Skocz do zawartości
IGNORED

Czy płyty tłoczone moga być uszkodzone ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat mam pewną kolekcje cd po kupnie nowego odtwarzacza cd spora część płyt mi nie działa mowa o oryginalnych płytach tłoczonych kupionych w MM czy jest możliwe że z pośród 16 płyt przez mnie posiadanych 10 chodzi idealnie bez zająknięcia mogę przewijać i puszczać wile razy i jest idealnie a na pozostałych 6 jest masakra i sie zacina przeskakuje nie da sie słuchać podkreślę ze płyty są w idealnym stanie bez jakich kolwiek rysek POWIECIE MI CO JEST GRANE odtwarzacz To Pionier Pd-91 z nowym laserem

Ten Pioneer to stary trup. Stałeś się ofiarą mody nakłaniającej do kupna starych, wysłużonych sprzętów co to niby są super hiper high endowe.

Założę się, że ten Pionner jest po prostu wysłużony a laser w środku jest:

a) stary

b) uszkodzony

c) źle skalibrowany

Nowych laserów do tego sprzętu dostać już nie sposób - na rynku znaleźć można jedynie jakieś poserwisowe części wygrzebane z naprawianych bądź utylizowanych Pionnerów. Nowych laserów po prostu już nie ma na rynku - nie produkuje się ich a zamienników brak!

Płyty są dobre - jestem tego pewien. Mało kiedy zdarza się złe tłoczenia. Jak się zdarzy, to partia nie opuszcza tłoczni.

Sprawdź płyty na nowoczesnym sprzęcie - przykładowo na tanim DVD z marketu. Założę się, że odczyta wszystkie Twoje płyty bez zająknięcia.

Moja rada - pozbądź się tego starego trupidła i zakup sprzęt do jakiego produkuje się jeszcze częsci zamienne.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Mogą.Raz kupiłem bedąc za granicą płytę,oryginalnie zafoliowaną London Beat ,była skaza

na nośniku ,która powodowała,że płyta się zacinała lub przeskakiwała w zależności

od odtwarzacza /pure CD lub napęd komputerowy/.

Płyta Maleńczuk -Waglewski "Koledzy" ,digipack na jednej stronie CD ,na drugiej DVD

wkładają do książeczki jakieś karteczki reklamowe i do "oporu foliują" płyty są powykrzywiane do tego stopnia,że w momencie wczytywania prawie rozwalają napędy.

oczywiscie ze moga byc wadliwe tloczenia. najlepiej sprawdzic na innym sprzecie, jakimkolwiek, zeby okreslic czy to faktycznie plyty czy laser.jesli plyty nie da sie odczytac - zwrot.

nie zawsze tloczni uda sie zatrzymac wadliwej serii tlokow zanim wyjdzie na rynek.

>Miałem podobny problem z kilkoma płytami ECM /"Leosia"/ i Blue Note. Marantz SA8400 potrafił nie odczytać TOC. Po wyjustowaniu serwa /mam serwisówkę/ wszystko wróciło do normy. Wadliwe tłoczenia? To niestety także jest możliwe, ale tu sprawa jest prosta - zwrot płyty :-)

Aby mówić o wadliwym tłoczeniu należy wpierw odsłuchać płyty na innym sprzęcie - czytnik komputerowy czy DVD.

W całej mej płytotece liczącej kilkaset CD nie ma ani jednej płyty pochodzącej z wadliwego tłoczenia. Takie rzeczy zdarzają się niezwykle rzadko.

