Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  469 członków

Denon Klub
IGNORED

Klub marki Denon

Rekomendowane odpowiedzi

tannoye grają głównie średnica, po angielsku, góry też nie brakuje, ale do 13 m wybrałbym już większe podstawki, jak zensor3, tannoy m2, można będzie kiedyś też zainwestować w lepszy wzmak do nich.

PMA2020AE bas ma bardzo zwinny. Szybki i bardzo zróżnicowany z konkretną stopą. W zależności od nagrania jest jak trzeba barwny i jak trzeba twardy. To nie jest jakieś tam podbicie tylko energia tego zakresu. Ma się wrażenie że gra potężna końcówka.

Lepszego basu nie słyszałem

Jak czytam o PMA-20**AE, to coraz bardziej boję się, że zadowolenie z posiadanego PMA-700AE jest trochę na wyrost.

A dopiero całkiem niedawno zamieniłem na niego posiadanego od nowości PMA-500AE, w którym też mi wszystko pasowało.

Słuchałem go na monitorach Infinity Aplpha 10, lub na słuchawkach (ach, te żony...) i wszystko było piękne do czasu testu niepozornych podłogówek. Pięćsetka zdechła w poważniejszych starciach.

Myślałem o PMA-1500AE, ale skończyło się na PMA-700AE.

A było już tak OK, póki nie pojawiła się dwutysięczka na horyzoncie.

Lepsze jest wrogiem dobrego... :-/

Edytowane przez mejson

korzystając z obecności Piotra, pma-1520ae to godny następca 1500r i 1500ae? ;) Jeśli podobał mi się 1500r to 1520ae też mi się spodoba brzmieniowo, a może nawet bardziej, bo ma jeszcze nowe, nieprzechodzone podzespoły?

Cześć Piotrek!

Kilka lat temu tuningowałeś dla mnie DCD 625 mkII.

Gra nadal bez problemów.

Ponieważ nie wiem/ nie pamiętam na czym polegał mod, mam pytanie do Ciebie - co zyskam zamieniając ten stuningowany klocek na Marantza 63 mkII KI?

Będzie grało z modyfikowanym NADem c320 i Indiana Line Tesi 262.

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Stanisław

Cześć,

Planuję zmienić wzmacniacz i zaciekawił mnie denon 2020ae. Na liście jest też Primare I32, ale jak wyjdzie to się okaże.

Muzyka jakiej słucham to rock/metal, ale też nie pogardzę jazzem :) Czy ten Denon sprawdzi się w połaczeniu z kolumnami Paradigm Studio 60v5? Macie jakieś doświadczenia?

Bajzel

Planuję zmienić wzmacniacz i zaciekawił mnie denon 2020ae. Na liście jest też Primare I32, ale jak wyjdzie to się okaże.

Muzyka jakiej słucham to rock/metal, ale też nie pogardzę jazzem :) Czy ten Denon sprawdzi się w połaczeniu z kolumnami Paradigm Studio 60v5? Macie jakieś doświadczenia?

To zależy od Twoich preferencji , źródła , akustyki itd .

Musisz sam sprawdzić .

Pokój jest znośny akustycznie, ale zamowiłem 2 panele za kolumny i pewnie jeszcze trochę zyskam. Źródłem jest komp i dac (tak, wiem - mało audiofilskie ;) )

Gdzieś czytałem, że 2020ae powinien grać dobrze muzykę rockową, Xindak xa6950 (tranzystor) gra bardzo fajnie z moimi Studio 60, ale czasami mam wrażenie, że bas jest zbyt poluzowany... chciałbym żeby nieco szybszy był, bardziej trzymany w ryzach, ale potrafił zejść nisko, gdy trzeba. Nie umiem dokładnie opisać o co mi chodzi :) W moim obecnym zestawieniu środka i góry bym nie ruszał.

Hmm, masz rację muda44 - musze sam sprawdzić :)

Bajzel

Teraz mam ważniejsze wydatki i sprawy niż AUDIO więc nawet o tym nie myślałem a do tematu powrócę na zimę.

Jedno czego jestem pewien to to że będzie ciężko w rozsądnej cenie znaleźć coś lepiej grającego i tak wykonanego

seria 720 ( integra + cd ) podobno na jesień ma mieć następców / miłośnicy Denona mają jakieś wiadomości ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

to plotka od niemieckich dilerów , niby na IFA 2015

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

nikt nic nie wie, chyba plotka, zresztą nie za często byłby ten lifting? a o 1520 też słyszałeś?

i o 2020 ?

Nic nie słyszałem ale jak kolega marek-1969 wspomniał o następcy 720 to z automatu pomyślałem o... 2030 i 1530 tym bardziej że jest na rynku DNP-730...

okaże się za jakiś czas :)

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Za jakiś czas to na pewno przyjdzie pora na 1530/2030 i jestem w stanie się założyć ;-)

To tak jakby powiedzieć że przyjdzie pora na Supernait 3 czy następca np. Caspiana ... Przecież musi taka kolej rzeczy sie nadarzyć . Naprawdę zacny ten zakład i juz widzę kolejkę ludzi obstawiających :)

To tak jakby powiedzieć że przyjdzie pora na Supernait 3 czy następca np. Caspiana ... Przecież musi taka kolej rzeczy sie nadarzyć . Naprawdę zacny ten zakład i juz widzę kolejkę ludzi obstawiających :)

mam na myśli nie rok, dwa tylko w tym roku jeszcze

"Lampa nie umiera nigdy"

Czy Brum nadal doskwiera?

Kiedyś mnie atakował, gdy jeden z elementów toru był podłączony do anteny telewizji kablowej.

Pomogło dopiero zastosowanie separatora galwanicznego.

