Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Nie trzeba być metalurgiem aby wiedzieć, że firmowe kolce Dynaudio to coś najtańszego co da się zamontować.

Nie ma zasady że drożej musi być lepiej.Stąd moja uwaga.

Inaczej będzie na pewno.

Osobiście te pieniążki bym przeznaczył na muzykę.

Jest to tylko kosmetyka brzmienia.IMO. Którą da się załatwić znacznie taniej.

Ale może nie o to chodzi.

Edytowane przez Firewall 1

Nie ma zasady że drożej musi być lepiej.

To taka ulubiona mantra świeżych userów tego forum. Niestety ma mało wspólnego z rzeczywistością, bowiem pewne rzeczy aby były porządnie wykonane wymagają sporych nakładów. Podyskutujemy na te tematy jak już pobędziesz tutaj z 3-4 lata...

Podyskutujemy na te tematy jak już pobędziesz tutaj z 3-4 lata...

A co maja lata przebywania tutaj do rzeczy? Zamawiam, montuję, słucham. Albo zostają bo coś dają albo odsyłam. I już.

A co maja lata przebywania tutaj do rzeczy? Zamawiam, montuję, słucham. Albo zostają bo coś dają albo odsyłam. I już.

Doświadczenie bywania na forum właśnie uczy tego aby ,,zamawiać, montować i słuchać" jeśli ktoś z Kolegów coś poleca a do tego jest to rozwiązanie stosowane przez producentów kolumn, a potem dopiero oceniać ostatecznie czy coś jest warte naszych pieniędzy czy też nie.

Kiedyś Kondo San powiedział, że w Audio eksperymentowanie jest słuszną drogą w Audio.

Edytowane przez moreno1973
Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Doświadczenie bywania na forum właśnie uczy tego aby ,,zamawiać, montować i słuchać" jeśli ktoś z Kolegów coś poleca a do tego jest to rozwiązanie stosowane przez producentów kolumn, a potem dopiero oceniać ostatecznie czy coś jest warte naszych pieniędzy czy też nie.

Kiedyś Kondo San powiedział, że w Audio eksperymentowanie jest słuszną drogą w Audio.

Właśnie do tego zmierzałem.

Musimy wiedzieć co nam jest potrzebne do dopełnienia szczęścia.

Kolce ogólnie bez względu na cenę mają pewne konkretne cechy brzmieniowe -precyzują i uwypuklają kontur w dżwięku.

Mogą powodować wysuszenie średnich tonów.

Podkładki gumowe także bez względu na cenę zmierzają w zupełnie innym kierunku - wysycenie , płynność , swoboda.

Mogą powodować poluzowanie niskich częstotliwości.

To tak ogólnie.....w kulki , kleje itd itp. nie ma sensu tych gdybań przeciągać.

Trzeba testować i wybrać po siebie.

Edytowane przez Firewall 1

Nowy, uaktualniony cennik Dynaudio.

http://www.eteraudio.pl/wp-content/uploads/2015/01/Dynaudio-01.02.2015-1.pdf

(chciałem wkleić, ale ma 2,3 MB z dopuszczalnych 2)

Czy ktoś z forumowiczów miał okazję porównać 2 centralne :

1. DM Center

2. Excite X24 Center ?

W końcu, jakby nie było, centralny w kinie jest ważniejszy, większość dźwięków przepuszcza.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Poniesło Cię z deczka EMiL.

Wtedy mój centralny kosztowałby prawie tyle, co amplituner, dvd player, KEFy efektowe i sub razem wzięte ;)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

W końcu, jakby nie było, centralny w kinie jest ważniejszy, większość dźwięków przepuszcza.

No to czemu nie zapolować na używany, straszy Contour Center. Mnie się udało dorwać za 400E. Podejrzewam, że jakościowo powyżej focusów i nawet nie taki prądożerny :)

Wreszcie poszli po rozum do głowy i zrobili serię C z czarnymi metalowymi frontami. Ceny jednak C1 i kolegów przyprawiają o paliptację;-)

Miał już ktoś możliwość posłuchania tej najnowszej wersji C1? Jakieś porównanie w stosunku do pierwotnej wersji?

cenę za aktywe focusy przywalili równą!

poniosło fantazję że hoho aktywne focusy monitory za 20koła! :)

swoją drogą dynaudio mocno zdrożało na tle innych marek w ostatnich 5latach,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Bo to już w większości chyba marketing i polowanie. Moim zdaniem ta 'stara pasja' produkcji Dynaudio trochę tak jakby zanikła. Nie zapłaciłbym w życiu za obecne C1 dziewięciu tysięcy dolarów. Swoje kupiłem za 5kilo$ów razem ze Stand 2. Najnowszy SUB600 niestety gorszy niż SUB500 i oczywiście droższy.

