Skocz do zawartości
IGNORED

Kto slucha i co myslicie....DTS ?

CVC

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, chcialem zapytac czy ktos podziela moje opinie i spostrzezenia. Otoz skompletowalem sobie kino domowe, i filmy ... brzmia swietnie:) !!! w koncu kino, ale ale ale no wlasnie... czy ktos z was... slucha czasem sobie na zestawie kina koncertow w DTS? ( zgralem kilka i ..rozczarowanie:). Chyba jesli sie nie myle powinno sluchac sie w stereo, jakos dla mnie muzyka w DTS jesli chodzi o wydania koncertowe brzmi sztucznie i szybko sie przy niej mecze :)..

Byc moze to wina mojego sprzetu, byc moze mam racje, a i mozliwe jest ze slucham nie tych koncertow co powinienem>))))) Generalnie, chyba procz kilku bdb nagranych koncertow np Jarre, Eagles, sluchanie wsyztskiego co jest z koncertow w DTS to chyba nieporozumienie? !! jak myslicie dac sobie spokoj?

https://www.audiostereo.pl/topic/39805-kto-slucha-i-co-mysliciedts/

Dobrze nagrany koncert w DD albo DTS (a o taki wcale nie łatwo) to niezła zabawa, szczególnie w dobrych nagraniach muzyki elektronicznej i pop-rock np. J.M Jarre, Kraftwerk, Sting, Depeche Mode.

Muzyka czysto rockowa wypada wg mnie lepiej w stereo, np. Gary Moore z Montrealu czy U2 Vertigo Tour są kiepściutkio zrealizowane, dźwięk męczy i nie ma odpowiedniego rozmachu.

A koncerty takich pań jak Norah Jones, Loreena Mckennitt, A.M. Jopek czy Diana Krall - kwestia gustu, muzyka spokojna, więc można i tak i tak.

A dla mnie Path Metheny's "Imaginary Day" w DTS.

koncerty Petera Gabriela

The Eagles "Hell freezes over"

Rod Stewart Great American Songbook

Bobby Parker Blues At Montreux

Clarence Gatemouth Live a....-ktoś kuźwa pożyczył.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Jeżeli chodzi o efekty to oczywiście AERO.

Można na niej ustawiać system kolumn w 5.0

Najlepiej usiąść dokładnie w takiej samej odległości od wszystkich kolumn (centralnie oczywiście),zero opóźnień i szok co się dzieje dookoła głowy.

• 1 miesiąc później...

Mylisz się i to bardzo.

Przykłady:

Skazani na Shawshank:

-Dolby Digital waży 435MB

-DTS wazy 750MB

AERO-Jarra

-Dolby Digital waży 497MB

-DTS aż 1,686GB

Mniejszą kompresję ma DTS i lepszą jakość dźwięku.

DD CZY DTS?I ZNOWU TA KOMPRESJA

Oba systemy kodowanie dzwieku w KD brzmia podobnie!

Polecam artykul

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A NASTEPNIE PODCZAS OGLADANIE FILMU POBAWCIE SIE ZMAIANA Z DTS NA DD I ODWROTNIE! PRZEKONACIE SIE, ZE OGROMNYCH ZMIANN NIE USLYSZYCIE!

Ukryta Zawartość

Niestety w tym artykule nikt nie mówi o odsłuchach tylko o testach laboratoryjnych a wiadomo takie jeżeli chodzi o jakość dźwięku nie zawsze są wiarygodne.

Wiadomo jakie Technicsy miały parametry.Zniekształcenia tysiączne po przecinku itd,jakieś klasy AA a grało to do dupy.

Mój stary Nad 3020 miał zniekształcenia rzędu zaraz po przecinku,dużo gorsze pasmo a rozkładał wzmak Technicsa na łopatki.

Ja wierze w swoje ucho i na płycie AERO ścieżka Dolby Digital jest słabiej nagrana niż to samo w DTS.

Może mieć wpływ na te różnicy między DTS a DD jakość dekodera w ampli.

Czytałem np. że dla ampli CA Azura (taki mam) polecane są odsłuchy właśnie w DTS ponieważ jakość dźwięku z tego dekodera jest lepsza.

Więc każdy musi na swoje ucho i jakość dekoderów w swoich ampli stwierdzić,który z formatów kompresji mu pasuje.

Ja zauwazyłem, że ścieżki Dolby Digital mają prawie zawsze więcej basu niż te same w DTS, czasem nawet za dużo np. na Star Wars - Atak Klonów (sam początek filmu) to już przesadzili z poziomem - można uszkodzić subwoofer. Natomiast dzwięk w DTS jest bardziej czytelny, gładki, ma lepsze proporcje (nie dudni tym basem jak w DD) - po porostu słucha się przyjemniej.

A ja mam pytanie gdzie można zakupić takie właśnie koncerty w DD lub DTS bo nigdzie w sklepach mi się takie nie nasunęły a bym sobie zakupił??

Słyszałem i oglądałem kiedyś w MM koncert Robiego Williamsa i było naprawde super.

se8a, 6 Mar 2008, 19:03

>A ja mam pytanie gdzie można zakupić takie właśnie koncerty w DD lub DTS bo nigdzie w sklepach mi

>się takie nie nasunęły a bym sobie zakupił??

>Słyszałem i oglądałem kiedyś w MM koncert Robiego Williamsa i było naprawde super.

Choćby tutaj, masz ponad 2000 tytułów do wyboru:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Witam.

Kompresja DTS jest ok. 2-3 mniejsza od DD.

Ja na swoim sprzęcie i swoimi uszami słyszę różnice na korzyść DTS, ale nie 2-3 razy.:-)

Mam koncerty słabo zrealizowane i b.dobrze zrealizowane akustycznie.

Przykłady: DAVID GILMOUR -REMEMBER THAT NIGHT DD5.1 (jakoś Pink Floyd stronią od DTS)- brzmi bardzo dobrze mimo tylko DD, PULSE Pink Floyd także DD 5.1 i jest dobrze, Peter Gabriel "Growing Up" DD 5.1 i DTS 5.1 znakomicie brzmi, Jm Jarre "Aero" DTS 5.1 rewelacja, Jego koncert w Chinach też bardzo dobrze. Tych słabych nie pamiętam i nie dało się słuchać dłużej jak kilkanaście minut.

Jeżeli chodzi o filmy to za duzo nie ma ich ale polecam ,,Pasje,, która chyba juz w DTS jest nie do kupienia w sklepach,ja kupilem wersje kolekcjonerska na Allegro.Wiecej tu:

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi o koncerty to polecam ,,Ennio Morricone Arena Concerto ,,wiecej tu:

Ukryta Zawartość

Bitrate dźwięku wynosi - 1536 KBPS,podczas słuchania tego koncertu ma sie wrazenie sie ze czlowiek siedzi w samym srodku widowiska.Słychac kazdy szmer wsrod orkiestry,jezeli ktos lubi muzyke filmowa i do tego grana na instrumentach klasycznych to musi ja miec.Posiadam 2 szt.i jedna moge sprzedac.Oczywiscie plyta nowa zafoliowana i oryginalana(dostalem w pezencie).Prosze pisac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.