Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh MA6900 ...

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no bez przesady - Accu jest lepiej wykonane niż Mac. Nie to żeby było bardziej solidne czy bezawaryjne, ale obudowa jest jednak bardziej dopracowana w szczegółach. Mac nie jest oczywiście zły - wręcz przeciwnie, jest bardzo dobry, ale Accu jest jedyne w swoim rodzaju. To jest ten typ elektronicznej bizuterii, który robią chyba tylko japończycy.

Co do bezawaryjności Maca to się zgodzę, z jednym jednakże wyjątkiem - po ok 3-4 latach zaczynają się przepalać żarówki podświetlające metery - wtedy trzeba go rozebrać i je wymienić (najlepiej od razu wszystkie na raz - wtedy mamy problem z głowy na następne 4 lata).

Natomiast co do wzornictwa to się zgodzę. Wzmaki Accu sa jak dla mnie pozbawione polotu - taka typowa japońszczyzna. Co innego Mac i jego niebieskie podświetlenie - on z daleka krzyczy KLASA. Kto widział Maca podświetlonego w nocy wie o co chodzi.

Moja żona cały czas wierci mi dziurę w brzuchu, aby nasz zestaw tytanowego Primare jaki mamy w salonie zastąpić zestawem Maca (na Accu nawet nie spojrzała). I nie wiem czy ostatecznie tak się nie stanie ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

jeśli chodzi o Maca to mnie przerażaja tandetne potencjometry, tragiczne gniazda głosnikowe, - lipa że hej... Topologia układu elektronicznego oraz staranność montażu pozostawia wiele do życzenia

Tez byłem zakochany w wygladzie Maca ale po dwóch tygodniach juz mnie denerwowały te podświetlane bajery, a po pół roku nie mogłem na niego patrzeć :) zgaszony wyglada jak radio SUDETY. Co do jakosci dzwieku to delikatnie mówiąc bez zachwytów....

Accuphase

Genialna topologia układu elektronicznego, starannośc montażu wybitna, ale wygląd - japońszczyzna fe !!! Jak patrze na wszystkie Accu to widze Onkyo, w porywach Denona, dla mnie nie do przyjecia. aczkolwiek wykonanie tych urządzeń jest niesamowite. Dżwiek - CD sa naprawde swietne ; wzmaki przecietne.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

oczywiście to kwestia gustu ale zaleta Accu jest to że na półce pasuje do reszty czasami dużo tąnszego sprzętu. Mnie osobiście podoba się Accu, tym bardziej że łatwiej go spasować z meblami. Mac jest za bardzo wyrazisty. Co do pokręteł w Macu - dla mnie trochę jak na prostowniku - Ale de gustibilis.

Fajne jest to że W Polsce rozważamy tego typu problemy - jakieś 10 lat temu wydanie 100 tys na cały system brzmiało jak rojenie schizofrenika . Teraz nie budzi już większych emocji.

babatular, 6 Maj 2008, 14:54

>Topologia układu (Maca) elektronicznego pozostawia wiele do życzenia

>(Accu) Genialna topologia układu elektronicznego

Mógłbyś rozwinąć te swoje przemyślenia ? Bo szczerze mówiąc czytając się setnie ubawiłem :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

babatular, 6 Maj 2008, 14:54

>Topologia układu (Maca) elektronicznego pozostawia wiele do życzenia

>(Accu) Genialna topologia układu elektronicznego

Mógłbyś rozwinąć te swoje przemyślenia ? Bo szczerze mówiąc czytając się setnie ubawiłem :-)

co do układu elektronicznego to widziałes jak wyglada Mc Intosh w srodku a jak urzadzenia ACCU? Jak nie to sobie rozkręc i porównaj.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

no faktycznie zeby tak różnicować te dwa ukady elektryczne to trzebaby być dowiadczonym kostruktorem urządzeń elektronicznych z wieloletnim stażem. Myśle że to jeden poziom tylko dwie drogi. Ja tylko czepiłem się pewnych niusansów w sumiew konstukcji obudowy. Od czasu CD DP-500 i DP-800/Dc-801 jakoś nie mogę przyczepić się do Accu. Swoją droga DP-800/DC-801 to moje marzenie. Ale sorry my tu o wzmacniaczach a ja wtykam tu CD. Na razie czekam na bitofona amplifkatora.

"Gdyby E550 miał ten drive i życie 400xi to byłby to strzał w 10, ideał. Tyle że tak nie jest. Zapewne będzie lepszy na środku, romantyczniejszy od 400xi i Acu 408, ale słąbiej w makrodynamice, szybkosci..."

tematem zajmowal sie dluzej forumowicz arek67,

tym strzalem w dziesiatke sa koncowki, a nie integry! sa wlasnie bardziej zwarte, szybsze itp itd...

ja integr accu nie znam, ale mam a20v, ktory gra teraz zamias ksa150 krella i slyszalem u znajomego wiekszej a50v oraz duze bloki a1000 w klasie ab, chyba jednak klasa a bedzie najfajniejsza, do tego dopisek V, jakies ulepszenia, tzw. signature :-))

babatular, 6 Maj 2008, 17:33

>co do układu elektronicznego to widziałes jak wyglada Mc Intosh w srodku a jak urzadzenia ACCU?

