Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

Podmienialem, ale tylko taki 2x coaxial mam i to samo. Pozycze jakies inne kable i bede sprawdzac. Suba jak podlaczylem do zaciskow ampa tez daje brum. Tylko tak jak pisalem polaczenie tym drutem zdusilo prawie do konca ten brum.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Wolałbym coś z nowszą stylistyką. Poza tym miałem już ten model i miałem cichą nadzieję na coś troszkę lepszego.

Stylistycznie coś jak dcd 625 bo tego zastapi

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

dvd-2800 nie ma obsługi sacd i mp3 (wersja mkII obsługuje już mp3), nieco gorszy dac od 2900 (zresztą nawet model dvd-3800 posiada gorszego burr browna, konkretnie 1738 i też nie obsługuje sacd). Dlatego model dvd-2900 uważam za najlepszy zakup, lepsze są tylko modele dvd-a1 i dvd-a11 ale horendalnie drogie jak się już pokażą. Z wyglądu są podobne więc myślę że budowa jest podobna, model 2800 kosztował ok 5,5 tys., jego następca 2900 już 6,5-7 tys., więc pewnie 2800 też lichy nie jest, myślę że max. 3 stowy z pilotem warto dac, za dobry stan oczywiście. Nie wiem jak z laserem ale do dvd-2900 można kupić za paredziesiat zł.

aha, no i DVD-2900 ma zwalajacy z nóg obraz z dobrych płyt DVD.

Jeszcze przypomniało mi się ze dvd-2900 posiada przełącznik pure direct, odpowiednio go programujac wylaczymy wszystko oprócz toru analogowego audio.

Jeszcze przypomniało mi się ze dvd-2900 posiada przełącznik pure direct, odpowiednio go programujac wylaczymy wszystko oprócz toru analogowego audio.

Ten dvd mi sie podoba ale dostepnosc zerowa... jest jeden na olx w zestawie za kilka tys :) musze szukac alternatywy.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

• 1 miesiąc później...

Tylu użytkowników Denona PMA 2020AE, także nowych właścicieli.

Napiszcie ile godzin już grają/jakie różnice zaobserwowane?

Jak grają w porównaniu do innych z którymi porównywaliście, itd.

pzdr.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Tylu użytkowników Denona PMA 2020AE, także nowych właścicieli.

Napiszcie ile godzin już grają/jakie różnice zaobserwowane?

Jak grają w porównaniu do innych z którymi porównywaliście, itd.

pzdr.

U mnie gra ponad pól roku. Jest świetnie, szczególnie po zmianie kolumn na Focale. W końcu słuchanie rocka daje frajdę.

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.

To i ja dołączę się do klubu.

Od wczoraj bawię się z zestawem AVR X7200WA oraz DBT 3313UD,

Wszystko podpięte do Klipsch Reference RF61II, RB 61, RC 62, RW 10D,

Jak na razie jest super. Spora różnica (w dźwięku i wyglądzie) względem mojego poprzednika (AVR 3312,DBT 2012UD).

Tym razem Denon się postarał. Jakość wykonana, wygląd, minimalizm i zero plastiku ;)

Teraz powoli trzeba przemyśleć rozbudowę o jakieś sufitówki i mocniejsze fronty.

pozdrowienia

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Witam. Taka ostatnio mnie koncepcja naszła, żeby kupić nowy odtwarzacz cd. Posiadam cały czas ( od nowości ) 500ae. Kocham ten odtwarzacz ze względu na moim zdaniem najlepszą dziurkę słuchawkową . No i np jako transport działa fajnie ze wszystkimi moimi dac-ami. Teraz chodzę słucham, czytam i szukam . Może tu znajdzie się osoba, która zmieniła swoją kochaną 500-tkę na coś innego i jest z tego powodu bardzo zadowolony?? Ale na co?????na jaki???

Witam. Taka ostatnio mnie koncepcja naszła, żeby kupić nowy odtwarzacz cd. Posiadam cały czas ( od nowości ) 500ae. Kocham ten odtwarzacz ze względu na moim zdaniem najlepszą dziurkę słuchawkową . No i np jako transport działa fajnie ze wszystkimi moimi dac-ami. Teraz chodzę słucham, czytam i szukam . Może tu znajdzie się osoba, która zmieniła swoją kochaną 500-tkę na coś innego i jest z tego powodu bardzo zadowolony?? Ale na co?????na jaki???

