Skocz do zawartości
IGNORED

zużycie prądu...

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Normy UE dot. maksymalnego poboru pradu przez takie potworki... czemu nie, w jakiejs niedalekiej przyszlosci nie jest to takie nierealne. I albo w ogole cos takiego zniknie, albo producenci (i my) bedziemy slono placic za mozliwosc uzywania takiego 'odkurzacza'. Idac do pracy, kladac sie spac najczesciej wylaczam sprzet od A do Z :-)

Elberoth,

KRELL 4000Xi ma trafo 700W ale jaka to w tym przypadku róznica ";)". Preamp w Krellu pracuje w czystej Kl. A i pobiera na jołowym biegu ok. 30 W.

Musical Fidelity A3 na jałowym biegu pobiera ok. 10-15 W i co z tego (?).

Ważne jest jak to gra z konkretnym obciążeniem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

rafal735r

Twój wzmak jest ekologiczny jak ch....ra czyli nie pobiera wiecej niz 1/4 tego co podawałeś wczesniej (słuchajac na ...powiedzmy godzinie 10:00), Klasa "A" - Zapomnij :))

Raczej nie. Bieg jałowy znaczy właczony ale bez sygnału (obciązenia). S/b raczej odłącza jakis układ.

"Tylko moc czynna reprezentuje rzeczywiście wytworzoną przez elektrownię i zużytą przez odbiorcę energię, jest ona podstawą rozliczenia odbiorców z elektrownią (zakładem energetycznym). Standardowe liczniki energii elektrycznej instalowane w mieszkaniach są układami mierzącymi moc czynną (a ściślej całkę mocy czynnej po czasie, czyli zużytą energię)."

Wiec jak tak naprawde jest z tym zuzyciem i moca trafa? To sa przeciez dwie rozne wielkosci.

xniwax, 9 Maj 2008, 23:22

>KRELL 4000Xi ma trafo 700W

Tak dokładnie to jest trafo 750VA.

Instrukcja obsługi 400xi podaje 20W idle i 1800W max.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Denon PMA 790 (takie monstrum z 1981 r. 20 kg, 53 cm dł. - nie wiem czy wtedy kombinowali już cuś z klasami) ma na tabliczce napisany pobór 350 W. Pomiar jednak pokazuje, że bierze 0,22 A przy cichym słuchaniu a na godz. 10-11 0,27 A. Czyli pobiera faktycznie 50-60 W. (max wychylenie gały głośności to godz. 17 ale nigdy nawet nie próbowałem przekręcać gały na godz. 12 bo i po co, na codzień gra na godz. 9)

Z kolei JVC AX-Z911 (pobór 410 W wg specyfikacji) gdy nie pracuje w klasie A pobiera ok. 0,30 A, ale gdy przełączę na A wtedy po chwili na obudowie można smażyć jajca, a miernik wskazuje stałe 0,8 A, niezależnie od podkręcania gały (powyżej godz. 12 nie słuchałem i nie mierzyłem bo i po co), więc to jednak spora różnica między specyfikacją (410 W) a faktycznym poborem (180 W) w klasie A i 70 W w klasie "pseudo A", jak to pięknie nazwali w serwisówce wzmaka klasę B.

A ja i tak różnicy w słuchania na A i B nie słyszę przy takim poziomie głośności więc pierdzielę klasę A.

Czyli jak ma się to wszystko do końcowego rachunku na koniec miesiąca w zł. Czy ktoś potrafi to obliczyć bez rozpisywania się o watach i kilowatach, przyjmując że nic poza wzmakiem i cd.w domu nie chodzi ,Mam wzmacniacz podobno 2x120w max, przy 8 omowych kolumnach, muzyki słucham 6h. na dobę na pozycji dajmy na to godzina 10. Ile za tą przyjemność zapłacę?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.