>Jak nie to sobie rozkręc i porównaj.

Maca rozkręcałem i wygląda ... normalnie. Tak samo jak setki innych klocków hi-endowych, które miałem okazję otwierać. Accu nie rozkręcałem, ale na zdjęciach również magii nie widzę.

Natomiast co to wszystko ma wspólnego z topologią układu elektrycznego to dalej nie mam pojęcia.

jezeli chodzi o looks to mac jest the best moim zdaniem, nie jestem do konca przekonany czy osoby narzekajace obcowaly z tymi produktami, ja wzrokowo wybralbym maca niz accu, poswiata, wskazniki, elementy zielone, robia wrazenie... jak mozna jeszcze regulowac intensywnosc podswietlenia to jest cudnie? a mozna?

mi specjalnie te podświetlenie nie przeszkadzały, w dodatku w Macu są wystarczająco łagodne (chyba, że właściciel je wcześniej stonował o ile jest taka opcja). Muzyki i tak słucham z zamkniętymi oczyma, a ta delikatna poświata przydaje się gdy później trzeba zmienić płytę - nie trzeba zapalć mocniejszego oświetlenia (jak ma się naszykowane z boku plyty, lub zna się na pamięć ułożenie płyt. Przecież nikt nie słucha muzyki wpatrując się przez cały czas (40,60,70 min) w urządzenia?

>adamgdansk

wydaje mi sie ze wiem co bys chcial, ale to Ty musisz zrobic program bez skrotow.

Jeszcze raz,

zostaw system ktory zbudowales, z projektorem do rozrywki.

Chcesz gramofon i emocje? musisz kupic dobra lampe 2a3 se i stare glosniki, zobacz i poczytaj na japonskich stronach www, tam jest duzo prawdy o tym dzwieku...

Swoja drogą widziałem lekką promocję na poniższe za 13,500$ to niezły deal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MAC "zgaszony wyglada jak radio SUDETY"

- bo on ma wygladac jak radio Sudety ,to jego urok ,czar minionych lat - epoki,

sa rzeczy których piekno nigdy nie przemija ,jak wino im starsze tym lepsze.

Moze trzeba mieć troche więcej lat ,aby docenic czar MAKA ? :-)

Accu naprawde wyglada "przecietnie" jak inny Japończyk ,ci co biegali do Pewexu czy Baltony to wiedza o co mi chodzi, wszystkie klocki Japońskie wygladały ,wyglądaja prawie samo.

Co nie zmienia faktu ,ze mam 5 Accu ;-)

W nowym Accu siadł mi przetwornik całe szczeście wymieniono mi całe urządzenie na nowe !!

Mac ma problem żarówek za soba (tez to przerabiałem w 6850 ale nie nazwałbym tego awaria ;-) teraz ma diody i sie nie przepalaja ! ;-)

Gutekbull - to sklep w Santa Monica w Kalifornii. W ostatnią sobotę w nim byłem. W ogóle było jeszcze kilka fajnych rzeczy, np niezbyt mi sie podobające wizualnie zestawy Wilson Audio włącznie z modelem Alexandria. Za to brzmieniowo - tutaj nic nie napiszę - niech to odpowie samo za siebie. ale 129.000$ to jednak trochę dużo :-). W każdym razie przy obecnym dolarze każdy zakup robi sie ciekawy. Ja w innym miejscu kupiłem niewiele ale zasiliłem kino parą denona AVP-A1HDCI i POA-A1HDCI. Rożnica w stosunku do europejskiej ceny była porażająca. Transformacja napięcia już gotowa. Wszystkie pozostałe cechy zgodne. Poza tym działa dobrze.

