Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Jak miałeś 2020 to nic o technicznym brzmieniu nie pisałeś

Może źle to ująłem . Ma dynamikę i jest OK ale gra nieco sterylnie . Brakuje i barw i mikro detali .

Za te 7000zł i fabryczny wzmak to bardzo dobrze a budowa powala a jednak da się taniej i lepiej ( brzmienie ) . Dlatego mój poszedł .

Później był jeszcze przez chwilę PM11S3 bo mogłem mieć nowy z pełną gwarancją za 12000zł .

NIe słyszę żadnego technicznego brzmienia....nie jest przymulony a to najważniejsze, słyszałem lepszy bas z ECI 5 i bardziej ciepłe brzmienie, ale to już dwa razy droższy wzmak

No to tylko się cieszyć ;)

Bez żartów żeby porównywać wzmacniacz za 1300zł do modelu za 8000zł .

Tzn.

że się wtrącę - gra to raczej u kogoś w konkretnym systemie ( ustawienie w pomieszczeniu, kable, podstawki pod głośniki ) i albo się to razem zgrywa z gustem odbiorcy albo nie.

Porównywać można.

1 z elementów może nie pasować do reszty a zwłaszcza do rodzaju muzyki.

Szczególnie dotyczy to składników integrujących resztę (pre-amp, dac, okablowanie, zasilanie, złącza głośnikowe)

A jeszcze bardziej tego, co zmienia sygnał z poziomu liniowego do poziomu głośnikowego, czyli wzmacniacza.

Użytkownikowi może akurat nie przypasować w konkretnym wnętrzu to co wyrabia ten droższy względem tańszego. Zawsze jest pewien zakres tolerancji pracy pieca ale przy skrajnych poziomach ( cicho- głośno ) to pomieszczenie i jego zakłócenia determinują czy nam się to podoba czy raczej jest nie do zniesienia . Tak dużo jest dźwięku odbitego wględem bezpośredniego.

Czasami paradoksalnie ten tańszy może być dla nabywcy lepszy.

Pozdrawiam.

Teraz wszystko wyjdzie jaki byl ble, ale powoli.

Też często jestem ponury, ale nie przejmuję się tak wynurzeniami kolegi z czerwonym pokrętłem.

Spróbuj zwizualizować sobie mude rozluźnionego.

Pozdrawiam.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

To raczej nie pokrętło :)

Natomiast co do neutralności Denonów to też bym się z tym wstrzymał i tu jedynie poprę mude. Mialem kopiec Denonów i one nie są naturalne, ale mi odpowiadało ich brzmienie. Żywiołowe z dobrym basem. Ale można trochę pogodzić obie rzeczy, ja je znalazłem w Yamaszce. Jest również żywiołowo, ale bardziej rozdzielczo i z powietrzem.

Edytowane przez rafal735r

?👈

Użytkownikowi może akurat nie przypasować w konkretnym wnętrzu to co wyrabia ten droższy względem tańszego. Zawsze jest pewien zakres tolerancji pracy pieca ale przy skrajnych poziomach ( cicho- głośno ) to pomieszczenie i jego zakłócenia determinują czy nam się to podoba czy raczej jest nie do zniesienia . Tak dużo jest dźwięku odbitego wględem bezpośredniego.

Czasami paradoksalnie ten tańszy może być dla nabywcy lepszy.

Oczywiście że w danym systemie może swoim brzmieniem pasować tańszy wzmacniacz ale nie po to producent po 720AE zrobił 1520AE i zupełnie inaczej niż w niższych modelach zrobił 2020AE żeby ten ostatni grał gorzej .

Zwłaszcza ten sam producent i z takim doświadczeniem ;)

ale nie przejmuję się tak wynurzeniami kolegi z czerwonym pokrętłem

Te wynurzenia jak to określiłeś to lata doświadczeń którymi tak naprawdę nie warto się dzielić żeby później czytać pewne wpisy ...

Jak się przewali masę sprzętu to czasem można dojść do fajnych wniosków i śmiać się z wielu wpisów czy recenzji .

To czerwone pokrętło to wyłącznik zasilania Xindaka A600P - najuczciwiej wycenionego wzmaka jaki miałem i widziałem .

