Skocz do zawartości
IGNORED

Teac VRDS 10 - czy kupic?

dyzman69

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nosze sie z zamiarem wymiany zródła. Mam okazje kupic cd Teac VRDS10 za około 1500 zł. Stan idealny , pierwszy własciciel. Przed paroma miesiacami wymieniono laser na nowy i dokonano generalnego przegladu przez serwis . Sa na to dokumenty. Produkt pochodzi z zagranicy . Przeglad z wymiana lasera - 200 euro . Jest faktura. Czy ktos z forumowiczów zetknał sie z tym zródłem na dłuzej? Czy ktos może mi napisac obszerniej o jego brzmieniu i walorach? Czy warto go kupic za taka kwote. Z tego co znalazłem w necie to transport jest doskonały a cały cd łatwo upgradowac za co odwdziecza sie jeszce lepszymn brzmieniem. Równiez zastosowanie oddzielnego dac wysokiej klasy jest wskazane. Na razie jednak interesuje mnie brzmienie samego cd bez tuningu. Jak gra , jaki poziom reprezentuje?

https://www.audiostereo.pl/topic/41316-teac-vrds-10-czy-kupic/

Witam, już piszę - niezły transport, przeciętny dac, fajny wyglad, bardzo duża możliwość tuningu, niezła konstrukcja - oddzielona część analogowa od cyfrowej.

Jeżeli lubisz zmieniać kondensatorki, opamy itd to masz zabawę na kilka lat, ja obecnie cały czas coś w nim dłubię bo dźwięk nietuningowanego Teaca jest przeciętny. Sprawdź także czy jest zamontowany dac TDA1547 czy jakiś zamiennik (chyba później pakowali tam jakiegoś Crystala).

TEACA ciężko polubić przy parominutowym odsłuchu (pamiętam zawiedzione miny kolegów z Krakowa) , Teac nie jest też specjalnie efekciarski ale trzeba nad nim trochę popracować a naprawdę jest w stanie się odwdzięczyć.

Ma bardzo fajny bas, poprawną średnicę bez fajerwerków stereofonicznych i przeciętne wysokie.

Jeżeli nie chce Ci się bawić to kup sobie inny CD bo po podłączeniu TEACA możesz przeżyć rozczarowanie.

Aha - TEAC (przynajmniej mój) reaguje na biegunowość przy podłączeniu do sieci (zresztą na wtyczce jest napisane gdzie ma być faza a gdzie zero)

1500 pln to niezła cena.

pRZECIETNY TO ZNACZY SIE NA JAKIM NIEJ WIECEJ POZIOMIE BIORAC POD UWAGE INNE CD Z RóZNYCH PRZEDZIAłOW. gDZIE BYS GO UMIESCIł? Fajny bas? Czyli jaki? Ja lubie kontrole i twardosc tego zakresu z dobrym odzworowaniem konturów nawet kosztem głebokosci . Moze go byc mniej ale wole zdecydowanie twrdszy basik niz ten misiowaty , rozlewajacy sie. Jak ze stereoafonia i głebokoscia sceny? Prosiłbym o jakies porównania z innymi cd które przeciez musiałem przeprowadzic. I wielkie dzieki za wszelkie info w tej sprawie. Co do grzebania w srodku to nie ma problemu . Sam wiele rzeczy moge zrozbic a i mam kolegów elektroników wiec jak cos bedzie ponad moje siły poprosze ich i pomoc. Cieszy mnie fakt ze maszyna ta ma spory potencjał który mozna wykozystac . Tak przynajmniej wynika z Twoijej wypowiedzi. Prosze o jak najszersze omówienie tematu i nurtujacych mnie pytan za co bede bardzo wdzieczny.

