Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

bo osoba która sprzedaje te klocki potwierdziła mój opis

Dobry sprzedawca zawsze powie Ci to, co chcesz usłyszeć :)

BTW, jak kupowałem swoje Dynki 2/7, to sprzedawca zachwalał mi jakiś model Chario, ale w ogóle nie brałem go pod uwagę, ponieważ kosztował 2x tyle, co Dynaudio.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

to co porównywałem kosztowało praktycznie tyle samo niecałe 3tys czyli chario hyper 2000mk2 dynka x12 i dynka 6/8,

sprzedawca nic nie zachwalał jak wszedłem chciałem posłuchać chario i dynek, podłączył i zgodził się z tym jak mu opisałem brzmienie po tym co usłyszałem to wszystko. Dynki 6/8 fajnie grają ale dla mnie ciekawiej chario.

pozdr

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

mikson,

spojrzałem na wykresy w audio Twoich chario i HIPER 2000 T mkII (wersja wolnostojąca tego co słuchałeś) i zagadka rozwiązała się sama:

http://audio.com.pl/testy/chario-silhouette-200:1

http://audio.com.pl/testy/chario-hiper-2000-t-mkii:1

lubisz po prostu wykonturowane brzmienie:) Nie ma w tym oczywiście nic złego:)

Chario są strojone pod pierdolnięcie a rozciągnięcie basu.

Edytowane przez eMiL

tak mają lepsze walnięcie na basie z niezłą kontrolą większą głębię sceny muzycy nie wchodzą na głowę i moim zdaniem delikatniejszą górę mimo że jest jej więcej, cieplejsze brzmienie od porównanych wcześniej deneczek

pozdr

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Witam wszystkich.

No to ja też się chwale.

Z Dynaudio obcuję już ponad dziesięć lat, a moje pierwsze systemy zacząłem kompletować pewnie ze trzydzieści lat temu.

Witaj Mirku! Napisz jak radzi sobie twój Pathos z Dyniami. Czy wymieniałeś może lampy?

Pozdrawiam

Witam

Moim największym zaskoczeniem było jak u kolegi ten niepozorny wzmacniaczyk wysterował Dynaudio Contour 3.0. Z moimi 1.3mk2 radzi sobie wyśmienicie. Wcześniej miałem Electrocompanienta ECI2 który też radził sobie bardzo dobrze z Contourami 1.3mk2 ale nie posiadał tej magi Pathosa. Najfajniejsze jest w tym wzmacniaczu że można pobawić się lampkami i mamy efekt co najmniej jak przy zabawie z kabelkami. Przewaliłem trochę lampek i o dziwo genialnie grają radzieckie n23p ew. Biją mnóstwo droższych lamp na głowę. Z drugiej jednak strony w moim przypadku może być to trochę inaczej słyszalne bo wszystko mam modyfikowane do optymalnej jakości jaką dało się uzyskać z danych "klocuszków"

Pozdrawiam

Witam. Zakupiem sobie ostatnio wzmacniacz hybrydę unisona sr1 o tak bo mi się spodobał , konstrukcyjnie bardzo fajny - ogromne zasilanie moc umiarkowana 80 wat przy 8 ohm. Dla porównania został mi naim 5i i nad 310 zakupiony kiedyś okazyjnie . Dynki z nadem to nieporozumienie płasko , góra taka sama czy to podłączymy inne kolumny z innymi przetwornikam - zawsze bedzie brzmiała jak z taniej kopułki. Naim 5i z dynkami rytmicznie ,lepsza srednica - cieplejsza , lepszy większy bas , góra trochę lepsza pojawiła się "krystalicznść" , dalej słaba przestrzeń(o nadzie nie wspomnę) , do poprzedniego wzmacniacza menley stingray sporo brakowało naimowi choc o naimie nie powiem zle bo do muzyki gdzie liczy się rytm żywiołowość to jest dobra propozycja wg mnie nieco lepsza niż roksan czy primare. Bezposrednio słuchałem tych zestawien (komplety z cd jeden po drugim).