Tu jako ciekawostkę napisze jeszcze że jego nieco gorzej zrobiony i grający bliźniak A600E pod nazwą Audreal ( Xindak na rynek niemiecki ) jest uważany za nieco gorzej brzmiący wzmak od Krella FBI który to znowu jest uznawany za najlepszą integrę wszech czasów .

Natomiast co do neutralności Denonów to też bym się z tym wstrzymał i tu jedynie poprę mude

PMA2020AE ma dosyć równe pasmo z wyraźnie podbitym wyższym basem co mi i dla wielu osób bardzo się podoba .Nieco też brakuje samych skrajów pasma , barwy i mikro detali .

Przy tej cenie i wykonaniu to i tak REWELACJA .

To raczej nie pokrętło :)

Natomiast co do neutralności Denonów to też bym się z tym wstrzymał i tu jedynie poprę mude. Mialem kopiec Denonów i one nie są naturalne, ale mi odpowiadało ich brzmienie. Żywiołowe z dobrym basem. Ale można trochę pogodzić obie rzeczy, ja je znalazłem w Yamaszce. Jest również żywiołowo, ale bardziej rozdzielczo i z powietrzem.

Duże znaczenie ma też akustyka pomieszczenia. U mnie 2020 gra tak , że nie słychać żadnych wyostrzen w g orze pasma, kiedy wziąłem go do kolegi to faktycznie grał sporo ostrzej ale.i kolumny były inne - Klipsch. ..

To czerwone pokrętło to wyłącznik zasilania Xindaka A600P - najuczciwiej wycenionego wzmaka jaki miałem i widziałem .

Tu jako ciekawostkę napisze jeszcze że jego nieco gorzej zrobiony i grający bliźniak A600E pod nazwą Audreal ( Xindak na rynek niemiecki ) jest uważany za nieco gorzej brzmiący wzmak od Krella FBI który to znowu jest uznawany za najlepszą integrę wszech czasów .

Witam kolegę :) Z ciekawością czytam ostatnią toczącą się dyskusję jednak co do Xindaka A600P to powyższa opinia jest zbyt frywolna, a przez to nie do końca trafnie umiejscowiona w rzeczywistości. Sam jestem zagorzałym orędownikiem możliwości tej A klasowej integry w wielu aspektach brzmienia i możliwości wydajnościowych ale pamiętajmy nie samą mocą człowiek żyje. Jednak brakuje jej troszkę do najlepszych integr na rynku

Duże znaczenie ma też akustyka pomieszczenia. U mnie 2020 gra tak , że nie słychać żadnych wyostrzen w g orze pasma, kiedy wziąłem go do kolegi to faktycznie grał sporo ostrzej ale.i kolumny były inne - Klipsch. ..

Ale ja nie pisalem o żadnym wyostrzeniu. W zasadzie to na opak. Raczej bezpośrednio na górze bez finezji, ale może w modelu 2020 jest lepiej w tym aspekcie.

?👈

Teraz to całkiem technicznie tu zabrzmiało.

Można się rozluźnić?

Można.

Już nie trzeba tego sobie wizualizować.

P.S.

Czyli, że jednak Denon PMA 2020 AE podbija górę dołu , co da się stwierdzić słuchem ?

To ogromnie ważna nowina.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

P.S.

Czyli, że jednak Denon PMA 2020 AE podbija górę dołu , co da się stwierdzić słuchem ?

To ogromnie ważna nowina.

Cały czas o tym pisze ;)

PMA2020AE ma wyraźnie podbity wyższy bas i fajnie na nim wypada stopa perkusji .

Muda44 muszę przyznać, że lubię Twoje merytoryczne wypowiedzi. Jednak teraz już jestem zmieszany :) Szukając kiedyś opinii o niższym modelu 1510/1520 natrafiłem na wiele Twoich stanowczych opinii zachwalających 2020. Właściwie wynikało z nich, że to wzmacniacz bez wad. Wtedy pisałeś, że to hi end. Czy wzmacniacz z podbitym wyższym basem, niemuzykalny, z brakiem barw i mikro detali może nim być? Dla mnie są to ważne cechy i dyskwalifikowałyby ten wzmacniacz. Nie jest to atak personalny. Każdy może zmienić zdanie dlatego uważam, że trzeba uważać co się piszę, a właściwie jak bo potem to trochę niewiarygodnie wygląda.