Od kilku lat słucham Maca 6450 - co do wyglądu to rzecz gustu. SŁucham dużo (nawet kilka godzin dziennie) - jakoś żarówki nie chcą sie przepalać. A co do brzmienia... Śmieszą mnie te uwgi o "zamulaczu". Aktualnie uzywam Sonusów Signum - raptem skuteczność 87 - bez najmniejszego problemu nagłąśniam 20 metrowy pokój. Dźwięk jest wielowymiarowy, dynamiczny: zgadzam sie jedynie co do preampa - ale bądźmy realistami: jeśli porównujemy sprzęt z tej samej półki cenowej, to ZAWSZE (no może w 95%) dzielonka zagra lepiej (głównie chodzi o szczegóły i kontur dźwieku)niż integra. I jeszcze jedno: kino dowmowe jeszcze przez długie lata nie dorobi się sprzetu porównywalnego z klasycznym stereo - nie znam ani jednego wzmacniacza wielokanałowego godnego polecenia. Co nie znaczy,że jestem nieomylny (tak jak wydaje się innym forumowiczom - więcej pokory Panowie).

jarek123456=>

Bravo ! A już myślałem ,ze jestem głuchy ;-)

Odkąd mam McIntosha ,miałem przez ok. 3 lata integre 6850, a teraz mam końcówkę 252,

cały czas słyszę jaki to paskudny i przereklamowany dźwięk sie wydobywa z MACa ;-)

Szukam cały czas kolumn do mojego MACa - wszyscy mi radzą zmień wzmacniacz ;-)

jarek123456=> nie zmienię ;-)

A mi się wydaje że Mac, to po Krellu następny "chłopiec do bicia". Mało kto tak naprawdę miał nimi styczność w porządnych warunkach, jeszcze mniej miało w domu. A jednak każdy (lub prawie każdy) chce pokazać, że ma na ich temat jakąś opinię ... najlepiej negatywną, bo wtedy wydaje się mu że jest taki "cool" i do przodu, bo wiadomo że "prawdziwi audiophile" nie słuchają tak popularnych marek. Prawdziwy audiofil musi mieć w domu jakąś egzotykę, której najlepiej jakby nie miał nikt oprócz niego samego.

Tymczasem ta popularność nie wzięła się z niczego. Gdyby te klocki nie grały, to tych firm dawno by już nie było. Podzieliły by los setek innych firm, które odeszły zapomniane.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Od dawna biorę pod uwagę McIntosh-a MA6900 w połaczeniu z Sonus Faber Grand Piano Domus.

Jak myślicie - czy jest szansa aby tym nagłośnić pomieszczenie 28m otwarte na kuchnie i klatke schodową?

Drugie pytanie. Czy Mac-i na rynek amerykański da się przystosowac do 230V?

-> gutek

To prawda, ten delikatny vintage Mac'a - ładny czy nie, jest po prostu częścią wizerunku i elementem odróżniającym Maki od wszystkich innych urządzeń. Ja akurat nie lubię wyglądu większości Maków, za to lubię ich brzmienie.

Twój stary wzmacniacz (MA 6850) był IMO znacznie ciekawszy brzmieniowo od MA 6900. Teraz jest MA 7000, najwyraźniej oparty na końcówce MC 252 i po półgodzinnym odsłuchu, śmiem przypuszczać, że jest to jedna z najlepszych tranzystorowych integr na rynku.

Teraz do meritum - można regulować kolor wskaźników Maka i dojść do zieleni. Problem jednak w tym, że ciężko to zrobić tak, żeby oba okna miały ten sam kolor (przynajmniej w monoblokach, gdzie regulacja jest z definicji oddzielna). Nie wiem czy w końcówkach stereo te wskaźniki są regulowane razem.

Jeśli chodzi o jakość montażu Maka, cóż, przy Accuphase każde urządzenie wygląda jak ubogi krewny, ale nie żartujmy, jakość/solidność wykonania Maka czy Krell'a, przewyższa 90% tego, co można znaleźć na rynku. Jeśli chodzi o stronę inżynierską, jakość konstrukcji, jej ergonomię itd., to jest również na bardzo wysokim poziomie. Można jedynie narzekać, że czasem części nie są tak kosztowne, jak mogły by być...

Na marginesie - nadal grasz na JMLab'ach? Mówiłem, że to świetne monitory, ale jak pamiętasz, mówiłem też, że wstrzymałbym się ze sprzedażą Benesch'a :-)

Pozdr.

-> Rochu

Da radę, tyle że MA6900 + Cremona (podłogowa) to chyba lepsze połączenie. Grand Piano Domus grają trochę cieplej i wolniej niż Cremona. Ciepły, quasi-lampowy ;-) MA6900 i dość ciepłe Grand Piano Domus to trochę za dużo dobrego. MA6900 i szybkie, przejrzyste i neutralne Cremony, to lepsze połączenie.

Jeśli zaś myślisz o nowym wzmacniaczu, to polecam Twojej uwadze MA7000, całokształt moich wrażeń po obejrzeniu i krótkim odsłuchu jest pozytywny.

Inna opcja to MC252 i dobry lampowy pre (choć tutaj pasowałby pre- Maka, ze względu na niską impedancję wejściową końcówki)

Pozdr.

Rochu, kolejny szalony pomysł? :)

Troszkę poszedłeś tym razem po bandzie, MA6900 + Sonusy dźwiękowo będzie zupełne przeciwne do tego co masz teraz! :)

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.