Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka - ktoś to uwzględnia?

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle osttanio na forum wpisów o wpływie okablowania, także zasilającego.

W wielu wpisać high-endowe zestawy. Kwestia decyzji w życiu. Rozumiem. Nie zazdroszczę.

Ale czemu k**wa, tak rzadko się pisze tutaj o akutyce pomieszczenia.

Czy ktoś z high-endowej gawiedzi zadał sobie trud w tym temacie? Czy tylko poprzestawial kanapę?

Rozumiem, że można wydać 5 tysięcy na interkonent, ale trzeba być jeb.... żeby tego nie łączyć z profesjonalną analizą akustyki pomieszczenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/39936-akustyka-kto%C5%9B-to-uwzgl%C4%99dnia/

Znalazł się jeden, co się wysilił ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (początek wątku)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

no nie jest tak źle, wpisałem słowo akustyka w wyszukiwarce i pojawiły się 44 tematy

(co prawda jak się wpisze kable to wychodzi 472 tematy he he)

tak na marginesie sam wydałem ponat 5 tysięcy na ustroje akustyczne i przede wszystkim kupę czasu na poprawki w tym zakresie,

interkonekty mam za jakiąś stówkę, a próbowałem różnych od 10 zł do 2000zł

Akustyka pomieszczenia to połowa sukcesu w osiąganiu możliwości muzycznych posiadanego sprzętu.

Prosty sposób na sprawdzenie właściwości akustycznych pomieszczenia:

wystarczy zaklaskać,jeśli słychać furkot to pomieszczenie do d..y i trzeba je dostosować.

Meloman co ty się tak bulwersujesz popatrz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i poczytaj który projekt na filharmonię wygrał.Zakrawa to na jaja !!! Najważniejszy jest wygląd zewnętrzny budynku a nie jakie warunki będą w salach odsłuchowych z żywą ,czyli najwyższej jakości muzyką,to ostatnie zupełnie po łebkach. Popatrzcie sobie kto z sędziów konkursu miał coś wspólnego z muzyką a decydował o zwycięskim projekcie filcharmonii-przyszłym domu muzyki.

Miłej dyskusji

Rafael

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie wiem, czy to powód do rzucania k...mi, ale sądząc po wątkach, w którym koledzy umieszczają fotki swoich drogocennych kolumn wetkniętych między róg pokoju a meblościankę z serwisem porcelanowym, nie jest dobrze...

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

=>Terrapin, 3 Lut 2008, 22:19

masz rację bardziej audiofilski jest zamiast porcelany jest fajans;)

=>tadeo, 3 Lut 2008, 22:21

Przykro mi ze do tego dziadostwa przyłożył tak że człowiek z Krakowa, jak widać miejsce pracy nie świadczy o niczym. Ale tamte gorzej ocenione projekty są staranniej i we właściwym kierunku zrobione,może warto sobie na przyszłość zapamiętać tych ludzi co maja pojecie co robią

Rafaell, 3 Lut 2008, 22:16

>Meloman co ty się tak bulwersujesz popatrz tu

Ukryta Zawartość

Dobre

"Werdykt Jury: Nagrodę główną przyznano za formę i atmosferę obiektu. To jest filharmonia. To jest sztuka. Dynamika światła i cienia symbolizuje rozwój. Budynek mówi, że jest to świątynia muzyki, która stanie się ikoną miasta i da siłę nowej architekturze w Szczecinie."

Ukryta Zawartość

o przepraszam, ale moje meble do pokoju kupowałem kierujac się zapewnieniem jak najpszych warunków akustycznych w miarę możliwosci (stolik pod sprzęt miał być jak najniższy i z jak najtwardszego drzewa) w planach są eksperymenty i ustroje akustyczne które będą do zaakceptowania wizualnie (kompromisy)

=>martens, 3 Lut 2008, 22:26

Pięknie będzie brzmiał dźwięk łopat odgarniających śnieg z tak oryginalnego dachu,nie mówiąc o dźwięku szczękających z zimna zębów melomanów-ogrzewanie też jest "genialne" no moźe trochę inne niż w Bundestagu w Berlinie ale przecież to nie parlament tylko filharmonia ma być

>Kasław

>Akustyka pomieszczenia to połowa sukcesu w osiąganiu możliwości muzycznych posiadanego sprzętu.

