Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje i uwagi dotyczące Forum

EDDY

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę inna, ale równie aktualna i pilna tematyka: przeważająca większość zgłoszeń do moderacji i nauszeń Regulaminu ma miejsce na Bocznicy. Zerknąłem na kolejkę moderacyjną i szacunkowo jest to 70-80% wszystkich zgłoszeń.

Nie jest to zdrowa sytuacja. Nie dość że generuje to zajęcie dla moderatorów na których brak często słychać narzekania, to jeszcze ich wysiłek zupełnie nie jest związany z tematyką audio.

Będziemy chcieli coś z tym zrobić - wszelkie konstruktywne propozycje mile widziane.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

błąd

W błąd wprowadzacie Wy, już raz zrobiliście ze mnie żółtodzioba kasując z licznika wpisy bocznicowe, teraz redukując popularność, będę rzeczywiście wyglądał na forum nowicjusz odzywający się od święta na temat..

To żenujące, zmieniać reguły w trakcie..

Człowiek poświęca istotną część swojego życia na obecność w społeczności forum, nabija wejścia z korzyścią dla Was, organizuje dyskusję w wielu tematach, podtrzymując forum przy życiu, a tu taka ..niespodzianka..

Bóg Was skaże za to.

Nie ma na forum zakładki technika, więc osoby z prawdziwą i poważną wiedzą nie mają możliwości przedstawiania swojej wiedzy przedmiotowej nigdzie.

Są z forum wyeliminowani.

Dyskusje takich osób z laikami, z użytkownikami tylko urządzeń, są najczęściej zarzewiem konfliktów, przyczyną nieporozumień i pomyłek.

Jeśli dla specjalistów od hi end, nie ma na forum audiostereo miejsca, to znaczy że to jest polskie forum audio, - najlepsze.

Rzeczywiście pozdrawiam, nie przez grzeczność, organizatorów forumowego życia !

Wyżej postulowałem wyłączanie Bocznicy na weekendy, aby dać Wam odpocząć.

Może po zastanowieniu poparłbyś ten wniosek?

Jest to jedno z możliwych rozwiązań. Pojawiały się też głosy za:

- całkowitym wyłączeniem Bocznicy

- podziałem Bocznicy na części

- wyłączeniem Bocznicy poza Audiostereo (tzn. ci sami użytkownicy, ale moderacja AS nie miałaby tam miejsca oraz żadne statystyki z postów bocznicowych nie miałyby przełożenia na statystyki czy status użytkownika)

Osobiście byłbym za ostatnim wariantem, w którym Bocznica miałaby własnych moderatorów, innych niż forum tematyczne, oraz oddzielną kolejkę zgłoszeń do moderacji.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

ps. Nie jestem zupełnie zainteresowany moderacją na Bocznicy ;)

możliwych rozwiązań

Zamiast experymentów z bocznicą proszę wyświetlić mapę układów i powiązań, które są obecne na forum, które są prawdziwą przyczyną wszystkich problemów.

Czy Wy macie nas wszystkich za istoty nie rozumne?

Zabieracie się za działania dotyczące trzeciorzędnych spraw, a istotę konfliktu pozostawiacie nienaruszoną?

Nie można na forum napisać prawdy o działaniach urządzeń, bo nie odpowiada to komuś z jakiś niezrozumiałych powodów, które są bardzo proste w rozumieniu.

Dlatego świadoma jednostka nie może być aktywna w zakładce stricte tematycznej, gdyż natychmiast spotka się z niszczącą kontrą ze strony "towarzystwa wzajemnej adoracji".

To takie proste, a Wy się bocznicą zajmujecie?

Jakimiś atakami tu, kogoś na kogoś?

To są elementy kultury osobistej, których nie posiadają dyskutanci, można przy dobrej woli ich zmusić do posługiwania się nią.

.......

747, bądź łaskaw trzymać się tematyki tego wątku. Na razie tylko usuwam wpisy nie na temat, ale jestem bliski by podziękować Ci w tej dyskusji.

747

Proszę być łaskawy tak zorganizować działanie forum, aby po czterech latach aktywnej obecności, user nie musiał odbierać takich uwag moderatora w swoim kierunku.

podziękować Ci w tej dyskusji.