Przy ostatniej wymianie dekodera kablówki technik usunął mój separator i okazał się już niepotrzebny - problem znikł na dobre.

Brum prawie znikl. Teraz jest tylko ten normalny szmer wlaczonej elektroniki. Wymienilem interkonekty, kabel zasilajacy, hdmi a nawet gniazdka. Obstawiam moje oppo 105, ktore mysle, ze wypuszcza do sieci zbyt duze zaklocenia. Choc sprawdzalem na innym sprzecie w innym lokum i bylo cos podobnego....? Jezeli przytkne ucho do maskownicy i zalacze oppo to slychac "zaklocenia" i potem takie delikatne pykanie. Musze jeszcze spr jak bedzie z dedykowanym cd.

U mnie sprzet jest w oddzielnym pokoju i nie ma tam wlasnie celowo tv kablowej i innej niepotrzebnej elektroniki. Instalacja jest nowa i wszystko jest na osobnym bezpieczniku. Nie mam problemow w domu z "pradem" jednak jeszcze bedzie trzeba sprawdzic odprowadzanie uziemienia czy jest wszystko w normie.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Witam posiadaczy urządzeń marki Denon. Nabyłem wzmacniacz Denon PMA-720 i mam mały problem. Do tej pory słuchałem muzyki na trzech wzmacniaczach:

- Pioneer A-777 (głównie)

- Pioneer SA-608 (rzadziej)

- Kenwood KA-4040R (rzadziej).

Napędy CD to:

- Pioneer PD-S504 (głównie)

- Pioneer PD-207 (czasem)

- Kenwood DPF-1030 (sporadycznie)

Czyli budżetówka jeśli chodzi o CD. To wszystko grało na kolumnach Tonsil Mestro Center (2 sztuki) z głośnikami Tonsila z białą kewlarową membraną (10 cm średnicy). Rzecz w tym, że na każdych z tych wzmacniaczy bas był mięsisty, ciepły i było go sporo jak na tak niewielkie kolumny. Denon po podłączeniu do tych zestawów brzmi bardziej sucho. Jest więcej wysokich (szczegółów) Ale bas zeszczuplał, nie ma tej masy i nie jest taki ciepły i otulający. Fakt, wyda z siebie niskie pomruki, ale nie zawsze. On jeszcze się wygrzewa, bo chyba jest jednak coraz lepiej. Na początku to w ogóle nie było masy. Kupiłem go po przeczytaniu pozytywnych recenzji i odsłuchach na Canton ERGO 695 (chyba) i Sonus Faber Chameleon (w salonie Denon). Na Cantonach było super a na Sonusach było bajecznie (chciałbym takie, ale budżet mnie kopie po d...). Jakie monitory polecicie do tego wzmacniacza, tak aby ocieplić brzmienie. Myślałem o Magnat Quantum 673 (też sporo pozytywnych opini), Tonsil Siesta lub Premium, Dali (Concept lub Zensor), Monitor Audio Bronze. Pomieszczenie 10 m2, więc nie za duże. Teraźniejsze kolumny trochę za mocno dudnią. Sprawdziłem je sygnałami testowymi i okazuje się, że rezonują na 100Hz jak szalone (więc +/- 10Hz do tego trzeba założyć). Jednak zastanawia mnie fakt, że na wymieninej na wstępie trójce takiego dudnienia nie było. Co do wzmacniacza to opiszę swoje wrażenia. Większość rzeczy w nim mi się podoba i myślę, że się w końcu z nim osłucham, kwestia czasu. Myślę, że brzmi podobnie do Pioneera A-616 MK2 (też kiedyś taki posiadałem i właśnie podobnie brzmiał: szczegółowo i oszczędnie dozował bas, czyli bas był tylko tam gdzie być powinien). Niestety w środku widać, że robią to w CHRL. To jest minus bardzo duży, bo jak porównuję to ze środkiem Pioneera A-777 to płaczę, że muszę sprzedać Pioneera A-777 (są takie zewnętrzne siły, które człowieka do tego zmuszają, mają dwie nogi i kształty butelki Coca-Coli, ale nie tej 2L oczywiście). Nie rozumiem właśnie tego, że produkcja przeniesiona jest do Chin, jakość wykonania mimo wszystko spadła, a ceny dalej takie same. Przestałem być purystą audiofilem. Teraz po prostu chcę słuchać muzyki i mieć z tego frajdę, a nie szukać dźwięków, których nie słyszy nawet nietoperz, bo z wiekiem i tak słuch siada i musimy się z tym pogodzić Słucham praktycznie każdego rodzaju muzyki z mocnym naciskiem na mocny rock, rock symfoniczny. Nie cierpię jak kolumny dudnią, wtedy po prostu nie ma słuchania, tylko nerwy. Proszę o wsparcie.

Zapomniałem dodać jeszcze jednego minusa do PMA-720. Chodzi o jego szerokość czyli 440 mm. Dlaczego nie jest to 435 mm jak większość?

Dlatego warto przed zakupem posłuchać wzmacniacza w swoim systemie, żeby później nie być rozczarowanym...

Tak bezwzględna racja. Jednak i tak zakładam wymianę kolumn. Teraz muszę poszukać kolumn, które z tym wzmacniaczem będą w synergii. Fakt, że z każdym dniem jest trochę lepiej. Jednak i tak kolumny są źle zestrojone do jego charakteru brzmienia. Na PMA-720 świetnie słychać jakie płyty są beznadziejnie zrobione. To mój pierwszy nowy wzmacniacz, wszystkie dotychczasowe miały swoje lata a elektronika też się trochę starzeje. Zastanawiałem się nad Yamahą A-S501. Finalnie opinia o jej sterylności przesądziła o wyborze Denona. Zresztą Yamaha to 500-600 PLN więcej. A nie chciałem aż tak dużo dopłacać.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.