Witam, ja ostatnio zmieniłem właśnie dcd500ae na większego brata mianowicie 1510ae. Nawet nie ma co porównywać, jest to cd o wiele klas wyższe niż poprzednie ale i cena wysoka...;-)

Witam, ja ostatnio zmieniłem właśnie dcd500ae na większego brata mianowicie 1510ae. Nawet nie ma co porównywać, jest to cd o wiele klas wyższe niż poprzednie ale i cena wysoka...;-)

To trochę drogo. Dużo ostatnio wydałem na dac-ki ( moja choroba ma tendencje postępową od wielu lat, a ostatnio się nasiliła ).

jeśli chcesz nowe to ciężko będzie tanio cos dobrego, jesli uzywke to kup dvd-2900 za kilka stowek, będziesz miał dźwięk lepszy niż kolega wyżej, są tańsze od wysokich modeli cd z tamtych lat, choć kiedyś jako nowe były o wiele droższe.

Witam

Mam takie pytanie.

Co sądzicie o zasadności podłączania Bluray do amplitunera za pomocą innych kabli niż HDMI?

Dla przykładu: obecnie mam BD podpięte do AVRa za pomocą HDMI (monster 1000 ex ) oraz RCA (profigold) złączem Denon Link HD.

Tak się właśnie zastanawiam czy podłączenie BD za pomocą jakiś analogów znacząco wpłynie na jakość dźwięku?

Spotkałem się z wieloma opiniami - niestety często dość skrajnymi.

DENON: AVR X7200W,  DPD 3310UD, CREEK EVOLUTION 100A, CREEK  EVOLUTION 50DC, DALI MONTOR 8. JL AUDIO d110 

Spotkałem się z wieloma opiniami - niestety często dość skrajnymi.

No to kij w mrowisko wsadzony. Dobrze, że posiadacze Denonów to kulturalni ludzie (wiem to z doświadczenia). A tak na serio wypowiem się na temat SACD {kocham DSD i bede za nie walczył do upadłego konno lub pieszo} . Moim zdaniem każde analogowe połączenie w porównaniu do hdmi brzmi jak taka popierduszka, ale taka ciekawostka kiedyś sprzedałem wzmacniacz stereo a nowy nie dotarł do sklepu. Dla zabawy połączyłem 500-tkę po analogu do amplitunera iiiiiiiiiiiiiiiiii o zgrozo d...y nie urywało , ale stereo wcale nie było takie złe.No ale to w końcu był amp Denona :)

Mam rozumieć że w Twoim odczuciu podłączenie po hdmi jest lepsze?

Ps- a ma ktoś doświadczenia z tym magicznym Denon Link HD?

Podmienialem, ale tylko taki 2x coaxial mam i to samo. Pozycze jakies inne kable i bede sprawdzac. Suba jak podlaczylem do zaciskow ampa tez daje brum. Tylko tak jak pisalem polaczenie tym drutem zdusilo prawie do konca ten brum.

Czy Brum nadal doskwiera?

Kiedyś mnie atakował, gdy jeden z elementów toru był podłączony do anteny telewizji kablowej.

Pomogło dopiero zastosowanie separatora galwanicznego.

Przy ostatniej wymianie dekodera kablówki technik usunął mój separator i okazał się już niepotrzebny - problem znikł na dobre.

jeśli chcesz nowe to ciężko będzie tanio cos dobrego, jesli uzywke to kup dvd-2900 za kilka stowek, będziesz miał dźwięk lepszy niż kolega wyżej, są tańsze od wysokich modeli cd z tamtych lat, choć kiedyś jako nowe były o wiele droższe.

Czy zastosowanie porządnego zewnętrznego DAC-a nie wyrównuje szans pozwalając słabszym odtwarzaczom zagrać podobnie do tych lepszych?

Słyszałem opinie, że przy dobrym DAC funkcję transportu może pełnić zwykły odtwarzacz DVD czy BR, bo tajemnica dobrego brzmienia to właśnie DAC...

Bluźnierstwo? ;-)

Zostawiam PMA700AE i na spokojnie za jakiś czas będę się rozglądał za lepszymi kolumnami i dobrą ofertą na 1500R.

Jeżeli chciałbyś zmienić PMA-700AE na coś wyżej, to raczej nie na PMA-1500R.

