Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry wzmacniacz do 4 tys porada

zwirek007

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj.

Polecałbym:

1. Primare i21

2. Cyrus 8vs (funt tani, dostaniesz w Poznaniu na Szewskiej za 4000 - miód jeśli chodzi o przestrzenność i kulturę przekazu - wyważenie szczegółów i proporcje brzmieniowe)

3. Creek Classic

4. Naim Nait 5i (basisko, dynamika, szybkość)

Pozdrawiam

Pat

żwirek

Sam do niedawna byłem posiadaczem Nad'a C350. Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem Baltlaba Epoca 1v3 (z fabryczną modyfikacją robioną u producenta polegająca na wymianie części podzespołów zasilających - m.in. kondensatorów filtrujących, potencjometru na Alpsa i okablowania wewnętrznego - wg producenta jest to już właściwie Epoca 2). Celowo napisałem "szczęśliwym" ponieważ - wg mnie - skok jakościowy między tymi klockami jest ogroooomny - oczywiście na korzyść Baltlaba. Baltlab to piękna barwa, ogromna przestrzeń, świetna lokalizacja, szeroka scena, no i - tu znowu moje subiektywne odczucie - ale potwierdzone w praktyce - wysterowuje nawet całkiem wymagające kolumny. W porównaniu do Baltlaba Nad był suchy i pozbawiony treści.

Do muzyki jakiej słuchasz - wg mnie Baltlab nadaje się świetnie. Ale polecam najpierw odsłuch - najlepiej u Ciebie w systemie - bo Baltlab jest wymagający co do reszty toru i nie ze wszystkim będzie grał tak dobrze, jak można byłoby sobie tego życzyć.

He he,

właśnie sprzedaję na allegro mój wzmak Yamaha MX-1000. Spokojnie goni te krell'e 300;400 i ksa250...

Może grać bez pre bo wstawiłem drabinkę 10kOhm. Zostałby u mnie na dłużej ale trafiłem Yamahę z 1974 i nie mogłem się oprzeć...

Sorry za leki OT.

pozdr,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krell 300i - klasyka (4500zł):

Ukryta Zawartość

Classe CAP 151 - kolejny bardzo dobry wzmacniacz, tylko cena coś podejrzanie niska (3100zł):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bardzo dziękuję za posty, będą niezwykle pomocne w wyborze dobrego wzmak’a, który to mam nadzieje na dłużej zagości pod moja skromną strzechą.

Na początek zaciekawiły mnie Primare I30, Krell 300 i 400, Musical Fidelity A5, A5.5 – będę starał się ich odsłuchać w najbliższym czasie.

Integra Audionet SAM V2 jest również godna uwagi. Używany może przekroczyć założony budżet, ale warto spróbować. To kawał solidnej inżynierskiej roboty w najlepszym tego słowa znaczeniu.

zwirek007 - primarei30 do 4k nie kupisz!!! - no chyba że używkę, ale znaleźć taką to jak igłę w stogu siana albo i trudniej, wiem bo sam próbowałem....

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Elberoth,

co do niskiej ceny tego classe, Ty się znasz czyli wiesz co piszesz,

ale jeżeli roczne krelle (obecnie modne) są już za 6k a 300 za 5, to za takie classe 3k może w sam raz, czy nie sądzisz ze w najbliższych miesiącach czeka nas dalszy spedek cen krelli i innego hiendu zw. z kuresem dolara i dużą podażą w stos. do popytu, tym bardziej, że nowe urządzenia też nie drożeją, weźmy nawet umowną kasę B, topowe arcamy FMJ za ok.5K, naimy nowe tańsze od poprzednich itp.

ja powiem szczerze patrząc rok do przodu nie dałbym więcej niz 3k za to classe,

oczywiście nie jestem znawcą w zakresie hi-endu, ale tendecje ekon. są dosyć wyraźne

• 2 tygodnie później...

