Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy 845...

bamarek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak trzeba chyba postąpić. Będę się starał je pożyczyć i podłączyć zanim zamówię, uważacie ze mogą mieć zbliżone parametry?

madly

opinia niestety subiektywna bo moja :). Punkty pracy 845 identyczne jak były /75mA/.

dla 211 85mA

To strasznie dużo ale dopiero wtedy gra po ludzku.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-1388462

artPaw, 16 Cze 2009, 15:59

>Tak trzeba chyba postąpić. Będę się starał je pożyczyć i podłączyć zanim zamówię, uważacie ze mogą

>mieć zbliżone parametry?

Jak coś jest tak tanie, to wygląda podejrzanie. Może się okazać, że będziesz miał zapasowe trafa o zbliżonej jakości i 320 zeta mniej w kieszeni.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-1388466
  • 1 rok później...

można je stosować - oczywiście bez względnie trzeba ustawić biasy.

No właśnie fajnie że kolega odświeżył wątek o tej lampie.

Czy mieliście okazję aplikować 845 przy dużo niższych napięciach niż standardowe 900-1100 V ?

Czytałem gdzieś na forum pozytywne opinie o działaniu tej lampy nawet przy napięciu ok 450V, ktoś wręcz napisał, że jest do doskonała alternatywa dla 300B, która jest drogą lampą.

Jakie są Wasze doświadczenia może jakieś konkrety (napięcie pracy/prąd/impedancja trafa)?

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2054646

Arturze, przesymulowałem różne warianty dla niskich napięć i ktoś, kto twierdzi, że dla 450V 845 jest świetną alternatywą dla 300B raczej zmyśla.

300B dla niemal maksymalnej mocy admisyjnej i maksymalnym napięciu anodowym Ua=450V, Ia=80mA, Ug=-96V obciążeniu trafem 5k daje ciut powyżej 9W przy zniekształceniach h2=3% i h3=0,2%

845 puszczone na Ua=450V, Ia=50mA, Ug=-50V daje ciut powyżej.... 3W przy h2=3,7% i h3=0,4%.

Więc może to być alternatywa dla 2A3 dla tych napięć. :D

Natomiast 845 puszczona na Ua=750V, Ia=92mA, i ograniczeniu napięcia na siatce tak, by wyszła zbliżona moc jak dla 300B (9W) - Ug=-77V, daje h2=3,2% i h3=0,2% (w tych warunkach nominalnie lampa daje 12,8W mocy, Ug=-89V, h2=3,9%, h3=0,5%) - jednocześnie moc admisyjna lampy to 70W, więc 945C na takich ustawieniach pójdzie.

Konkludując - 845C może być alternatywą dla 300B (trafo 5k) pod warunkiem wyższego napięcia na anodzie (np. 750V), niższego napięcia na siatce. 300B ma lepszy DF i niższe Zout, 845 wypada lepiej przy trafach 7k i 10k (niższe zniekształcenia, wyższy DF ale i moc spada).

Natomiast cena 845Cjest bardzo konkurencyjna - 200USD to w porównaniu do cen dobrych 300B połowa wartości czyni tę lampę atrakcyjną.

I kilka ekranów z symulacji tak "wypałowanej" 300B i "niedowartościowanej" 845.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9373-053772700 1290014346_thumb.jpg

post-9373-050357000 1290014352_thumb.jpg

post-9373-028965300 1290014358_thumb.jpg

post-9373-066082000 1290014368_thumb.jpg

post-9373-056721300 1290014374_thumb.jpg

post-9373-051134200 1290014386_thumb.jpg

post-9373-010915400 1290014394_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2054967
  • 2 tygodnie później...

Klamka zapadła i żarty się skończyły. Nie chcę się już bać napięć rzędu 1kV. W końcu posiadam uprawnienia SEPowskie do takiego właśnie napięcia ;). Postanowiłem zbudować wzmacniacz SE na przepięknej triodzie VT-4-C (211) ze stajni GE. I tu prośby.

