Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo interesująca prezentacja Audience :) Podoba mi się jak gość głaszcze te kolumny takim magicznym gestem :)

Mógłby wystąpić jako celebryta do Dynek. Prosta skrzynka, mocny dźwięk i twardy facet :)

haha pierwszy komentarz pod spodem filmiku i reakcja udostępniającego film, rzeczywiście mocno związany z kolumnami :))

Michael Larsen:

sound horrible lot's of distortion

Odpowiedz :

Régis Armellini

Fuck YOU!

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Załóżmy hipotetyczne, że dobraliśmy optymalnie dwie pary wzmacniacz plus kolumny. Jedna to wzmacniacz za 10 tys. z kolumnami za 30 tys. Druga wzm. Za 30 napędzający kolumny za 10 tys. Załóżmy też, że pomieszczenie i akustyka nie jest ograniczeniem oraz urządzenia są wybitne w swych klasach cenowych. Która para lepiej zagra?

Czyli np. Contoury monitorki 1,4 z Passem, czy C1 ze Heglem H80... Mógłbyś się zdzwić :)

Michael Larsen:

sound horrible lot's of distortion

Odpowiedz :

Régis Armellini

Fuck YOU!

Dobry jest. Jak się nie podoba, to... :)

Do sprzedania są fabrycznie nowe, zapakowane, z gwarancją polskiego dystrybutora Dynaudio Excite x44. Cena atrakcyjna. Więcej informacji na priva.

Pozdrawiam Stempur

Czyli np. Contoury monitorki 1,4 z Passem, czy C1 ze Heglem H80... Mógłbyś się zdzwić :)

Może to wyjątek choć nie wiem, która para wg Ciebie lepiej zagra bo ja takich zestawów nie słuchałem. Jednak jakbyś zamiast C1 za 25 tys. wybrał jakieś trójdrożne podłogówki, choćby te moje f380 albo nawet taniej ostatni hit excite44 to już byłoby inaczej przynajmniej pod względem potęgi brzmienia jeśli akurat na tym by komuś zależało. Więc to raczej kwestia w rodzaju co kto lubi.

Edytowane przez audiofan01
Gość

(Konto usunięte)

Tutaj podejście do tematu jest dyskusyjne :) Moim zdaniem te Fokusy można by nawet podłączyć ze wzmacniaczem znacznie lepszym niż ten Hegel. Wysokiej klasy elektronika może bardzo dużo wycisnąć z niedrogiej kolumny :) M.in. Elberoth wiele razy pisał, że on woli takie rozwiązania niż odwrotne. Ja się uśmiecham jak do słabych wzmacniaczy ludzie chcą drogie źródła, ale wiadomo, że też system potrafi wyciągnąć...

I tu masz absolutną rację...a jak ktoś w to nie wierzy to jak zawsze zapraszam do mnie...

Może to wyjątek choć nie wiem, która para wg Ciebie lepiej zagra bo ja takich zestawów nie słuchałem. Jednak jakbyś zamiast C1 za 25 tys. wybrał jakieś trójdrożne podłogówki, choćby te moje f380 albo nawet taniej ostatni hit excite44 to już byłoby inaczej przynajmniej pod względem potęgi brzmienia jeśli akurat na tym by komuś zależało. Więc to raczej kwestia w rodzaju co kto lubi.

To w końcu jak...?

Zresztą uważam, po staremu, że kolumny pownny być wyraźnie droższe od wzmacniacza i jak ktoś tu pytał czy mu się bodajże f160 z heglem 360 spasują to trochę się uśmiechnąłem ale wolnoć Tomku...

Edytowane przez Gość

I tu masz absolutną rację...a jak ktoś w to nie wierzy to jak zawsze zapraszam do mnie...

To w końcu jak...?

No tak jak pisałem, h80 plus np. Excite44 czyli tańszy wzmacniacz od kolumn, a nie odwrotnie.

To ciekawy eksperyment by był o ile pozbawiony przesądów i uprzedzeń klient wybrałby się do sklepu z załóżmy 40tys zł i miał za zadanie złożyć najlepiej sobie brzmiacy system za tę kwotę, jestem ciekaw jak układałyby się proporcje ceny wzmacniacz/elektronika po finalnym spasowaniu. Najlepiej byłoby się spytać branży jak to bywa, bo zapewne rozrzut spory jest.