Witaj,

miałem krella 400xi. na początku dźwięk bardzo mi się spodobał - taki szczegółowy, ale po paru dniach nie mogłem go słuchać. Z płyt mogłem słuchać tylko samplerów - te grały przyjemnie, natomiast na normalnych płytach byłem w stanie powiedzieć gdzie stoją mikrofony i jak to zostało nagrane, ale przyjemności ze słuchania nie miałem żadnej. Na pewno to jest dobry wzmacniacz, ale w moim odczuciu raczej do muzyki rockowej, a nie do klasycznej. Przed zakupem trzeba go na pewno posłuchać przez parę dni - ja słuchałem tylko kilka godzin, więc dokonałem złego wyboru.

Na dość wiekowych kolumnach Avance. raczej nie mają one uwypuklonej góry, jeśli już to trochę za dużo basu w niektórych zestawieniach. Inna sprawa, że mam byle jakie kable - cienkie Atlasy

może nie tak audiofilsko jak krell ale najtańszy naim nait5i dla niektórych może być propozycją. koniecznie trzeba posłuchać przed zakupem, bo nie jest może w mainstreamie audiofilskiego sprzętu.

Moim zdaniem 400ka to niezwykle przeźroczysty wzmacniacz. Przeźroczysty, to znaczy taki, który bardzo niewiele od siebie dodaje. Kombinując z kablami, można z niego ulepić praktycznie dowolne brzmienie (co może tłumaczyć skrajnie różne recenzje z enjoy the music i soundstage – jeden recenzent napisał, że wzmacniacz gra ciepło, a drugi – coś dokładnie przeciwnego).

Przez ostatnie 3 tygodnie sam słuchałem kombinacji Krella 280CD i 400xi (ARC nieczynne bo pożyczyłem CD-7 swojemu znajomemu, razem z jedną parą IC), i miałem z tego kupę frajdy. Jak okablowałem wszystko srebrnym Audio Questem, to było raczej chłodno i szczupło. Jak przesiadłem się na głośnikowe Cardas Golden Cross i interkonekt Kubala Sosna Emotion, to dla odmiany było zbyt ciepło, barwy były nawet zbyt nasycone. Coś a la Mac MA6900, tyle że z lepszą dynamiką i definicją. Ostatecznie najlepszy balans uzyskując z głośnikowym Cardasa i interkonektem AQ Sky. Słuchało się tego naprawdę BARDZO przyjemnie – dźwięk był naturalny, swobodny, dynamiczny i całkowicie oderwany od kolumn.

Przy okazji miałem okazję porównać 400xi do Maca 6900. O dziwo, mimo ponad dwukrotnej różnicy w cenie, nie było wcale gry do jednej bramki. Mac miał lepszą rozdzielczość, lepsze oddanie głębi i bardziej nasyconą średnicę - choć to ostatnie znajdzie akurat tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Krell jednoznacznie górował jednak pod względem dynamiki, basu, kontroli dźwięku i ogólnej precyzji. Mac jest zatem nie tyle "lepszy", co po prostu inny niż 400xi. Jeżeli ktoś ceni sobie transparentność 400xi, to następnym logicznym upgradem będzie nie Mac 6900, ale dopiero przesiadka na Gryphona Callisto 2200. Ale to już niestety wydatek rzędu 15k zł s/h :-(

Zresztą sam przekonał się o tym ostatnio nasz forumowy kolega, który szukał następcy dla swojego 400xi. Accu 408 za 20k zł, był bardziej inny niż lepszy i dopiero jeszcze droższe Accu 550 przekonało go że warto się rozstać z większą gotówką (25k zł o ile mnie pamięć nie myli; s/h pewnie jakieś +15k zł).

Dlatego jak teraz ktoś proponuje wzmacniacz Primare I21 (który nota bene mam u siebie od 2 lat w drugim systemie w salonie, więc co nieco o nim wiem), to wybaczcie - ale to jak porównywanie Toyoty Corolli do BMW serii 3.

Dla mnie 400xi to typowy wzmacniacz "garbage in - garbage out". Jeżeli ktoś wrzuci go w jakieś budżetowe klocki czy kable, to faktycznie może się sporo dowiedzieć o swoim sprzęcie towarzyszącym. Tylko czy jest to wina wzmacniacza ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wydaje mi się, aby do 400ki trzeba było podłączać jakieś specjalne kolumny. To nie Baltlab czy jakaś słabowita lampa. Myślę, że ze względu na swoją moc i wydajność prądową spokojnie mozna go umieścić pośród tych kilku nielicznych integr, które właśnie zagrają z prawie wszystkim (może poza jakąś zupełną egzotyką, która ma minimum na poziomie 1 Ohm jak Agogee Scintilla).