Kolega jest po prostu nie poważny, podziękowaliście już wielu osobom, to i Wam te osoby podziękowały, chyba nikogo to nie dziwi, sam Kolega zapewne uczyniłby tak samo, kiedy tylko zamieniłby się miejscem z użytkownikiem.

bądź łaskaw trzymać się tematyki

Nigdy dotąd nie włączałem się do dyskusji na temat działania forum, z prostego powodu, z Wami nie da się na taki temat dyskutować, będąc userem posiada się kiepską pozycję negocjacyjną Kolego mlb.

Jeśli Kolega nie wierzy, czy ktoś inny, to proszę spróbować..

jestem bliski by podziękować Ci w tej dyskusji

To bardzo dojrzała uwaga, w stosunku do kogoś, kto poświęcił w przyszłym roku będzie 35 lat swego życia dla hi end audio.

Już Kolega Cir, w zeszłym roku wyrzucał mnie z zakładki hi end, abym tam nie trollował, - takie macie rozeznanie w przedmiocie, pojęcia o hi end nie macie absolutnie żadnego, lecz dobrze Wam wychodzi strofowanie innych.

tylko usuwam wpisy

Kolega nie usuwa wpisów, tyko pokazuje forum w rzeczywistym działaniu.

Trochę inna, ale równie aktualna i pilna tematyka: przeważająca większość zgłoszeń do moderacji i nauszeń Regulaminu ma miejsce na Bocznicy. Zerknąłem na kolejkę moderacyjną i szacunkowo jest to 70-80% wszystkich zgłoszeń.

Nie jest to zdrowa sytuacja. Nie dość że generuje to zajęcie dla moderatorów na których brak często słychać narzekania, to jeszcze ich wysiłek zupełnie nie jest związany z tematyką audio.

Będziemy chcieli coś z tym zrobić - wszelkie konstruktywne propozycje mile widziane.

Czy nie należało by zastanowić się w ogóle nad celowością istnienia Bocznicy na Forum Audiostereo. Co wspólnego z tą tematyką ma whisky, UFO czy dywagacje na tematy ogólnospołeczne i makroekonomiczne? Od tego jest na pęczki innych forów tematycznych.

Proponuję również rozważenie zmiany nazwy Forum na inną, obejmującą szersze spektrum zagadnień. Jedną z bardziej popularnych zakładek jest Kino Domowe, które z definicji nie jest stereo, lecz wielokanałowe.

747 - nie wiem o jakiej siatce powiązań mówisz - jeśli takowa istnieje to organizatorzy zapomnieli mnie do niej zaprosić, więc na jej temat nie mam nic do powiedzenia. Jeśli wiesz o niej coś więcej - masz prawo założyć nowy wątek i o tym dyskutować, ale nie tutaj.

Jeśli chodzi o Bocznicę - do dyskusji o audio jest całkowicie zbędna. Za to jest przydatna do innych tematów, ale ponieważ sprawia moderacji zbyt dużo problemów - stąd poddałem pod dyskusję kilka propozycji i oczekuję dyskusji właśnie o nich (albo o podobnych).

- wyłączeniem Bocznicy poza Audiostereo (tzn. ci sami użytkownicy, ale moderacja AS nie miałaby tam miejsca oraz żadne statystyki z postów bocznicowych nie miałyby przełożenia na statystyki czy status użytkownika)

Może napisz szerzej jak miałoby to wyglądać?

Co do punkcików i statystyk to za stary już jestem aby się nimi przejmować.:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Człowiek poświęca istotną część swojego życia na obecność w społeczności forum

Ile % czasu piszesz na bocznicy, ale % czasu na tematycznych zakładkach?

Nie ma na forum zakładki technika, więc osoby z prawdziwą i poważną wiedzą nie mają możliwości przedstawiania swojej wiedzy przedmiotowej nigdzie.

Przemyślimy stworzenie zakładki "technika" lub podobnej.

To żenujące, zmieniać reguły w trakcie..

Narazie zmiana reguły gry to pozbawienie zamykania swoich tematów. Powód: nadużywanie tej funkcji do złych celów.

Inne zmiany będą bardzo dokładnie przemyślane. Zawsze ktoś będzie niezadowolony lub poszkodowany. Ale trzeba czasami wybrać "mniejsze zło".

#3153425 Propozycje i uwagi dotyczące Forum

Już dawno o tym pisałem:)

Przepraszam, ostatnio było dużo tematów off-topic wiec mogłem nie zauważyć

Recenzje płyt, konkursy, wejściówki, wydarzenia, newsy:
Magazyn Kulturalny Audiostereo zaprasza!

