Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

dokonałem wpisu o frustracie parantuli jakieś 1,5 h temu i wpis zniknął >śmiech na sali

on pisze wielokroć o nas "dzieciach etc" i może tak, innym już nie,

tak wygląda Wasza demokracja ???

Parantulla, tak samo jak i kilku innych użytkowników, którzy nie podporządkowali się prośbie o zaprzestanie personalnych obraźliwych przepychanek, w wątku do tego nie przeznaczonym, otrzymał zapowiadaną we wcześniejszym formalnym ostrzeżeniu, restrykcję regulaminową w postaci urlopu od pisania postów na okres 3 dni.

Jednocześnie prosiliśmy, aby nie komentować i nie odnosić się do wpisów osób "nagrodzonych" tą restrykcją, gdyż siłą rzeczy nie mogą odpowiedzieć. Więc coś takiego jest niewłaściwe. Zapewne dlatego Twój post został usunięty. Nie ma w tym żadnego". śmiechu na sali".

Ponownie apeluję o zaprzestanie personalnych obraźliwych tekstów, w wątku do tego nie przeznaczonym. Tym razem po raz 7 z kolei o to proszę :-(.

I ponowie proszę o nie komentowanie wpisów osób ostrzeżonych, a także samych tychże osób, gdyż nie mogą odpowiedzieć. A nadal, jak każdy użytkownik forum, mają swoje prawa i podlegają takiej samej ochronie. Nadużywanie faktu, że ktoś jest "na urlopie" i nie może odpowiedzieć, jest co najmniej niewłaściwe, żeby nie użyć bardziej dosadnego określenia.

I jeszcze jedna uwaga, nie dodałeś wpisu o "frustracie" tylko o użytkowniku forum. Proszę więc abyś zaprzestał takiej retoryki, pod postacią obraźliwych personalnych wpisów, gdyż nie będzie ona tolerowana.

Żadne posty, których dotyczyło ostrzeżenie i restrykcja regulaminowa nie zostały usunięte. Są na swoim miejscu, zostały tylko opatrzone wpisem moderatorskim o udzieleniu ostrzeżenia użytkownikowi i podstawach na jakich zostało ono udzielone.

Znikanie postów to akurat nie Twój zwyczaj. Są tu inni, tacy co przychodzą po północy, tacy, którzy kierują się emocjami i wiarą we własną nieomylność.

Takie osoby nie powinny być moderatorami, bo nie potrafią zachować bezstronności.

I nie jest to wpis nie na temat.

Jest to propozycja.

Moderatorzy powinni być bezstronni i najlepiej, gdyby ich działalność ograniczała się do eliminacji treści niezgodnych z prawem, treści zawierających wulgaryzmy i niewybredne ataki personalne. Nie może być tak, by moderator pozwalał sobie na walkę z odmiennymi od swoich poglądami.

A tak niestety jest w co najmniej jednym przypadku.

• Redaktorzy

Bardzo mi w związku z tym przykro ale w każdym normalnym kraju za wykonywaną pracę należy się wynagrodzenie; może to jest własnie kwestia z problemem utrzymania jakosci?

Przed chwilą kolega chwalił pracę wykonywaną honorowo. Na marginesie, 6 lat temu na krótko wprowadzono na Audiostereo profesjonalnych moderatorów. Nie zrozumieli tego, co widzą. Forumowicze natomiast nie zrozumieli tego, co robili moderatorzy. Postulat zawodowej moderacji jest niebezpieczny, bo może zostać zrealizowany i wtedy będzie dziwnie. Ale ci, którzy uważają z emoderacja jest prowadzona niewłaścicie mogą z pewnością zgłosić swoją pomoc i pokazać, że można lepiej. W końcu wszyscy tutejsi moderatorzy zostali nimi właśnie w ten sposób, może z wyjątkiem mnie, bo ja jestem prawdopodobnie tutaj ostatnią skamieliną jeszcze z czasów moderacji zorganizowanej przez Lukara.

ponawiam pytanie,

czy człowiek pisujący na tym forum pod nickiem "Palton"

jest nadal moderatorem?