- Czy ktoś ma/zna jakiś warty polecenia schemat? Priorytet to prostota układu. Jeśli znacie to najlepiej 1 stopniowy driver (choć się tak bardzo nie upieram). No właśnie: jaki driver się sprawdza?

- Czy ktoś ma datasheet'a dla lampki 211 (właśnie GE - bo inne mam). Nie jestem pewien powtarzalności parametrów dla różnych producentów.

- Trafo wyjściowe. Pewnie wybór padnie na Leszka Ogonowskiego. Z tym że nie wiem czy ma w ofercie jakiegoś gotowca. Jeśli tak to czy warto? Czytałem wiele razy na forum, że jemu to trzeba dokładnie powiedzieć czego się chce. Czy to oznacza, że będę musiał podawać mu ilości zwojów, poszczególne sekcje jak i kierunek nawijania drutów? A może ktoś ma już jakieś gotowe rozwiązanie/projekt które pan Leszek wykonał dla tej lampy?

PS1.

Nie jestem zielony w tematyce, choć moje doświadczenie z konstrukcjami lampowymi kończy się z napięciami rzędu 450V. Zbudowałem kilka wzmacniaczy (wszystkie wg swoich projektów). Były konstrukcje na EL84, EL34, KT88. Teraz czas na coś ambitniejszego. Proszę mi nie przypominać o niebezpieczeństwie i nie ostrzegać przed tą zabawą. Zdaję sobie sprawę z zagrożenia.

PS2.

W moim przypadku ten projekt będzie realizowany długo. Główna przyczyna to czas, a raczej jego notoryczny brak. Druga to finanse - nie stać mnie na wyrzucenie kilku tysięcy złotych za jednym rzutem na potrzebne części/żelastwo. Same obudowy (będą to monobloki najprawdopodobniej) zamkną się kwotą ok 3000-3500zł. Z tego też powodu chciałbym uniknąć, w miarę możliwości, wydawania pieniędzy na rzeczy niepotrzebne i eksperymentowanie (choć tego ostatniego znając siebie nie uniknę). Na razie założenie jest takie by zbudować wzmacniacz maksymalnie poprawny za logiczne pieniądze. Na srebrne kondensatory AN przyjdzie jeszcze być może czas. Dlatego zwracam się do was o pomoc w temacie bym nie zabrnął w jakiś ślepy zaułek.

PS3.

Jeśli moje pytania są niestosowne, bądź nie pasują do tego wątku to z góry przepraszam. Założę wtedy osobny.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2062526

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2062651

Klamka zapadła i żarty się skończyły. Nie chcę się już bać napięć rzędu 1kV. W końcu posiadam uprawnienia SEPowskie do takiego właśnie napięcia ;). Postanowiłem zbudować wzmacniacz SE na przepięknej triodzie VT-4-C (211) ze stajni GE. I tu prośby.

- Czy ktoś ma/zna jakiś warty polecenia schemat? Priorytet to prostota układu. Jeśli znacie to najlepiej 1 stopniowy driver (choć się tak bardzo nie upieram). No właśnie: jaki driver się sprawdza?

Noooo 1 stopień do wysterowania 211, 845, czy GM70 to wyzwanie nie lada! Te lampy potrzebują dużego swingu napięcia, a i prąd siatką lubią puszczać. Jedyne rozwiązanie i to bardzo ciekawe i tanie to:

Ukryta Zawartość

Pozostałe rozwiązania zawierają już drogie trafa międzystopniowe.

Znacznie łatwiej lecieć z dwoma stopniami.

Na wskazanych stronach jest również kilka ciekawych konstrukcji 2 stopniowych.

Ta konstrukcja z PowerDrive i hybrydowym połaczeniem MOSFETów jest również godna uwagi:

Ukryta Zawartość

- Trafo wyjściowe. Pewnie wybór padnie na Leszka Ogonowskiego. Z tym że nie wiem czy ma w ofercie jakiegoś gotowca. Jeśli tak to czy warto? Czytałem wiele razy na forum, że jemu to trzeba dokładnie powiedzieć czego się chce. Czy to oznacza, że będę musiał podawać mu ilości zwojów, poszczególne sekcje jak i kierunek nawijania drutów? A może ktoś ma już jakieś gotowe rozwiązanie/projekt które pan Leszek wykonał dla tej lampy?

