Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładając, że masz tylko te kondensatory teraz dałbym:

C19 - 220uF tantal

C25 - 47uF tantal

C16 -2x47 BG Nx jako super e-cap (równolegle 2 kondensatory, nóżki połączone odwrotnie)

C9 - wylutuj SMD i zastąp to Silver Mica - 1 nF powinno wystarczyć w tym miejscu, jak nie będzie działać prawidłowo, wlutuj ponownie SMD i na to Silver Mica.

tam jest strzała z plusem , to noga dodatnia, zwykle dłuższa.

analogówkę odłączyłeś zgoda, ale to +-12v i opampy. Zostaje jeszcze zasilanie analogówki DACa i cyfrowe. Na cyfrę BGnx

zerknij w schemat .

A może ktoś poddać ocenie (porównaniu) lampucery mini i nowej maxi chodzi tylko o część cyfrową czy jest szansa że nowa maxi biorąc pod uwagę jakość elementów zagra lepiej ??Zauważyłem też że różnią się jednym cs. Mini ma CS4397 a maxi cs4398 i jakieś przełączniczki :-)

saxofon - ktoś w wątku porównywał, z tego, co pamiętam. Wbrew pozorom wersja SMD, pomimo gorszych elementów/układu, może zagrać porównywalnie lub lepiej (zaznaczam teoretyzuję). W mini masz krótszą ścieżkę sygnałową, a to przy tych częstotliwościach ma znaczenie, są niższe indukcyjności połączeń (ścieżki). W maxi np. regulatory są daleko od odbiorników. W mini i tak większość elementów zamienia się na lepsze. Tak na prawdę trzeba by porównać "dobrze" poprawioną "mini" z "dobrze" zrobioną maxi :-) Podejrzewam jednak, że różnice nie będą duże...

madly, 5 Lip 2009, 08:54

>saxofon - ktoś w wątku porównywał, z tego, co pamiętam. Wbrew pozorom wersja SMD, pomimo gorszych

>elementów/układu, może zagrać porównywalnie lub lepiej (zaznaczam teoretyzuję). W mini masz krótszą

>ścieżkę sygnałową, a to przy tych częstotliwościach ma znaczenie, są niższe indukcyjności połączeń

>(ścieżki). W maxi np. regulatory są daleko od odbiorników.

A w mini regulatory są jeszcze dalej, bo na osobnej płytce podłączanej piętnastocentymetrową taśmą ;-)))

>W mini i tak większość elementów zamienia

>się na lepsze. Tak na prawdę trzeba by porównać "dobrze" poprawioną "mini" z "dobrze" zrobioną maxi

>:-) Podejrzewam jednak, że różnice nie będą duże...

Różnice istotnie nie są duże. Warto się skupić przede wszystkim na zrobieniu jak najlepszego stopnia analogowego.

>A w mini regulatory są jeszcze dalej, bo na osobnej płytce podłączanej piętnastocentymetrową taśmą

>;-)))

5V i +-12V (nie używane przeważnie) tak :-), ale 3,3V do zasilania odbiornika SPDIF jest tuż, tuż. :-), a te 15 cm i tak warto skrócić :-)

Głównie chodzi tylko o część cyfrową (analog na lampach jest już dawno) tylko nie jestem w stanie przerobić mini wzrok już nie ten :-) odklejają się ścieżki.A patrząc na samą część cyfrową może nie wszystko trzeba wymieniać skoro są już lepsze kondy i rezystory.

Ważne !

Nie chodzi o maxi która była jeszcze przed mini tylko o ostatnią wersję już chyba v6 i na moje bardzo nie fachowe oko widzę że są tam przyzwoite elementy rezystory dalee i dobre kondy więc może nie trzeba będzie w obrębie cyfrowym potrzeby aż tak gruntownych przeróbek ?

Dzięki koledze Saxofon stałem się posiadaczem Lampucery mini. Niestety ma upalony DAC, a konkretniej wewnętrzne źródło napięcia referencyjnego. W związku z tym mam pytanie czy nie ma ktoś kostki CS4397 lub uszkodzonej lampucery ze sprawną tą kostką. Chętnie odkupię.

I jeszcze pytanie. Nie wiecie czasem pod jaki inne kostki jest przygotowane PCB mini?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Widzę, że lampucerka kryzys przeżywa deptana przez Behringera!

A może nie jest tak do końca - może konstrukcja np. mlb (słuchałem - och, ach, mniam mniam i ajwaj -:)))) ma szanse obronić ten układzik?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A o czym tu pisać po osiągnięciu satysfakcji? Głowę daję, że Ci co się przesiedli na innego DACa do dłubania, nie doszli ani do połowy możliwości CS4397. Taka spekulacja, ale nie całkiem wyssana z palca. ;)

Oj, rozbawiłeś mnie :-)

Panowie, to, że pojawiło się coś, co stało się hitem lata 2009 nie oznacza, że "stary" obiekt zachwytów do kosza... Bez przesady. Przypomina to pogoń za modą i co sezonową zmianą ciuszków.

