Skocz do zawartości
IGNORED

Czemu w prasie nie ma testów Onkyo?

Woodolec

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie nieobecność tej marki w polskiej prasie. Czytam od lat regularnie: Audio, AudioVideo, HiFi i Muzyka... Każą mi zachwycać się funkcjonalnością klocków Yamahy lub Demona za 3000 zł, które nie mają nawet najnowszych dekoderów (DTS HD itd). Za to o Onkyo tx-sr 605 za mniej niż 2000 zł z tymi dekoderami nawet nikt się nie zająknie. A jak już trafię w jakimś piśmie typu video na test to delikatnie mówiąc, nie budzi on mego zaufania. Mój kolega ma stary amplituner Onkyo i mam wrażenie, że ostro by te nowe namieszały w rankingach. Skąd zatem ta zmowa milczenia? Tyle generacji amplitunerów tej marki przeszło niezauważone. Myślę, że to krzywdzące dla tej zasłużonej firmy. Pisma tworzą fałszywe wrażenie, że oprócz Denona, Yamahy i Marantza, flankowanych niszowymi Camridge, Nad itp. nie ma na świecie dobrych amplitunerów średniej klasy. Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?

Chodzi zapewne o spór "Prasa vs. E.I.C. (Electronic International Commerce)". Niby ten ostatni "nie chce współpracować", dlatego nie ma testów Tannoy'ów, Klipsch'ów i Onkyo.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

To byłoby przerażające i strasznie głupie ze strony E.I.C. Choć kiedyś parę testów Tannoya czytałem. Ale jakże to tak, pogniewał się na wszystkie pisma? Czy taka prosta rzecz może wymazać tak zacną firmę z rynku?

To mi przypomina trochę sytuację z BOSE ... po prostu przy pomiarach wychodził cały syf/niedoskonałości reprodukcji dźwięku.

(W przypadku ONKYO czy TANNOY wątpię aby tak było.)

LepP, 24 Kwi 2008, 08:06

>Nie płacą nie ma ich. Proste

Też wątpię aby to było to - bo kiedyś był test kolumn małej firemki (chyba nawet jednoosobowej) która jeśli już jakimś cudem mogła zapłacić to niewiele.

Prędzej będzie to coś na wzór BOSE które nie zgadza się na testy (z powodów kiepskich wyników).

>Prędzej będzie to coś na wzór BOSE które nie zgadza się na testy (z powodów kiepskich wyników).

Oczywiście Onkyo i Tannoy muszą mieć inny powód .... tylko po prostu chodzi mi o to że będzie on "biurokratyczny".

Tak, w HiFi Choice są testy, ale to przedruki z angielskiej prasy. Nie chcę nikogo urazić, ale testy z HFC wg. są bardzo powierzchowne. Więcej tam poezji i anegdot niż opisu brzmienia. No i trudno mi ufać pismu w którym 85% recenzji jest entuzjastyczna (nie znam wersji angielskiej). Dlatego przestałem je kupować. Czekam cały czas na recenzję w miesięcznikac, którym ufam nieco bardziej. To rzeczywiście wsazywałoby na polskie, lokalne problemy. Przecież nie wszystkie pisma publikują pomiary. Nie mogę jakoś uwierzyć w kiepskie wyniki pomiarów Onkyo.

Chodzi pewnie o brak prozumienia z EIC. Konkurencja to wykorzystuje, duzo testow Yamahy, Marantza, Denona. Z tym ze Onkyo ma sie dobrze, kto odsluchiwal ostanie wzmaki tej firmy, czy mini systemy to dobrze wie o czym mowie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie pomnę już gdzie to można przeczytać, ale powód jest (zdaje się) gorszy niż się wydaje. Po prostu AudioKlan, najlepszy reklamodawca z tej branży w Polsce, nie życzy sobie tej akurat konkurencji. Dali ultimatum, a chłopcy wymiękli...

Byłą o tym dyskusja na forum, tylko nie pamiętam - u nas, czy na AH.

O cholera, muszę przeprosić, jak tak dalej pójdzie AudioKlan wsadzi mnie do więzienia:-) Wygląda na to, że wszystko mi się poknociło i poodwracało. Zgłaszam to do moderacji.