Owszem.

Po dłuższej nieobecności przebrnąłem przez wiele stron tego wątku. Jak widać akcja przyniosła rezultaty i właściciel zdał sobie sprawę z problemu. To jest największy sukces!

Łamiący regulamin moderatorzy, wpisujący się w zamkniętych wątkach po nocy jak szczury oraz używający obraźliwych zwrotów do użytkowników powinni ponieść konsekwencje.

W czasie protestu kontaktowało się ze mną wiele osób, którym dziękuję za wsparcie i ciepłe słowa. Rzeczywiście forum zamarło. Ten czas pokazał nieudolne wysiłki "śmietanki forumowej" i nagłe ożywienie kilku "zacnych" duszyczek bo przecież protestowali sami trolle :)

Moderator Palton przekroczył wszelkie możliwe zasady regulaminu i netykiety obrażając użytkowników, wycinając wątki, posty i robiąc sobie kpiny z poważnego tematu jakim jest niezadowolenie znacznej części forumowiczów.

Najgorsze, że forum umiera. Było tworzone przez pasjonatów a stało się areną walk i prywatnych potyczek. Mam nadzieję, że właściciel wyciągnie wnioski i usprawni działanie moderacji. W innym przypadku cała spółka zostanie "pod kreską" jak obecnie.

Troskliwym administratorom i moderatorom dziękuję za wszelkie nagrody punktowe i obronę czci w/w "znamienitej" persony. Na pewno wyjdzie to Wam na zdrowie.

Osobiście ograniczam swoją przygodę forumową do pilnych interwencji w przypadku istotnych nadużyć ostatnio ożywionych trolli.

Pozdrawiam Serdecznie wszystkich walczących.

ponawiam pytanie,

czy człowiek pisujący na tym forum pod nickiem "Palton"

jest nadal moderatorem?

:)

To że Kolega nie słyszy nie znaczy że inni też nie słyszą.

Oczywiście wiem że inni słyszą, ale też wiem że robią nieprawidłowo testy porównawcze, więc nie bardzo wiem czy słyszą jakość czy tylko różnicę w głośności. Tu jeszcze nikt nie udowodnił, że w prawidłowo zrobionym teście porównawczym usłyszy różnice w jakości. Tylko są słowne/pisemne deklaracje.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Znikanie postów to akurat nie Twój zwyczaj. Są tu inni, tacy co przychodzą po północy, tacy, którzy kierują się emocjami i wiarą we własną nieomylność.

Takie osoby nie powinny być moderatorami, bo nie potrafią zachować bezstronności.

I nie jest to wpis nie na temat.

Jest to propozycja.

Moderatorzy powinni być bezstronni i najlepiej, gdyby ich działalność ograniczała się do eliminacji treści niezgodnych z prawem, treści zawierających wulgaryzmy i niewybredne ataki personalne. Nie może być tak, by moderator pozwalał sobie na walkę z odmiennymi od swoich poglądami.

A tak niestety jest w co najmniej jednym przypadku.

Zasady postępowanie moderatorów, od których nie będzie żadnego odstępstwa, będą bardzo dokładnie opisane w nowych zmianach regulaminowych.

Nie zastosowanie się do nich przez moderatora, będzie skutkować określonymi skutkami, o czym też już pisałem wcześniej. Ale faktycznie trudno odnaleźć się w tym gąszczu zbędnego personalnego offtopu.

W każdym razie napiszę jeszcze raz, proponowane zmiany będą bardzo ściśle określać możliwą do zastosowania przez moderację ścieżkę postępowania. Nie będzie miejsca na żadną uznaniowość i nadinterpretację w stosowaniu zasad. A każdemu użytkownikowi będzie dodatkowo przysługiwać prawo do odwołania się wprost do administracji, gdyby uważał, że moderator naruszył "ścieżkę postępowania".

Szczegóły będą podane niebawem.

Owszem.

