Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

MICKE, a nie myślałeś, żeby granit spod kolumn położyć między podstawą a kolcami (podstawek). Czyli schemat następujący. Granit---kolce---grantit---podstawka(połączona np blue tackiem)---kolumna (blue tack)--- granit (blue tack). Środek ciężkości ląduje wtedy znacznie niżej. Podstawki są stabilniejsze. Generalnie im cięższa podstawa tym lepiej, a ta w Ostoji jest lekka

->smykus_likas

Już tak próbowałem, gra gorzej. Kolumna musi stać bezpośrednio na płasko na grubym granicie, jak stoi tylko na blacie standu bas bardziej się rozlewa, źródła pozorne są mniej precyzyjne.

Ale te dwa kawałki granitu które są pod kolumnami wylądują standardowo tak jak mówisz, na samym dole, musze jednak najpierw zamówić nowe, troszku mniejsze na ich miejsce. Te które mam teraz idealnie pasuję właśnie na sam dół.

I love the sound of crashing guitars

• 2 tygodnie później...

Witam serdecznie wszystkich posiadaczy dynek.

Miały być AP Tempo 6, a wyszło Dynaudio Confidence 3. Właśnie jestem na etapie ustawiania i nie jest to łatwy temat przy standach ważących po 60 kg :). Ja już się ustawię to skrobnę kilka słów na temat kolumienek.

pozdrawiam

JarlBjorn, 17 Sie 2009, 12:09

>Jak sie podoba nowy model (wlasciwie "repryza") Consequence Ultimate Edition? Cieakwe czy choc 1

>egzemplarz w Polsce sie sprzeda, cena ponoc 75 tys. EUR

Jak dla mnie za bardzo " świecą", ale i tak pikne ;) Dla mnie klasyk to stary contour 3.3. Prosta trumna i klasyczne głośniki

Confidence 3, gratulacje, poprzednik supermonitora c1, napisz w wolnej chwili pare słów o tym glosniku.

>Smykus, ta ciemniejsza wersja ze srebrnymi obwodkami świeci jakby mniej, po jakiejś kumulacji to takz własnie zamowie:)

Witam sympatyków Dynaudio.

Czy ktoś z formułowiczów miał styczność z tymi monitorkami Dynaudio Micron

Mocno się zastanawiam nad tymi głosnikami , będe wdzięczny za jakiekolwiek opinie ,uwagi na w/w temat.

http://cgi.ebay.de/DYNAUDIO-MICRON-HIGH-END-LAUTSPRECHER_W0QQitemZ180399831223QQcmdZViewItemQQptZDE_Lautsprecher_Martin?hash=item2a00aaf8b7&_trksid=p3286.c0.m14

Niestety nie udało mi się zakupić Dynaudio Micron Carat.

Zastanawiam się jednak nad nowymi monitorkami Dynaudio z zserii Exite X12 - wiem że to budżetówka Dynaudio.Jeśli ktoś z kolegów słuchał lub posiada te głośniczki proszę o kilka słów.

Z tego co pamiętam to Microny głośnikowo podobne do contour 1,1 (albo audience 40, nie pamiętam czy tam był 15W38 czy 15W75)), zatem mała obudowa do tego zamknięta. Efektywność sporo poniżej 85 db zatem, potrzeba by porządnego pieca żeby to jakoś sensownie zagrało. Excite to odejście od starego grania Dynek. To trzeba posłuchać

No wlasnie, sluchal ktos X12 i X16 (tu kolega Mamz napisal swego czasu pare slow, nie liczac recenzji A. Kisiela w Audio)? Ja sluchalem X36 ale jak uczy doswiadczenie z Dynaudio nie wolno ekstrapolowac wrazen z odsluchu jednego modelu na cala serie:)

U mnie od kilku miesiecy graja x16. Wzmacniacz to cyrus 8vs2, wczesniej gralo z xindakiem 6950v.

Brzmienia jakos szczegolnie opisywac nie bede ze wzgledu na slaba akustyke i brak dobrego zrodla.

Barwnym, audiofilskim jezykiem tez nie dysponuje;)

Na pewno brzmienie nie jest przeslodzone ani przebasowione. Tak uwielbiane podbicie na nizszej srednicy nie wystepuje. W malych pomieszczeniach jest ok - po obnizeniu strojenia filcowa rurka nic nie dudni a bas schodzi nizej. Brzmienie nie jest tez jasne.