>Prosty sposób na sprawdzenie właściwości akustycznych pomieszczenia:

>wystarczy zaklaskać,jeśli słychać furkot to pomieszczenie do d..y i trzeba je dostosować.

Mógłbyś ten "furkot" określić jakoś inaczej? Bo ja klaszczę i w żadnej części mieszkania "furkotu" nie stwierdzono;)

ja uwzględniam !!!

jestem w trakcie wykładania jednej ze ścian materiałem dzwiękochłonnym (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

w planach dalekosiężnych mam też panele na suficie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

na kolejne ściany brak akceptacji reszty domowników :o( a zwłaszcza takiej tam jednej ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

martens:

>sam wydałem ponat 5 tysięcy na ustroje akustyczne i przede wszystkim kupę czasu na

>poprawki w tym zakresie

Można też inaczej: zero ustrojów, za to cyfrowa korekcja akustyki pomieszczenia. Plusy są następujące:

- działa _dużo_ bardziej precyzyjnie, niż ustrojstwa pasywne,

- umożliwia szybkie i bezinwestycyjne modyfikowanie zakresu i stopnia korekcji,

- pozwala na błyskawiczne porównywanie brzmienia "przed" i "po",

- nie wymaga oszpecania pokoju dyfuzorami, absorberami, pułapkami basowymi i tym podobnymi paskudztwami ;)

Wady:

- także wymaga poeksperymentowania z różnymi opcjami (na pewno jednak mniej, niż gąbki i piramidki),

- może wiązać się z koniecznością rozdzielenia transportu i DAC,

- oferuje potężne możliwości kształtowania brzmienia, można więc wpaść w pułapkę stałego poprawiania, zamiast po prostu słuchać muzyki ;)

Ogólnie: sam stosuję, zdecydowanie polecam.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zadzam się z Teo.

Korekcja cyfrowa daje potężne możliwości za stosunkowo niewysoką cenę w stosunku do tego co trzeba by często wydać na ustroje pasywne.

Mam trudne pomieszczenie i wykonanie profilu pomieszczenia a potem zastosowanie korekcji generalnie załatwiło większość problemów.

Biorąc pod uwagę, że u mnie pecet jest źródłem w systemie, nakłady na zbudowanie korekcji ograniczyły się do zakupu mikrofonu pomiarowego oraz kabla mikrofonowego.

Oprogramownie (Room EQ) jest dostępne za darmo.

Proces budowy profilu trwa 2-3 minuty i jest łatwy oraz bezbolesny.

Wychodząc ( w moim przypadku ) z założenia że bardziej zależy mi aby mieć salon aniżeli dedykowany pokój odsłuchowy, uważam że osiągnąłem co najmniej przyzwoity rezultat jeżeli idzie o dźwięk.

>>Prosty sposób na sprawdzenie właściwości akustycznych pomieszczenia:

>>wystarczy zaklaskać,jeśli słychać furkot to pomieszczenie do d..y i trzeba je dostosować.

>

>Mógłbyś ten "furkot" określić jakoś inaczej? Bo ja klaszczę i w żadnej części mieszkania "furkotu"

>nie stwierdzono;)

bo to daleko idące uproszczenie

takie furkoczące echo to chyba tylko w wykafelkowanej łazience :-))

główny problem akustyczny w mieszkaniach dotyczy niskich częstotliwości - fale stojące, rezonanse pomieszczenia, "pływające" podłogi, drewniane stropy itd.

teoretycznie - bo w praktyce to nie wiem co o tym myśleć :-/

Re: rochu, 4 Lut 2008, 08:48

>Zadzam się z Teo.

ja w sumie też, mam swoje doświadczenia z DEQ2496

ALE - nie każdemy pasuje komputer czy w ogóle "cyfra" jako źródło

>Wychodząc ( w moim przypadku ) z założenia że bardziej zależy mi aby mieć salon aniżeli dedykowany

>pokój odsłuchowy

to jest także mój cel - dobry dźwięk w normalnym pomieszczeniu mieszkalnym a nie w żadnej "dedykowanej" "domowej komorze bezechowej" :-))

"gawrze" audiofilskiej ;-))

jedno zastrzeżenie do stwierdzenia Teo "Można też inaczej: zero ustrojów"

nie do końca - tylko wówczas gdy pokój ma odpowiednie własne wytłumienie z elementów wystroju i umeblowania (meble trapicerowane, zasłony, dywany itp.)