[..]

PS2.

W moim przypadku ten projekt będzie realizowany długo. Główna przyczyna to czas, a raczej jego notoryczny brak. Druga to finanse - nie stać mnie na wyrzucenie kilku tysięcy złotych za jednym rzutem na potrzebne części/żelastwo. Same obudowy (będą to monobloki najprawdopodobniej) zamkną się kwotą ok 3000-3500zł. Z tego też powodu chciałbym uniknąć, w miarę możliwości, wydawania pieniędzy na rzeczy niepotrzebne i eksperymentowanie (choć tego ostatniego znając siebie nie uniknę). Na razie założenie jest takie by zbudować wzmacniacz maksymalnie poprawny za logiczne pieniądze. Na srebrne kondensatory AN przyjdzie jeszcze być może czas. Dlatego zwracam się do was o pomoc w temacie bym nie zabrnął w jakiś ślepy zaułek.

Po pierwsze 211 wymaga trafa głośnikowego 10k lub więcej, zrobienie dobrego trafa 10k jest znacznie trudniejsze, a determinuje bardzo mocno efekt końcowy. Budując coś od zera na tym elemencie nie oszczędzał bym. Poszukaj coś bardziej renomowanego. To główny koszt i jak wpakujesz się w coś średniego lub miernego, to wyrzucisz kasę, a efekt będzie taki, jak najsłabszy element toru...

Na wydajności prądowej transformatorów głośnikowych, dławików, czy zasilających też nie oszczędzaj. Więcej prądu, mniejsze zniekształcenia, trafo głośnikowe o wyższej impedancji - niższe zniekształcenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2067340

Tutaj będę bronił traf P. Leszka - przetrenowałem z nim sporo żelaza do 845 (a od gm70 jest już chyba mistrzem nad mistrzami :) bo zrobił ich masę) i mogę z całą stanowczością powiedzieć, że to kawał bardzo dobrej roboty.

Przekonał się o tym choćby Utopia i jego boje z "renomowanymi trafami" gdzie okazało się , że Ogonowskiego produkty zagrały lepiej. Jakość wykonania samych produktów jest świetna - jedynym problemem są puszki które trzeb zdobyć samemu.

Słucham tylko muzyki.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2067354

Tutaj będę bronił traf P. Leszka - przetrenowałem z nim sporo żelaza do 845 (a od gm70 jest już chyba mistrzem nad mistrzami :) bo zrobił ich masę) i mogę z całą stanowczością powiedzieć, że to kawał bardzo dobrej roboty.

Przekonał się o tym choćby Utopia i jego boje z "renomowanymi trafami" gdzie okazało się , że Ogonowskiego produkty zagrały lepiej. Jakość wykonania samych produktów jest świetna - jedynym problemem są puszki które trzeb zdobyć samemu.

Hej,

Mam pytanie czy zlecając Leszkowi wykonanie traf do 845 definiowałes parametry (Indukcyjności, Impednację, PRI RDC, przekładnię, wilekość rdzenia, typ rdzenia, grubość blach itd) czy poprostu powiedziałeś

"...poproszę trafo do 845...". Druga sprawa czy trafa po wykonaniu były w jakiś sposób mierzone czy tylko weryfikowane osłuchowo?

Pozdrawiam,

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2067420

Trafa były dokładnie zdefiniowane pod mój układ - ale nie ja to robiłem (za małą wiedzę mam aby to zrobić dobrze)- dostałem 2 komplety, wybrałem już na słuch lepszy. Gorszy brzmieniowo komplet odesłałem.

