Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Bardzo chciałbym odpowiedzieć na to pytanie, ale przeprowadziłem się niedawno i jeszcze nie wszystko gra tak jak bym chciał. Napewno jak skończę {a jestem już bliżej niż dalej} w tym sensie że sam będę zadowolony to odpowiem z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania. MarkN masz rację. dla

dynaudio lepiej sprawdza się: w miejscu za kolumnami żywa akustyka, ale z dużą ilością dyfuzorów

W miejscu za słuchaczem tłumnienie, ale też nie tak martwe jak np. w studio nagraniowym gdzie ważne jet tylko to co przed twarzą.

PS. Bez względu na rodzaj pomieszczenia ja mam zawsze pochylone kolumny do tyłu o jakieś 2 stopnie. Wysokotonówka jest wtedy mniej natarczywa i poprzez zbliżenie centr głośników jeszcze lepiej integruje się z niskośredniotonowym.

Edytowane przez mike1973

czyli jakie są Twoje zalecenia wynikające z doświadczenia wieloletniego z dynkami co do akustyki pomieszczenia oraz ich rozstawienia/ wytłumiania?

Podobnie jak MarkN jestem zdania, że dynki dobrze grają w pomieszczeniach nieprzetłumionych. Są więc zgodne z obecnie panującymi trendami urządzania wnętrz. Oczywiście, jeżeli pokój jest pusty/prawie pusty i jest w nim echo (test klaśnięcia) to też nie dobrze, ale przynajmniej nie będzie jazgotliwie.

Osobiście lubię gdy kolumny są rozstawione o około metr od ścian bocznych, jest to związane z tematem który poruszył mike1973. Bliskość często gołych ścian przed kolumnami to zbyt dużo odbić i zaburzenia (bałagan) na scenie. Ideałem są półki z książkami lub gąbki akustyczne na ścianach przed kolumnami. Z kolei odległość od ściany tylnej to wg mnie min 0,5m - 1m. Dobrze gdy ściana za kolumnami nie jest "goła". Gdy spełni się te dwa warunki i nie siedzi się zbyt blisko ściany naprzeciwko kolumn to nie występuje, tak częsty, problem z basem wchodzącym na średnicę. Jeżeli bas ma zbyt mało masy można trochę dosunąć kolumny do ściany z tyłu, ale aspekty przestrzenne ulegną pogorszeniu. Tyle, żadnej magii w tym nie ma:)

Bez względu na rodzaj pomieszczenia ja mam zawsze pochylone kolumny do tyłu o jakieś 2 stopnie. Wysokotonówka jest wtedy mniej natarczywa i poprzez zbliżenie centr głośników jeszcze lepiej integruje się z niskośredniotonowym.

Jakiej wysokości masz standy? I którego modelu dynaudio używasz?

Pochylenie do tyłu ma sens w przypadku zbyt niskich standów. Tweetery dynaudio nie są natarczywe nawet słuchanie "na wprost", może powinieneś zmienić elektronikę?

apropo standow- orientujecie sie czy mozna gdzies dostac znaczek z logo dynaudio bo z jednego Stand'a4 odkleil sie i chyba pies gdzies poniosl:)

pytanie wydaje sie troche moze smieszne ale jak najbardziej zadalem je z powaga..

ok, to spróbuję jeszcze pomarudzić:

Czy są jakieś przyzwoitej jakosci "przejściówki" z wtyków bananowych na wtyki do gniazd BFA? linn ma takowe a np. pooszukiwane aktualnie przeze mnie Van Den Hule chyba wykańczane są banankami lub widełkami...

pzdr

ja za swoimi focusami które stoją około 70cm od ściany tylnej mam takie półki z ikea z książkami (30cm do dynek jak stoją przy samej ścianie)

troszkę pomogło wydobyć głębszy bas bo lekkie buczenia się wytłumiły ale nie wiem czy nie spłyciła scena ,hmmmm

post-21279-0-08176700-1326733453_thumb.jpg

Focal + Naim

Za kolumnami dobrym rozwiązaniem są firanki + grube zasłony. chociaż z innych względów nie jest to zbyt szczęśliwe ustawienie. Taka niewysoka półka to trochę mało...

ok, to spróbuję jeszcze pomarudzić:

Czy są jakieś przyzwoitej jakosci "przejściówki" z wtyków bananowych na wtyki do gniazd BFA? linn ma takowe a np. pooszukiwane aktualnie przeze mnie Van Den Hule chyba wykańczane są banankami lub widełkami...

pzdr

Wtyki przeważnie nie mają zbyt wiele wspólnego z miedzią więc są złe:) Przejściówka na wtyk to już parodia.

