Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój 10m^2. Monitory do rocka.

pearl_jamik

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż tak:

wzmacniacz : HK PM645.

Szukam to tego monitorów do rocka do małego pomieszczenia. Wymieniam Wharfedale 9.1. Dobre kolumny, jednak nie słyszę w nich dobrze gitar. Jako że gram na gitarze to potrzebuje słuchać sól (gitarowych sol). Wzmacniacz jest ciepły miękki na dodatek.

Chcę odlecieć przy solówach Toola , Pearl jamu, punk rocka, metallici itp. I nie oczekuję superowego basu, bo szanuje sąsiadów i nie słucham tak bardzo głośno.

Szukam już od jakiegoś czasu i nie mogę znaleźć. Polećcie coś, co by spełniło moje oczekiwania.

https://www.audiostereo.pl/topic/41797-pok%C3%B3j-10m2-monitory-do-rocka/

spróbuj yamahy ns-g30. Ceny są niewysokie, jakość i wykonania i dźwięku zaskakująca, pewność że odsprzedasz jeśli nie podejdą wysoka, a że zagrają z ciepłym wzmakiem to pewne. Sam mam też diamondy 9.1 i yamaha zdecydowanie lepiej sprawuje się właśnie np w rocku.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

do gitary to musi być większy i dobrej klasy głośnik obsługujący bas i średnie tony, najlepszy efekt uzyskałbyś z takich monitorów DIY jak Arturap, które kupił valdemort i wsadził lepszy tweeter, bas nie schodzi bardzo nisko (co nie jest nawet wskazane w 10m) ale za to jaki wykop, szybkość i barwa

dobry temat, bo moje kefy iq3 są dobre, bardzo dobre, ale do cięzkiej muzyki no cóz... srednio sie nadają. a w jakim przedziale cenowym szukasz tych monitorów? bo moze podepne sie do tematu;)

Spróbuj z marką Monitor Audio i modelem Paradigm Monitor 3/Mini Monitor. Ale i tak uważam, że wąskim gardłem dla tego, co oczekujesz usłyszeć jest wamacniacz. Podepnij starsze modele Rotela pod jakiekolwiek kolumny i powinieneś mieć pierwsze wnioski.

głaz-normalnie nierozozumniem,jakis sterotyp panuje na forum ze do rocka najlepszy Rotel,sam kiedys dalem sie poniesc zbiorowej mani Rotel = rock,mozliwe ze sie nadaje ale uwazam ze wlasnie ten model Haramana z rockem radzi sobie dobrze a nawet bardzo i nie tylko z rockiem,a Rotel poza szybkim punkowym basem w porownaniu do Harmana PM645 gra slabo,malo mieska,niewiem co masz na mysli mowiac "waskie Gardło"???

Każdy chwali swoje,ja do rocka polecę B&W 805 Matrix,słychać nie tylko solówki na Tool'u,Dream Theater czy Voivod ale i całą resztę.Gdybyś po rockowych solach miał ochotę odpocząć przy odrobinę subtelniejszych dźwiękach to też spiszą się wyśmienicie.Niezmiernie rzadko pokazują się second hand choć ostatnio była taka aukcja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Dopiszę się jeszcze w sprawie Rotela. Ja polecam stare modele Rotela, gdy jeszcze nie były wyposażone w pilota. I jak wspomniano miały one ten punktowy bas (charakterystyczny dla monstrualnych piecy dużej mocy) i wypełniony środek. Z paradigmem tworzyły gęsty środek, energetyczny i czytelny. Trochę jak z lampy. Tylko, że wtedy w lampy nikt się nie bawił, bo jako społeczeństwo nie byliśmy na tyle zamożni, żeby lampowce kupować.

Trzeba też zaznaczyć, że to opcja kierowana niską ceną. Ale i za efekt ręczę (np. z cd Marantza 63 KIS z tamtego okresu).

Pablo z tego co czytałem to Ushery s520 są świetne, ale dziwnie też dużo opinii było, że do rocka to jednak nie to. Te starsze modele rotela to które, i który z nich byłby najfajniejszy. Paradigm jest chwalony zawsze, najbardziej odpowiadalyby mi paradigmy 3 jednak gdzie ja takie dostane to nie mam pojęcia. Mini monitory to 1500 zł, nie wiem czy to nie za wysoko jak na HK PM645, poza tym mają refleks z tyłu. I z technicznego punktu widzenia w rocku crossover jest lepszy na niższym poziomie czy na wyższym ?

Rotel jest znakomity do rocka ale potrzebuje dobrych kolumn głośnikowych. Jeśli kolumna sama z siebie będzie miała twardy, kartonowy bas, ostrą, zapiaszczoną górę i cienką średnicę to Rotel to wyeksponuje. Do gitarowego rocka, potrzeba kolumienek z mięsistą średnicą, bo przecież tam grają właśnie gitary ;) Tak się składa, że dla mnie gitarka to również najważniejszy instrument :) Gitarowe solówki potrzebują czystej wyższej średnicy i góry, tak żeby świdrowało w uszach, było czysto, melodyjnie ale nie drażniąco zarazem. Potrzeba po prostu kolumienek z dobrym głośnikiem wysokotonowym, który też często załagodzi kaszanę jaką często odwalają Panowie w studio przy masteringu rockowych/metalowych płyt :] Od siebie, do Rotela, do 10m2 polecę Dynaudio 40/42.