Seria Excite to cos zupelnie nowego w historii dynaudio. Nie traktowalbym jej jako serii budzetowej, na tle innych producentow to przeciez nie sa tanie glosniki. Dynaudio chcialo wejsc na rynek z czyms nowym i wg mnie udalo jej sie to znakomicie.

Gra inaczej, bo musi grac inaczej ze wzgledu na inna budowe woofera, koncepcje zwrotnicy i podejscie do strojenia BR.

Woofer w X16 to zupelnie nowa konstrukcja, cewka jest takiej wielkosci jak cewki najlepszych glosnikow dostepnych na rynku DIY - seas'ow i scan speakow. Podobnie jak seasy czy scany cewka i dolne zawieszenie są wentylowane a koszt jest aluminiowy. O faraday'u nic mi nie wiadomo, przy takim dbaniu o szczegoly wcale bym sie nie zdziwil gdyby wystepowal.

Zastosowano duzy magnes (w glosnikach z cewka 3 cale magnes jest niewielki, aby zmiescil sie w cewce) a wiec QTS jest niskie, pozwala to wycisnac dobry bas i dynamika z malej, 12 litrowej obudowy. O takie rzeczy duzo trudniej ze "standardowymi" glosnikami dynaudio.

W sumie woofer jest wyjatkowo solidny.

Tweeter to esotec czyli obiekt westchniec wielu konstruktorow. Zreszta McGyver wielokrotnie pisal, ze wg niego ten glosnik najlepiej gra ciety drugim rzedem - jak w serii excite.

Strojenie obudowy tez odstaje od typowego strojenia monitorow dynaudio - jak na monitor o tej objetosci jest b. niskie - 40Hz.

Zastasowano dwa razy drugi rzad (zwrotnica jest prosta w stosunku do innych serii dynaudio, brak w niej korektorow impedancji i przesuniecia fazy) a to pozwolilo obnizyc czestotliwosc podzialu. Dzieki temu kierunkowosc dzwieku jest swietna, gra podobnie niezaleznie od miejsca w ktorym sie siedzi.

Z x16 nawet pianocraftowy wzmacniacz daje rade;)

Zostałem wywołany do tablicy więc jeszcze dopiszę parę słów.

Słuchałem X16 u siebie w domu przez 3 miesiące, wcześniej 52se.

Nie wiem które są lepsze ale bardziej mi się podobały X16.

Przez ostatnie 2 dni użytkowania X16 kolega podrzucił mi jeszcze Focusy 140 tak gwoli przypomnienia

i porównywałem je już bezpośrednio do X16 i...

i znowu X16 bardziej mi się podobały, 140 grały przy nich jakby chciały ale nie mogły, bez życia.

Dzięki mamz .Teraz decyzja o zakupie X12 jest znacznie łatwiejsza.Na moich 16 metrach dość mocno zastawionych X12 spokojnie sobie poradzą.Jako kilkuletni użytkownik Dynaudio Audience 40 i sympatyk Dynek wogóle będę mam nadzieję zadowlony i zapewne napiszę kilka słów na forum.

AudioV,

swoj przydlugi wpis popelnilem wlasnie po to, aby nikt nie myslal o excite'ach w kategoriach przebasowionych focusow;)

To jest inny woofer i inne strojenie BR. Niskie strojenie, dzieki takiemu podejsciu nic nie dudni.

Jezeli masz mozliwosc to wypozycz i przekonaj sie sam.

Niestety nie mam możliwości wypożyczenia obu par i przesłuchania.Dlatego muszę podjąć decyzję na podstawie moich wcześniejszych odsłuchów w moich warunkach(Focus 110,Dynaudio 52 oraz posiadane Audience 40).Po zakupie podzielę się na forum wrażeniami.

Znalazlem pomiary excite x12 na soundstage:

http://www.soundstagenetwork.com/measurements/speakers/dynaudio_excite_x12/

do porownania focusy 110:

http://www.soundstagenetwork.com/measurements/speakers/dynaudio_focus_110/

Wg tych pomiarow pomimo wyzszej 6 ohmowej impedancji efektywnosc x12 jest sporo nizsza niz focusow (82,5dB vs 85dB).