To ciekawy eksperyment by był o ile pozbawiony przesądów i uprzedzeń klient wybrałby się do sklepu z załóżmy 40tys zł i miał za zadanie złożyć najlepiej sobie brzmiacy system za tę kwotę, jestem ciekaw jak układałyby się proporcje ceny wzmacniacz/elektronika po finalnym spasowaniu. Najlepiej byłoby się spytać branży jak to bywa, bo zapewne rozrzut spory jest.

Jest na forum taki wątek : co ma największy wpływ na brzmienie i ankieta pokazuje, że większość wybiera kolejność 1. Kolumny. 2. Wzmacniacz potem reszta. Oczywiście z większością bywa różnie, przecież wszystkie muchy siadają na gó...nie, więc jest ono super bo przecież muchy nie mogą się mylić:)

Ale na poważnie to zgodnie z tą ankietą najwiecej należałoby wydać na kolumny ale znając przebiegłość niektórych sprzedawców taki klient wyjdzie z kablami za 20 tys. :)

Załóżmy hipotetyczne, że dobraliśmy optymalnie dwie pary wzmacniacz plus kolumny. Jedna to wzmacniacz za 10 tys. z kolumnami za 30 tys. Druga wzm. Za 30 napędzający kolumny za 10 tys. Załóżmy też, że pomieszczenie i akustyka nie jest ograniczeniem oraz urządzenia są wybitne w swych klasach cenowych. Która para lepiej zagra?

W pierwszym przypadku (wzmak za 10 i paczki za 30) bedzie slychac ze kolumny maja potencjal ktory nie zostal wykorzystany i zagraja najpredzej 'akceptowalnie' pozostawiajac spory niedosyt, a w drugim przypadku (glosniki za 10 i wzmak za 30) tez bedzie slychac ze kolumny maja potencjal, ale tez, ze zostal on w duzym stopniu wykorzystany i uzyskany dzwiek jest kompletny. Ja osobiscie wolalbym to drugie podejscie.

W pierwszym przypadku (wzmak za 10 i paczki za 30) bedzie slychac ze kolumny maja potencjal ktory nie zostal wykorzystany i zagraja najpredzej 'akceptowalnie' pozostawiajac spory niedosyt, a w drugim przypadku (glosniki za 10 i wzmak za 30) tez bedzie slychac ze kolumny maja potencjal, ale tez, ze zostal on w duzym stopniu wykorzystany i uzyskany dzwiek jest kompletny. Ja osobiscie wolalbym to drugie podejscie.

Tyle, że do wykorzystania potencjału kolumn za dychę wystarczylby w 90% przypadków wzmacniacz w podobnej cenie, a z kolei potencjał tego za 30 bylby niewykorzystany z kolumnami za dychę i tak w kółko:)

To moze dodam ze mowilem o transparentnych/przejrzystych glosnikach, takie najczesciej wymagaja jednak elektroniki z polki wyzej. Do roznych 'miskow' jak najbardziej nadadza sie rowniesnicy ;'))

Ja mam takie podejście, być może się mylę. Głośniki są po to by oddać najlepiej jak mogą falę akustyczną definiowaną ówcześnie przez impulsy od elektroniki, pomijając już sprzężenie zwrotne. Dlatego moim zdaniem pięknie oddające/drogie głośniki mogą pieknie odwzorować to co piękne już być nie musi.

Dlatego moim zdaniem pięknie oddające/drogie głośniki mogą pieknie odwzorować to co piękne już być nie musi.

Ale czy można "pięknie grającymi głośnikami" nazwać kolumny które dostając złej jakości sygnał oferują piękny dźwięk? to co się stanie jak im zafundujemy dobrej jakości sygnał - będzie również pięknie, czy zrobi się kaszanka?

Bo na pewno nie można takich kolumn nazwać "neutralnymi, liniowymi" itp....

