Skocz do zawartości
IGNORED

izolacja akustyczna - wrażliwy sąsiad

aromaniuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ponieważ mam dość wrażliwego akustycznie sąsiada za ścianą(dom w zabudowie bliźniaczej) postanowiłem w miarę skutecznie się od niego odizolować i skupiłem się głównie na podłodze oraz tej nieszczęsnej ścianie.

Podpowiedzcie proszę czy znacie rozwiązania skuteczniejsze niż poniższy wariant:

- na ścianę: wełna mineralna gr. 10 cm (o gramaturze min.100 kg/m3); wełna zostanie zamurowana kolejną ścianą o grubości 12 cm, na tą ścianę gładź

- na podłogę: jakaś pianka izolacyjna (jaka firma ?) i wylewka około 5 cm; pomiędzy każdą ścianą a wylewką dylatacja 1cm, która później będzie wypełniona jakąś pianką/akrylem; na wylewkę parkiet klejony

Obdzwoniłem około 20-tu firm, ale żadna z nich nie ma oferty dla zwykłych obywateli, tylko głównie dla przemysłu. Słyszałem głównie: "W Polsce nie ma rynku na takie usługi co Pan chce; takie sprawy jak u Pana to pojedyncze zgłoszenia".

Niezła załamka - pomyślałem sobie. Taka nisza rynkowa, tylu audiofili, a tu żadnej firmy w tym się specjalizującej.

No ale nic - podpowiedźcie proszę czy powyższe rozwiązanie w dużej mierze rozwiąże "problem z sąsiadem" czy szukać dalej ?

Pozdrawiam,

Przerabiałem juz ten problem. Z taką jedynie różnicą, że u mnie miał on charakter czysto prewencyjny. Wyniki są jednak rewelacyjne.

Moja propozycja.

Połozyć na podłogę specjalne maty wygłuszające (zadzwoń do Audile to powinni ci podać adres firmy bodajże z Katowic która tym handluje). Na maty 5cm wylewki betonowej - maty na bokach podwijamy, tak aby wylewka nie dotykała ścian.

Zamiast ściany ceglanej proponuję ścianę z fermacella. Ma tę zaletę, że jest duuużo lżejsza (strop może ci nie wytrzymać ciężaru wylewki + dodatkowej ściany ceglanej).

Ścianę kotwimy w suficie i w podłocze, zostawiając pomiędzy ścianami ok 2cm dylatacji. Oczywiście pod profile dajemy specjalną taśmę wygłuszającą.

Konstrukcję wypełniamy wełną o jak największej gęstości. Do tego przykręcamy 3 warstwy płyt farmacell, klejąc jedną warstwę do drugiej. Na koniec akrylujemy wszystkie pozostawione dylatacje (chodzi o to, aby sąsiadujące ze sobą ściany/podłoga/sufit bezpośrednio się nie dotykały - inaczej przez styk 2 powierzchni będą przenosić się nam wibracje.

Dokładny opis znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

aromaniuk,

ELB poniżej dokładnie opisał co trzeba zrobić. Bez powtarzania nazw tylko przypomnę: jeśli musisz się akustycznie odizolować od dźwięków przenoszonych akustycznie do sąsiada za ścianą to musisz swoje pomieszczenie (wszystkie dźwięki generowane wewnątrz) odizolować od świata zewnętrznego poprzez właściwą akustycznie izolację. Czyli najlepiej stworzyć od wewnątrz nowe ściany z płyty g-k z izolacją z maksymalnie twardej wełny (100 kg/m3 i więcej) A CO NAJWAŻNIEJSZE ODIZOLOWAć NOWE WNĘTRZE OD ZEWNĘTRZNYCH ŚCIAN stosując elastyczne połączenie.

GL

Nie lepiej odizolować wrażliwego sąsiada od reszty społeczeństwa???

Na poważnie: W pomieszczeniu sterowniczym dość głośnej linii produkcyjnej, (na której pracuję) wykonano dodatkową izolację akustyczną z twardych płyt z prasowanej wełny mineralnej, z zewnątrz pokrytej matą szklaną, którą można nawet malować. Zamocowane jest to do ściany na profilach z cienkiej blaszki w kształcie podwójnego "T" i jest zadziwiająco skuteczne, jak na tak proste rozwiązanie. W części dolnej, narażonej na uderzenia, czy nagniecenia np krzesłem, dodatkowo powierznia wzmocniona jest (pokryta) perforowaną blachą grub. ok 0,5 mm.

• 3 lata później...

Próbował ktoś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygłuszających? Trochę ekstremalne rozwiązanie jak na ścianę.

Ukryta Zawartość

Podpowiedzcie proszę czy znacie rozwiązania skuteczniejsze niż poniższy wariant:

Tak, znamy.

Wania i Sierioża z najbliższego bazaru za ułamek ułamka ceny tej ściany złożą wizytę wrażliwemu sąsiadowi i wyleczą go z nadwrażliwości na głośne dźwięki.

