Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  176 członków

JBL Klub
IGNORED

Klub zwolenników JBL

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Co się dzieje obecnie z JBL-em, ostatnio obserwuję (jakoś od 2006r) totalny zastój, zero nowych modeli z prawdziwego zdarzenia, doszły mnie słuchy, że całkowicie zaprzestali produkcji w USA, a obecne hi-endo-we modele typu K2 mają dalej klepać, ale w Meksyku i oczywiście w Chinach... Czyżby szykował się koniec tej zacnej firmy?

JBL się skończył, to oficjalne. Duński oddział już dawno został przeniesiony do Kalifornii, a ten z kolei został przeniesiony w całości do Meksyku. Osobną historią jest oddział Japoński, który jest niezależny. Nie spodziewałbym się już niczego interesującego po JBL'u. Ceny Vintage'u idą w kosmos, części do głośników z nowych partii są na granicy przechodzenia przez kontrolę jakości tzn. nawet trochę naciągają wypuszczając byle co. Zapaść. W mojej opinii nie ma żadnych szans, by w nadchodzącej dekadzie ktokolwiek cokolwiek z JBL'em pożytecznego zrobił. Skończy się na tym, że za 10 lat chińczyki wykupią znak towarowy i być może zaczną produkować coś solidnego.

Co śmieszne call centre informacyjne dla Ameryki znajduje się w... Indiach. A czy w chinach klepią JBL'e to nie wiem.

JBL ma się bardzo dobrze w końcu to firma PRO.

Miałem okazje odwiedzić ich na Northridge.

p1080242j.jpg

Po pierwsze maja odpowiednie zaplecze, by produkować bardzo dobre głośniki czyli kabiny bezechowe, możliwość wyboru z szerokiej gamy elementów od elektronicznych do mechanicznych i to wszystko na wyciągnięcie ręki.

p1080432s.jpg

p1080201e.jpg

Ciekawostką jest fakt, że wzięli się za zmierzenie niemierzalnego czyli subiektywnej oceny słuchających. Na świecie jest takich pięć miejsc w tym dwa obok nas w Karlsbad i Bridgend.

p1080453s.jpg

No własnie; Harman za co się weźmie to spitoli np. słuchawki AKG które po 200 godzinach się rozczłapują i nie trzymają dźwięku słyszanego przy zakupie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jestem w sumie fanem tej marki, słuchałem już wielu JBL-i w warunkach domowych (np. seria E,L,Xti,Ti10k,TL 260,LS80, 4350 Studio Monitor) i jakoś nie potrafię w nich znaleźć tzw. wspólnego mianownika :)

Brak jakby firmowej koncepcji na dzwięk, tak jak to jest np. u JMlaba, gdzie cechy brzmienia wyższych modeli jakoś tam odznaczają się w niższych seriach. No może poza dynamiką, którą zwykle JBL-e mają sporą. Nie mowie, że to wada, bo każdy może znaleźć coś dla siebie, jednak znaczne są te różnice między poszczególnymi modelami. Pewnie różne teamy projektują, albo mocno eksperymentują.

Zdecydowanie "wina" leży po stronie różnych teamów oraz co jeszcze ważniejsze postępu technologicznego jak nastąpił w zakresie przetworników za czasów pracy G.T. Powszechnie wiadomo, że duński JBL to taki niby JBL. Modele budżetowe też traktujemy z przymrużeniem oka. Dynamika i efektywność jest za to nie do pominięcia, najwyższe modele - bajka. Wiele lat kierowali się chyba mottem lepsze wrogiem dobrego do czasu przejęcia przez Harmana.

Faktycznie niefortunnie to napisałem. Oczywiście, że pracuje nadal. Dobra była ta historia z tym jak w którymś najwyższym modelu zrobił terminal zwrotnicy bi-amp, a dla siebie ukrył pod nalepkami trzecią parę śrub do tri-ampu w domku. Pewnie nawet to są te ze zdjęcia? na racku widzę dwie legendarne DX-1. Ciekawe jak wygląda audiogram dziadka JBL. Prawdziwy koniec tej marki nastąpi razem z nim.