Edytowane przez Silver_85

Muda44 muszę przyznać, że lubię Twoje merytoryczne wypowiedzi. Jednak teraz już jestem zmieszany :) Szukając kiedyś opinii o niższym modelu 1510/1520 natrafiłem na wiele Twoich stanowczych opinii zachwalających 2020. Właściwie wynikało z nich, że to wzmacniacz bez wad. Wtedy pisałeś, że to hi end. Czy wzmacniacz z podbitym wyższym basem, niemuzykalny, z brakiem barw i mikro detali może nim być? Dla mnie są to ważne cechy i dyskwalifikowałyby ten wzmacniacz. Nie jest to atak personalny. Każdy może zmienić zdanie dlatego uważam, że trzeba uważać co się piszę, a właściwie jak bo potem to trochę niewiarygodnie wygląda.

Lepiej bym tego nie ujął.

Myślę, że to co pisał wcześniej kolega Muda miało sens. Wzmacniacz ma wielu zwolenników, którzy tylko potwierdzali bardzo dobre opinie na jego temat. Taka też jest rzeczywistość. W swojej cenie ciężko znaleźć nowy lepiej grający piecyk bez ingerencji osób poprawiających.

Czy jest duża różnica między 1510 który mam a 2020 z Ariami 936? Nie mam gdzie porównać a cena 2 x większa

Nie grałem z Ariami ale miałem obydwa wzmaki.

Tak najkrócej, w żołnierskich słowach (i oczywiście to w moim systemie) - 1510 był dla mnie bardziej żywiołowy z wyraźniej podkreśloną górą (ale tą najwyższą, a nie przełomem średnicy i góry).

2020 jest bardziej zrównoważony i potężniejszy w brzmieniu.

Obydwa mają podbite "okolice stopy perkusji" i w mojej akustyce, estetyce i muzyce nie do końca się sprawdziły, choć trzeba uczciwie przyznać, że 2020 ma to podbicie delikatniejsze i dawał radę

natrafiłem na wiele Twoich stanowczych opinii zachwalających 2020. Właściwie wynikało z nich, że to wzmacniacz bez wad

Nic się nie zmieniło .

Na chwilę obecną nie znam lepiej wykonanego i grającego wzmacniacza fabrycznego w tym zakresie cenowym .

Czy wzmacniacz z podbitym wyższym basem, niemuzykalny, z brakiem barw i mikro detali może nim być?

Każdy wzmacniacz ma jakąś sygnaturę brzmienia a ten podbity bas ( to nie jest jakieś duże podbicie ale świetnie akcentuje stopę ) dodaje mu życia i rytmu .

Jego brzmienie nie należy do muzykalnych a po chłodnej stronie . Ale to jest jego brzmienie a gra system więc zostają jeszcze kolumny , źródło i kable które wpływają na to co słyszymy .

Nie jest też tak że on nie ma mikro detali bo rozdzielczość ma większą od wielu innych wzmacniaczy . Przykładowo ma tych mikro detali więcej od Xindaka A600P czy Krella S300i .

NAD C356BEE z modem gra od niego po prostu lepiej i ma jeszcze większą rozdzielczość , większe zróżnicowanie w całym paśmie , gra naturalniej itd.

Wiem że dla wielu będzie to nie do przyjęcia ( a ilu z Was krzywo patrzyło na moje wpisy o PMA2020AE ? ) ale to już nie moja sprawa . U mnie ten NAD gra od czerwca zeszłego roku i po kilku jeszcze porównaniach nadal stoi na swoim miejscu i raczej tam pozostanie .

Muda jestem w stanie uwierzyć, że Nad po Twoim gra lepiej niż fabryczny. Z drugiej strony jak patrze ja "bebechy" chociażby A600P to jestem pełny podziwu dla Nad-a. Tyle się mówi o tym jak ważne jest zasilanie, a na tym tle Nad nie jest jakiś wybitny. Z Twoich wpisów wynika, że Nad + mod byłby to najlepszy (jeden z lepszych) wzmacniacz do około 7-8k. Pytanie czy w każdym systemie? Pewnie nie. Tak jak napisałeś na brzmienie wpływa też cała reszta toru. Chętnie bym takiego Nad-a po Twoim modzie u siebie posłuchał. Może się ktoś z okolicy Łodzi trafi to chętnie się z nim zapoznam.