Ze starszych Roteli polecić warto całą serię 9xx, również starsza 8xx ponoć bardzo dobra.

Do kolumn takich jak Paradigm czy B&W to już raczej cieplejsze wzmaki, może w stylu NADa.

I love the sound of crashing guitars

nic dodac nic ujac Rotel = Rock SZUFLADA!!!

Jesli masz np Nada Harmana czy inny wzmak a sluchasz rocka to szybko go wymien na rotela,gorzej jak juz go bedziesz mnial to jak bedziesz chcial posluchac na jazzu,elektroniki zapomnij rotel to tylko do rocka,ciekaw jestem czy ktos ma rotela i sluch np jazzu i jest zadowolony,prosilbym o zabranir glosu,czy nie najwazniejsze sa nasze odczucia poczas sluchania muzyki a nie szufladkowanie sprzetu

ps bardzo cenie sobie marke Rotel,wzamacniczae tej firmy graja szybkim punktowym basem,i to wszystko,gora i srednica dlamnie sa zbyt miekie na rocka i sam szybki bas dlamnie to zamalo,

wole Harmana mocnego,miesistego nie tylko do solowek gitarowych,z fajna stereofonia,leekko ocieplony wzamak oczywiscie pm645

pozdrawiam

Z tą szufladą to bez przesady ;) Po prostu prezentacja Rotela jest bardzo charakterystyczna. Mówię tu o starszych seriach 9xx bo te znam. Twardy, koncertowy bas, walący w wyższym podzakresie, twarda, szczegółowa średnica, choć jest tam ciut ocieplenia, tzw mięcha, ostre, posypane siarką wysokie. Pablo nie wiem na którym Rotelu ty masz miękką górę, u mnie, jak i w większości recenzji jakie czytałem, ludzie piszą że góra jest właśnie ostra i analityczna. Ciekawe, że większość użytkowników uznało to za wadę, ale prawda jest taka że trzeba po prostu podłączyć Rotela do kolumn z dobrymi wysokotonówkami, rozdzielczy ale nie ostry CDk też dużo tu daje.

A i owszem da się na takim sprzęcie słuchać jazzu i innej muzy jeśli tylko reszta systemu jest dobrze skompletowana. Ale oczywiście zawsze trzeba pamiętać że nawet Diana Krall zabrzmi z wykopem ;P

Rotele ktore sluchalem to 02 i 06,8xx i 9xx nie slyszalem ani jednej sztuki,niestwierdzilem ze jakis wzmak sie do czegos nie nadaja lub tylko wylacznie do jakiej myzyki,kazdy wzmak gra u ludzi w roznych konfiguracjach z rozna muzyka i to wszystko.

pozdrawaim

Miałem kiedyś Rotela RA-840 BX2 i rzeczywiście dźwięk taki, jak opisuje Micke 13 - jak dla mnie jednak za mocno natarczywy w zakresie wysokich tonów. Fakt na plus, że grał niesamowicie analitycznie i wydobywał szczegóły, ktorych nie słyszałem na żadnym z poprzednio ani obecnie posiadanych wzmacniaczy - mimo wszystko wolę jednak łagodniejszą i przyjemniejszą prezentację obecnie przeze mnie używanego Onkyo Integra, nawet kosztem utraty niektórych szczegłów.

<><

a ja powiem tyle ze Rotel Rotelowi nierowny, np RA-971 brzmi ostro wręcz, ale moj RA-931 kosztem mniejszej analitycznosci gra juz cieplej choc nadal rockowo. A jak ktos szuka przyjemnie brzmiacego Rotela , takiego ktory absolutnie nie meczy to RA-04 bedzie idealny.

zalezy od wykonczenia;)

"Wygląd skrzynek... ładny, o ile ktoś prowadzi burdel w 18 wiecznym pałacyku..."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sam posiadam Paradigm i raczej nie jestem fanem rocka, ale czasem włączam coś ala Muse lub Rage Against the Machine i w mojej konfiguracji sprzętowej nie ma rewelacji. Jak na moje ucho dźwięk sie trochę zlewa i przede wszystkim brakuje mu szybkości.( więcej przyjemności z słuchania takich utworów mam na moim iRiverze z trochę lepszymi słuchawkami niż w standardzie) Czasem też słucham np. Paul Oakenfold i tu już nawet przy najszybszych beatach i duużym basie wszystko jest super.

Ogólnie wszystko się sprowadza do odsłuchu. PZDR

>eh, powinienem się spytać, czy paradigmy są "jasnymi" czy "ciemnymi" kolumnami... ?

... jasnymi ale np nie są suche jak niektóre B&W. Starsza seria Monitor niemalże nie ma średnicy :/ Wyższa Studio v3 jest już tam lepsza ale również bez rewelacji. Na pewno warto te kolumienki łączyć z ciepłymi wzmakami np. Musical Fidelity, są też tacy, którzy je łączą ze starszymi Rotelami, ponoć wtedy dźwięk zabija dynamiką ;) Nowe wypusty Monitorów v5 bodajże, jak i Studio v4 mają mocno poprawioną właśnie średnicę i górę. Tylko że najmniejsze Paradigmy z wyższej serii Studio 20, nie nadają się kompletnie do 10m2 :]

Nie no, pisanie o braku średnicy w przypadku napędzania Paradigmów standardowym piecykiem Marantza mija się z celem. Do Paradigma typu np. Monitor 3 nie można podłączać kluchy. Padło wyżej z czym to zagra dobrze i tego radzę się trzymać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.