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

statystyk

Chodzi o zasadę, porządek, nie o przejmowanie się tym.

Punkciki pomagają rzeczywistym laikom i zorientować się w sytuacji.

Starzy, czy aktywni użytkownicy znają się na wylot i w wzajemnych relacjach rzeczywiście cyferki nie są do niczego potrzebne.

Może napisz szerzej jak miałoby to wyglądać?

Mogę to rozwinąć jeśli nie ma innych propozycji, ale wcześniej wolałbym posłuchać czy taka koncepcja ma sens czy może lepiej pójść w innym kierunku.

Starzy, czy aktywni użytkownicy znają się na wylot i w wzajemnych relacjach rzeczywiście cyferki nie są do niczego potrzebne.

tak, a pkt uzyskane na bocznicy są mylące dla nowych użytkowników

Mogę to rozwinąć jeśli nie ma innych propozycji, ale wcześniej wolałbym posłuchać czy taka koncepcja ma sens czy może lepiej pójść w innym kierunku.

chyba najpierw usprawnimy zasady moderacji aby były przejrzyste i aby wykorzystać automatyczne funkcje,

a później przedyskutujemy sprawę Bocznicy

ale każda merytoryczna propozycja lub uwaga jest mile widziana

Mógłbym napisać powieść na temat - dlaczego nie piszę w tematach, tam rządzą nieformalne układy Szanowny Admin1.

Napiszcie w regulaminie forum, - piszcie, inni na tym tle mają swoje "sprawy" do załatwienia, jak naciśnie któryś z Was przypadkiem na niewłaściwy odcisk, zostanie przywołany do porządku, narzędzia do tego są do dyspozycji, my je mamy.

Proszę w tym miejscu na zwrócenie uwagi, że nie mam nic do prowadzenia działań o charakterze wspomagającym działania sfery ekonomicznej a dotyczącej rynku audio, wręcz przeciwnie, rynek ten powinien mieć wspomaganie w treści forum, lecz istotna jest forma i formuła takiego działania, oraz powinno ono być czynione w najlepszej wierze dla dobra audiofili, -- to że tak nie jest, powoduje dyskomfort.

Promowanie tego, co jest łatwe i wygodne, zamiast tego co jest wartościowe generuje konflikt wewnętrzny u osób, które wiedzą jak działają urządzenia.

Chcąc pozostać na forum, pozostaje bocznica.

P.S.

Śledzę dział hi end, jeśli widzę poważną dyskusję i rzeczywisty problem, włączam się.

siatce powiązań mówisz

Ja też nie wiem, lecz wielu narzeka, że taki byt istnieje, natomiast doświadczyłem sytuacji, że "zaatakowanie" określonych marek "niemieckich" skutkowało wobec mnie atakiem agresji mającej szerszą strukturę niż jednostkową opinię przeciwną jednego czy dwóch userów.

Te powiązania mnie osobiście nie interesują, moje uwagi odnoszę do doświadczenia ogólnego nagromadzonego się przez cztery lata codziennego obcowania z forum.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Powinny zostać wyłącznie te punkty, które nie zostały nabite na bocznicy. Kiedy zajdzie taka potrzeba na ich podstawie będę wiedział do kogo mogę śmiało zwracać się o fachową pomoc z zakresu audio/muzyka.

Podawałem już ten przykład, ale Pan Administrator mnie zlał sikiem płaskim i bezczelnie skasował post.

Przez bardzo długi czas istniał wątek o kretyńskiej, jak dla mnie, zawartości i równie kretyńskim tytule: "Dlaczego lampa brzmi lepiej od tranzystora :)". Jest to wątek "tematyczny", w zakładce "Lampa". Oto treść najwyżej "ocenionych" postów:

"To jeszcze siedem i może się wygrzeje :)" - 14 kolejek

(fragment) "Wnuczek siedzi, słucha tego ASRa, babcia Stasia wnet nań krzyknie kupa huku Ty mój wnuku. Wnuczek się po głowie drapie czy to hi-end jest czy klakier? Gdzie ta barwa, gdzie ta scena? Miało być przepiękne granie a mnie zbiera się na s...e" - 9 kolejek

"G***no wiesz o możliwościach danego X metrażu 43 czy 20m2" - 8 kolejek

"biznesowy" - 8 kolejek

Tak, to z pewnością są wyznaczniki "fachowców z zakresu audio/muzyka". Szczególnie ten fragment o babci Stasi i sraniu. Wal do nich jak dym. Dodam, ze nie są to odosobnione przypadki, tylko raczej wyznacznik "normy forumowej".