Podłączyłem unisona po godzinnym odpoczynku (zapier.... po niego w dwie strony 400 kilometrów po drogach a raczej po pobojowisku bo to okreslenie lepiej pasuje ) poczekałem celowo 20 min żeby lampki się wygrzały słuchając naima. Szybka zamiana i repeat kilku utworów Hans Zimmer muzyka z filmu "Troja" , jeden samplerek z "audiofilskiej płyty" nawet na nadzie brzmi dobrze , klasyka Bach - skrzypce , Możdzer , oraz wokal Kari Bremnes (wokal po angielsku - w rodowym języku nie znoszę jak śpiewa) , Blou Rhodes z płyty "bloom" ostatni utwór fajnie sprawdza się przestrzen oraz góre pasma.

Naim poległ , z unisona dostałem to co z manleya plus dodatkowy zastrzyk dynamiki (fajny sprawdzian płyta z muzyki gladiator 3 utwór).

Podpinając dynki pod sredniej klasy tranzystor tracimy cały urok tych kolumn , ich motorem jest góra pasma która zapewniem jest jak dla mnie faworytem a miałem kilka kolumn wczesnej na dobrych kopułkach (usher w usherach x719, pierscienowa vifa w akustykach hdmx, scanspeak w proac 1sc i avance signature 3 mk2 i bardzo drogi ring radiator w akustyach rr2 i jedynie ten ostatni miał poziom kopułki z dynaudio focus 140. Kolega ma Sonusy electa amator 1 i tam to jest góra ... chyba nawet ciut lepsza niż z focusów i z ring radiatora , ale siedzi tam oczywiście tweeter dynaudio.

Czytam ze czasami ktos podłacza dynki pod wzmacniacz i mu nie gra bo nie ma prawa ta kolumna zagrać ze słabej klasy sprzętem skoro tweeter dynaudio i tak zagra na nim jak tania kopułka seasa , cyli zostanie płaski dzwiek (za przestrzen odpowiada głównie góra pasma) ze sporym basem jak na gabaryty tych kolumn.

Ktoś napisał ze dynaudio nie garją z lampą - prawda a jednoczesnie i bzdura nie graja ze słabej klasy tranzystorem ale czarują własnie z lampą ale warunek lampą o dobrej jakości (szybkości) niskich tonów. Z amplifonem nie zagraja , z jadisem na el34 nie zagrają ale z jadisem czy innym dobrym wzmaku na kt88 to inna para kaloszy.

Takie moje zdanie. Ps kupiłem sobie drugie dynki contour 1.1 (czekam na przesyłke) bo mam remont i musiałem się przeniesc do klitki 15 metrów ale po podłączeniu focusów nic mi odziwo nie buczy , bas jest niemal idealny.

Fotka unisona (dynki stoją na standach - brzydkich bo nowe się robią).

Relacje z odsuchów contour 1.1 zdam po odsłuchach , co prawda poczytałem kilka porównań z focus 110 na zagranicznych stronach i okreslaja brzmienie 110 na kilka procent lepsze niz z contour 1.1 ale chce to na własne uszy usłyszeć. Dnm reson do wyminy bo nnieco osłabia ten kabelek góre pasma w porównaniu do albedo monolitha.

Pozdrawiam.

Sory za błedy ale jak się nie czyta tego co się pisze a potem szybko wkleja to potem czałowiek za głowę sie łapie jakie byki gramatyczne i ortograficzne robi.

post-14012-054313200 1289557380_thumb.jpg

Edytowane przez nautilus81

A jaki metraz ma byc dla tych Focusow 220 II?