Parker's Mood

poniosło fantazję że hoho aktywne focusy monitory za 20koła! :)

swoją drogą dynaudio mocno zdrożało na tle innych marek w ostatnich 5latach,

160 z wbudowanym wzmakiem;-) czyli wycenili sam wzmak w swoich kolumnach na 12 tyś PLN...grubo...

Te ceny i tak nie uchroniły ich przed sprzedaniem się Chinolom.

Bo to już w większości chyba marketing i polowanie. Moim zdaniem ta 'stara pasja' produkcji Dynaudio trochę tak jakby zanikła. Nie zapłaciłbym w życiu za obecne C1 dziewięciu tysięcy dolarów.

Warto dlatego kupić C1 na rynku sh... idealne do wyrwania bywają za max. 10 tyś PLN.

Pewnie, że warto i też jestem zdania, że sprzęt s/h od audiofilów, którzy są w większości przypadków estetami, to gra warta świeczki. Trochę mnie zawiedli tym posunięciem z Chinami. Nie wiem dlaczego, ale nie mam serca dla firm zarówno europejskich jak i amerykańskich, które szukają chińskiej alternatywy. PS Audio rozwalił sobie całe dobre imię idąc tą drogą i do teraz nie może tego naprawić, pomimo, że wrócili na stare śmieci.

Parker's Mood

Trochę mnie zawiedli tym posunięciem z Chinami. Nie wiem dlaczego, ale nie mam serca dla firm zarówno europejskich jak i amerykańskich, które szukają chińskiej alternatywy. PS Audio rozwalił sobie całe dobre imię idąc tą drogą i do teraz nie może tego naprawić, pomimo, że wrócili na stare śmieci.

Krell zrobił podobną głupotę z Made in China... i także już dał sobie spokój z chińskimi wzmakami... niestety wzornictwo jakie teraz stosuje zalatuje chińszczyzną na kilometr...

Krell-Vanguard-rack.jpg

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Pewnie, że warto i też jestem zdania, że sprzęt s/h od audiofilów, którzy są w większości przypadków estetami, to gra warta świeczki. Trochę mnie zawiedli tym posunięciem z Chinami. Nie wiem dlaczego, ale nie mam serca dla firm zarówno europejskich jak i amerykańskich, które szukają chińskiej alternatywy. PS Audio rozwalił sobie całe dobre imię idąc tą drogą i do teraz nie może tego naprawić, pomimo, że wrócili na stare śmieci.

Też mi się to nie podoba.

Koszmarnym przykładem jest przejęty ML .

Oczywiście ze względu na nowy "modny" dizajn zmieniono koncepcję studzenia tranzystorów mocy.

Teraz w modzie jest " grzanie środka "oraz wszystkich podzespołów które mają swoją żywotność których temperatura też ogranicza.

Ale ich śmierć znacznie się przyspieszy przy takiej koncepcji.

Patrzę na to jako potencjalny użytkownik , producent widocznie patrzy inaczej.

teraz :

http://www.stereophile.com/content/mark-levinson-no532h-power-amplifier

dawniej :

http://audio-database.com/MARK%20LEVINSON/amp/no20_5-e.html

Witam

Stałem się posiadaczem zestawiku NAIM UNITYQUTE 2 , Dynaudio DM 3/7 spięte QED Anniversary XT. Sprzęt kupiłem w gdańskim Albatrosie. Słuchałem tego NAIMA z MA RX 6, z Castle Knight 5 ale najbardziej zagrał mi jednak z Dyńkami. System zagra, w zasadzie juz zagrał na 25m2. Wygrzewa sie, brzdąka sobie cale dnie od soboty. A wygrzewanie wyglada jak na środkowym zdjęciu :))))

Pozdrawiam

Mariusz

Witam

Podzielilem sie wrazeniami w klubie NAIMA, podziele sie i tu , ze by nie byc posadzonym o dyskryminacje:).

Moj system powoli dojrzewa, z dnia na dzień mam coraz wieksza frajde i przyjemność ze słuchania. Piekne wokale Sade, czy Pani Jopek, czy p Janusza Radka, zamykam oczy i czuje sie jak na koncercie. Mocniejszy repertuar w postaci Red Hotow badz Guns n Roses troche zamula, ale zrzucilem to narazie na jakosc plikow zrodlowych ( Spotify). Mialem okazje posluchac muzy z biblioteki ITunes, konkretnie U2 i bylo juz normalnie. Takze trzeba bedzie zaczac kolekcjonowac FLACi. Same glosniki z UnityQute graja fajnie, naturalnie i jasno, jak dla mnie spelniaja moje oczekiwania. Korci mnie dodanie wiekszego pradu w postaci koncowki mocy NAIM NAP 100. Chyba zarazilem sie nowa "choroba" :).

