Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Ile potrzebujesz ? Zapraszam na priv bo tutaj dyskutujemy ogólnie o sprzętach Arcama , a nie o naszych prywatnych sprawach .

Edytowane przez KrzysztofPL

Ile potrzebujesz ? Zapraszam na priv bo tutaj dyskutujemy ogólnie o sprzętach Arcama , a nie o naszych prywatnych sprawach .

Hey Krzysiu ale tutaj mowa o Twojej tworczosci zapewne Panowie z forum tez chcieli by wiedziec ile dajesz gwarancji na swoje rekodzielo....ostatnio na priw zbyles mnie ....nie odpisales nic .....

Nie zajmuje sie juz modyfikacjami dla innych osob. Jedyne modyfikacje wykonuje na moich sprzetach ktore od czasu do czasu sprzedaje. Natomiast Twoja alpha ma rok gwarancji . Pasuje?

Hey Krzysztof dlaczego alpha sie tak mocno grzeje??????wczesniej tego nie zauwazylem.....nawet przy bardzo cichym sluchaniu hm????czy tez zrobiles z niego wzmak pracujacy w klasie A....hm?????

Pozdr serd

Jest upał, temperatura w pokoju grubo powyżej 25 stopni , moje Arcamy A90 i A38 uchodzące za zimne są w lecie ciepłe przy najcichszym słuchaniu . Nie panikuj Panie Tomaszu , a w Pana Alphie prąd spoczynkowy sam się ustawia tak jak Arcam zaprojektował gdyż ma AUTOBIAS . Alphy są bardzo gorące , tak zostały zaprojektowane , dlatego tam Arcam przewidział miejsce na dodatkowe wentylatory, ale ich nie zamontował gdyż uznał iż jeszcze nie trzeba . Wg mnie był to skok na skrócenie zywotności , pogorszenie się filtracji kondensatorów po 2 latach eksploatacji co skutkowało gorszymi doznaniami brzmieniowymi i zakupem nowego wzmacniacza najlepiej nowszego modelu Arcama jesli ten obecny podobał się konsumentowi . Czysta polityka i zysk dla producenta . Teraz to dzieje się na codzien przez wszystkich producentów .

Mam tylko cicha nadzieje ze Krzysztof nie ustawil zbyt wysoko poprzeczki....moze na tym ucierpiec koncowka mocy.....

Czytaj wyżej .... wytłumaczyłem Ci wszystko .

W Alphie biasu sie nie reguluje, nie ma tam zadnych potencjometrów do regulacji gdyż jest tam autobias . A grzeje Ci sie bo alpha to grzałka sama w sobie a teraz w upały to jeszcze bardziej . Arcam trochę nie pomyslał , masa stabilizatorów chłodzona malutkimi radiatorkami obniżająca napiecie zasilające koncowke na nizsze zasilajace preampa , do tego małe radiatorki od samych końcówek mocy , zamiast jednego dużego jak w nowszych modelach dał 4 małe pierdółki , wyżłobił w blasze od spodu miejsce na małe 2 wentylatorki ale ich nie umieścił . Radiatory koncówek są baardzo gorące już po 20 minutach grania w normalne ciepłe dni , a teraz w upalne to tam po ściągnieciu górnej obudowy można zapewne prawie jajka smażyć . Taka rzeczywistość alphy i nic na to nie poradzimy . Dlatego Arcam w następnych modelach poszedł po rozum do głowy , końcówkę mocy osadził na jednym dużym radiatorze dodatkowo przykręconym śrubami do obudowy aby i ona mogła chłodzić sam radiator , zamiast masy gorących stabilizatorów , dodano transformator z drugim uzwojeniem zasilającym już sam preamp odseparowującym zasilanie samej końcówki mocy - tak powstały następne modele Arcama już znacznie chłodniejsze z większą żywotnoscią w kwestii temperatury .