Focusy 220 II będą stały w pomieszczeniu 35 m2. Słuchałem je już z Cyrus 8 vs2 + PSX-R + Cyrus 8 SE. I przyznaję, że jestem pod wrażeniem. Są niezwykle rozdzielcze i szczegółowe, odzwierciedlają dokładne rozmieszczenie instrumentów na scenie(nawet zmieniające się pozycje muzyków), przestrzeń sięga za ścianę do sąsiadów, a kiedy wynika to z nagrań tworzą akustykę kościoła. Potrafią przywalić basem kiedy trzeba, kontrolowanym i mocnym. Fantastycznie różnicują brzmienie instrumentów - bębny perkusji mają różne faktury dźwięku, stopa ma inną plastykę niż werbel. Dźwięk gitary jest niemalże namacalny. To piękne kolumny. PSX-R oczywiście nie dodał mocy, ale dodał coś, czego brakowało - porządek. Bas z PSX-Rem jest zwarty, mocny i krótki. Przyznam, że byłem zaskoczony, że taki mały wzmacniacz(z PSX-R) dał radę, tak trudnym prawdopodobnie do wysterowania, kolumnom. Focusy 220 II z Cyrusem brzmią naprawdę pięknie. Myślę, że to jest koniec moich poszukiwań.

Dnm reson do wyminy bo nnieco osłabia ten kabelek góre pasma w porównaniu do albedo monolitha.

Pozdrawiam.

Witam

No myślę sobie że DNM Reson to na pewno do wymiany, polecam osobiście coś lepszego na srebrze np. Silech. Przy tej klasy lampie to warto zainwestować w dobry kabel bo zwróci się z nawiązką. Moim zdaniem Dynaudio znakomicie grają na tych kablach, dopiero wtedy można zasmakować góry- no oczywiście zależeć będzie bardzo dużo od źródła jakie się posiada.

PS. Osobiście bardzo lubię brzmienie Unisona, jest muzykalny i ma to coś czego brakuje niestety wielu nawet dobrze grającym wzmacniaczom.

Pozdrawiam

Siltecha nie słuchałem . Przeważnie srebrne kable nieco odchudzają bas (są wyjątki) , poprawiają też przejrzystosc wysokich tonów co w przypadku dynaudio często jest wskazane. Ja mam osobiście sentyment do kabli albedo. W tej chwili słucham na interkonekcje blue , miałem kiedyś głonikowe air 3 i monolitha - dwa srebrne kable a inaczej brzmiały air 3 miał więcej dołu ale monolith to piękna średnica i wzorcowa krystaliczna góra. Pozdrawiam

Siltecha nie słuchałem . Przeważnie srebrne kable nieco odchudzają bas (są wyjątki) , poprawiają też przejrzystosc wysokich tonów co w przypadku dynaudio często jest wskazane. Ja mam osobiście sentyment do kabli albedo. W tej chwili słucham na interkonekcje blue , miałem kiedyś głonikowe air 3 i monolitha - dwa srebrne kable a inaczej brzmiały air 3 miał więcej dołu ale monolith to piękna średnica i wzorcowa krystaliczna góra. Pozdrawiam

Witam

Co do srebrnych kabli to rzeczywiście jest zjawisko oziębiania i wyostrzania ale w czymś z niższej półki, co w przypadku twojego Unisona nie będzie miało miejsca. Po prostu srebrne kable zarezerwowane są dla sprzętu z wyższej półki.Ale bardzo ważne będzie źródło, bo jak na samym początku coś jest już chropowate itd. no to dalej żaden wzmacniacz ani kolumny tego nie poprawią.

Życzę miłego słuchania

Pozdrawiam

ja to się dziwię że do dynek gdzie trzeba pompować prąd wiadrami to dajecie resona o przekroju zaledwie 0,3mm2 :)

tłumik dynamiki i kontroli basu gwarantowany!

pozdr

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Nowa recenzja supermonitora S25:

http://highfidelity.pl/@main-601&lang=

Witam

słuchałem kiedyś u kolegi wcześniejszej wersji tych kolumienek. Dźwięk był bardzo bogaty, góra fenomenalna, basisko też mnie zaskoczyło pozytywnie. No ale cena zaporowa jak na moją kieszeń.