I jest to jeden z podstawowych błędów, popełnionych przez zarządzających tym forum. I to błąd niestety długotrwały, i niezmiernie uciążliwy.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Dziekuję za odpowiedż,

to jak z zapisem cyfrowym przed rokiem 1980.

Widocznie jestem mało kumaty ale zupełnie nie rozumiem kontekstu i powiązań w tej krótkiej wypowiedzi, może jakieś wyjaśnienie.

Widocznie jestem mało kumaty ale zupełnie nie rozumiem kontekstu i powiązań w tej krótkiej wypowiedzi, może jakieś wyjaśnienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomyliło się koledze.

Ukryta Zawartość

SławekR

Nie wiem, czy dobrze doradzę ale nie deklaruj czegokolwiek co planuje administracja aby później się tego nie wstydzić.

Mam nadzieję, że się mylę i źle doradziłem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Nie zakwestionowała, tylko poprosiła o wpisanie informacji zawartej w komentarzu w formie zgodnej z regulaminem forum, czyli bez obelg i zwrotów obraźliwych. Na przykład w takiej: "Stwierdzenie kolegi jest nieprecyzyjne, bowiem pierwsze nagrania cyfrowe w przemyśle fonograficznym powstały w 1977 roku. Do mniej więcej 1982 roku niezbyt jeszcze wówczas liczne nagrania cyfrowe tłoczone były na płytach winylowych".

Aha rozumiem, no jeszcze wobec tego uściślając temat zapisu cyfrowego PCM uzupełnię kolegów wiadomości o fakty historyczne, mianowicie zapis cyfrowy z przetworników analogowo-cyfrowych był już stosowany w latach 50 ubiegłego wieku, co prawda nie było to 16 bitów ani częstotliwość próbkowania 44.1 kHz ale był.

Natomiast w celach audio to o ile mnie pamięć nie myli to w studiach telewizyjnych BBC rozpoczęto stosować przetwarzanie analogowo-cyfrowe 11 bitowe wraz z zapisem PCM pod koniec lat 60 ubiegłego wieku.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

SławekR

Nie wiem, czy dobrze doradzę ale nie deklaruj czegokolwiek co planuje administracja aby później się tego nie wstydzić.

Mam nadzieję, że się mylę i źle doradziłem.

Jestem dorosłym człowiekiem i jeśli będę się miał czego wstydzić, to zapewniam, że stawię temu czoła. Mówi się trudno. Biorę pełną odpowiedzialność za to co piszę i co napisałem. Nie jestem też "przyspawany do stołka" jak to niektórym może się wydawać.

A propos, wracając do kwestii jawności moderacji. Tak mi przyszło do głowy.

Widzę, że użytkownik Szymon zabrał głos w dyskusji. I w swoim oświadczeniu ponownie zawarł mocne, jakby nie patrzeć, oskarżenia pod adresem moderatora Paltona. Miałbym propozycję, oczywiście to tylko propozycja, bo decyzja nie należy do mnie, a do użytkownika.

Skoro są takie oskarżenia, to są też przecież na nie dowody. A najlepszym dowodem rzucającym światło na całą sprawę byłoby ujawnienie wszystkich ostrzeżeń udzielonych użytkownikowi przez moderację/administrację. Proponowałbym aby użytkownik, który ciągle powtarza jakieś oskarżenia, aby ujawnił ostatnie ostrzeżenia, choćby z bieżącego roku, bo wtedy nastąpiła eskalacja napięcia i konfliktu, czy też rzekomego konfliktu (to moje zdanie).

Warto by było ujawnić Ich rodzaj (ostrzeżeń), datę, treść, na jakiej podstawie i w jakich okolicznościach zostały udzielone i co najważniejsze przez kogo.

Bo skoro Palton jest oskarżany o niecne działania i że się uwziął na kogoś, to niewątpliwie będzie tam ogrom śladów, które to potwierdzają.

Skoro powiedziało się A, warto byłoby powiedzieć B, na poparcie rzucanych oskarżeń. To naprawdę by wiele wyjaśniło.