Jeszcze jedna wątpliwość techniczna: powstaje wątek w zakładce tematycznej, w którym jest nic więcej, tylko pieprzenie. Ktoś postanawia wywalić go na bocznicę. Co wtedy z punktami przyznanymi, jak jeszcze był to wątek "tematyczny"? Zostają? Odejmujemy? Jeśli tak, to jak? Da się automatycznie? Bo jak ręcznie, to i tak nikt tego nie zrobi, a pozostawienie będzie niesprawiedliwe względem innych userów.

są mylące

To paradoks, "mogą być mylące" ale dokładnie tak samo mogą być porządkujące.

Jeśli forum jest ogólnie wiarygodne i prowadzone na dobrym poziomie, mogą tylko być pomocne.

Śledzę dział hi end, jeśli widzę poważną dyskusję i rzeczywisty problem, włączam się.

bardzo dobrze, oby tak dalej

Te powiązania mnie osobiście nie interesują,

nie ma powiązań

To paradoks, "mogą być mylące" ale dokładnie tak samo mogą być porządkujące.

punkty przyznawane tylko poza bocznicą byłyby odzwierciedleniem ilości wartościowych postów

...Tak, to z pewnością są wyznaczniki "fachowców z zakresu audio/muzyka". Szczególnie ten fragment o babci Stasi i sraniu. Wal do nich jak dym. Dodam, ze nie są to odosobnione przypadki, tylko raczej wyznacznik "normy forumowej"...

W takim razie pozostaje wariant, gdzie rezygnuje się całkowicie z przyznawiania "plusików", gdziekolwiek. Jeśli kogoś coś interesuje i zagląda do wybranego tematu, to sam zorientuje się szybko kto jaką wiedzą tam dysponuje.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Admin1, może byś mi odpisał? Napisałem konkretnie o konkretnym zaproponowanym rozwiązaniu i zadałem konkretne pytanie. Znów olewka??

W takim razie pozostaje wariant, gdzie rezygnuje się całkowicie z przyznawiania "plusików", gdziekolwiek.

I to rozwiązanie popieram.

Przy okazji proszę o wyjaśnienie, dlaczego józwa maryn pisze sobie w wątku o Sounddeco, który jest ZAMKNIĘTY! nie no, skąd! Wcale a wcale nie nadużywa przywilejów moderatora. Czy wy nie macie już żadnych hamulców? Już tak jesteście zdegenerowani, towarzysze moderatorzy?

I mam gdzieś, czy mnie wykasują za ten wpis, czy zbanują. Może chociaż kilku użytkowników zdąży się o tym dowiedzieć.

"jozwa maryn

Moderatorzy

8338 postów

Napisano dziś, 13:54

Oczywiście. W przypadku wzmacniaczy lampowych w kwestii impedancji kluczowa jest liniowość, a nie sama wartość (oczywiście pomijając egzotycznie niskie wartości)."

Father_PiO podał dobry przykład. Jestem skłonny wysunąć tezę że te punkty spowodowały duże zniszczenia w morale użytkowników forum, bo w bardzo wielu przypadkach zachęcają do poruszania łatwych tematów i pisania "pod publiczkę", a nie zachęcają do działań twórczych i rozwiązywania trudniejszych problemów.

• Redaktorzy

W tym kontekście, to dotyczy to wszystkich, moderatorów, administracji jak i właściciela forum.

Róznież twórca postu powinien mieć prawo do jego skasowania, bo dalej jest jego właścicielem.