Pozdrawiam

Czesc dynkowicze,

rozgladam sie za subem do moich dyn, mysle o velodyne spl lub minivee 10", czy ktos z forumowiczow mial takie polaczenie i moze sie podzielic opinia, obecny metraz to okolo 25m, wiec male konturki potrzebuja wsparcia, a sub przyda mi sie nawet jak sie z malenstwami rozstane(czytaj wymienie na wieksze dynie oczywiscie)

pozdrawiam

rs

ps.na audiogonie jest moje ogloszenie wiec licze na szybka pomoc, jaki sub, czy moze 8" wystarczy , a moze 12"??? same pytania,zadnych odpowiedzi

Czy któryś z posiadaczy Dynaudio Audience 72SE mógłby dla mnie w ramach eksperymentu zatkać bas reflex w tych kolumnach i opisać wrażenia z słuchania ?

Jako były posiadacz Audience 52SE poszukuję podobnego brzmienia ale z nieco większym basem i sceną, pomyślałem więc o podłogowych odpowiednikach. Ale ponieważ mam raczej mniejszy pokój, ok. 15m2 (po gruntownym remoncie pod audio, jedna ze ścian na całości to wielka pułapka basowa) to, boję się że 72SE mogą zbyt ostro łupać basem. Podsumowując, model 52SE był nieco za mały, ale 72SE może być za duży.

Ewentualnie może macie pomysł jaki inny model Dynaudio by tu mógł podpasić. Marzą mi się Contoury 3.0, byłyby chyba idealne, ale to na razie poza moimi możliwościami finansowymi :/

Miałem u siebie Velodyne CHT-8R czy jakoś tak z Audience 52SE, bardzo dobrze się zgrywa. Można zatkać otwory bas-reflex i wtedy najniższe zejście puścić tylko z suba. Z tym że ja jednak chcę postawić na większe, podłogowe kolumny, z subem trochę zabawy jest, nie w każdym pomieszczeniu się sprawdzi.

I love the sound of crashing guitars

a ja sadzilem,ze lepiej nie kupowac "za duzych" kolumn w stosunku do pomieszczenia, tylko dolozyc suba, ale i tak to sprawdze, klamka jak to sie mowi zapadla,

moze jeszczze jakies podpowiedzi???

Witam Klubowiczów Dynaudio,

Mam prośbę o poradę. Jestem po odsłuchu, może niezbyt długim ale jakieś zdanie już sobie wyrobiłem, monitorów Dynadio X12. Muzyka, której słucham to rock i metal (Slayer No. 1). Zagrało to bardzo przyzwoicie z wzmacniaczem Audiolab. Odsłuch odbywał się w salonie audio. Pomieszczenie odsłuchowe ok. 25m2 podobnie jak pomieszczenie w którym ja słucham muzyki. Po odsłuchu x12 zaproponowano mi, że za kilka dni będę mógł przesłuchać x16. Proszę o opinie i sugestie odnośnie połączenia tych kolumn z wzmacniaczem NAD 372. W tej chwili NAD gra u mnie z Celestion F38 i pora na zmiany. Dynadio wydaje mi się dobrym wyborem, ale czy X16 z 372 spełni moje oczekiwania?

Pozdrawiam

>romanek05

Sub wydaje się bezpieczniejszą opcją, bo zawsze można dopasować ilość basu, z tym że by zachować wzorową stereofonię potrzebne są dwa, a to już trochę spore koszta. Po za tym odpada potrzeba napędzenia prądożernego basu. Ale za kwotę jaką kupisz dwa suby można już dostać porządnego wzmaka-spawarkę który napędzi nawet najcięższe do napędzenia podłogowe Dynaudio ;)

czegos nie rozumiem, ten sub ma na pewno wlasny bardzo mocny wzmacniacz(np spl 1000-okolo 1000watt), ale moze sie myle???

