Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  215 członków

Arcam Klub
IGNORED

Klub miłośników ARCAMA

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj się zastanawiam gdyż same części kosztowały kilkaset złotych a wzmacniacz jest całkowicie odnowiony na kolejne lata pracy z możliwością upgrade . Miałem A38 którego sprzedałem i mój A90 zagrał w większości aspektów lepiej od A38 w tej konfiguracji .

Policzę po kosztach . Poprzedniego A90 po modyfikacji sprzedałem za 2400 zł, ten model policze trochę taniej . Cena 2000 .

Panowie co Wy na to? Brać ten egzemplarz po modyfikacji? Nie ukrywam, że znalazłem za 1600zł egzemplarz a90 w oryginale od pierwszego właściciela i w super stanie. Niby dopłata 400zl to nie jest dużo ale boję się jak to zagra. Czy aby to już nie będzie całkowicie inny wzmacniacz.

Jesli zależy Ci na fabrycznym brzmieniu to proponuje Ci taką opcję:

Usuwam wlutowaną podstawkę na wzmacniacz operacyjny a wlutowuję na stałe fabryczny wzmacniacz operacyjny tj OPA2134 . Natomiast pozostałe części tj nowe kondensatory mundorf Mlytic czy Elna i Nichicon są tylko in plus w kwestii filtracji zasilania końcówki i przedwzmacniacza ( w żadnym egzemplarzu , który miałem a miałem ich kilka pojemności był nieraz poniżej ich tolerancji nie wspominając o ich pozostałych parametrach a lata lecą , sam wzmacniacz ma już kilkanaście lat a użyte elementy są o kilka lat starsze i już nie produkowane).

Podobnie przekaźniki Omrona ze stykami 3A :) po kilku latach zamulają zwłaszcza wysokie częstotliwości , dlatego wstawione nowe porządne przeźroczyste Findery na styki 16A zapewnią długoletnią eksploatację i to słychać .

Decyzję pozostawiam Tobie .

Edytowane przez KrzysztofPL

Panowie co Wy na to? Brać ten egzemplarz po modyfikacji? Nie ukrywam, że znalazłem za 1600zł egzemplarz a90 w oryginale od pierwszego właściciela i w super stanie. Niby dopłata 400zl to nie jest dużo ale boję się jak to zagra. Czy aby to już nie będzie całkowicie inny wzmacniacz.

Jeżeli gra na poziomie mojej a90 to warto kupić. W tej cenie jestem przekonany, że trudno będzie Ci znaleźć coś ciekawszego.

Tak czy inaczej odpuszczam. Dopiero zobaczyłem na poprzedniej stronie, ze ten wzmacniacz jest szary a nie srebrny. Musiałbym wymieniać tuner oraz cd a to w ogóle bezsensu. Kupie tego srebrnego za 1600 i najwyżej podeślę go na jakieś przeróbki jak zajdzie taka potrzeba.

Tak był modyfikowany przez Krzysztofa. Tylko mojego "dopieszczał" troszkę dłużej;)

Dopieszczałdłużej, teraz już mam te modele opanowane ;) .

Kolejny A90 sprzedany więc tymbardziej kup srebrnego i go odśwież jeśli jego barwa Ci się spodoba bo warto odnowić przynajmniej filtracje jesli nie chcesz zmieniac barwy .

Dopieszczałdłużej, teraz już mam te modele opanowane ;) .

Kolejny A90 sprzedany więc tymbardziej kup srebrnego i go odśwież jeśli jego barwa Ci się spodoba bo warto odnowić przynajmniej filtracje jesli nie chcesz zmieniac barwy .

Krzysztof czy w tym co sprzedajesz w tej chwili wzmacniaczu wymieniłeś wszystkie elementy tak jak to zrobiłeś w moim ? Czy jednak pewne elementy zostały pominięte?

Krzysztof czy w tym co sprzedajesz w tej chwili wzmacniaczu wymieniłeś wszystkie elementy tak jak to zrobiłeś w moim ? Czy jednak pewne elementy zostały pominięte?

Jest zmiana w kwestii zasilania wzmacniaczy operacyjnych w preampie , u Ciebie siedzą z tego co pamiętam chyba zielone lub niebieskie nichicony, natomiast u mnie jest to zróżnicowane , siedzą Elna Starget i Nichicony , zasilanie całego preampa mają zaś większe kondensatory i więcej jest typow kondensatorów.