Szybko, tanio i skutecznie - po co zamieniać dom w plac budowy?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tak, znamy.

Wania i Sierioża z najbliższego bazaru za ułamek ułamka ceny tej ściany złożą wizytę wrażliwemu sąsiadowi i wyleczą go z nadwrażliwości na głośne dźwięki.

Szybko, tanio i skutecznie - po co zamieniać dom w plac budowy?

Ani to żart, ani wpis merytoryczny. Wyobraź sobie teraz jak to działa w drugą stronę i ktoś tobie popołudniami nie dawał żyć ani odpocząć. A tym bardziej posłuchać swojej ulubionej muzyki.

Pozdrawiam i życzę więcej ogłady.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• 9 miesięcy później...

Szukam materiału izolacyjnego którym mógłbym pokryć ścianę (konstrukcyjną) w mieszkaniu. Tym razem to ja jestem ten wrażliwy :) . Pod sąsiadami znajduje się mieszkanie 3pokojowe - wiadomo, wynajmują je tylko studenci itp - stukanie, pukanie, techno, często w nocy. Podłogę mam chyba nieźle zaizolowaną, bo wszystkie hałasy dobywają się ze styku owej ściany z posadzką - ściana "niesie" te wszystkie hałasy.

Szukam więc materiału EXTRMALNIE tłumiącego niskie częstotliwości, mechaniczne, uderzane dźwięki. Wełna jest najlepsza? Czytałem o jakichś wielowarstwowych matach. A może korek ekspandowany? Albo płyta pilśniowa miękka?

Ten korek wydaje się być bardzo ciekawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , z opsu: "...pozwala doskonale tłumić dźwięki uderzeniowe przenoszone przez stropy międzypiętrowe..." - chociaż ten opis może dotyczyć tłumienia emitowania dźwięków.

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Szukam więc materiału EXTRMALNIE tłumiącego niskie częstotliwości, mechaniczne, uderzane dźwięki. Wełna jest najlepsza? Czytałem o jakichś wielowarstwowych matach. A może korek ekspandowany? Albo płyta pilśniowa miękka?

Może pomocnym będzie 8 Rozdział - Podręcznika Akustyki - F. Alton Everest.

Korek to by pomógł gdybyś go wstawił pod obecną podłogę dla tych studentów. Skoro już dźwięk się niesie po konstrukcji bloku to bez znajomości konstrukcji ścian i stropów mogę jedynie doradzić zrobienie pokoju w pokoju lub postawienie dodatkowej ściany w kilkoma różnorodnymi warstwami tłumiącymi.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Cóż, na razie chcę się ograniczyć do jednej ściany i zobaczyć jaki to przyniesie efekt - jaka jest konstrukcja raczej rozumiem. Właśnie idea pokoju w pokoju zachęciła mnie do zrobienia czegoś z tematem - wcześniej myślałem,że jest beznadziejnie. Zaizolowana ściana + istniejąca izolacja podłogi mogą już coś zdziałać.

Ale właśnie jaki materiał będzie najbardziej "hardkorowy", to mnie interesuje. A te wielowarstwowe to są jakieś gotowe, czy samemu się zetawia warstwy?

Poczytam też Podręcznik Akustyki - dzięki Imacman.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Najlepiej samemu wtedy można wybrać z pośród najlepszych materiałów i zrobić jedną dobrą całość.

O budowaniu solidniejszych ścianek możesz poczytać tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Czyli głównie jednak wełna... Korek faktycznie jest kiepskim pomysłem, taki materiał o jaki mi chodzi powinien być ciężki i jednocześnie niewpadający w wibracje, jak mdf.

• 3 tygodnie później...

A co sądzicie o użyciu gęstej wełny np. stroprock (160kg/m³) ? Normalnie stosuje się ją do izolacji stropu, w wątku o panelach piszą też że taka wełna skupia się bardziej na izolacji niższych częstotliwości, ale jak napisałem wcześniej chcę się izolować właśnie od dźwięków basowych i konstrukcyjnych.

A może zastosować miks 80-100kg/m³ z 160kg/m³?

Jest sens dawać pustkę powietrzną w moim przypadku (basy), nie lepiej "zużyć" tę przestrzeń na wełnę?

I jeszcze dla kronikarskiego obowiązku spytam się o fermacell kontra miękka płyta pilśniowa, np. :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

A z tym materiałem izolującym miał ktoś do czynienia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wprawdzie to korek, ale bardzo gęsty 110-120kg/m3, a nie ~ 40kg/m3, jak zwykły korek.

Ukryta Zawartość

A z tym materiałem izolującym miał ktoś do czynienia?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wprawdzie to korek, ale bardzo gęsty 110-120kg/m3, a nie ~ 40kg/m3, jak zwykły korek.