Dlatego swoje kosztuje, a zwłaszcza dwa suby to już podwójny koszt ;] Najpierw lepiej posłuchaj jak się sprawdzi ten sub u Ciebie, bo może się okazać że pasmo na dole owszem się dopełniło, ale na górze zabrakło, bo w końcu kolumienki podstawkowe są strojone z zachowaniem równowagi góry i dołu. Ja miałem ten problem u siebie, niby dół rewelacyjny, mocny i z kopem, ale ponieważ Dynki są nieco zaokrąglone na górze, brzmienie zrobiło się nieco zbyt ciężkie, ciemne. Potrzebna by była jasna elektronika, ale ciężko rozjaśnić samą górę bez ruszana wyższej średnicy.

dzieki za podpowiedz,

mam kilka ofert trzeba powiedziec ze dobrych -nie przekraczajacych 400dol za sztuke, ale na razie skupie sie na jednym- i tak nie wiem czy nie wylece razem z subem jak moja poloweczka to zobaczy?

pozdro

dzieki za podpowiedz,

mam kilka ofert trzeba powiedziec ze dobrych -nie przekraczajacych 400dol za sztuke, ale na razie skupie sie na jednym- i tak nie wiem czy nie wylece razem z subem jak moja poloweczka to zobaczy?

pozdro

Tez kiedyś chciałem dokupic suba do manleya (miał wyjscie) ale sporo osób mi odradziało ten pomysł. Jak podbijemy jakąs część pasma to reszta siądzie . Ja bym zmienił wzmacniacz dopasował kable.

Przyszły contour 1.1 ale dopiero za kilka godzin ich posłucham dłużej i napisze o porównaniu do focus 140 (niestety w małym pomieszczeniu ale postaram się przesniec jedne i drugie do większego - chociaż na godzine).

Jedno jest pewne focusy są ładniejsze.

Pozdrawiam.

dobre srebro do Dynaudio jak najbardziej pasuje (n.p. wyższe Siltechy i Albedo - sprawdzone..)ja polecam starsze Dynki - Contoury, czy nawet Audience - to naprawdę dobrze grające kolumny. moje Special One są nawet b. fajne.

pozdrawiam wszystkich miłośników tej marki!

Witam Klubowiczów Dynaudio,

Mam prośbę o poradę. Jestem po odsłuchu, może niezbyt długim ale jakieś zdanie już sobie wyrobiłem, monitorów Dynadio X12. Muzyka, której słucham to rock i metal (Slayer No. 1). Zagrało to bardzo przyzwoicie z wzmacniaczem Audiolab. Odsłuch odbywał się w salonie audio. Pomieszczenie odsłuchowe ok. 25m2 podobnie jak pomieszczenie w którym ja słucham muzyki. Po odsłuchu x12 zaproponowano mi, że za kilka dni będę mógł przesłuchać x16. Proszę o opinie i sugestie odnośnie połączenia tych kolumn z wzmacniaczem NAD 372. W tej chwili NAD gra u mnie z Celestion F38 i pora na zmiany. Dynadio wydaje mi się dobrym wyborem, ale czy X16 z 372 spełni moje oczekiwania?

Pozdrawiam

Witam

Na mój gust to źle dobrałeś kolumny i wzmacniacz do tej muzyki. Dynaudio to genialne głośniki ale nie do Slayera a na pewno nie NAD. Polecił bym ci posłuchać Arcama plus np. głośniki B&W. Do metalu musi być łupnięcie. Dynaudio z reguły są za bardzo dokładne, do tej muzyki w której poniekąd płyty są kiepsko nagrane, one będą bardziej wyciągać wady niż je maskować. Jak byś miał okazje to posłuchaj sobie głośników Cerwin Vega one są stworzone do metalu.

Pozdrawiam

Nie chodzi o markę głośników tylko rodzaj. Do metalu (gdzie często mało basu) muszą być albo pokaźne podłogówki, albo duże monitory z ponad 20cm wooferem. W tej muzyce musi być łupnięcie i rozmach, a tego próżno szukać z małych, podstawkowych kolumienek, no chyba że do słuchania tylko gitarowych solówek :]

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.