W tym roku na AS obowiązuje moda na trafka desymetryzujące (lampa już jest "be") i Behringera. W przyszłym będzie coś innego, bo przecież inaczej się zanudzimy! To wieczna pogoń chłopców za króliczkiem i prącie Panie Boże tylko nie złapać go na amen!

A na poważnie. Stosunek jakość/cena lampucer jest trudny do powtórzenia. I z pewnością nie jest to szczyt wszystkiego. I co? Zachwyty nad lampucerą osób, które obecnie zachwycają się Behringerem są już nieważne i rumienią się ze wstydu, że jeszcze niedawno im się podobało? :-)

Sam stałem się z tytułu potrzeb zawodowych posiadaczem EMU 0404 USB, a DAC na AKM AK4396 tak "przy okazji" (tłumaczę, żeby nie być posądzany o modę ;-)). Gra to świetnie pomimo "fuj opampów" w stopniu analogowym, ale lampucery nie zamierzam sprzedawać :-). Nie dajmy się zwariować :-))

Ja jadę na op-ampach, bo wiem jak je aplikować... hahaha! Nie polega dowcip na włożeniu najlepszego, a raczej na takiej aplikacji, żeby grał z takimi parametrami, jak napisał producent. Jako podpowiedź powiem tyle, że wszystkie podwójne można sobie odpuścić z powodu braku dostępu do innych części układu niż zasilanie, wejścia i wyjście. :) Można je sobie także odpuścić z powodu przesłuchów.

Ja nadal nie wiem kto ma jakie kondensatory w swojej lampucerze maxi(mam na myśli tych zadowolonych),jeszcze nie widziałem schematu l.maxi.Czy ktoś próbował symetrycznego wejścia na trnzystorach?Myślę,że jest o czym pisać tym bardziej,że lampucera jest modernizowana.

Widzę kolego @madly, że mamy jednakowe zdanie na temat tego co się na forum dzieję. Ktoś tu już napisał, że nic się tu nie dzieję bez powodu.

A wracając do tematu to kolega @saxofon testuje już od dłuższego czasu analogówke hybrydową mojego projektu. Za niedługo kolejna osoba. Myślę, że jak będę mógł ją samemu sprawdzić i wykonać pomiary wkleję ją na forum, żeby wszyscy mogli spróbować.

Oj jest o czym pisać od kilku dni odsłuchy na ostatniej wersji MAXI żeby była jasność identyczny układ lampowy wylutowana mini i wlutowana MAXI

Konkluzja : mini już u mnie nie zagra :-)

Co do wpisu kolegi @MUZG słyszałem wcześniej że nie ma uniwersalnych projektów ?? A jednak cuda się zdażają to odnośnie tej analogówki uważam że jest to uniwersalny konkretny wyśmienicie grający układ

Panowie czy ktos bawil sie z zamiana w lamputrze cs4397 na 4398? pytam bo znowu upalilem kosc lecz mam kolesia w rtv ze sprzetem do smd co moglby mi ja wymienic. jedynie znalazlem chip w

Ukryta Zawartość

cs4398 tanszy o polowe

moze wie ktos gdzie taniej dostane?

Ukryta Zawartość

Schemat Lampucery Maxi jest za duży aby go wkleić i był czytelny.

Mogę podesłac mailem plik pdf aby ktoś umieścił na serwerze i podał tylko link.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CS4398 nie jest zamiennikiem pin-to-pin dla CS4397. Nie sprawdzałem dokładnie kart katalogowych pod kątem napięć zasilania, sterowania itp, ale na pewno układy są w innych obudowach (chociaż o tej samej ilości wyprowadzeń) i mają inaczej ustawione wyprowadzenia. Więc w najlepszym przypadku czeka Cię rzeźba z jakąś przelotką. ściągnij sobie karty katalogowe ze strony Cirrusa i przejżyj dokładnie sterowanie kością, napięcia zasilania itd.

U mnie tez jeden kanał gra głośniej od drugeiego ( w niemodyfikowanej lampucerze maxi)

- czy maja tak wszystkie maxi ? czy ktos juz znalazł przyczynę ? Czy ktoś po prostu nie mógł pomylic się w jednym kanale wlutowywując kondensatorki 100p i 1n (schemat poniżej) ? Wizualnie na płycie sa to identyczne kondensatory ale nie widać napisów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fakt, pinologia jest inna, wiec chyba lepiej poszukac ew. 4397, bez kombinacji.

maxi jest na 4398, moze ma tos wspolnego z regulacją poziomu wyj. kosci.

nie chce pisac w kupie-sprzedam, ale jesli ktos ma na zbyciu samą kosc 4397, albo zna inne źrodlo to bede wdzieczny.

Schemat Maxi w pdfie i karty katalogowe wszystkich scalaków stosowanych w Lampucerze.

Jeśli ktos ma schemat mini to niech podeśle (mail w "o mnie") to też umieszczę.

• Pokaż nowe odpowiedzi