Wszakże wszyscy domagają się jawności działań moderacji. Moderatorzy, w związku z tym, na pewno nic nie będą mieć przeciwko temu, aby użytkownik ujawnił te treści. Byle w stanie niezmienionym, w komplecie i chronologicznie tak jak to szło. To byłaby bardzo ciekawa lektura, rzucająca wiele światła na cała sprawę.

Bo póki co mamy do czynienia z jednostronnymi oświadczeniami i zarzutami. A jeśli takiej woli do ujawnienia tychże potencjalnych dowodów nie będzie, proponuję zaprzestać powtarzania oskarżeń.

To chyba jest rozsądne i logiczne, co wyżej napisałem i zaproponowałem. Czyż nie?

Albo na początek chociaż zrzut ekranu z listy udzielonych ostrzeżeń, nic więcej, tylko zrzut ekranu na początek. A jeśli będą wątpliwości, wtedy użytkownik mógłby zamieścić całą resztę, komplet z pełnym tekstem wszystkich ostrzeżeń. W sumie to nie musi być od początku roku, żeby nie było zarzutów o mnaipulację ze strony moderacji. Mogą być wszystkie ostrzeżenia od początku w ogóle. Jak dla mnie bez różnicy. Jawność moderacji, to jawność moderacji.

Gość passer

(Konto usunięte)

Cutując apel zadałem kilka pytań do autora. Nie uzyskałem odpowiedzi.

Ponieważ, wiem teraz kto jest autorem zadam je jeszcze raz:

"...

- dlaczego apel ten został ogłoszony "prywatnie" a nie "publicznie"?

- dlaczego w tym apelu są tylko same wzniosłe ogólniki bez wskazania na konkretne nierozwiązane sprawy?

- dlaczego zostałem pozbawiony świadomego uczestnictwa w tej akcji lub możliwości negatywnej oceny sensu jej realizacji?

Przecież to forum to także ja / zgodnie z tezą z apelu /. "

->rochu

proszę o odpowiedź na powyższe pytania.

To chyba jest rozsądne i logiczne, co wyżej napisałem i zaproponowałem. Czyż nie?

Z jednej strony tak, a z drugiej strony chyba nie warto robić Szymonowi pręgierza. Natomiast jeśli Szymon oraz Palton się na to zgodzą - nie mam nic przeciwko rozesłaniu tej informacji do zainteresowanych osób na PW.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Koledzy offtopujecie. A ja wyżej poddałem bardzo konkretną i myślę, że rozsądną, propozycję pod rozwagę :-).

Są oskarżenia, ujawnić listę ostrzeżeń i ich szczegóły. A jeśli nie będzie po temu woli, zaprzestać oskarżeń. Zero-jedynkowa opcja, że wpiszę się w Wasze rozważania nad zapisem cyfrowym.

Z jednej strony tak, a z drugiej strony chyba nie warto robić Szymonowi pręgierza. Natomiast jeśli Szymon oraz Palton się na to zgodzą - nie mam nic przeciwko rozesłaniu tej informacji do zainteresowanych osób na PW.

Ale to nie pręgierz dla Szymona. Daleki jestem od tego. Mnie tam nie zależy na "rozdrapywaniu starych ran". I pewnie nikomu na tym nie zależy. Ale z drugiej strony dlaczego ma być jednostronny pręgierz dla moderatora? Tak się przecież nie godzi. Skoro mamy dążyć do normalizacji sytuacji na forum, to czas sobie odpuścić nagonkę na Paltona, realizowaną w ten sposób.

Dlatego zaproponowałem opcję zero-jedynkową w akapicie wyżej i w poście wcześniejszym. Albo zaprzestać rzucania oskarżeń i buńczucznych oświadczeń, albo mówiąc A, powiedzieć B. To jest proste, logiczne, a przede wszystkim uczciwe.