bo jednego korekcja elektroniczna nie potrafi - skrócić czasu pogłosu

a zbyt duży pogłos to jeden z realnych problemów

pzdrw.

graaf

Rafaell, 3 Lut 2008, 22:37

>=>martens, 3 Lut 2008, 22:26

>Pięknie będzie brzmiał dźwięk łopat odgarniających śnieg z tak oryginalnego dachu,nie mówiąc o

>dźwięku szczękających z zimna zębów melomanów-ogrzewanie też jest "genialne" no moźe trochę inne niż

>w Bundestagu w Berlinie ale przecież to nie parlament tylko filharmonia ma być

Przyjedziesz i sprawdzisz, uwaga z odśnieżaniem dachu jest co najmniej żałosna.

witam

cyfrowa korekcja akustyki pomieszczenia, jeżeli chodzi o jakość i komfort odsłuchu (szczególnie dot. niskich częstości) przegrywa z wszelkiego rodzaju ustrojami akustycznymi (pułapki basowe etc.); jednym z powodów takiego stanu - to jak wyżej wspomniał graaf, jest oczywiście czas pogłosu; możemy skorygować poziom 'hałasu' danej częstości, ale niestety nie wygaszamy w żaden sposób odpowiadającej jej fali stojącej i mimo otrzymania płaskiej harakterystyki w punkcie odsłuchowym w dalszym ciągu słyszymy "fale stojące" i ich kolejne harmoniczne co czyni przekaz 'nieczytelnym'; idealnym wyjściem wydawałoby się zastosowanie aktywnej korekcji, realizowanej przy zastosowaniu identycznych głośników 'grających' w przeciwfazie do podstawowego zestawu oraz sterującego nimi korektora cyfrowego ;)?

Re: OLES, 4 Lut 2008, 10:03

>cyfrowa korekcja akustyki pomieszczenia, jeżeli chodzi o jakość i komfort odsłuchu (szczególnie dot.

>niskich częstości) przegrywa z wszelkiego rodzaju ustrojami akustycznymi (pułapki basowe etc.);

>jednym z powodów takiego stanu - to jak wyżej wspomniał graaf, jest oczywiście czas pogłosu; możemy

>skorygować poziom 'hałasu' danej częstości, ale niestety nie wygaszamy w żaden sposób odpowiadającej

>jej fali stojącej i mimo otrzymania płaskiej harakterystyki w punkcie odsłuchowym w dalszym ciągu

>słyszymy "fale stojące" i ich kolejne harmoniczne co czyni przekaz 'nieczytelnym';

OLES dobrze mówi

i ujął problem precyzyjniej ode mnie za co dziękuję

Gość rochu

(Konto usunięte)

Zgadzam się z Graafem i Olesiem.

Korekcję cyfrową należy na pewno wspomóc jakąś formą korekcji pasywnej.

Na pewno warto mieć jakieś wytłumiacze w pomieszczeniu, ale jak myślę odpowiednio dobrane meble i zasłony powinny wystarczyć.

Dodałbym pułapke basową na najbadziej pasożytnicze częstotliwości pomieszczenia.

Gość rochu

(Konto usunięte)

OLES, 4 Lut 2008, 10:03 >

> idealnym wyjściem

>wydawałoby się zastosowanie aktywnej korekcji, realizowanej przy zastosowaniu identycznych głośników

>'grających' w przeciwfazie do podstawowego zestawu oraz sterującego nimi korektora cyfrowego ;)?

Właśnie zastanawiam się na nad postawieniem suba w jednym z kątów pomieszczenia, a następnie podłączeniu go w przeciwfazie. Ciekaw jestem czy to coś by dało?

A może dwa suby w przeciwległych rogach pomieszczenia, chodzace w przeciwnych fazach?

piszą o pracy w przeciwfazie, chodziło oczywiscie o pracę nie w pełnym zakresie częstości, dlatego w celu ustawienia parametrów widma akustycznego oraz odpowiedniego dobrania opóźnień, korektor cyfrowy wpięty w tor takiego 'ustroju' byłby wskazany :); zapewnie dla całkowitwego komfortu pracy układu (zachowanie w miarę identycznych parametrów układów: 'wzbudzajacego' i 'tłumiącego') zastosowane przetworniki i wzmacniacz winien być identyczny, jak te z toru podstawowego;

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.