U Ciebie głównym opampem jest nowy zupełnie inny jakim jest OPA1612 natomiast w wersji jaką sprzedam a właściwie już sprzedałem jest wstawiony fabryczny OPA2134 ( tutaj może się to zmienić, sprawa do doagadania już miedzy mną a nowym nabywcą gdyż wlutowana jest podstawka umożliwiajaca podmianę opampa bez lutowania) .

Pozostałe kluczowe elementy są niemal identyczne ( Mundorf Mlytic , zasilanie preampa niebieskimi Nichiconami KA Audio ale u mnie wieksza pojemnosc , przekaźniki Findera te same ).

Edytowane przez KrzysztofPL

Jest zmiana w kwestii zasilania wzmacniaczy operacyjnych w preampie , u Ciebie siedzą z tego co pamiętam chyba zielone lub niebieskie nichicony, natomiast u mnie jest to zróżnicowane , siedzą Elna Starget i Nichicony , zasilanie całego preampa mają zaś większe kondensatory i więcej jest typow kondensatorów.

U Ciebie głównym opampem jest nowy zupełnie inny jakim jest OPA1612 natomiast w wersji jaką sprzedam a właściwie już sprzedałem jest wstawiony fabryczny OPA2134 ( tutaj może się to zmienić, sprawa do doagadania już miedzy mną a nowym nabywcą gdyż wlutowana jest podstawka umożliwiajaca podmianę opampa bez lutowania) .

Pozostałe kluczowe elementy są niemal identyczne ( Mundorf Mlytic , zasilanie preampa niebieskimi Nichiconami KA Audio ale u mnie wieksza pojemnosc , przekaźniki Findera te same ).

Zapowiada się ciekawie i jestem pewny, że nowy nabywca twojego wzmaka będzie zadowolony. Tym bardziej jako posiadacz nie modowanej a90 będzie miał możliwość porównania. Oczywiście liczymy na małą recenzje.

Dla przypomnienia poniżej wykaz elementów wymienionych w mojej a90:

- zasilacz poprzez wymianę:

- kondensatorów na najlepsze drogie Mundorf Mlytic 15000uF x2

- zasilacz przedwzmacniacza otrzymał najlepsze niebieskie kondensatory Nichicon KA o zwiększonej pojemności i bardzo niskim ESR dla zasilania wzmacniaczy operacyjnych,

- wzmacniacze operacyjne na nowego typu stosowane w najnowszych modelach Arcama czyli BB OPA1612

-Kondensatory sprzęgające wejścia cd oraz końcówki mocy na Silver Mica ( czarne tło miedzy instrumentami, najniższe szumy),

-Nowe przekaźniki głośnikowe na porządne Finder ,

-Nowy przekaźnik sygnałowy NEC w przedwzmacniaczu,

-Nowe wyselekcjonowane wzmacniacze operacyjne w DC Servo w końcówce mocy dla równego jak najniższego dc offset na wyjściach głośnikowych,

-nowe 2 cyfrowe potencjometry ( drabinki rezystorowe) MAS i DS,

- kilkadziesiąt kondensatorów i innych elementów,

- ustawiona równa praca spoczynkowa końcówki mocy.

Arcam otrzymał wszystkie nowe kondensatory ( bardzo niskie ESR, zielone bipolarne nichicony, Elna silmic, Elna Tonerex) po całej modyfikacji dostał drugie nowe życie

:))) Delikatnie zapodałeś info że to ja :) Na recki wielkie nie liczcie bo ja nie umiem tego robić ,ale skrobne coś napewno :)

Cóż mogę powiedzieć dobry zakup w dobrej cenie :)

Do 3k arcam modowany przez Krzyśka moim zdaniem się broni, miałem kilka wzmacniaczy w tej cenie, oczywiście mówimy o używanych. Teraz czas na porównania ze wzmacniaczami do 4k. Kolega nabył Yamaha A-S2000 i chyba zrobimy małe porównanie. Znajomy posiada komplet cd + wzmak Yamahy którymi napędza AP Tempo 6.