Decyzja oczywiście należy do Szymona. Jestem dość sceptyczny poddawaniu publicznemu osądowi przewinień użytkownika gdyż mam niezbyt miłe wspomnienia z podobnych spraw z przeszłości - gdzie większość komentujących nie brała pod uwagę obowiązującego regulaminu a jedynie własne sympatie lub antypatie.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Decyzja oczywiście należy do Szymona. Jestem dość sceptyczny poddawaniu publicznemu osądowi przewinień użytkownika gdyż mam niezbyt miłe wspomnienia z podobnych spraw z przeszłości - gdzie większość komentujących nie brała pod uwagę obowiązującego regulaminu a jedynie własne sympatie lub antypatie.

Tak jak wspomniałem. Wcale nie mam ochoty tego rozkręcać. Bo pewnie nic dobrego by z tego i tak nie wyniknęło. A na 100%, ktoś ostatecznie poczułby się poszkodowany. Ale też chciałbym żeby powróciła normalność. I nie chcę przystać na jednostronne przedstawianie sprawy. Palton, zaprzestał dalszej dyskusji i się wycofał z niej. I postąpił słusznie, bo co by nie napisał, to będzie tylko słowo przeciw słowu.

Dlatego uważam, że najlepszą opcją i najszybszą drogą do uzdrowienia sytuacji byłoby aby wszyscy uczestnicy tego, pożałowania godnego, konfliktu, zaprzestali dalszej jego eskalacji. A takie "oświadczenia" z kolejnymi oskarżeniami na pewno temu nie służą.

Nie chcę tutaj nikogo oceniać - na moje szczęście lub nieszczęście niewiele wiem o tym konflikcie bo ostatnio mam wiele innych obowiązków i forum odwiedzałem niezbyt często. Natomiast skoro już trafiłem w sam środek burzy, jedynie staram się pomóc znaleźć rozsądne rozwiązanie.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Panie Moderatorze,SławkuR.

a)

od kiedy istnieje zapis cyfrowy?

b)

od kiedy liczy sie rekord w biegu na 200m przez płotki?

W sumie nie wiem, czy pytasz mnie jako moderatora, czy jako inżyniera elektronika?

A i to w sumie nie jest ważne, przynajmniej nie z punktu widzenia "propozycji i uwag".

A prawdę mówiąc, to jako inżyniera, który dłubie w ramach hobby, w przetwornikach C/A, to bardziej istotne dla mnie są praktycznie konsekwencje twierdzenia Kotielnikowa-Shannona, a nie kto i gdzie, pierwszy spróbował wdrożyć dany system w życie. Bo z tym jest jak z wynalezieniem żarówki i telefonu. Sukces ma wielu ojców i przypisują go sobie w wielu różnych momentach i w kilku różnych miejscach. Ale to też nie temat na dyskusję w tym wątku.

Ale jeśli założysz stosowny wątek we właściwym dziale tematycznym i jeśli będzie zbieżny z moimi zainteresowaniami, na tyle żeby zabrał w nim głos, to oczywiście chętnie podyskutuję :) Aczkolwiek niekoniecznie w bieżącym wątku. Bo to nie miejsce na takie rozważania. Proponuję więc tutaj sobie tę dyskusję odpuścić.

Gość rydz

(Konto usunięte)

jedynie staram się pomóc znaleźć rozsądne rozwiązanie.

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest ogloszenie poprzez forum jawnych wyborów nowych Moderatorów ,oraz pozbycie się KLONÓW.

Ponad stu najaktywniejszych userów opuściło forum , czekajcie / zastanawiajcie się jeszcze dłużej .

Dlatego uważam, że najlepszą opcją i najszybszą drogą do uzdrowienia sytuacji byłoby aby wszyscy uczestnicy tego, pożałowania godnego, konfliktu, zaprzestali dalszej jego eskalacji. A takie "oświadczenia" z kolejnymi oskarżeniami na pewno temu nie służą.

Dobrze byłoby wytłumaczyć to najpierw jozwa bzdurynowi, który nie kumając niczego rozpowszechnia kłamstwa oczerniające wielu porządnych użytkowników tego forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Jeśli będą prośby o otwarcie konkretnych wątków, to mogę otworzyć, "

Szczyt łaski i poczucia humoru.

