Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

A jak wygląda porównanie dwóch konkretnych modeli DM 2/8 i Excite X12??

Excite X16 nieco przekracza mój założony budżet, dlatego skłaniałbym się raczej ku któremuś z tych modeli.

WujekBG, 24 Maj 2010, 10:16

>Bas jest pełniejszy w X12 ,niżej nieco schodzi i ma bardziej zdyscyplinowany charakter - w DM po

>prostu momentami dudni - w X12 nic takiego się nie dzieje ,jest pełna kontrola.

Dziwne. U mnie nic nie dudni, mimo małego pomieszczenia. Może to kwestia ustawienia, towarzyszącej elektroniki, albo słuchanej muzyki?

@aster

DM 2/6 jako jedyne z nowej serii Dynaudio są 6-Ohmowe i to one powinny być najłatwiejsze do napędzenia. A jeśli chodzi o porównania poszczególnych modeli, to niestety, ale musisz posłuchać sam. Do słuchanej muzyki i pomieszczenia (o ile masz swobodę ustawienia), to w zasadzie oprócz 2/8 każdy z nich będzie dobrym zakupem. Idź na odsłuch i zdaj relację :)

Witam!

Mam coś takiego jak Dynaudio Special One i zapowiada się że to naprawdę fajne kolumny, choć moja końcówka Adcoma 535 nie wystarcza żeby dały z siebie wszystko (tak mi się przynajmniej wydaje)

Dzisiaj testowałem połączenie Denon PMA/DCD-710 z Excite X16 vs Paradigm Titan Monitor vs Kef iQ30. Dire Straits-Brother in Arms, Van Morisson-Still on the Top. Odsłuchy były krótkie więc podejdę do tematu jeszcze raz w piątek i później opisze moje wrażenia, ale tak na pierwszy rzut ucha wychodzi że niuanse i smaczki oraz niesamowity bas (Poza zasięgiem Paradigma i Kef'a) były w Dynaudio - te niewielkie kolumnienki mogły by zaskoczyć niejedne podłogowe kolumny. Jesli ktoś lubi naprawdę ostrą górę nieco wycofany środek i bas na zblizonym do Dynaudio poziomie to Paradigm, Kef podobnie jak Paradigm ostrzejsza góra jak w Dynaudio, ale bas słabiej kontrolowany niż w Paradigm i Dynaudio.

Witam, mam pytanie czy Audience 62 sprawdzą się w pomieszczeniu 22m2?? Obawiam się troche niedostatku basu. Słucham głównie rocka , metalu i lubie solidne uderzenie basu w tej muzyce.

Proponuję poczytać co pisze Emilio - użytkownik X16

<<"X16 z kolei mają bas jak z podłogówek (fakt, że mocno "napompowany"), grają przestrzennie, z miłą dla ucha żywiołowością i muzykalnością" więc chyba nie ma sensu na 12m2.

<

"Focus 140 jak dla mnie potrzebują co najmniej 30m2 a i tak brzmią nudno.

Exite X16 są zdecydowanie lepszą propozycją i to już od 18m2."

Nie chcę się tu promować bo właśnie sprzedaje X12.U mnie się nie sprawdziły ale z powodu warunków w jakich przyszło im grać ,za to ATC(obudowa zamknięta) które już kupiłem graja doskonale.Jak można się domyślać chodzi o bas a mianowicie na 17m2 kolumny dudnią,brzmienie jest dociążone i przeładowane na dole.Niestety nie jestem w stanie odstawić ich na 50cm od ścian i zapewnić im solidne standy - dlatego się rozstajemy.Natomiast ATC w obudowie zamkniętej i 20cm!!! od ściany graja doskonale.

Exite X12 potrzebują trochę miejsca za sobą i solidne standy - są tego warte.

Sputt,

monitory z bass refleksem zawsze można trochę przestroić w dół, tzn obniżyć strojenie.

Utwardza to bas i zmniejsza/likwiduje dudnienie. Ustawienie blisko ściany jest wtedy jak najbardziej możliwe.

Napewno masz inne warunki ,większy pokój,solidne standy itd.U mnie z elektroniką Naima też bas nie dudni ALE jak odstawie kolumny od ściany na 60cm (konkretnie w tym pokoju tak jest).Natomiast przestrajanie bassrefleksu nie ma sensu żadnego,zmienia się charakterystyka przenoszenia i charakter dołu.Ale jak kto woli.....

skynyrd,przeczytaj co napisał sputt kilka wpisów wcześniej o X12...

U mnie Audience 42 stoją ok 70 cm od tylnej ściany i mają do bocznej ok 50cm i jest super.

Z tego co zauważyłem ,każda Dyńka lubi powietrze wokół siebie... ;)

Musisz posłuchać sam (wypożycz do odsłuchu) i ocenić...