Wystarczy spojrzeć na przekrój kolumn jaki uzywają właściciele 400xi na forum (to tak na szybko po tym co mi wyskoczyło po wpisaniu hasła 400xi w wyszukiwarce w zakładce "o mnie"):

tym > B&W CDM 9NT

emem > Elaki na JET'ach

usel > Sundial Impetus MKII

JarlBjorn > Audiovector Mi 3 Super

Blady99 > B&W Nautillus 803

pablo31 > Thiele 2.4

Ari72 > AkustyKi

adamgdansk > B&W 804N

U mnie dodatkowo grały z ESA Meritum 1. To IMO wystarczająco duży przekrój kolumn, tak pod względem wielkości, impedancji, efektywności i konstrukcji, aby ostatecznie rozwiać tego typu obawy.

Elberoth, 18 Maj 2008, 19:32

Jeden forumowicz z Twojej listy właśnie pozbywa się swojej "czterysetki".Spora rotacja wśród właścicieli Krella,może to zastanawiać.

Ukryta Zawartość

Ja ze swej strony poleciłbym założycielowi wątku Creeka Destiny,a tego znów z drugiej ręki w krajowych ogłoszeniach jeszcze nie widziałem-to także może dawać jakieś powody do zastanowienia.

Wymieniono tu wiele wzmacniaczy,między innymi ktoś podsunął pomysł na Creeka Classic-do smooth zdecydowanie odradzam.Ciekawszą propozycją jest już Naim Nait 5i-o ile ktoś zaakceptuje niecodzienną obsługę i wiecznie włączony neon z logo Naima.

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cztery 400-tki na Allegro - rekord prawdopodobnie! :)

Ukryta Zawartość

Nie bardzo rozumiem, co jeden i drugi z was chcą udowodnić ...

adamgdansk sprzedaje ponieważ kupił Accuphase za 25k zł. To chyba nie grzech wymienić na ponad 2x droższy wzmacniacz ? To tak jak by stwierdzić, że nowy Passat jest do dupy, bo twój sąsiad po dwóch latach przesiadł się na nowe BMW 530.

Wysyp 400ek na Allegro to pokłosie taniego dolara i prywatnego importu z US. A wiadomo co się najbardziej opłaca sprowadzać - rzeczy najbardziej chodliwe oraz te, gdzie dysproporcja ceny pomiędzy ceną w PL i US jest najwyższa. Zresztą Audio Klan trzymając bardzo długo cenę 400xi na nierealistycznym poziomie 14k zł sam sie do tego walnie przyczynił.

Jednak dzieki takiej "konkurencji" ceny s/h Krelli spadły ostatnio z 8 do 5.5k zł (i więcej już chyba nie spandą, bo były by tansze niż w US). Ja bym sie tylko z tego cieszył, bo lepszego wzmaka za te pieniadze po prostu na rynku nie ma.

Elberoth, 18 Maj 2008, 22:15

Pewnie masz rację,że to świetny sprzęt za te pieniądze,ja nie miałem okazji się o tym przekonać.Ale nie trzeba być bardzo spostrzegawczym,żeby zauważyć że jednak właścicieli często zmieniają.A właścicielami niekoniecznie bywają tylko i wyłącznie handlarze ale i zwykli użytkownicy.

Nie zamierzam nic udowadniać-po prostu 400-tek jest w ogłoszeniach/aukcjach sporo-i tyle.

l'enfant sauvage

Pytanie trochę mi przypomina podobne pytania, jakie minimum raz w miesiącu pojawiają się na forum AudiogoN lub Audio Asylum:

Why so many ARC Reference 3* for sale ?

* EMM Labs, Wadia, ML, Krell etc - niepotrzebne skreślić

I konkluzja jest najczęściej jedna - dużo jest na sprzedaż, ponieważ dużo ich sprzedano. Trudno aby było duzo ogłoszeń o sprzedaży urządzeń które sprzedają się w śladowych ilościach.