Znaczy dobry humor nie opuszcza łaski pańskiej.

Znaczy łaska pańska...etc. idt itp

Tak w ogóle to Jozwa otworzysz na prośbę kogokolwiek kto nie zamykał wątków, czy na prośbę w ogóle, czy może jak będziesz chciał. Zależy to pogody,pory, humoru czy łaski?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

Jozwa dałeś się wkręcić w zapewne ciekawą dyskusję w wątku, w którym moderacja apelowała o wpisy na temat.

Dlatego właśnie apelowałem o niekontynuowanie tej dyskusji, a gdy to nie pomogło, usunąłem komentarze, jak może zauwazyłeś. Teraz usunę resztę, jeśli pozwolisz.

Ponad stu najaktywniejszych userów opuściło forum , czekajcie / zastanawiajcie się jeszcze dłużej .

Nie mam nic przeciwko nowym moderatorom. Tylko czy naprawdę sądzisz że winę za obecny stan rzeczy ponosi personalnie moderacja, czy raczej reguły według których postępuje (a raczej ich brak)?

• Redaktorzy

Dobrze byłoby wytłumaczyć to najpierw jozwa bzdurynowi, który nie kumając niczego rozpowszechnia kłamstwa oczerniające wielu porządnych użytkowników tego forum.

Ukryta Zawartość

Nie znam ciebie kolego, nie miałem przyjemności wypowiadać się na twój temat i nie zamierzam prowadzić z tobą dyskusji offtopowych.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Vittorio, przepraszam, usunąłem nasze wpisy na temat zapisu cyfrowego jako offtopic. Zasadniczo krótka dyskusja na ten temat miała miejsce w wątku "Analog", jakby co.

Nie znam ciebie kolego, nie miałem przyjemności wypowiadać się na twój temat i nie zamierzam prowadzić z tobą dyskusji offtopowych.

Offtop? Proponuję zlikwidować przyczynę takich sytuacji, że o 23:15 Sławek apeluje o zaprzestanie oświadczeń z oskarżeniami, a Ty o 23:18 wysuwasz kłamliwe oskarżenia przeciw użytkownikom. Nie wiem, może dogadajcie się chłopaki moderatorzy między sobą, bo to śmieszne trochę...

• Redaktorzy

"Jeśli będą prośby o otwarcie konkretnych wątków, to mogę otworzyć, "

Tak w ogóle to Jozwa otworzysz na prośbę kogokolwiek kto nie zamykał wątków, czy na prośbę w ogóle, czy może jak będziesz chciał. Zależy to pogody,pory, humoru czy łaski?

A co proponujesz, żeby usprawnić tę kwestię? Bo moja opinia jest następująca: aby uwzględnić wolę kolegów strajkujących, wątki były zamknięte do 10-go, zgodnie z czyimś tam oświadczeniem, które tutaj kolportowano. Obecnie jest 12-ty i w związku z tym wątki powinny być pootwierane. Najpóźniej na prośbę forumowiczów, którzy zgłaszają chęć kontynuowania przerwanych dyskusji. Co sądzisz na ten temat?

Offtop? Proponuję zlikwidować przyczynę takich sytuacji, że o 23:15 Sławek apeluje o zaprzestanie oświadczeń z oskarżeniami, a Ty o 23:18 wysuwasz kłamliwe oskarżenia przeciw użytkownikom. Nie wiem, może dogadajcie się chłopaki moderatorzy między sobą, bo to śmieszne trochę...

Jestem dorosły i cierpliwy. W związku z tym proszę uprzejmie coś o tych "kłamliwych oskarżeniom". Bowiem w mojej opinii informacja (w odpowiedzi na zadane pytanie), że wątki zostały zamknięte przez samych autorów w ramach strajku przeciwko arogancji moderacji, jest ścisła. A na wspomniane nowe forum zostałem osobiście zaproszony. Proszę o odpowiedź tym razem w ogólnie akceptowalnej formie, bez inwektyw. Regulamin.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.