Gość

(Konto usunięte)

Ale czy można "pięknie grającymi głośnikami" nazwać kolumny które dostając złej jakości sygnał oferują piękny dźwięk? to co się stanie jak im zafundujemy dobrej jakości sygnał - będzie również pięknie, czy zrobi się kaszanka?

Witek...nie można i dla mnie to nie są dobre kolumny...albo zjawiskowo albo wcale...

Dlatego moim zdaniem pięknie oddające/drogie głośniki mogą pieknie odwzorować to co piękne już być nie musi.

Nie mylmy piękna z przyjemnością...

Cały czas wydawało mi się, że zasada jest prosta. Jeśli wydaję na kolumny powiedzmy z 30k zł, to na wzmak muszę wydać mniej więcej tyle samo.

IMO, jeśli wydam 30k zł na wzmak, który posiada moc 300W przy 8 Ohm, to nie muszę zastanawiać się czy wyciśnie wszystkie możliwe soki z kolumn za 10k zł, a na odwrót już będę się głowił...

Edytowane przez trebore

Cały czas wydawało mi się, że zasada jest prosta. Jeśli wydaję na kolumny powiedzmy z 30k zł, to na wzmak muszę wydać mniej więcej tyle samo.

Wg tzw. starej szkoły, 15 tys.

Łooo! Tego nie znałem :)

Wszystko fajnie, ładnie, pięknie. Jesteśmy zadowoleni ze swojego sprzętu, pięknie gra, nam się podoba. Wzmak za 15, kolumny za 30. Słuchamy tak z 2-3 lata, same ochy i achy, aż tu nagle....

Kolega kupuje za 30k zł wzmaka, no i oczywiście trzeba pożyczyć i posłuchać jak grają kolumny na tym wzmaku.

Wtedy oczy i uszy się otwierają ze zdumienia, a szczęka leci na podłogę.... taka sytuacja. :)

Wtedy oczy i uszy się otwierają ze zdumienia, a szczęka leci na podłogę.... taka sytuacja. :)

A jak kupi za 30 tysi i będzie klops?Słyszałeś o takiej opcji?

Masz rację!

Nie mylmy ich tylko łączmy!!!

Moim zdaniem takie zasady nie są wiele warte (pisze to z własnego doświadczenia)

Nie wartość poszczególnych elementów powinniśmy ze sobą zestawiać/porównywać, tylko prezentowaną przez nie jakość!

I najważniejsze - nic nie musisz;-)

Z drugiej strony, jak mam wydać tyle pieniążków, to zakup w ciemno raczej odpada, zgadza się?

Ano dokładnie.Naiszło mnie na Mangery ale dystrybutor mimo bliskości nie jest chętny na odsłuchy a tylko na sprzedaż....w ciemno.

Więc może czas na powrót pod skrzydła Dynaudio?Nowe Contoury 20...ktoś słuchał,posiada niech coś skrobnie.

− Trzy lata temu na AudioShow w warszawskim hotelu Sobieski podłączył Pan małe dwudrożne kolumny Tannoy R1 do drogiego zestawu Marantza. Czy to była właściwa kombinacja?

− Jak Pan pamięta, prezentacja odbywała się w małym pokoju wielkości zwykłego living-roomu. W takim pomieszczeniu nie potrzeba było dużych głośników, by uzyskać wysoką jakość. Nie w każdych warunkach wielkie i drogie oznacza dobre. To właśnie chciałem zaprezentować dealerom i słuchaczom. -- Ken Ishiwata

a widzisz jak to się można źle zrozumieć, pisząc o pięknie odwzorowanym sygnale przez głośniki miałem właśnie na myśli ich zdolność do dokładnego odwzorowywania sygnału który dostają od elektroniki która może podać sygnał słabej jakości i ta słaba jakość zostanie precyzyjnie oddana, to miałem na myśli pisząc pięknie oddające, odwzorowujące. Nie chodziło mi więc o upiększanie a odwzorowywanie a pod pojęciem piękne miałem słowo dokładne, dokładność - subtelność, ale nie ta w stylistyce a w matematyce (jak doskanale subtelny - fraktal)

Witek...nie można i dla mnie to nie są dobre kolumny...albo zjawiskowo albo wcale...

też źle mnie zrozumiałeś .. aj ciekawe ile tak postów poszło ze złą interpretacją.