Słyszałem ze 10-tka doskonale spisuje sie z modułami LC AUDIO : Zapfilter 2 i LClock XO2. Firma renomowana i moduły te sa chwalone przez wiele osób na miedzynarodowych forach. Koszty tez umiarkowane.

kiedyś go słyszałem po tuningu, grał bardzo dobrze

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

1.Bas ma przyzwoitą kontrolę, brzmienie raczej ciepławe choć bez przesady, posiada dość niskie zejście z ładnym konturem , jest w miarę szybki choć bliżej mu do analogowego grania niż technicznych popisów dynamiki, twardości i konturu. W niektórch systemach może być go trochę za dużo - mimo to nic się nie rozlewa, nie zaciemnia, dodatkowo posiada całkiem niezłą rozdzielczość.

2.Średnica - olbrzymia ilość przekazywanych informacji, dżwięk gesty natomiast brak mu kolorytu, świeżości (Co zresztą wyraźnie było widać na spotkaniu w Krakowie w porównaniu z modyfikowanym cd ś+p Adamhienda)

3.Wysokie -ktoś kiedyś powiedział że TEAC ma wysokie tony "sklejone" - i to jest chyba najlepsze określenie.

Jak na klocek z tamtej epoki nie znajdziemy tu popisów stereofonicznych typu niekończąca się scena, pies szczekający z pod szafy itd. Wszystko jest jednak poustawiane prawidłowo.

Nie warto za niego dawać 1500zł, chyba że ktoś koniecznie chce mieć napęd VRDS ale to się nie przenosi na brzmienie... Taki tylko bajer.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

McGyver, 24 Mar 2008, 19:17

>Warto sprawdzić jaki tam jest laser. W VRDSach często stosowano Sony KSS151A który od jakiegoś już

>czasu jest niemal całkowicie niedostępny.

dokladnie VRDS CMK-3.2 i wspomniany soniak, dodatkowo IHMO slawa VRDSa jako super napedu jest odrobine na wyrost moim zdaniem, napedy te sa kaprysne i dosc awaryjne (przynajmniej te CDeki ktore mialem z tym napedem zawsze mialy jakies problemy), mialem kiedys ten odtwarzacz kilka dni w domu, fajnie wyglada, dzwiek taki sobie, PIONEER PD-75 ktorego wtedy uzywalem nie dal mu szans

• 7 miesięcy później...

witam szanownych kolegów. pytanie moje jest takie - czym różni sie vrds-10 od vrds-10se. czy te zmiany są warte az 1000zl? mam okazje kupic jednego albo drugiego i zastanawiam sie gdyz cena troche mnie zabiła.....

>mam tez okazje kupic Audio Analog Paganini, model z szufladą na srodku i 2 szeragami przycisków po

>obu jej stronach. Za te same pieniadze. Co powiecie na temat tego cd?

Co do tego modelu, to nie wiem, ale mialem starszy(z szuflada po boku) i czytal wszystkie oryginalne plyty.Czytal rowniez niektore CDRy, ale tylko te jasne pod spodem.Laser latwy do dostania.

no co ty. lasery sa

po 539zl w north.pl a jak oni nie beda mieli to zawsze na ebay sa. no ale jakby laser nie jest dla mnie problemem. problemem jest to ze nie wiem co je rózni, wydaje mi sie ze 10se jest młodszy i lepiej gra , ale to tylko przypuszczenia,.

vertigen, 27 Paź 2008, 15:33

>no co ty. lasery sa

>po 539zl w north.pl

Nie ma: "dostępność: 2-3 tyg po złożeniu zamówienia"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Radzę najpierw zapytać, bo może się okazać że ich źródełko wyschło, te lasery od dawna nie są produkowane.

Ukryta Zawartość

Ja kupiłem KSS-151A dwa tygodnie temu na ebay.de. Z przesyłką wyszło 580zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nawet chyba niedrogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Kto sie zna niech napisze o róznicach.

1. VRDS 10

2. VRDS 10 SE

Ukryta Zawartość

post-8986-100002681 1225128538_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• 2 miesiące później...

Tu jest piekny Teac VRDS-20

Ukryta Zawartość

100 Eursów troche chyba duzo, chociaż za tyle miedzi .... ;)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.