykonania obudowy z blachy to jakaś kpina...i te wiatraczki...

Tył najnowszej integry Krella - cena 4500 funtów

134354ugr8csms73trscsr.jpg

Tył 400xi - cena z drugiej ręki 5000 PLN

krell400.jpg

Komentarz zbyteczny...

Edytowane przez moreno1973

Ktoś jakiś czas temu wrzucał tutaj zdjęcia tyłu końcówki EVO, też porażka.

@

Triode, na jakim zestawie Krella grasz?

U mnie stoi KSA-50MkII i KRC-HR w nowszej wersji.

Pięćdziesiątka chyba pójdzie niedługo na sprzedaż ale nie wiem co kupić w zamian żeby nie było zbyt ostro.

Pod tym się podpiszę.

Jednak ciepełka to w nim nie ma.

Pozdro

...o ile dobrze pamiętam to miałeś ten wzmacniacz....to wiesz dokładnie o co chodzi....faktycznie brak ciepełka ale coś za coś....

dlatego trzeba odpowiednio dobrać kolumny i kable do KAV500i i będzie fajnie....

Dokładnie tak samo myślę, nie jestem audiofilem, lubię czerpac przyjemność ze słuchania muzyki i dla mnie chyba jednak kav 300i bedzie lepszy i jak kolega Roge pisze bardziej bezpieczny choć nie ukrywam że mam chrapke na te 400xi.

Co się trafi to się kupi...

Jak juz zawita u mnie w domu będę prosił o sugestie odnośnie okablowania

Edytowane przez krisl78

Ktoś jakiś czas temu wrzucał tutaj zdjęcia tyłu końcówki EVO, też porażka.

@

Triode, na jakim zestawie Krella grasz?

U mnie stoi KSA-50MkII i KRC-HR w nowszej wersji.

Pięćdziesiątka chyba pójdzie niedługo na sprzedaż ale nie wiem co kupić w zamian żeby nie było zbyt ostro.

mam kav280cd+KBL+KSa50s.

w moim wątku o dac-ach z Chin są zdjęcia.

współczesna klasa A w wykonaniu Krell-a

coś co zawsze chciałbym mieć: http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv-en-foto/versterkers-en-receivers/m908810084-krell-fpb-300c-eindversterker.html?c=efb2ef4dc323389c4f92ed10afa33e3a&previousPage=lr

Na co wymieniłeś i co się poprawiło?

w zasadzie nie ma większego znaczenia czy to będą terminale WBT,CMC czy chińskie.liczy się prawidłowy kontakt większą powierzchnią:wtyku z gniazdem.oryginalne CMC nie wymagają lutowania,wystarczy dobrze zarobić kabel.

w kolumnach mam Gaofei:rodowane i miedziowane-są b.dobre.

Moim zdaniem ze względu na budowę najlepsze są NEXTGEN, mało materiału a sam materiał to czysta miedź, nie stopy jak u konkurentów.

Triode,

które masz Gaofei?

Z tego co widzę to ichniejsze gniazda zrobione są ze stopu brązu (bronze copper):

http://www.ab-system.hk/index.php?route=product/product&path=80_94&product_id=133

Panowie, mam jeszcze jedno pytanie, czy wraz ze zmianą logo coś sie zmieniało w tym kav300i czy to tylko zmiana dizajnu ;-) ?

Wiadomo, że lepiej kupić młodszy model ale jak nie ma to trzeba zadowolic się tym starszym jak sie trafi oczywiście.

mam kav280cd+KBL+KSa50s.

w moim wątku o dac-ach z Chin są zdjęcia.

współczesna klasa A w wykonaniu Krell-a

coś co zawsze chciałbym mieć: http://www.marktplaa...previousPage=lr

Dzięki za info, tego FPB300 juz widziałem, poszedł b.tanio. Chyba 3500 euro.

Gość ma też pre KCT za 3750 ale raczej nie warto się przesiadać z KRC HR.

Dokładnie tak samo myślę, nie jestem audiofilem, lubię czerpac przyjemność ze słuchania muzyki i dla mnie chyba jednak kav 300i bedzie lepszy i jak kolega Roge pisze bardziej bezpieczny choć nie ukrywam że mam chrapke na te 400xi.

Co się trafi to się kupi...

Jak juz zawita u mnie w domu będę prosił o sugestie odnośnie okablowania

Kup poprostu lepszy , czyli 400ix. Nie bedziesz załował. Co z tego że 300 jest bezpieczniejsza jak sporo gorsza? A zreszta co znaczy bezpieczniejsza?No i po co ograniczac jakosc brzmienia juz na poziomie zródła czy wzmacniacza? Odpowiedni dobór reszty sprawi , że od 400xi nie bedziesz sie mogł odkleić:) Kup do niego cały zestaw kabli Sound Art najnowszej generacji i pozamiatane! Włacznie z sieciówkami. Nie dośc że bedziesz miał bardzo wysokiej jakosci kabelki które pozwola Twojemu systemowi wzlecieć na swoje wyżyny , to jeszcze ich zakup pozwoli Ci zaoszczedzic , naprawdę lekko licząc, jakieś 20 tys zł bo ich ceny są szokująco niskie.

na alledrogo jest wlasnie kav500i, ale w cenie przyprawiajacej o zawrot glowy. jakies 2 mce temu nowy model 550 poszedl za 9k, w sklepach ta sama 550 byla sprzedawana za 12k, a tu cena kup teraz 8.6k

odwaznie ;-)

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Panowie, na co wymienić terminale RCA w KSA-50 tak żeby nie wyryć drugiego dna w portfelu? :-)

Słyszałem że rodowane mają sens tylko jeśli mamy rodowane wtyki w kablach.

Te co mam to jakieś Dynavoxy / Monacory i co jakiś czas zanika mi sygnał, trafić może człowieka.

Patrzyłem na WBT Midline albo NextGeny ale nie rozumiem dokładnie jak to działa w nextgenach, powierzchinia kontaktu wydaje się być minimalna?

Edytowane przez Marek.S
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.