Gość

(Konto usunięte)

też źle mnie zrozumiałeś .. aj ciekawe ile tak postów poszło ze złą interpretacją

Wybacz...cieszę się, że jesteśmy w tym samym obozie :-)

Edytowane przez Gość

Tak z ciekawości zastanawiał się ktoś dlaczego tak dziwnie w proporcjach wycenione są nowe podstawkowe contour do podłogowych. Emity 20 do podłogowych 30 to 1:2, excite x14 do x34 to 1:2,25, C 1.4 LE do 3.4 LE 1:2 aaa c20 do c30 1:1,5 składowo na materiał to samej stolarki jest sporo więcej a jak wiadomo to ogólnie znaczący koszt. Ogólnie to mocna róznica patrzac na inne modele.

Tak z ciekawości zastanawiał się ktoś dlaczego tak dziwnie w proporcjach wycenione są nowe podstawkowe contour do podłogowych. Emity 20 do podłogowych 30 to 1:2, excite x14 do x34 to 1:2,25, C 1.4 LE do 3.4 LE 1:2 aaa c20 do c30 1:1,5 składowo na materiał to samej stolarki jest sporo więcej a jak wiadomo to ogólnie znaczący koszt. Ogólnie to mocna róznica patrzac na inne modele.

Myślę, że chodzi tu o samo pozycjonowanie produktu, koszty wytworzenia mają drugorzędne znaczenie.

a widzisz jak to się można źle zrozumieć, pisząc o pięknie odwzorowanym sygnale przez głośniki miałem właśnie na myśli ich zdolność do dokładnego odwzorowywania sygnału który dostają od elektroniki która może podać sygnał słabej jakości i ta słaba jakość zostanie precyzyjnie oddana, to miałem na myśli pisząc pięknie oddające, odwzorowujące. Nie chodziło mi więc o upiększanie a odwzorowywanie a pod pojęciem piękne miałem słowo dokładne, dokładność - subtelność, ale nie ta w stylistyce a w matematyce (jak doskanale subtelny - fraktal)

A to się nieprecyzyjnie wyraziłeś, albo ja nie zrozumiałem....

ważne, że chodziło nam o to samo!

Pozdr!

Kupiłem, przeczytałem i jest dokładnie odwrotnie. Dynaudio zaleca w instrukcji dobieranie wzmacniacza w zależności od odległości słuchacza od kolumn. Dla Evidence Platinium i odległości 3 m piszą, że wystarczy ..... 20W. Przy okazji Kisiel obśmiewa znane audiofilskie przypowieści o "wydajności prądowej", "trudnym obciążeniu" etc. Generalnie to miód na moje serce z moim tandemem F380 z Yamahą S2100:)))

e

Mam dokładnie takie same spostrzeżenia. Ja gram na 24 watach z 25 se. Parę watów więcej pewnie zrobilo by lepiej na basie ale coś za coś. Z 50 watami z lampy 845 było jak dla mnie idealnie ale i źródło też z wysokiej półki analog. Moim zdaniem te kolumny wcale nie potrzebują setek watów tylko jak najbardziej rozdzielczego i bogatego w informacje sygnału. Co z tego że one 4omowe i że głośnik niskotonowy duży skoro przebieg impedancji całkiem łagodny i nigdzie poniżej tych 4 omów nie spada a i skuteczność też nie najniższa bo 88db.

Według mnie dyskusja o różnym doborze elementów toru wynika z doświadczeń jakie każdy z nas ma. Ilość kombinacji wszystkiego z z wszystkim jest nieograniczona. czasem optymalnie jest z droższym źródłem czasem z głośnikami, a czasem ze wzmacniaczem. Ja bazując na swych skromnych doświadczeniach zaczynałbym od "dobrego" dla mnie wzmacniacza. Jednak gdyby zabrać się za to przy użyciu narzędzia statystycznego, to pewnie jednak ponad 50% systemów "dobrze" grających jest zbudowana w oparciu o zbliżone ceny poszczególnych elementów. I jak to mówią niektórzy, wyjątki potwierdzają regułę :)

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.