Za kolumnami dobrym rozwiązaniem są firanki + grube zasłony. chociaż z innych względów nie jest to zbyt szczęśliwe ustawienie. Taka niewysoka półka to trochę mało...

Wtyki przeważnie nie mają zbyt wiele wspólnego z miedzią więc są złe:) Przejściówka na wtyk to już parodia.

ta półka jest 20cmn iższa od kolumny, bass reflex wychodzi praktycznie w połowę wysokości półki więc promieniuje idealnie w nią więc raczej jest ok,

Edytowane przez mikson

Focal + Naim

Z tą natarczywością trochę sie źle wyraziłem. Dla mnie pochylone wydają się być jeszcze lepiej zszyte. Słucham na modelu Audience 50. Zatoczyłem pewnego rodzaju koło z tymi modelami i wróciłem do pierwszego który miałem.

Emil, parodia nie parodia, czasami lepsze rozwiązanie niż nieudalne polutowanie samemu. A jak z konfekcjonowaniem VDH, jest w tym jakaś magia czy kabel jak każdy inny (czytaj: skręcam ze sobą wszystko co wyłoni się z izolacji i lutuję lub obcynowuję)?

Z tymi firankami i zasłonkami muszę sie niezgodzić. To nie załatwia problemu gładkiej ściany bądź jeszcze gożej okna które jest za nimi. Zasłony nie rozpraszają i to jest podstawowy kłopot. Ciana za nią za przeproszeniem "wyje" tymi samymi częstotliwościami bez względu na to czy zasłona jest czy jej nie ma.

Emil, parodia nie parodia, czasami lepsze rozwiązanie niż nieudalne polutowanie samemu. A jak z konfekcjonowaniem VDH, jest w tym jakaś magia czy kabel jak każdy inny (czytaj: skręcam ze sobą wszystko co wyłoni się z izolacji i lutuję lub obcynowuję)?

jak drut to lutuj go :)

Focal + Naim

BTW

Wrzućcie może koledzy fotki ze swoim ustawionym sprzętem i kolumnami.

Bo tak wszyscy mówią o swoim ustawieniu, a każdy wyobraża to sobie inaczej.

Adresu nikt nie podaje, więc strachu chyba nie ma, nie ?

No ja w klubie Roksana w listopadzie wrzuciłem ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

BTW

Wrzućcie może koledzy fotki ze swoim ustawionym sprzętem i kolumnami.

Bo tak wszyscy mówią o swoim ustawieniu, a każdy wyobraża to sobie inaczej.

Adresu nikt nie podaje, więc strachu chyba nie ma, nie ?

No ja w klubie Roksana w listopadzie wrzuciłem ;)

nie wrzucam fotki bo będziecie się śmiali z koloru kolumn :)

żona wybierała :)

Focal + Naim

Dawaj Mikson, nie owijaj.

Mojej też pewnie by się podobały White Gloss w nowoczesnym wnętrzu ;)

Serio koledzy, pokażcie jak to u Was wygląda.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Problem w tym że Dynaudio to dobre i bardzo dobre kolumny w swoim przedziale cenowym i większość nowokupujących ten produkt myśli, że wyda cały budżet na kolumny a wzmacniacz to "jakoś to będzie". Ja wolałbym z całym szacunkiem oczywiście do wyboru kolegów, zainwestować zamiast w serię DM kupić Audience 40 lub 42 w rozsądnej cenie a resztę zainwestować w elektrownię...

Bardzo mądre słowa... np. Dynaudio Audience 40 lub 50 to skarbonka... ale bardzo wdzięczna, za każdą poprawę pięknie się odwdzięcza... na wysokim poziomie zagra jednak dopiero np. z Krellem i jego prawie 400 Wattami... same kable sieciowe kosztowały mnie w sumie więcej niż te kolumny... ale obecny efekt jest taki, że oddałem po odsłuchach do sklepu C1 i Focusa 160... i to nie z braku kasy... tylko z braku przekonania że było ZDECYDOWANIE lepiej... było po prostu lepiej... a raczej inaczej... Co do kompresji czy czegoś tam podobnego to ważna jest moim skromnym zdaniem izolacja kolumn od podłoża... u mnie cuda zdziałały taniutkie akcesoria soundcare... http://www.soundcare.no/

Ważna sprawa to też źródło...bez tego elektrownia nie da nam tego co potrafi...;-)

Daj mikson jakies zdjecia jestem ciekaw jak wygladaja te polki , napewno fajnie ale fotka tez super sprawa

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ha ha dzięki Moreno1973 za ten wpis bo już myślałem że tylko ja omam mam!