Czytałem o wersji z paskami płyty OSB, w tych miejscach mocuje się do ściany oraz przykręca się do tego płytę K/G.

Ukryta Zawartość

Są na tej samej stronie :

Ukryta Zawartość

Materiał ciekawy, bo dosyć gęsty i chyba całkowicie naturalny. Niestety cena samego korka 5cm to 100zł za m2, czyli drożej niż fermacell + twarda wełna.

Ukryta Zawartość

Materiał ciekawy, bo dosyć gęsty i chyba całkowicie naturalny. Niestety cena samego korka 5cm to 100zł za m2, czyli drożej niż fermacell + twarda wełna.

Zgadza się, jest to ekologiczne rozwiązanie, ale niestety dość drogie.

• 1 miesiąc później...

mam maly pokoj, 5cm korka czy waty z kazdej strony to za duzo, czy dobrym izolatorem akustycznym bedzie 2cm piasku lub styropianu, nie slucham muzyki jakos bardzo glosno (ale moim wspolokatorom to przeszkadza), wiec nie zalezy mi na bardzo wytlumionym pomieszczeniu, czy to wystarczy? wspomne ze mam ograniczone srodki finansowe;/

"Styropian sobie daruj, on niemal nic nie da. A jak zamierzasz ten piasek umieścić na ścianie?"

moja w tym glowa;) do konca tego miesiaca albo do polowy lutego uda mi sie wyremontowac pokoj, wrzuce galerie z tego co potrafia zrobic rece kucharza:)

• 3 tygodnie później...

Mam dla Ciebie rozwiazanie, dzisiaj byłem na targach i znalazlem płyty PhoneStar z tektury i piasku kwarcowego, widziałem jak działają . w pudełku zrobionym z tych płyt zamkneli syrenę alarmową. Jak ją włączyli prawie nie było jej słychać. Płyty mają grubość 15mm a na nie układasz karto-gips. Nie jest to produkt polski dlatego cena w euro, wstępnie jak pytałem ok 15euro/m2. Ja jestem zachwycony.

Wertuję cały czas temat i znalazłem kilka ciekawych materiałów. Jeden z nich to "pianka-lastryko" - mieszanka kawałków pianki o różnej gęstości (chyba) Jest kilku producentów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może to zwykłe karimaty?

Szukam czegoś co dam pod suchy jastrych. Ponieważ przede wszystkim chcę się odciąć od dźwięków uderzeniowych to myślę, że pierwsza warstwa podłogi na stropie (starej wylewce) powinna być giętka-miękka żeby być rodzajem "resora" dla drgań. Nawet dobry izolator akustyczny, który będzie jednak sztywny, będzie przenosił drgania.

Są tez maty stricte wibroizolacyjne, ale te są masakrycznie drogie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukam czegoś co dam pod suchy jastrych.

Problem jest taki, że żaden ze sprzedających lub producentów nie chce podać współczynników pochłaniania takich mat oraz jej gęstości lub przybliżonego składu. Wiem, że mogą to być swego rodzaju tajemnice handlowe, ale bez tych danych trudno coś zaprojektować.

No niestety. Ale część podają - ArmaSound robi dwa rodzaje gęstości 120 i 240 kg/m3 - to już jest jakaś informacja.

Kupię sobie 2 m2 tej z allegro, dużo nie zapłacę. Śpię na łóżku z desek i podkładam pod nie różne izolatory - dużą nauką było dla mnie włożenie pod nie (oczywiście owiniętej folią i szczelnie zaklejonej) wełny twardej stroprock (160kg/m3) - mimo że to świetny izolator, to jako że jest sztywna, wpada trochę w drgania i łóżko je "przepuszcza". Zwykła karimata pod deski okazała się w tej materii lepsza.

Więc pod wełnę pójdzie jakaś guma-pianka-korek.

Inny b.ciekawy materiał - Mata dźwiękoizolacyjna FD-1 (linku nie podaję bo się nie chce wbić)gr. 3mm a ciężar metra kw. to ~5kg ! A przy tym "giętki", więc nie rezonuje. Cena 30zł z m2. Chyba czegoś takiego użył Elberoth w swoim projekcie. Jeśli nie zależy nam na "oddychaniu" ścian i jesteśmy ograniczeni małą jej grubością to może być świetne. Albo jako jedna z warstw ściany lub podłogi.

Ta firma robi coś podobnego, ale 2 x drożej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Problem jest taki, że żaden ze sprzedających lub producentów nie chce podać współczynników pochłaniania takich mat oraz jej gęstości lub przybliżonego składu. Wiem, że mogą to być swego rodzaju tajemnice handlowe, ale bez tych danych trudno coś zaprojektować.

Zapewne część z różnych "akustycznych" materiałów to zwykłe, ogólnego zastosowania, albo termoizolacje sprzedawane jako akustyczne. Ale w przypadku fd1 wszystko jestpodane. No i ten stosunek gęstość/giętkość mnie powalił.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.