Aha i ja nie neguje, że 2020 gra źle. Nie słyszałem go. Znam PMA1520 i to całkiem fajny wzmacniacz. Jednak ma te wady, o których pisałeś o 2020 i dlatego u mnie nie stoi.

Edytowane przez Silver_85

Nad po Twoim gra lepiej niż fabryczny.

Gra lepiej od wzmacniaczy które miałem i opisałem je w sowim " o mnie ".

Z drugiej strony jak patrze ja "bebechy" chociażby A600P to jestem pełny podziwu dla Nad-a

A600P przy BARDZO dużych głośnościach i materiale gdzie był potężny i duży bas miał najlepszą jego kontrolę ze wszystkich wzmacniaczy jakie miałem . Od razu słychać było ten prąd którego nie miał nawet Krell S300i . Ale przy normalnym i naprawdę głośnym słuchaniu to co jest teraz a czasem słucham bardzo głośno , jest z wystarczającym zapasem . To ze wzmacniacz ma duży zasilacz nie znaczy od razu że jego bas będzie zróżnicowany , zwinny i z wykopem czego przykładem jest choćby PMA2020AE który przecież nie ma jakiegoś dużego zasilacza a wywija . NAD ma też nieco inaczej zbudowane końcówki i idzie z niego sporo wycisnąć .

Pytanie czy w każdym systemie? Pewnie nie.

Ma połączenie zalet wzmacniaczy które miałem i bez ich wad .

Oczywiście wpinając go w swój tor po PMA2020AE musiałem zrobić zmiany w interkonektach i to wystarczyło .

Edytowane przez muda44

Czyli same zalety za pare papierów :)

Może trudno w to uwierzyć ale sam mając Denona i możliwości kupna droższego wzmaka łamałem się żeby go zostawić . Ostatnią próbą był Marantz PM-11S3 którego bym zostawił dla wyglądu ( nie wiem czy przodem czy tyłem tak jest ładny ) ale no nie grał lepiej a dla wyglądu topić 9500zł więcej ?

Pamiątkowa fotka .

post-13108-0-56300800-1460748082_thumb.jpg

Muda jestem w stanie uwierzyć, że Nad po Twoim gra lepiej niż fabryczny. Z drugiej strony jak patrze ja "bebechy" chociażby A600P to jestem pełny podziwu dla Nad-a. Tyle się mówi o tym jak ważne jest zasilanie, a na tym tle Nad nie jest jakiś wybitny. Z Twoich wpisów wynika, że Nad + mod byłby to najlepszy (jeden z lepszych) wzmacniacz do około 7-8k. Pytanie czy w każdym systemie? Pewnie nie. Tak jak napisałeś na brzmienie wpływa też cała reszta toru. Chętnie bym takiego Nad-a po Twoim modzie u siebie posłuchał. Może się ktoś z okolicy Łodzi trafi to chętnie się z nim zapoznam.

Aha i ja nie neguje, że 2020 gra źle. Nie słyszałem go. Znam PMA1520 i to całkiem fajny wzmacniacz. Jednak ma te wady, o których pisałeś o 2020 i dlatego u mnie nie stoi.

Jak będę z Toronto startował kiedyś na Łódź to dam znać wezmę ze sobą C356 po modzie.

Ale fakt taki że od znajomych i kupowałem sporo klocków jak na tak krótki czas a NAD po modzie już drugi,teraz nowszy oczywiście

jeśli 1520ae ma tylko takie "wady" jak 2020ae to myślę, że nie jest zły :)

u mnie gra bardziej muzykalnie ( mimo że ponoć nie jest), mniej sucho od poprzedników 1500r i 1500ae.

nie wiem jak 1510ae.

zdaję sobie sprawę że to pewnie kosztem sterylnosci, neutralnosci, ale chyba warto było.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.