Edytowane przez LukRin

Jaki jest w ogóle koszt takiej zabawy gdybym podesłał swój egzemplarz? Zakładając, ze to nie totalna padlina (podobno mało grał, do tego jako końcówka z wygaszonym wyświetlaczem).

W moim poprzednim ( Twoim ;) ) egzemplarzu testowałem znacznie wiecej elementów , sam mostek prostowniczy końcówki mocy , który kupowałem w farnell zza granicy IXYS kosztował150 złotych . Jednak po testach się nie sprawdził , podobnie z innymi elementami . Opcji było wiele, wybrane masz najlepsze z tych które sprawdzałem .

Jak wyżej...

Pytanie z innej beczki, czy ktoś z was posiada jeszcze CDS27 ? Posiadam go już od kilku miesięcy ale pytam o opinię kogoś z was, jak go odbieracie . Słucham z USB gęstego formatu jak i wszystkich płyt zgranych na 1 pendrive - wygoda .

Doszedł mój egzemplarz A90. Jest jak nowy:D Dosłownie zero śladów używania ani na froncie ani na górze czy bokach. Śruby nie tknięte więc dziewiczy egzemplarz. Przez chwilę myślałem, że jest uszkodzony ale okazało się, że z tyłu jest wciśnięty przycisk od pre. Reasumując nie żałuję tych 1600zł bo dobrze trafiłem przynajmniej tak mi się wydaje. Biorąc pod uwagę fakt, że sprzedający nie ściemniał w niczym (opis) to możliwe, że faktycznie był pierwszym właścicielem i rzadko go używał. To tyle jeśli chodzi o przechwałki:)

Jedyne co mi się w tym wzmacniaczu nie podoba to pokrętło. Nie wiem kto wpadł na genialny pomysł łączenia srebrnego frontu z ciemnym grafitowy pokrętłem. W A85 pokrętło jest w kolorze frontu i wygląda to zdecydowanie lepiej.

Edytowane przez Mesiah1989

Doszedł mój egzemplarz A90. Jest jak nowy:D Dosłownie zero śladów używania ani na froncie ani na górze czy bokach. Śruby nie tknięte więc dziewiczy egzemplarz. Przez chwilę myślałem, że jest uszkodzony ale okazało się, że z tyłu jest wciśnięty przycisk od pre. Reasumując nie żałuję tych 1600zł bo dobrze trafiłem przynajmniej tak mi się wydaje. Biorąc pod uwagę fakt, że sprzedający nie ściemniał w niczym (opis) to możliwe, że faktycznie był pierwszym właścicielem i rzadko go używał. To tyle jeśli chodzi o przechwałki:)

Jedyne co mi się w tym wzmacniaczu nie podoba to pokrętło. Nie wiem kto wpadł na genialny pomysł łączenia srebrnego frontu z ciemnym grafitowy pokrętłem. W A85 pokrętło jest w kolorze frontu i wygląda to zdecydowanie lepiej.

Napisz jak pierwsze wrażenia z odsłuchu , wygląd to pojęcie względne :) nie narzekaj ludzie mają Nady i jakoś z tym żyją :))

nawet nie wiem że tam jest jakiś guzik od pre ?

Edytowane przez freju

nawet nie wiem że tam jest jakiś guzik od pre

Wciskasz niebieski guzik i masz wybór - albo wzmak pracuje w trybie przedwzmacniacza albo końcówki - zależnie w które gniazda podepniesz interkonekt (pwr in lub pre out).

Zresztą podobnie jest w wielu innych wzmacniaczach Arcama, choćby A32.

Nota bene w trybie końcówki wiele wzmacniaczy Arcama brzmi dużo lepiej niż jako integra.

post-5598-0-26956400-1506495399_thumb.jpg

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Wciskasz niebieski guzik i masz wybór - albo wzmak pracuje w trybie przedwzmacniacza albo końcówki - zależnie w które gniazda podepniesz interkonekt (pwr in lub pre out).

Zresztą podobnie jest w wielu innych wzmacniaczach Arcama, choćby A32.

Nota bene w trybie końcówki wiele wzmacniaczy Arcama brzmi dużo lepiej niż jako integra.

post-5598-0-26956400-1506495399_thumb.jpg

A no jest niebieski guziczek , nie przyglądałem sie tak aż bardzo ,ale dobrze wiedzieć na przyszłość , dzięki za info
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.