Pozdrawiam

PS. Co do odsprzęgania od podłoża to ja wybudowałem podest na całą szerokość pokoju na którym postawiłem odlane ze zbrojonego betonu 45kg podstawy pod kolumny. A souncare używam pod cd i jest świetnie.

... ja wybudowałem podest na całą szerokość pokoju na którym postawiłem odlane ze zbrojonego betonu 45kg podstawy pod kolumny. A souncare używam pod cd i jest świetnie.

brzmi interesująco...

pokaż jakieś fotki.

Bardzo mądre słowa... np. Dynaudio Audience 40 lub 50 to skarbonka... ale bardzo wdzięczna, za każdą poprawę pięknie się odwdzięcza... na wysokim poziomie zagra jednak dopiero np. z Krellem i jego prawie 400 Wattami... same kable sieciowe kosztowały mnie w sumie więcej niż te kolumny... ale obecny efekt jest taki, że oddałem po odsłuchach do sklepu C1 i Focusa 160... i to nie z braku kasy... tylko z braku przekonania że było ZDECYDOWANIE lepiej... było po prostu lepiej... a raczej inaczej... Co do kompresji czy czegoś tam podobnego to ważna jest moim skromnym zdaniem izolacja kolumn od podłoża... u mnie cuda zdziałały taniutkie akcesoria soundcare... http://www.soundcare.no/

Oddałeś do sklepu C1 i zostawiłeś Audience 50, ponieważ co się właściwie wydarzyło??? Z całym szacunkiem, ale porównania

monitorów serii Audience do C1 są, że tak się wyrażę, lekkim przegięciem. Nie chodzi mi o zdyskredytowanie serii Audience, ale to są zupełnie inne konstrukcje i samo porównanie tych głośników jest zupełnie bez sensu. Nie mam 50-tek,

mam natomiast 52SE i nawet te porównania to mezalians. No co Ty??? To chyba taki żarcik, prawda???

Parker's Mood

Witam Klubowiczów

Cytując Mike1973, właśnie nabyłem filozofię Dynaudio. Stoi sobie i się wygrzewa. Mógłbym postawić przy kominku, ale co za szybko, to niezdrowo. Nawet była kiedyś w szkole jakaś lektura w tym temacie. Czyli koncepcja wygrzewania była poruszana już przez klasyków ... literatury.

I nawet ładne imię ma ta filozofia - Focus 160. Mam nadzieję, że będzie to w miarę trwała miłość, jak to się kiedyś stało z Naimem. On Naim ... On Focus ? ... No nie będę dalej ciągnął tematu :-)

Gratulacje hal149 !!!,

A jednak F160 ...

I dawaj fotkę systemu, jak si wygrzeją :)

Witam Klubowiczów

Cytując Mike1973, właśnie nabyłem filozofię Dynaudio. Stoi sobie i się wygrzewa. Mógłbym postawić przy kominku, ale co za szybko, to niezdrowo. Nawet była kiedyś w szkole jakaś lektura w tym temacie. Czyli koncepcja wygrzewania była poruszana już przez klasyków ... literatury.

I nawet ładne imię ma ta filozofia - Focus 160. Mam nadzieję, że będzie to w miarę trwała miłość, jak to się kiedyś stało z Naimem. On Naim ... On Focus ? ... No nie będę dalej ciągnął tematu :-)

gratuluje 160 :)

a to moje maleństwa i srebrna elektrownia :)

tv pominąłem bo nie wypada w tym wątku :)

sorki za bałagan , szafki jak widać są za kolumnami już zapakowane

post-21279-0-86612300-1326743521_thumb.jpg

post-21279-0-94442700-1326743526_thumb.jpg

post-21279-0-80666600-1326743531_thumb.jpg

Focal + Naim

Co do wygrzewania kominkiem to nie polecam. Polecam za to płytę isoteka-200 godzin na połowie mocy i można delektować się dźwiękiem. Co prawda Naim to nie moja bajka, aczkolwiek znam i szanuję wybór.

W końcu to ma być twój "złoty środek"

Pozdrawiam.

PS. Parafrazując swoją wypowiedź-nie mam nic wspólnego z dystrybucją Dynaudio.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.