Typowo na tych forach, które pozwalają na kasowanie komentarzy przez autorów, można koment usunąć samemu lub zedytować tylko do momentu pojawienia się kolejnego komentarza. Zakłada się, ze od tego momentu usunięcie lub edycja byłaby już naruszeniem praw dalszych dyskutantów.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

punkty przyznawane tylko poza bocznicą byłyby odzwierciedleniem ilości wartościowych postów

W żaden sposób nie są odzwierciedleniem (a zwłaszcza ilości) jakości merytorycznej postów, przecież za jeden post można dostać od zwolenników nieograniczoną (w zasadzie) ilość kolejek.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Miałem nie pisać ale się odezwę. Od blisko 4 lat jestem zarejestrowany na forum i raczej czytam bardziej doświadczonych usherów. Czasem coś komuś podpowiem, wtedy gdy wiem z własnego doświadczenia. I wtedy mogę dostać szklaneczkę, a i owszem. Ale wiecie co? To ostatnie wydarzenia zrobiły ze mnie audioholika... Przecież to zupełnie bez sensu... pisząc na bocznicy? Nie tak powinno to wyglądać... Można bocznikować non stop i zaliczyć większą sprawność w hierarchii. He he, tak to głupawo obecnie wygląda. Dobrym rozwiązaniem było by wyłuskanie bocznicy z całości forum. Pytanie jakim regułom powinna się wtedy taka bocznica podporzadkować...

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Typowo na tych forach, które pozwalają na kasowanie komentarzy przez autorów, można koment usunąć samemu lub zedytować tylko do momentu pojawienia się kolejnego komentarza. Zakłada się, ze od tego momentu usunięcie lub edycja byłaby już naruszeniem praw dalszych dyskutantów.

Przecież w obecnej sytuacji autor postu ma określony czas "edycji" kiedy może całkowicie usunąć treść postu niezależnie od tego czy pojawiły się dodatkowe komentarze innych użytkowników.

• Redaktorzy

Przy okazji proszę o wyjaśnienie, dlaczego józwa maryn pisze sobie w wątku o Sounddeco, który jest ZAMKNIĘTY! nie no, skąd! Wcale a wcale nie nadużywa przywilejów moderatora. Czy wy nie macie już żadnych hamulców? Już tak jesteście zdegenerowani, towarzysze moderatorzy? I mam gdzieś, czy mnie wykasują za ten wpis, czy zbanują. Może chociaż kilku użytkowników zdąży się o tym dowiedzieć.

"jozwa maryn

Moderatorzy

8338 postów

Napisano dziś, 13:54

Oczywiście. W przypadku wzmacniaczy lampowych w kwestii impedancji kluczowa jest liniowość, a nie sama wartość (oczywiście pomijając egzotycznie niskie wartości)."

Już informuję. Ponieważ do wątku wszedłem z innego, w którym podano link (jako przykład wątku, gdzie wyjątkowo agresywni forumowicze grubiańsko i niemerytorycznie rozprawili się producentem sprzętu), dokonując komentarza nie miałem możliwości stwierdzić, że wątek jest zamknięty. Tylko wiesz co, młody kolego? Tamten wątek zamknął jego autor Sounddeco w odpowiedzi na niemerytoryczne napaści między innymi w twoim wykonaniu. Więc nie pouczaj teraz o naruszaniu praw autora wątku czy regulaminu.

Jeszcze jedna wątpliwość techniczna: powstaje wątek w zakładce tematycznej, w którym jest nic więcej, tylko pieprzenie. Ktoś postanawia wywalić go na bocznicę. Co wtedy z punktami przyznanymi, jak jeszcze był to wątek "tematyczny"? Zostają? Odejmujemy? Jeśli tak, to jak? Da się automatycznie? Bo jak ręcznie, to i tak nikt tego nie zrobi, a pozostawienie będzie niesprawiedliwe względem innych userów.

jak już coś to "zostają", ale to jest moje prywatne zdanie

jeszcze nie ma decyzji ostatecznej w sprawie punktów - kolejek

mam taką samą opinię

Jestem skłonny wysunąć tezę że te punkty spowodowały duże zniszczenia w morale użytkowników forum, bo w bardzo wielu przypadkach zachęcają do poruszania łatwych tematów i pisania "pod publiczkę", a nie zachęcają do działań twórczych i rozwiązywania trudniejszych problemów.

czy to ma miejsce poza bocznicą ?

bo podbijanie tematu nie jest dozwolone

Przecież w obecnej sytuacji autor postu ma określony czas "edycji" kiedy może całkowicie usunąć treść postu niezależnie od tego czy pojawiły się dodatkowe komentarze innych użytkowników.

prawda

Dobrym rozwiązaniem było by wyłuskanie bocznicy z całości forum.

Bocznica jest wydzielona tak jak teraz i co najważniejsze nie widoczna dla zarejestrowanych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.