Skocz do zawartości
IGNORED

Film 1080p na rzutniku 720p

areq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Powoli dorastam do decyzji zakupu rzutnika. Budżet pozwala jedynie na coś z 720p. Coraz więcej jednak wychodzi filmów w 1080p. Jak będzie z oglądaniem tego na takim rzutniku ? Odtwarzać będę z PC lub PS3 - jakość przeskalowania będzie dobra?

Pozdrawiam,

Arek

https://www.audiostereo.pl/topic/39907-film-1080p-na-rzutniku-720p/

A co to jest rzutnik?

Zamierzasz dokupić do komputera nagrywarkę HD czy oglądać filmy legalne inaczej?

Nie ma problemu z przeskalowaniem. Na wyjściu ustawiasz 720p.

Nie przejmuj się - różnica pomiędzy 720p i 1080p, jakkolwiek widoczna nie jest taka dramatyczna, jak np. pomiędzy DVD i 720p.

Sanyo z5 jest bardzo dobrym projektorem. Wg mnie lepszy wybór od Epsona (cichszy, bardziej kinowy, lepiej wykonany, nieawaryjny). Nie spotkałem na tym forum negatywnych opinii użytkowników tego modelu (a jest ich wielu)

>>Konrado

Powiedz szczerze - porównywałeś kiedyś Z5 do innych modeli, czy tak zachwalasz model bo jesteś jego użytkownikiem?

Nie wciskaj proszę ludziom kitu - obecnie na rynku jest mnóstwo projektorów ze strefy budżetowej lepszych od Sanyo Z5.

A "Meloman" dalej swoje gra.... chyba masz jakieś złe doświadczenia z firmą Sanyo, bo wg Ciebie każdy inny projektor jest lepszy...

hehe...

rutyna, nuda, a przede wszystkim brak konkretnej odpowiedzi na zadane pytania w wątku...

śmieszy mnie to forum...

>>Poolak

Jak narazie jedyny napisałem co bym wybrał, więc ośmieszasz się tym postem. Wprowadzasz coś do dyskusji...

>>Konrado

Panasonic to śmieć... Widziałeś w ogóle TW1000 w akcji? Jako jeden z nielicznych nie pieję z zachwytów i nie wychwalam pod niebiosa swojego sprzętu. Znam wady Epsona - pisałem o nich nie raz. Są lepsze projektory od Epsona - pisałem o tym nie raz.

Od Ciebie ciąglę tylko słyszę -Sanyo i Sanyo...

Z5 do TW1000 dzieli przepaść, tak jak TW1000 do HT380 dzieli przepaść.

I powtórzę pytanie - ile widziałeś projektorów w akcji?

Meloman

"Sanyo Z5 słabym projektorem jest. Nie warto."

Po co pisać takie opinie? Z czego one wynikają?

Potwierdzam to co pisze Konrado - Sanyo Z5 jest bardzo dobrym projektorem,

i naprawdę nie ma sensu zestawianie go w jednym rzędzie z kosiarką do trawy, którą proponujesz.

W przeciwieństwie do Ciebie, nie twierdzę, na zasadzie kontry,

że Tw700 jest słabym projektorem,

ale uważam, że pod kilkoma względami Sanyo jest najlepszym wyborem w tej kategorii cenowej.

Innych bym wogóle do 4k nie rozpatrywał.

areq

w budżecie o którym piszesz - zdecydowanie polacałbym Ci właśnie Sanyo Z5.

Poczytaj na forum o jego zaletach.

Piszesz o kompie - a to może mieć decydujące znaczenie - sanyo super radzi sobie z divxami.

Z epsonem jest rozgrywka tylko w jasnym pomieszczeniu,

bo TW700 ma nieco większość jasność.

Pozdrawiam serdecznie

maniek74

Nie ograniczaj sie tylko do opinii z tego forum, polecam zachodnie fora, sam mam benq w500, jesli o Sanyo chodzi to jest cichszy i to jego przewaga, chyba jedyna ^^, roznica w cenia natomiast bardzo duza i nieuzasadniona racjonalnie, moze oprocz cichszego ukladu chlodzenia ale czy tak samo wydajnego okaze sie po tym, ktore lampy wytrzymają dłużej, cos za cos, benq kiedys tez wydal partie cichych 7700 a pozniej zwiekszal w nich obroty wentylatorow...

Na razie chciałem tylko się dowiedzieć czy wogóle 720p ma sens, który projektor to jeszcze mam czas się zastanowić.

Wcześniej muszę rozgryść inny problem - co z ekranem, ale to już w innym wątku ;)

HT380 zdecydowanie nieopłacalny zakup, TW1000 to dobry projektor (ale TW2000 sporo lepszy za podobne pieniądze).