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

czesc

mam wiekszy pokoj, chce zmienic contoury 1.1 na cos wiekszego, czy lepiej z manleyem sie sprawdza focusy czy exite, chce pozostac przy dynaudio bo mi pasuja, chyba ze ktos probowal i nie wyszlo, przy okazji bede sprzedawal w rozsadnej cenie moje dynki, wiec zanim wystawie na audiogon moze jest ktos zainteresowany,

pozdro

rs

• 3 tygodnie później...

Witam miłośników Dynaudio

Dzisiaj odsłuchiwałem trzech kolumn tej firmy. Sam posiadałem przez wiele lat Audience 50.

Sprzęt na jakim był odsłuch to Accuphase wzmak 350 + Cd 500

Oto moje wrażenia:

- Contour S 1.4 - Pozytywy: bardzo kulturalny i spokojny dźwięk, wyrafinowany, detaliczny. Wady: brak dynamiki, brak drapieżności dźwięku kiedy taki powinien zaistnieć...porównując do człowieka można nazwać je dżentelmenem o świetnch manierach ok. 60 roku życia

- Focus 140 - Pozytywy: duża dynamika i skala dźwięku. Wady: Brak wyrafinowania w średnicy, brak dobrej separacji różnych dźwięków - mamy mocny pierwszy plan i niewyraźne kolejne. W porównaniu do S 1.4 różnica ogromna na niekorzyść Focusa. (Podobno kolumny były nie wygrane!)

- DM2/8 - Pozytywy: FENOMENALNA DYNAMIKA. Czegoś takiego nigdy nie słyszałem z jakichkolwiek Dynaudio. Podobne wrażenia związane z dynamicznością dźwięku miałem podczas odsłuchu Thiel 2.4 SE. Bardzo dobra naturalność, świetne głosy ludzkie, doskonale słucha się rocka! Wady: Gorsza przestrzenność i brak wyrafinowania modelu S 1.4.

POdczas oceny kolumn nie brałem pod uwagi ich ceny.

Proszę pamiętać jakie urządzenia grały z kolumnami! Prawdopodobnie nikt nie zestawi DM2/8 z Accu 350 i 500... a to wielki błąd. Subiektywnie bowiem właśnie te kolumny najlepiej pasowały do urządzeń Accu i stworzył z nimi świetny spektakl muzyczny, pełen dynamiki i radości życia... Jeszcze raz sprawdziła się opinia, iż Dynaudio doskonale gra z bardzo drogimi urządzeniami... i to właśnie to taniutkie i pogardzane DM...

A jakie są Wasze opinie o tym modelu DM2/8 czy ktoś miał okazję posłuchac go z grogą elektroniką i mocnym wzmacniaczem?

>moreno1973

Bardzo fajnie czytać takie opinie. Za jakiś czas będę szukał jakichś fajnych kolumienek głośnikowych do mojego mocarnego Rotela RB-990BX i ponieważ kilka lat słuchałem na Audience 52SE, poważnie biorę pod uwagę inne Dynki.

Ze wzmaków Accu znam tylko E-212, z pewnością drapieżność Rotela to to nie jest, szczególnie utkwił mi w pamięci lekko rozmiękczony bas którego jak wiadomo Dynki nie lubią :]

I love the sound of crashing guitars

Słuchałem kiedyś Dynaudio z Accu 250 ale nie zachwyciły... natomiast to dzisiejsze połączenie DM2/8 ze wzmacniaczem 350 było świetne...zresztą podobno dopiero wyższe modele Accu potrafią pokazać ładnie muzykę, natomiast seria 2... to raczej porażka... szczególnie 213... ale tylko powtarzam opinie znajomych... wszyscy i tak przesiadali się dość szybko na wysokie modele...wzmacniaczy Accu.

Bardzo fajny tekst Moreno1973. Ja w końcu lat 90tych słyszałem Dynie 50tki z topowym zestawem Alchemista i wtedy wydawało mi się to zupełnie absurdalne a teraz...

Pozdrawiam

mam pytanie, czy dynki 2/6 są bardzo wymagające od wzmaka? ile faktycznie potrzebują mocy ?

IEC Power Handling > 150 W wg specyfikacji jak to się przekłada na rzeczywistość?

ile faktycznie jest potrzebne minimum 30W?

Focal + Naim

wg tych pomiarów x12 są 6omowe i 85dB co raczej nie jest maksymalnie trudne dla słabszego wzmaka

mylę się?

wię podejrzewam że 2/6 mają podobne wymagania od wzmaka

http://www.stereophile.com/budgetcomponents/dynaudio_excite_x12_loudspeaker/index4.html

Focal + Naim

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.