Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz na GM70

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjechały kondy do zasilacza. Tak, to małe szare to 6SN7. Nie, nic mi nie jest, dobrze się czuję, ale dzięki za troskę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Koobal

22 Wrz 2009, 11:02

No liczę. Wychodzi, że w samym wzmaku 4. Zakładając, że do tego pasywka, zostaje kwestia źródła. CD z lampową desymetryzacją i buforowaniem - co jest nie do obejścia przy pasywce - to już razem 6. Ja planuję w całym torze połowę z tego...

Mi chodziło o dywagacje na temat ilość stopni - gdyż uważam, że to nie ma sensu i w pewnym momencie i tak nie da się zejść poniżej trzech (oczywiście można - ale wzmocnienie będzie na tyle słabe, że będziemy mięli słuchawkowca na gm70 :D ) - oczywiście podkoloryzowałem troszkę.

Słucham tylko muzyki.

Da się zejść do dwóch stopni w całym torze, pod warunkiem używania traf międzystopniowych i wyjścia z DACa na trafie. IMHO to nieuzasadnione, dlatego planuję w sumie trzy.

Witam.

DAC na Wolfsonach WM8742, w układzie dualmono, trafo na wyjściu daca 1:1 jako desymetryzacja, dalej pasywka, dalej D3A z dławikiem w anodzie (lub inna podobna pentoda) i przez teflon na GM-70. Wysterowanie wystarczające, 2 lampy po drodze.

Da się.

He, nikt nie twierdzi, że się nie da ;-)) jedynie jak zwykle pozostaje pytanie na które jak widać nie da się jednoznacznie odpowiedzieć czy 3 stopnie brzmią lepiej niż dwa ;-)))

I jak widać z postów "Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki" ;-))

Netrol,

nawet z D3a headroom będzie kiepściutki - poniżej 6 dB. Przy "Children of Sanchez" Chucka Mangione odkręcisz gałę na full i nie wysterujesz wzmaka do końca, więc albo IT 1:2 albo trafo desymetryzujące 1:2.

Witam

tak czytam i zastanawiam się dlaczego osoby, które jak się wydaje, mają wiedzę i doświadczenie- niezbyt chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem; Jeszcze do tego wprowadzają zamęt

w głowy ludzi, którzy mają chęci ale nie posiadają odpowiedniej wiedzy potrzebnej do skonstruowania (zaprojektowania wszystkich stopni) wzmacniacza od podstaw. Wiadomo, że nie jest to forum Trioda gdzie takie konstrukcje buduje się na desce po to tylko, żeby zobaczć wykres na oscyloskopie, a potem rozbiera się, przy czym elementy mogą służyć dalej. Wielu z nas nawet nie wiedziałoby jak się takim urządzeniem posłużyć, ale nie można nam odbierać chęci zabawy i zdobywania wiedzy. Naprawdę ludzie potrafią docenić tych, którzy dzielą się swoją wiedzą w temacie, szkoda, że niektórzy tego nie rozumieją.

Zdaję sobie również sprawę, że nie należy zaczynać zabawy z lampami od GM 70, no ale cóż każdy ma jakieś swoje marzenie ....

nikt tu niczego nie udowadnia - ja starałem się pokazać tylko że droga, którą trochę się tu lansuje - czyli czym miej stopni tym lepiej (wybaczcie przez pierwsze ładnych kilka stron do takiej konkluzji doszedłem) nie jest jedyną i że ma tyle samo dobra co i więcej stopni. Wybór należy od budowniczego - to rzecz oczywista, ale taki wybór trzeba zrobić świadomie.

Słucham tylko muzyki.

Przepraszam źle się wyraziłem - prostuję. Wszystko zależy od "filozofii" i zgadzam się z nią, ale również chciałem pokazać że są inne alternatywne ścieżki i nie są one gorsze.

Słucham tylko muzyki.

2 stopnie + preamp .. 3 lub 4 stopnie + dobra pasywka ;) inaczej się nie da ;D no chyba że 2 stopnie i źródło co ma z 20V na wyjściu.. coś jak robił M.Parvi..