To samo mozna by powiedzieć o Krellu 400xi. Widuje się ich na audiogonie sporo - przynajmniej jeden w tygodniu. I za każdym razem wzmacniacze te sprzedają się na pniu (1-2 dni max).

Tak więc podaż jest - ale popyt jest jeszcze większy.

Elberoth, 18 Maj 2008, 23:05

>I konkluzja jest najczęściej jedna - dużo jest na sprzedaż, ponieważ dużo ich sprzedano. Trudno aby

>było duzo ogłoszeń o sprzedaży urządzeń które sprzedają się w śladowych ilościach.>>

To na pewno jedna strona medalu,można też na to spojrzeć z takiej strony:sprzedano u nas danego urządzenia śladową ilość,powiedzmy dwanaście sztuk,jeśli to kiepski sprzęt i zakup jest nietrafiony z różnych powodów (decyzja chwili,kupione oczami a nie uszami,przychylne recenzje prasowe ale nie zawsze zgodne z rzeczywistością,odsłuch w salonie z inną niż nasza resztą toru...) to z tych kilkunastu egzemplarzy,jestem pewien,trzy-pięć sztuk zaczyna krążyć na rynku wtórnym.

Z przedziału cenowego o jakim rozmawiamy powoli wychylają się np.Primare I30,ale to pewnie te z ubiegłorocznej wyprzedaży z Top-Hifi.Sprzedano ich wtedy pewnie sporo przed zmianą dystrybutora,a widać może jeden egzemplarz raz na kilka m-cy.

O ilości danego urządzenia w obiegu s/h niekoniecznie więc musi decydować ile sztuk jest właśnie w rękach użytkowników....

l'enfant sauvage

Tak tylko te sytuacje akurat trudno porównywać - Primare nikt do Polski nie importuje, bo się po prostu nie opłaca. Z 4 ogłoszeń które podałeś na Allegro, tylko 1 pochodzi od forumowicza, 3 pozostałe to osoby importujące sprzęt z US. To samo w ogłoszeniach, z tym że tam jest jeszcze gorzej bo jedna osoba potrafi wstawić nawet 4 ogłoszenia. Patrzyłem przed chwilą na hifi.pl i wszystkie ogłoszenia pochodzą od 2 osób (nie wiem co to za nowa moda aby to samo ogłoszenie wstawiać kilka razy).

Zresztą, cała ta dyskusja - przepraszam nawet nie dyskusja a dywagacja - jest bez sensu, bo jak sam przyznajesz, nawet nie słuchałeś tego wzmacniacza.

Elberoth, 18 Maj 2008, 19:32

>Nie wydaje mi się, aby do 400ki trzeba było podłączać jakieś specjalne kolumny. To nie Baltlab czy

>jakaś słabowita lampa.

Chodzi bardziej o charakterystyke dzwieku, mocy rzeczywiscie pod dostatkiem:) De gustibus non disputantum... ale moim zdaniem czterysetka z kolumnami o szczegolowej, wpadajacej w jasnosc sygnaturze brzmienia, brzeczacych twardymi membranami, moze nie zagrac w sposob muzykalny. Dobrze brzmi z Dynaudio, ProAc i VA B, ponoc takze z Sonus ale akurat takiego zestawienia nie slyszalem.

- - - -

Audiofilia nie jest chorobą, to tylko oznaka chronicznego niezadowolenia wynikający z błednej koncepcji tego, czym jest system preprodukcji dźwięku (z materiałów firmy Meridian).

Może spróbuj jakiejś chińskiej lampy albo Lorelei od p. Markówa. Mam wrażenie, że z Monitor Audio Lorelei zagra dobrze - słuchałem kiedyś jej poprzedniczki, Pocahontas. Ostatnio słuchałem też chińskiego lampowca, który z trudnymi głośnikami zagrał zadziwiająco dobrze; znajomy zapłacił za niego coś ze 2 tysiące, wyszło by Cię więc o połowę mniej niż zamierzasz wydać (znalazłem taki na Allegro

Ukryta Zawartość

, ale mam wrażenie że można go kupić taniej).

Ukryta Zawartość

Nareszcie COŚ innego niż Krell... (osobiscie nic do niego nie mam).

Spróbuj także ukraińskiej lampy oraz niemieckich i koniecznie - australijskich tranzystorów.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.