Z porównywaniem do sanyo z5 tychże sprzętów to żeś chłopie pojechał. Napisz coś konkretnego dlaczego sanyo taki słaby, ale proszę nie porównuj do modeli 3 razy droższych. Tylko napisz coś pod warunkiem żeś miał lub użytkował w jakichś sposób ten model. Ja piszę o sprzętach które znam. A znam kilkanaście modeli, ale spowiadać przed tobą szanowny melomanie sie nie będę.

Znam politykę Sim2 i rzeczywiście, ich ceny to draństwo. Ale znajdź proszę w podobnej lub niższej cenie projektor o równie spektakularnym obrazie. Tylko proszę nie pisać o nowym JVC...

TW1000 w chwili premiery był najlepszym projektorem LCD. O TW2000 nie musisz mnie przekonywać - pisałem już o nim na tym forum.

Epson wyprzedza konkurencję. Zrobił to z TW1000, zrobił to z TW2000.

Co mi się w Sanyo Z5 nie podoba:

- poziom czerni, który rzeczywiście jest przyzwoity, ale osiągnięty kosztem gubienia ciemnych szczegółów.

- za ciemny obraz, co przedkłada się na małą dynamikę obrazu.

Przyznaję za to, że jest generowany obraz jest ostry, znakomity, jak na tą klasę.

Użytkowałem wcześniej HS1 i AE900. To właśnie brak dynamiki, którą posiadają np. projektory DLP, powodował moją frustrację. Oczywiście nie dotyczyło to wszystkich filmów. Ale niektóre pozycje wyglądały czasami koszmarnie.

Na cine4home w testach jednak lepiej wypada TW700 (od Z5).

Poza tym na naszych grupach dyskusyjnych typow sytuacja to:

1. gość A pisze, że może kupić projektor X o matrycy 800x600 oraz parametrach, które jasno wskazują, że to model do prezentacji.

2. gość B odpisuje mu, że nie warto, bo to nie projektor dedykowany do KD. Że lepiej rozejrzeć się za czymś innym - i tutaj padają propozycje.

3. no to wtedy pojawia się wpis gościa C, który posiada projektor X i że sprzęt jest super, hiper. Prawdziwy high-end, przy którym plazmy wysiadają. Ba - każde kino!

4. no to co gościu B ma odpowiedź???

• 3 tygodnie później...

Witam,

zdecydowanie polecam projektor epsona niż sanyo. Sam mam epsona tw700 od roku, zakup był poprzedzony wielodniowymi testami projektorów - początkowo były to projektory do prezentacji, ale jak zobaczyłem obraz z kinowego sanyo, to prezentacyjne od razu odpadly, byłem nim zachwycony. Do momentu, kiedy nie włączyli mi epsona TW 700, obraz z niego ukazywał więcej detali w ciemnych scenach.

Aby zwiększyć sprzedaż sanyo, dodawali wtedy zapasową lampę, ale mnie to nie przekonało.

Po roku nie żałuje swojej decyzji.

areq, 2 Lut 2008, 17:05

>Powoli dorastam do decyzji zakupu rzutnika. Budżet pozwala jedynie na coś z 720p. Coraz więcej

>jednak wychodzi filmów w 1080p. Jak będzie z oglądaniem tego na takim rzutniku ? Odtwarzać będę z PC

>lub PS3 - jakość przeskalowania będzie dobra?

Jeśli sygnał będzie z PC, to skaluj sygnał na PC i wypluwaj czyste 720p - wtedy nie będzie żadnego problemu ze skalowaniem (masz sporo algorytmów do wyboru).

Jesli będziesz oglądał głównie x.264 1080p 8GB, to różnica między obrazem z projektora 720p a 1080p będzie niewielka. Za mały bitrate żeby zapisać wszystkie szczegóły.

Wg mnie jeśli masz ograniczony budżet to lepiej brać dobry projektor DLP niż średni LCD ale fullHD, bo będzie Cię wkurzać świecąca czerń dużo bardziej niż trochę mniej detali.

Natomiast jeśli Cię stać to kupuj dobry 1080p, będziesz przygotowany na popularyzację bluray w Polsce.

PS: Z kompem jako źródłem możesz mieć jeden problem - wyplucie częstotliwości 23,976 fps i przyjęcie tego przez projektor.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

>Jeśli sygnał będzie z PC, to skaluj sygnał na PC i wypluwaj czyste 720p - wtedy nie będzie żadnego

>problemu ze skalowaniem (masz sporo algorytmów do wyboru).

Jakie algorytmy? Nie wystarczy ustawić w komputerze rozdzielczości 170x1280?

Wystarczy :)

Ale jak ktoś się lubi bawić, to do dyspozycji są różne renderery które odpowiadają za skalowanie i co za tym idzie różne algorytmy (bicubic, bispheric itp). Można nawet się pobawić filtrami ffdshow i przeskalowywać obraz algorytmem (np lanchos) a potem sobie jeszcze np wyostrzyć obraz jak ktoś lubi (ja nie ;P)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.