Reklamacji sklep nie uwzględni jeśli na sklepowym odtwarzaczu płyta będzie czytana bezbłędnie

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

>Sprawdziłem naturalnie i wyszło na to że czytnik także nie widział tej konkretnej płyty Meredith Monk. Inna rzecz że kupiłem ją jako używaną w sklepie płytowym w Genewie. Pani Angiola Santi zwróciła mi kasę bez słowa a potem wysłała w prezencie płytę na koszt firmy z przeprosinami - serio. Ot dbałość o renomę sklepu. Gdybyż tak w Rzeczypospolitej.......

z doświadczenia wiem, że źle wytłoczonych płyt cd jest bardzo niewiele, na pewno poniżej 1%. gorzej jest z dvd, czasami trafiaja się partię kilkunastu sztuk źle wytłoczonych (dvd i'm your man cohena, cała wadliwa partia). ja nie mam żadnej źle wytłoczonej płyty, a podobno mój odtwarzacz (cambridge audio) ma problemy z czytaniem płyt w gorszym stanie...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yayacek

11 Kwi 2008, 13:09

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1499 / 358 / 0

Ten Pioneer to stary trup. Stałeś się ofiarą mody nakłaniającej do kupna starych, wysłużonych sprzętów co to niby są super hiper high endowe.

Założę się, że ten Pionner jest po prostu wysłużony a laser w środku jest:

a) stary

b) uszkodzony

c) źle skalibrowany

Nowych laserów do tego sprzętu dostać już nie sposób - na rynku znaleźć można jedynie jakieś poserwisowe części wygrzebane z naprawianych bądź utylizowanych Pionnerów. Nowych laserów po prostu już nie ma na rynku - nie produkuje się ich a zamienników brak!

Płyty są dobre - jestem tego pewien. Mało kiedy zdarza się złe tłoczenia. Jak się zdarzy, to partia nie opuszcza tłoczni.

Sprawdź płyty na nowoczesnym sprzęcie - przykładowo na tanim DVD z marketu. Założę się, że odczyta wszystkie Twoje płyty bez zająknięcia.

Moja rada - pozbądź się tego starego trupidła i zakup sprzęt do jakiego produkuje się jeszcze częsci zamienne.

Ludzie czy Wy musicie tak pier**lic? Kazdy chce byc intermetowym "ekspertem". Wstyd i zenada. Karol nie czytaj tych wypocin. Rzygac sie chce. Lasery z serii PWY czytaja wszystko bez zajakniecia a firma nadal je produkuje i mozna dostac spokojnie na rynku niemieckim i belgijskim. PWY odczyta wszystko pod warunkiem ze jest sprawny i dobrze skalibrowany. Wlasnie w kalibracji lezy problem zlego funkcjonowania laserow PWY bowiem w Pioneerach jest ona wielostopniowa. Divaldi pracuje w serwisie firmowym Pioneera i od niego dowiesz sie szczegolow. Plastikowe dvd moze i odczyta wszystko ale spieprzy sie po roku lub dwoch i na tym polega jego "nowoczesnosc". PWY przeczyta Ci takze plyty powyzej 74 minut i kazdego cdra. No i jest to laser dlugowieczny. Kolega yayacek powinien wiecej poczytac i posluchac zanim zacznie innych wprowadzac w blad.

Może i DVD się zepsuje po roku ale żadna to strata bo za kolejne 150 zł można kupić nowe.

Napęd DVD + przetwornik A/D/A i mamy sprzęt pierwszej klasy.

Ten Pioneer to i tak stary trup. Trudno by sprzęt kilkunastoletni działał bez zarzutu. Owszem dawno temu to był sprzęt pierwszorzędny, ale dziś jest już tylko wspomnieniem. Pod względem poprawności odczytu danych bije go na głowę każdy współczesny napęd. A to, że ładnie wygląda - cóż, skoro kierujemy się oczami i sentymentem to nie dziwmy się, że pojawiają się problemy.

Mam gdzieś wielostopniową kalibrację - cokolwiek to jest - i babranie się z dostrajaniem mocy lasera.

Dalej podtrzymuję, że laserów do tego trupidła już się nie produkuje. Laser PWY1004 jest niedostępny - można trafić jedynie na części z odzysku bądź jakieś stare zapasy magazynowe. Jak się już trafi (co graniczy niemal z cudem) to cena jest nienormalnie wysoka.

Proszę nie wprowadzać w błąd - tego lasera już się nie produkuje! Żaden sklep czy hurtowania nie ma tego lasera na składzie, serwisy zresztą też.

ale ja mam nowy laser założony więc o ci chodzi kupiłem go nówke za 580 zł :) więc co wręcz że niema tylko nie wiem kto mi go pomoże skalibrować podczas transportu uległ rozkalibrowaniu

Wypisuję się z tego wątku.