Nie, normalne charge coupled. W moich Ti 250 też jest bateria 9V. Ale widzę, żę muszę zmienić na duracele, pewnie lepiej grają. A może ktoś eksperymentował z Energizerem? ;) W planach mam modernizację zwrotnicy w oparciu o tzw. audiofilskie elemanty i CC musi zostać!

• 4 tygodnie później...

Nowe posunięcie Harmana. Wprowadzają monitory studyjne do sklepów audiofilskich w Polsce. Na razie trzy modele:

4312e.jpg

JBL wprowadza na polski rynek monitory ale o jakże dziwnej konstrukcji, bo to przecież monitor ale studyjny.

photo01f.jpg

Głośniki: niskotonowy 300mm, średniotonowy 125mm, wysokotonowy 25mm

Wymiary: 362x597x298mm

Impedancja: 6ohm

Moc: 100W RMS

Efektywność: 93dB

Pasmo przenoszenia: 40-40000Hz /6dB

Częstotliwości podziału: 2kHz, 5kHz

Waga: 18,1kg

photo02cd.jpg

Cena detaliczna: 4399/szt

info o JBL 4312e

info o JBL 4319e

info o JBL 4429e

Edytowane przez blackninja
  • 3 tygodnie później...

padam ze śmiechu, dopiero robili wyprzedaż w usa chyba po 350 czy 430usd od sztuki. Ach ten vat i cło i transport hehe.

A masz jakąś opinię dotyczącą brzmienia tych "nowości"? Przypominają stare, sprawdzone konstrukcje z dawnych lat, nie wykluczam, że mogą zagrać bardzo dobrze, a Ty co myślisz?

Opinia podobna do tej, "A w Ameryce murzynów biją" mało mówi o tych konstrukcjach.

P.S.

Myślę, że to właśnie audiofile malkontenci stworzą w przyszłości silne lobby na rzecz wzmożenia badań naukowych nad teleportacją.

Nie wiem gdzie w moim wpise jest "malkontenctwo". Nie widzę, żebym się wypowiadał na temat brzmienia, bo ich nie słuchałem. Choć prawdopodobnie w istocie mają szansę grać bdb. Komentowałem jedynie zgrabnie przestrzeloną cenę produktu o statusie wyprzedażowym w USA.

To było ze 3 miesiące temu, więc pewnie już wyprzedane. Co ciekawe dla głośnika prawego i lewego były inne ceny. Everesty jak i array też były na wyprzedaży. Nie mniej nie mogę dać działającego linka bo: http://www.harmanaudio.com/default_noaccess.asp

JBL po prostu czyści amerykańskie magazyny w związku z przeprowadzką do Meksyku. Nawet kilka osób z lansingheritage pokupowało sobie głośniczki. Na ebay cały czas harman wystawia jakieś rarytasy z głębin magazynu. Osatnio były np. funkiel nówki 4425. Powodzenia w kupnie!

Ja bym zadzwonił z gratulacjami. Odważysz się? :)

Już rozmawiałem.

Strachliwy nie jestem.

Szkoda, że Ciebie to nie zainteresowało skoro jesteś sympatykiem JBL.

Edytowane przez Filut

ON nie tylko jest sympatykiem JBLi, ale chyba ich NAJSPRAWNIEJSZYM sprzedawcą w Polsce...

Patrz RADUL, zamiast wyjaśnić jak to z tą "wyprzedażą" jest, to on mnie podpuszcza a sam za moimi plecami się chowa jak...

Heh, bez komentarza.

• 2 tygodnie później...

Sprawa wyjaśniona. Tak sądzę.

Modeli JBL 4312e, JBL 4319e, JBL 4429e jeszcze w marcu nie było. Nie mogły więc być na wyprzedaży.

Szkoda, że ja biedny miś musiałem za tym połazić a blackninja nawet dupy nie ruszył aby nam pomóc informacją z pierwszej ręki.

No cóż, pan wielki sprzedaffca nie będzie się trudzić...

• 4 tygodnie później...
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Słuchaliście LS 60 ?? Szukam kolumn do creeka w miarę uniwersalnych (czasem klasyka)z przewagą rocka i hard rocka. Nie lubię ostrej góry ale dobrze by było, żeby perkusja brzmiała realistycznie i wyraźnie. Recenzje tych kolumn są niezłe. A co wy o nich uważacie ? Czy warto iść w JBle ??

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.