W Alphie biasu sie nie reguluje, nie ma tam zadnych potencjometrów do regulacji gdyż jest tam autobias . A grzeje Ci sie bo alpha to grzałka sama w sobie a teraz w upały to jeszcze bardziej . Arcam trochę nie pomyslał , masa stabilizatorów chłodzona malutkimi radiatorkami obniżająca napiecie zasilające koncowke na nizsze zasilajace preampa , do tego małe radiatorki od samych końcówek mocy , zamiast jednego dużego jak w nowszych modelach dał 4 małe pierdółki , wyżłobił w blasze od spodu miejsce na małe 2 wentylatorki ale ich nie umieścił . Radiatory koncówek są baardzo gorące już po 20 minutach grania w normalne ciepłe dni , a teraz w upalne to tam po ściągnieciu górnej obudowy można zapewne prawie jajka smażyć . Taka rzeczywistość alphy i nic na to nie poradzimy . Dlatego Arcam w następnych modelach poszedł po rozum do głowy , końcówkę mocy osadził na jednym dużym radiatorze dodatkowo przykręconym śrubami do obudowy aby i ona mogła chłodzić sam radiator , zamiast masy gorących stabilizatorów , dodano transformator z drugim uzwojeniem zasilającym już sam preamp odseparowującym zasilanie samej końcówki mocy - tak powstały następne modele Arcama już znacznie chłodniejsze z większą żywotnoscią w kwestii temperatury .

No tak Krzysztof arcam tak poszedl po rozum do glowy ze wsadzil tandetne chinskie kondy i trafo chyba z kasprzaka he he....oj stary porzadne arcamy skonczyly sie na alphie....nie oszczedzano tak jak teraz to zrobili w a38....a moja choc juz prawie 20 lat byla calkiem w dobrej kondycji....ponoc mierzyles kondy i miescily sie w tolerancji....reasumujac 20 lat smazenia jajec na alphie ....nie zaszkodzilo jej za bardzo

Edytowane przez tommi2012full

:( no i nie może być tak pięknie, żeby się nie zje….

Mój rDAC odmówił dzisiaj współpracy a jeszcze wczoraj wszystko było OK. Wydaje z siebie sygnał na bardzo słabym poziomie, dopiero po odkręceniu wzmacniacza cokolwiek cicho słychać Tak jakby poziom wyjściowy to nie był 2 V ale ze 2mV (strzelam obrazowo dla nakreślenie sytuacji). (…) Wygląda mi na to, że coś padło w części analogowej, tylko co? Macie może koncepcję, pomysł co to może być?

Może być cokolwiek, Dac lub coś innego w torze , raczej żeby opampy padły odrazu hmm , może coś z zasilaniem . Najlepiej miernik w rękę i szukac .

Okazało się, że DAC sprawny jest tylko oryginalny zasilacz padł. Wskazówka z zasilaniem okazała się być dobrym naprowadzenim aczkolwiek raczej nie z tej strony usterka ;)

Teraz pytanie: ktoś z Was miał do czynienia osobiście z „małym” Tomankiem? Takim jak na tej aukcji: http://allegro.pl/tomanek-zasilacz-rdac-power-supply-tm1500-6d-i6904322841.html

5d38eccd43ec88bbd10216acd9f8.jpg

Wnosi coś do brzmienia? O normalnym Tomanku to zazwyczaj same pochlebne opinie, ale opinii o tym zasilaczu nie kojarzę.

Wnosi coś do brzmienia? O normalnym Tomanku to zazwyczaj same pochlebne opinie, ale opinii o tym zasilaczu nie kojarzę.

Wierzysz we wszystko, co wypisuje się na portalach? Co ma wnieść oprócz zasilania? Podane masz napięcie sieci (we) oraz pracy (wy) i tyle...

Wierzysz we wszystko, co wypisuje się na portalach? Co ma wnieść oprócz zasilania? Podane masz napięcie sieci (we) oraz pracy (wy) i tyle...

Gdyby to było takie proste :) W świecie idealnym miałbyś rację, w realnym tak różowo nie jest: stabilność napięcia nawet pod wpływem zmiennego poziomu napięcia na wejściu (w sieci nie masz równo 230V), zdolność oddawania odpowiedniego prądu, zdolność filtrowania różnych śmieci itp. Osobną kwestią na ile to wpływa na wrażenia odsłuchowe. A ponieważ to moje pieniądze, pozwól, że ja sam o tym zadecyduję. Na razie szukam opinii.

Gdyby to było takie proste :) W świecie idealnym miałbyś rację, w realnym tak różowo nie jest: stabilność napięcia nawet pod wpływem zmiennego poziomu napięcia na wejściu (w sieci nie masz równo 230V), zdolność oddawania odpowiedniego prądu, zdolność filtrowania różnych śmieci itp. Osobną kwestią na ile to wpływa na wrażenia odsłuchowe. A ponieważ to moje pieniądze, pozwól, że ja sam o tym zadecyduję. Na razie szukam opinii.

Nigdzie nie pisałem, że zabraniam Tobie...a skoro chciałeś opinii to ją dostałeś. Zasilacz i tyle. Stabilność napięć w sieci określa norma: -10% + 5%. Jednocześnie, zasilacz zasilaczem, ale urządzenia zasilane mają również swoje filtry i stabilizatory. Śmieci, powiadasz? Separacja układów, połączenia galwaniczne itd...