A dyskusja jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o amplitunery Onkyo to w klasie budżetowej i średniej w rocznych podsumowaniach pism angielskich (niestety do polskich nie mam dostępu) zmiażdżyły one konkurencję jak walec drogowy!

Chodzi tu nie tylko o wyposażenie ale i o jakość dźwięku.

Osobiście ampli Onkyo nie słuchałem, choć Peats na Parnell Street oferuje je w dużym wyborze, ale przypominam sobie sprzed lat taki dziwny klocek Onkyo - CD i wzmak "w jednym". Podłączone do Tannoya M1 zagrało to zaskakująco dobrze.

W sumie szanuję i Onkyo i Tannoya - niskie ceny a gra toto z klasą na tym pułapie zupełnie nieoczekiwaną.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ja mam duet Onkyo + tannoy i jest bardzo przyzwoicie. Kumple, którzy maja inne sprzęty jak do mnie przychodzą to rzucają uwagi że bardzo fajnie u mnie wszystko gra więc chyba tak jest.

To żeś walnął chłopie jak kulą w płot. Onkyo nie jest tandetne pod żadnym względem: ani estetycznie, ani jakośc wykonania, ani funkcjonalnie, ani jakoś brzmienia. Jak nie masz nic to powiedzenia w temacie to daruj sobie takie prostackie posty.....

marcin 1982 - głupszego wytłumaczenia dawno nie czytałem, na tej zasadzie to Lexus też ma głupią nazwę i Toyota również a tym bardziej firma Osram wiec to napewno tandeta. Dzięki że oświeciłeś setki ludzi z tego forum teraz nikt nie będzie miał problemu z wyborem sprzętu. Pozdrawiam

Koledzy, myślę że Marcin żartował.

> Yancho.

Dzięki za linka. Mnie nie udało się go znaleść. Po lekturze, przychylam się do poglądu, że to EIC stosuje jakieś dziwne metody. Szczególnie informacje o zaleganiu z zapłatą za reklamy do mnie przemawia. Jestem freelancerem i nieraz natknąłem się na duże firmy, które z zalegania uczyniły strategię finansową. Ot, dłużej przetrzymane parę tysięcy, parę złotych w kieszeni. Wielka szkoda. I raczej trudno mi uwierzyć w zmowę 3 konkurencyjncyh pism. Niestety, recenzje w prasie anglojęzycznej raczej kiepsko informują, bardziej bawią. Generalnie można przeczytać, że wszystko jest w porządku, ew. czasami super. Ale o charakterze przełomu środka i wysokich już trudniej. Dlatego lubię polskie czasopisma i czekam na ich recenzje. Zamierzam kupić Onkyo TX-SR705 ale widzę, że się nie doczekam. Tylko czemu np. Onkyo nie reaguje?

Woodolec, 23 Kwi 2008, 22:52

Możesz jeszcze zapytać o to dystrybutora (E.I.C.).

No i ofc. przedstawicieli polskiej prasy audio.

Poza tym, mniej reklam = mniejszy koszt produktu na półce (nie do końca musi tak być ale jest).

Popatrz na cenę mini wieży Onkyo CS-315 i np. Yamachy P.C., model 700 albo 410. Różnica ok. 500zł...

Są firmy, które mają inne podejście (niż większość) do tematu reklamy.

Tu na myśl przychodzi mi też firma FUJI FILM. (Własna droga do osiągnięcia celu.)

Bez fanfar i zadęcia. /Też dobra i może całkiem rozsądnie skuteczna, no ale to trzeba by było oceniać znając wyniki finansowe firmy.../

andrea29

Możnaby nad tym dyskutować. Mniej kosztów reklamy=mniejsza sprzedaż=mnniejsze zyski=cena jednostkowa wyższa. Nie sądzę również, żeby również Tannoy nagle zmienił opcję. Do powiedzmy 2001 roku obecny stale w prasie (pamiętam choćby test serii M) i nagle objawienie: własna droga. Za to Onkyo jakoś reklamuje i testuje się w sąsiednich krajach. Jeśli zaś chodzi o Fujifilm, to owszem, ma własną drogę, ale jest szeroko reklamowany i testowany. I samo Fuji powoli zmienia strategię. A ja osobiście mam przejścia z tą firmą i jej polskim przedstawicielstwem.