Ciekawe jest porownanie znieksztalcen (wykres Total Harmonic Distortion + Noise), tanszy model doslownie nokautuje drozszy! Widac, ze pod wzgledem znieksztalcen tradycyjne glosniki z cewka okolo 40mm radza sobie bez porownania lepiej na basie niz 3 calowe odpowiedniki. Na wysokich znieksztacenia tez sa nizsze, pewnie ze wzgldedu na zastosowany 2-rzad w excite.

Te pomiary potwierdzaja rowniez niski 2k podzial miedzy wooferem a tweeterem.

Jak widac inzynierowie dynaudio troche sie postarali przy nowej serii.

Witam kupiłem sobie " przejsciowo " do swojego systemu dynaudio audience 42 - tak z braku laku - musiałem bo sprzedałem niedawno kolumny. Po podłączeniu - nie było za ciekawie w porównaniu do wczesniejszych virgo 2 czy akustyków rr2 ale po wygrzaniu juz jest lepiej choć do wyzej wspomnianych kolumn troche im brakuje ale cena tez nie ma co sie oszukiwac kilkakrotnie nizsza.

Te kolumny całkiem niezle sie zgrały z moim systemem (nie słysze jakichkolwiek braków wysterowania kolumn czy niedostatków dynamiki ze stingrayem ( podajze ma on 60 wat z lampy ).

Zastanawiam sie nad kupnem w przyszłosci jak sie cos trafi :

Audience 52 se , contour 1.3 , focus 140.

Sporo czytałem na forum i testów i:

Kisiel porównuje audience 52 se i "słynne" contour 1.3 i twierdzi ze te same głosniki siedzą.

Kilka wpisów wczesniej czyta ze:

Szczerze mówiąc ja nie zauważam jakiejś kolosalnej różnicy w brzmieniu. Być może to kwestia pomieszczenia, sprzętu albo moich mało doświadczonych uszu. Niskie tony w 52SE są bardziej 'mięsiste' a wysokie wydają się być nieco lepiej zaakcentowane. Ciężko mi coś więcej powiedzieć, może nie jestem aż tak wymagający. 50-tki w każdym razie zupełnie mi wystarczają, a przynajmniej wmawiam tak sobie żeby nie pakować się w kolejne audio-wydatki :) No i z całą pewnością nie odczuwam między 52SE a 50 takich różnic jak po przesiadce z Tannoy'ów M2 na 50-tki.

Znowu gdzie indziej czytam ze focusy 140 to poziom nizej niz contour i w koncu nie wiem "o co kaman" Które będą najlepsze do stingarya w pomieszczeniu ok 20 - 25 metrów

Pozdrawiam.

witam,

chce sie dopisac do klubu fanow dynek,

od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem contour 1.1,

od dawna jestem fanem tej marki, sluchalem kilku nowszych modeli(focusow 140, 52se),jak dla mnie to super monitorki, jednak wymagajace i to bardzo wiec na poczatek chce zmienic kable glosnikowe i tu prosze o podpowiedz(obecne noname)

roman s

Witam milosnikow Dynaudio!

Moj zestaw to:

Monitory: Dynaudio 52

CD: Naim 5i

Amp: Naim5i

Kable glosnikowe: Straighwire Encore II

Posiadam te kolumienki juz ponad 3 lata i musze przyznac ze w tej konfiguracji graja bardzo przestrzennie, neutralnie, bez jakichkolwiek przebarwien. Jakkolwiek! OGROMNA ROZNICA lezy

w umieszczeniu i wielkosci pokoju. Najpierw odsluchiwalem w mniejszym pokoju jednak po "przesiadce" do salonu basy staly sie bardziej "miesiste" i zaokraglone, lepsza przestrzennosci, srednica i gora bez zmian czyli "jedwabiscie przejrzysta". Pozory czasami myla. Takie male monitorki a graja jak kolumny podlogowe (przynajmniej u mnie). Zostane z nimi na dlugie lata. Nastepny logiczny "krok w gore" byly by Dynaudio Confidence C1 lub Special 25

Obecnie posiadam kable głośnokowe Ultralink Matrix 2.Szukam okablowania do 1000 zł za m/b.Prosze o pomoc.Mój zestaw obecnie to nie lubiany(chociaż nie wiem dla czego)Pma 2000Ae i Dcd 2000Ae oraz interkonekt Kubala-Sosna Anticipation

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.