Słucham tylko muzyki.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2067555

Koobal - nijak mi kwestionować Leszka O, zauważ jednak, że trzeba było bardzo konkretnie zdefiniować technikalia wnikając w detale konstrukcji (przynajmniej tak mi się to rysuje z tego, co mówiłeś i wspominał gagacek). Zatem by dostać coś dobrego, trzeba tę wiedzę mieć, a trenowanie jest ryzykowne i kosztowne. Trafo 10k to sporo większe wyzwanie, niż trafo 5k, czy 7k.. (jaką impedancję ma Twoje?).

Na etapie poszukiwania kluczowych komponentów i układu rozważył bym poważnie trafa przygotowane na zlecenie Andrea Ciuffoli to, co przegryzł układowo to dobra ścieżka moim zdaniem. Patrz np. projekt GM70 i trafo Fiat'a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Na pewno drożej, niż lokalnie od Leszka, u którego jest możliwość ew. sprawdzenia przed zakupem ale...

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2067595

NO i tu się zgodzę - bez podania parametrów zawsze dostanie się półprodukt, ale to się tyczy również lhundala i innych markowych (zawsze to będzie trafo z katalogu).

Moje trafa pod 845 - nie pamiętam ile mają (są wpięte we wzmacniacz).

Mogę podać jakie już u mnie leżą i czekają na skończenie układu na gm70 - mam na 15 k.

Słucham tylko muzyki.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2067609

No toś Panocku pojechał z impedancją! O ile nie siada pasmo z góry, to 15k to maaałe zniekształcenia. Jeszcze prundu i napięcia, by praca na mocy admisyjnej (GM70 tanią Ci jest) i ma szansę grać bardzo dobrze. Pochwal się ile dałeś?

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2067612

Koobal. A nie wstawiłeś tych traf na próbę do obecnego wzmaka na 845? Dopytaj Wila, czy ciut nie trzeba skorygować napięcia siatki 845 (bo zapewne napięcie ciut siądzie przez wyższą rezystancję uzwojenia pierwotnego trafa głośnikowego)i dawaj! 15k marnuje się w szafce :P

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2067633

Zrobiłem na odwrót - czyli do traf (zresztą bardzo udanych) z 845 wstawiłem gm70 :) teraz tak to u mnie przez chwile gra - i muszę powiedzieć, że dźwięk z tego mariażu jest co najmniej wyśmienity. Ale to sytuacja przejściowa - wynikła z ciekawości.

Słucham tylko muzyki.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-2068336
  • 3 lata później...

Na śmierć z przepicia po tygodniowym tankowaniu nie mogę ciebie skazać, więc na gramiak bym nie liczył tym bardziej, że miałem w młodości i już mnie to nie interesuje. Natomiast opcję dobrej lampy w bi-ampingu z tranzystorami na basie poważnie rozważam. Robię teraz testy, mam kilka par różnych dobrych końcówek mocy i tak się bawię jednocześnie ucząc się co i jak. Czas pokaże, za 2 tygodnie będę miał ostateczne wnioski.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-3068807

Dawno w tym wątku nikt nie pisał. Mamy rok 2014r. Jakie obecnie są najlepsze na rynku lampy 845? Nadal KR Audio? Full Music? Może coś innego?

Kiedyś znalazłem info o niemieckiej firmie ELROG podobno ostatni producent lamp w tym kraju.

Produkuje tylko dwa typy lamp 211 i 845

Właściciel firmy jest potomkiem synem ''szychy '' z Telefunkena

Ukryta Zawartość

Ale tanio niestety nie jest z tym że ponoć wypożycza lampy do odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Na śmierć z przepicia po tygodniowym tankowaniu nie mogę ciebie skazać

Tak szybko się nie umiera nie ma tak dobrze wierzcie mi .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-3069208
  • 2 miesiące później...

Dawno w tym wątku nikt nie pisał. Mamy rok 2014r. Jakie obecnie są najlepsze na rynku lampy 845? Nadal KR Audio? Full Music? Może coś innego?

W 2014 to Psvane ma takie produkty ze ho ho.

https://www.audiostereo.pl/topic/42353-lampy-845/page/4/#findComment-3144133
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.