Co najmniej PMA-1500AE. Dłużej będziesz miał spokój.

Sam niedawno zmieniłem na PMA-700AE poprzedniego przyjemnego PMA-500AE, który podczas testu kolumn podłogowych okazał się po prostu mizerotą zdolną jedynie do napędzania słuchawek i małych monitorów...

Przy poprzednich, tonsilowskich podłogówkach, miałem do dyspozycji dużo mocniejszy PMA-915R.

Tak to testy kolumn doprowadziły do bezlitosnego przetestowania i wymiany wzmacniacza... ;-)

PMA-700AE spisuje się na razie rewelacyjnie, nie do wiary, ile może zmienić nawet na słuchawkach...

Myślę, że będziesz niego zadowolony.

Edytowane przez mejson

1. no widzisz, tak to jest w tej branży - myślisz że masz coś fajnego ale do czasu... aż usłyszysz coś lepszego.A potem zdziwko - jak ja mogłem tego słuchać :)

2. dvd-2900 ma właśnie bardzo dobrego daca na pokładzie, dlatego polecam

3. 1500r czy 1500ae - to już należy wybrać wg konkretnego przypadku, wchodzi w grę wiarygodność sprzedającego, pochodzenie sprzętu, stan techniczny i wizualny, cena itp.

A skoro jesteśmy przy 1500tkach - ma ktoś coś do powiedzenia w sprawie najnowszego pma-1520ae? Jak to się ma do starszych odpowiedników i do tak zachwalanego tutaj pma-2020ae?

Denon pma 2020 ae jest inaczej i lepiej skonstruowany od np.pma 1520 ae ... Roznica bedzie zapewne duza.

Mnie natomiast interesuje jego porownanie do topowych piecykow w klasie D czyli Calyx CTI oraz Roksan Oxygene. Do lamp nie ma co sie odnosic .

Jeżeli chciałbyś zmienić PMA-700AE na coś wyżej, to raczej nie na PMA-1500R.

Co najmniej PMA-1500AE. Dłużej będziesz miał spokój.

700AE vs 1500R - niebo, a ziemia. Oczywiście na plus dla 1500R. Wiek nie ma tu znaczenia, bo raz roznica jest nie wielka, a dwa ze mozesz kupic bardzej przechodozne AE niz R. Tak jak z autami.

?👈

Mnie natomiast interesuje jego porownanie do topowych piecykow w klasie D czyli Calyx CTI

Miałem u siebie CTI po modyfikacjach dystrybutora .

Gra OK , równo i gładko . Jak dla mnie nie lepiej od 2020AE który gra z większym wykopem , energią , dobitnym dźwiękiem i o wiele lepszym basem .

Denon daje też złudzenie że gra dużo mocniejszy wzmacniacz , oczywiście do pewnego poziomu głośności bo to elektrownia nie jest .

Wykonaniem czy klasą użytych elementów Denon miażdży CTI .

Miałem u siebie CTI po modyfikacjach dystrybutora .

Gra OK , równo i gładko . Jak dla mnie nie lepiej od 2020AE który gra z większym wykopem , energią , dobitnym dźwiękiem i o wiele lepszym basem .

Denon daje też złudzenie że gra dużo mocniejszy wzmacniacz , oczywiście do pewnego poziomu głośności bo to elektrownia nie jest .

Wykonaniem czy klasą użytych elementów Denon miażdży CTI .

Wykonanie pma 2020 to faktycznie stara japońska szkoła , aż miło popatrzeć .

Wlasnie , jak z tym basem jest ...raczej neutralny konturowy czy podbity ?

Pany, jakie kolumienki do denka leciwego pma 250SE? Muszę w rodzinie oddać grający komplecik. Dynamiki raczej mu nie brakuje i nieco poluzowanego dołu ale chciałbym pozbyć się matu na średnicy - czym ją by 'osłodzić'? Może AE Aegisy albo starsze Dali?

ciągłe zmiany ...

Po co starsze? śmiało mozna brać dali zensor 1 lub tannoy v1, tak samo za kilka stow można ustrzelić używki jak i starsze. Chyba że w grę wchodzą większe, tego nie wiem ;)

Raczej napewno podstawki. Pokoik 13m2.

Starsze dali właśnie słodziły na średnicy, przynajmniej podłogowe.

Dzięki :)

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.