... kupiłem już TVC... tzn poinformowałem właściciela ze biorę ;)

chciałem uchwycić klimat ale małpka cyfrowa się nie nadaje do tego ;(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koziol

22 Wrz 2009, 19:30

Jeśli ja mogę się czymś podzielić - to chętnie. Trzeba tylko zadać pytanie.

Koobal

22 Wrz 2009, 20:09

Sęk w tym, że jeśli dokonujesz wyboru świadomie, nie musisz się podpierać żadną filozofią - bo świadomość nie bierze się z powietrza. Świadomie wybieram 3 stopnie w całym torze, bo wiem, ze dwoma nie osiągnę moich założonych celów, a czterech do niczego nie potrzebuję. Jeśli kogoś to ciekawi - rozwinę.

Matthew

22 Wrz 2009, 20:23

"inaczej się nie da ;D" - da się, wspólnie z Netrolem doszliśmy do konkluzji, że nawet na dwóch się da. I można to wysterować z normalnego współczesnego DACa. W ekstremalnym przypadku możesz zrobić tak: w cedeku dwa, desym i bufor, w pre dwa, napięciowy i bufor i potem cztery we wzmaku. Osiem :-D

to już grzebanie w cyfrze... ja wole miec źródło kupione lub zrobione prze kogoś kto się zna, o ile preampy czy wzmaki można sobie zrobić i kombinować to źrodełka sa już czułe na grot lutownicy ;)

kolumny mogą być diy, wzmaki i preampy też natomiast kable i źródła nie ;D chociaż mam Pass'a Xono forumowego DIY ale to inna historia ;)

Zaletą mojego rozwiązania (z dwoma lampkami) jest że ono gra i cieszy ucho oraz oko, a nie jest w fazie wiecznego projektowania. A teraz od prawie roku jest dopieszczanie.

Matthew,

"o ile preampy czy wzmaki można sobie zrobić i kombinować to źrodełka sa już czułe na grot lutownicy ;)"

"kolumny mogą być diy, wzmaki i preampy też natomiast kable i źródła nie"

Bardzo ciekawa "filozofia", ciekawym na czym oparta? Mógłbyś to uzasadnić? Za jakieś 6-8 miesięcy zobaczysz mój CD, zrobiony "od zera", choć oczywiście transportu i lasera sobie nie wyprodukuję. Ciekawe czy zmienisz zdanie.

Netrol,

Rozumiem, ale dla dużej części ludzi "the chase is better than the catch", pragnienie posiadania nie jest dominujące, najważniejsza jest radość doskonalenia.

No to nie pisz, że nie można źródła zrobić. Pisz "ja nie umiem" a nie "nie da się". A BTW to co tam jest cyfrowego? Żeby zrobić DACa, jedyna "cyfrowa" rzecz, z którą musisz sobie poradzić, to podpiąć 5 kabli od I2S i ustawić zworkami format danych. Reszta jest całkowicie analogowa. Transport kupujesz gotowy, ze sterowaniem nawet.

hhf_pm

Zgadzam się z tobą. Właśnie przez dopieszczanie rozumię doskonalenie. Ja nie mam manii mamia mienia, lecz manię doskonalenia. Tylko trzeba wreszcie coś zrobić, coś rzeczywistego, by je później doskonalić, a nie tylko na papierze i w fazie wiecznego projektowania. Zbytnie rozdmuchanie projektu kończy się trwającym w nieskończoność zbieraniem rupieciarstwa. Międzyczasie zmienia się koncepcja i znowu zbieranie rupieciarni. I końca tego nie widać.

To miałem na myśli pisząc do przymierzających się do konstrukcji wzmaka.

hhf_pm, 22 Wrz 2009, 21:25

no ok, da się zrobić źródło ale to juz zakrawa o pracę mgr jak Thoraxlabs.. stary ;) my tu podłączamy OSIEM PINÓW w lampach hehe a nie pare tysięcy w smd ;) ja tu robię wg projektu i schematu i nie próbuję nawet czegoś projektować...

• Pokaż nowe odpowiedzi