EOT.

Stabilność -10% +5%? Mam nadzieję, że mówisz o napięciu w sieci energetycznej. Oryginalny zasilacz obecnie daje napięcie mniejsze o jakieś 7% (ok. 5,6V) i DAC nie działa poprawnie.

Separacja układów, połączenia galwaniczne itd powiadasz? OK, ale chyba w omawianym przypadku ich nie znajdziesz w tym urządzeniu. Dzięki za wyrażenie swojej opinii. I to by było na tyle. Jakby ktoś jeszcze miał coś do dodania na temat powyższego zasilacza to chętnie poczytam, zwłaszcza o doświadczeniach z praktyki.

Panowie co wnosi do systemu z A85 końcówka mocy P85? Nie to, że planuje zakup ale jestem bardzo ciekaw czy daje tylko więcej mocy czy aspekty brzmieniowe także ulegają poprawie (coś więcej poza kontrolą). Rozumiem, że sens kupowania takiej końcówki jest tylko wówczas kiedy ma się do nagłośnienia większe pomieszczenie oraz bardziej wymagające kolumny?

Edytowane przez Mesiah1989

Panowie co wnosi do systemu z A85 końcówka mocy P85? Nie to, że planuje zakup ale jestem bardzo ciekaw czy daje tylko więcej mocy czy aspekty brzmieniowe także ulegają poprawie (coś więcej poza kontrolą). Rozumiem, że sens kupowania takiej końcówki jest tylko wówczas kiedy ma się do nagłośnienia większe pomieszczenie oraz bardziej wymagające kolumny?

Niczego nie wnosi. To dokładnie to samo, bez preampa i takiej samej mocy. Każdy sprzęt o tej nazwie, to dokładnie to samo. Przykładowo C270 to końcówka mocy, bez preampa, będąca praktycznie tym samym (bez wspomnianej rzeczy) co wzmacniacz C370. Identycznie C272 vs C372 - w środku jest dokładnie to samo, z pominięciem preampów. Co ci To da? Biwirin, biamping i nic więcej.

Arcam A38 sprzedany - nowy właściciel zadowolony więc ożywione bardziej szczegółowe brzmienie ( pierwsze tło) podpasowało w jego zestawie i jego guście. Został mi do zabawy A90 , mam na niego świetne pomysły na modyfikację znacznie przewyższajacą modyfikację poprzedniego A90 . Niedługo przystąpię do pracy :) .

Arcam A38 sprzedany - nowy właściciel zadowolony więc ożywione bardziej szczegółowe brzmienie ( pierwsze tło) podpasowało w jego zestawie i jego guście. Został mi do zabawy A90 , mam na niego świetne pomysły na modyfikację znacznie przewyższajacą modyfikację poprzedniego A90 . Niedługo przystąpię do pracy :) .

Wow

Czyli jednak można więcej

Wow

Czyli jednak można więcej Jak rozmawialiśmy stwierdziłeś,że moja diva jest maksymalnie zmodyfikowana. Swoją drogą wczoraj był u mnie Tomasz z a10 którą ostatnio modyfikowałeś. Zrobiliśmy porównanie......

Bo jest maksymalnie zmodyfikowana zachowując charakter Arcamowski , który Ci się podoba co sam stwierdziłeś . Ja natomiast spróbuję włożyć do niego oddzielny analog co spowoduje to iż nie będzie to już Arcam lecz nowy wynalazek , prototyp .

Co do porównań Alphy i A90 to zupełnie inne wzmacniacze .

Co wynikło z tego porównania? Chyba raczej na pewno to zupełnie inne granie jeśli chodzi o jego charakter.

Dlaczego uważacie, że inne granie ? Może porównanie a90 i a10 w oryginalne tylko nigdy takiego porównania nie robiliśmy

Edytowane przez LukRin

Dlaczego uważacie, że inne granie ? Może porównanie a90 i a10 w oryginalne tylko nigdy takiego porównania nie robiliśmy ������

Nie chodziło nam o porównanie który lepszy czy gorszy tylko co wniosła modyfikacja a10.

W takim razie co wniosła modyfikacja ? Porównywaliście wasze zmodyfikowane modele A90 i A10 do egzemplarza w stanie fabrycznym na czas testów ? Chciałbym się dowiedzieć ( i zapewne inni forumowicze ) jak odebraliście różnicę .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.