Karol_Szymanowski to chyba jakiś dzieciak bo wątpię by dorosły człowiek miał tak ogromne problemy z wyrażaniem swoich myśli.

Nic z powyższego wpisu nie jestem w stanie zrozumieć - to jakiś bełkot.

discomaniac71 ===>>> kupiłem cd z nowym laserem paczka z cd szła przez całą Polskę i doszło do rozkalibrowania podczas wstrząsów komu w Szczecinie mogę zlecić poprawienie ustawień przed wysyłką działało idealnie wszytko a jeszcze jedno po 5 godzinach na ciepłym laserze jest znaczna poprawa zaczyna czytać tych płyt których nie czytał

yayacek:

>Napęd DVD + przetwornik A/D/A i mamy sprzęt pierwszej klasy.

Marzenie ściętej głowy. Testowałem awaryjnie takie rozwiązanie, z dwoma tanimi odtwarzaczami DVD. Pierwszy (Manta) mieszał w sygnale cyfrowym. Prawdopodobnie miał jakieś niewyłączalne "poprawiacze brzmienia", efekt był fatalny. Drugi (Philips) był już w stanie wypuścić oryginalny sygnał cyfrowy, ale mechanika pracowała mu tak głośno, że przy nocnym słuchaniu potrafiła zagłuszać muzykę.

Pomysł marny, chyba że kupi się jakieś "lepsze" DVD.

Chciałem zakończyć wątek i powiedzieć że po regulacji w serwisie Pioneera wszytko jest w idealnym porządku serwis powiedział że doszło do przestawiania ustawień lasera :) TERAZ DZIAŁA WSZYTKO PIĘKNIE wszystkie płyty czyta to wspaniały cd TEN PIONIER PD-91 takiego cuda nigdy nie słuchałem chyba nigdy go nie sprzedam :)

Sprawa jest prosta - jezeli na 16 CD 10 gra a reszta nie to nie mozesz byc az takim pechowcem. Z mojej statystyki wynika, ze na 1000 plyt zdaza sie mniej niz 1 wadliwa, ktora powtarza ten sam blad na kazdym odtwarzaczu - w moim przypadku jest to skladnaka 'Skaldowie GH' - pewnie wyduszona w Sofii - ktora ma zle scentrowany otwor posrodku i zewnetrzne utwory sa trudne do zczytania (ostatnie). Inny przyklad to plyta Chaka Khan gdzie w jednym momencie niektore CDP albo przeskakiwaly wadliwe miejsce albo zatrzymywaly sie. Sa jednak i takie, ktora gladko przechodza przez ta pulapke. Na samej plycie widac cos w rodzaju wielu piersciani jak sloje drzewa, ktore okolicach rzeczonego miejsca maja jakies swoje lokalne ognisko. To z pewnoscia jest wada tloczenia a raczej materialu.

pzdrw

soso

Soso - chyba nie przeczytałeś DOKŁADNIE wątku, a zwłaszcza wpisu tuż przed Twoim - Pioneer już jest naprawiony i czyta wszystko :)

A swoją drogą to fajne są te "wysokie" Pioneery - tylko ten laser za 580 zł odstrasza mnie od nich skutecznie.

<><

Soso dobrze napisał. Płyta z wadą fabryczną nie będzie grała na żadnym odtwarzaczu.

Z racji stosowanych systemów kontroli takie przypadki zdarzają się rzadko.

yayacek akurat wypisujesz pierdoły ponieważ lasery PWY 1004 są "jeszcze" dostepne w serwisach w Polsce jak i w hurtowniach dlatego staraj sie nie wprowadzać w błąd niestety jeżeli chodzi o cenę to fakt kosztują kilka stówek , ale prawidłowo skalibrowany czyta wszytkie płyty bez problemu osobiscie mam PIONEER PD-75 rok produkcji 1996 laser "jeszcze" w stanie idealnym czyta wszystko -CD-ry bez problemu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.