Takze goraco pozdrawiam i ide dalej sie cieszyc.

P.S Kto z Was jest z Trojmiasta, ja repreztuje Gdansk.

P.S. Kto z was jest z Trojmiasta, ja reprezentuje Gdansk.

Czy ktoś z Was słuchał zestawienia H160+F260, czy te 260 chodzą w ogóle na rynku wtórnym? Po zmianie wzmacniacza na H160, DM3/7 przestało brakować prądu, jednak słuchałem 260 z innym wzmacniaczem i bardzo spodobało mi się ich brzmienie. Tylko cena nowych to dość dużo dla mnie.

Mam pytanie, które z DYNAUDIO, chodzi o kolumny podłogowe, warto posłuchać? Słucham muzyki klasycznej i jazzu. Szukam kolumn do 15.000zł (można wliczyć wytargowany upust, ewentualnie wyprzedaże, czyli kwota oficjalna może być większa). Szukam pięknej barwy, przestrzeni, dynamiki i rozdzielczości, czyli tego, co jest ważne w muzyce klasycznej. Nowe i używki, choć tutaj ważne jest, aby przy wyborze kolumn używanych, kolumny pozostawały jeszcze na gwarancji, choćby nawet 2letniej, z 7lat jakie proponuje Dynaudio :)

No i podpytanie, z jakimi zestawami wg Waszego doświadczenia, dobrze zgrywają się kolumny DYNAUDIO? :)

Zgadza się,F260 świetne w jazzie,zalecana jednak bardzo dobra akustyka w pomieszczeniu tak +20m2,w innym przypadku problemy z basem gwarantowane,do tego mocny tran,preferowany o raczej neutralnej charakterystyce brzmienia z dobrym detalem i rozdzielczością i to powinno zagrać.Warte podkreślenia:znajdą się jedynie w bardzo dobrze adaptowanym pomieszczeniu ponieważ bas tak trochę...miękko i obszernie acz przyjemnie z F260 sobie płynie;)

Edytowane przez octavarium

l'enfant sauvage

• Użytkownicy+

Co byscie polecili z Dynaudio do rotela ra 1570

cena do 4000 tys (za uzywki) obecnie mam bw cm1

ProAc, B&W wyższy model, Harpia.

Dynaudio tylko do niektórych rodzajów muzyki i pod warunkiem, że nie przeszkadza komuś spowolnienie w dole pasma. Tu zyskujemy na ilości, kosztem rozdzielczości. Niezbędne jest precyzyjne ustawienie (nie może być przypadkowe, lub wymuszone układem pokoju), dobrze też mieć zrobioną akustykę. Ogólnie dynaudio wymagają wiele starań, rzadko kiedy grają ot tak sobie.

Zgadza się,F260 świetne w jazzie,zalecana jednak bardzo dobra akustyka w pomieszczeniu tak +20m2,w innym przypadku problemy z basem gwarantowane,do tego mocny tran,preferowany o raczej neutralnej charakterystyce brzmienia z dobrym detalem i rozdzielczością i to powinno zagrać.Warte podkreślenia:znajdą się jedynie w bardzo dobrze adaptowanym pomieszczeniu ponieważ bas tak trochę...miękko acz przyjemnie z F260 sobie płynie;)

:) Byłeś o włos szybszy...

Wężykiem panie, wężykiem.

• Użytkownicy+

No tak,to był przykład,że można napisać to samo na różne sposoby;)

Dokładnie tak, ważne, że jest to zbieżne.

Ogólnie nie lubię tego rozmazania, które powoduje stosowanie ciężkich membran, cewek i dziwacznych zwrotnic. Unikam wpisów w wątkach dotyczących rzeczy, za którymi nie przepadam. Uważam, że to mało eleganckie, krytykować zwolenników danego pomysłu na granie. Jeśli już się wypowiadam, to staram się to robić konstruktywnie, chociaż zdaje sobie sprawę, że zagorzali wielbiciele, nie są w stanie zaakceptować żadnego słowa krytyki, nawet tego zgodnego z prawdą. Tak więc znikam już.

Niech moc (z IC Powerów >1000wat), będzie z Wami.

Dynaudio tylko do niektórych rodzajów muzyki i pod warunkiem, że nie przeszkadza komuś spowolnienie w dole pasma.

Dlatego należy zastosować mocne i wydajne wzmaki. Trochę trzeba się namęczyć ale czasami warto;-)

Co byscie polecili z Dynaudio do rotela ra 1570

cena do 4000 tys (za uzywki) obecnie mam bw cm1

Jeśli to ma być monitor tak jak CM1 to Dynaudio 160. Ostatnio pojawiają się oferty w okolicach 4000 PLN. Dużo łatwiejszy do wysterowania od poprzedników i to jest po prostu udana kolumna.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.