Ciekawe co mogłaby mi odpowiedzieć firma EIC, mnie Woodolcowi:

a) wal się

b) a kim ty jesteś?

c) tak, nie płacimy za reklamy

d) wszystkie polskie pisma to k....

Jaki ma sens pytać o coś ludzi, którym płaci się za kręcenie (zwane PR)?

Łatwiej też mi uwieżyć, że coś jest nie tak z jedną firmą, niż z 3 pismami które lubię.

witam,moim zdaniem onkyo to bardzo salby sprzet,napewno KD,tannoy to inna bajka,sprzet onkyo gra beznadziejenie,technicznie i sucho pozatym firma onkyo pobila wszsystkie mozliwe rekordy sciemniania klienta a wiec WSPANIALe doskonale parametry techniczne i zajebista moc urzadzen,tylko ktos kto niesluchal tego sprzetu moze dac sie nabrac na onkyo albo ktos slyszal tylko onkyo,jedeyny plusik dal onkyo to faktycznie masa "bajerow".amplitunery nowej seri,katalogu 2007/2008 maja lepsza,wieksza moc i to wszysko

jeszcze sprawa doboru kolumn przez onkyo a wiec KLIPSCH to masakra zarowno jakosci i dzwieku,normalnie brakuje mi slow,ale jako para uzasadnione polaczenie tandety

pozdrawiam

Wywiad

z prezesem EIC,

Henrykiem

Sebastianem

Nawrath

G r u d z i e ń 2 0 0 1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Mimo iz brak jest produktow firmy ONKYO na lamach czasopism. Nikt do konca sie nie dowie dlaczego tak jest. Sam jestem posiadaczem zestawu ONKYO i gra swietnie. Mam dosc czesto mozliwosc porownan z produktami innych firm. Wiem , ze za zachodnia granica, ONKYO sprzedaje sie swietnie i jest bardzo ceniona firma. Brak testow wcale nie spowodowal kiepskiej sprzedazy w polsce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - specjaliści

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i użytkownicy mają inne zdanie.

Onkyo to czołowa firma w klasie audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo mnie bawią takie katygoryczne opinie ! Onkyo produkuje przyzwoity sprzet budżetowy i klasy sredniej niższej. Mysle ze w porównaniu z innymi sznującymi się masówkami czyli Marantzem , denonem , yamahą itd idze łeb w łeb . a reszta to kwestja indywidualnych preferencji

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

witam,

manyzg-jakaie konkretnie kino posiadasz?

locoloco-a jakie jest twoje zdanie i naczym je opierasz,jakie ampli np onkyo sluchales i z czym porownywales?

marek-1969-musze ci jedno przyznac,sam nielubie kategorycznych opini na temat sprzetu ale niestety mam na codzien do czynienia z sprzetem onkyo i innych denonow marantzow i yamach i musze niestey przyznac ze onkyo wypada najslabiej

w tej konfrontacji

pozdrawiam

ONKYO wypuścił (tylko na US) z myślą o posiadaczach monitorów aktywnych lub końcówek mocy preamp PR-SC885P.

W US czeka się do dwóch miesięcy. Wprowadzono przedpłaty 200 usd.

opis:

Ukryta Zawartość

manual:

Ukryta Zawartość

foto:

Ukryta Zawartość

Jest też jego wersja pod nazwą INTEGRA 9.8

Zakup zrobiłem tu:

Ukryta Zawartość

test Integry 9.8:

Ukryta Zawartość

Dlaczego nie ma testów w prasie ?

Pewnie się obrazili. Jeżeli dana redakcja sprzyja marce to znajdziemy na jej łamach płatne reklamy.

Tak zawsze podchodzę do pism branżowych:

Najpierw liczę ile reklam i od kogo wisi na stronach. Cenniki reklam są zawsze na internecie.

Można sobie policzyć ( z 40% redukcją) jakie kwoty miesiecznie wpływają do wydawcy.

I wszystko jasne. Jak tu pisać obiektywnie pod groźbą utraty wpływów.

Musicie to rozumieć.

Dla mnie jedyny gość, który wali obiektywnie to Filip Kulpa w Audio Video.

Dlatego pismo odcięte od rynku reklamodawców robi się ostatnio coraz cieńsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.