Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Nóżka 28 to źródło zakłóceń w.cz.

mozesz wyjasnic co to znaczy? zrozumialem z noty ze Vref to napiecie odniesienia dla czesci analogu na wyjsciu dac'a. dokladnie polowa tego napiecia znajduje sie na wyjsciach dac'a>?

marosik, 31 Sie 2009, 19:30

>Nóżka 28 to źródło zakłóceń w.cz.

>mozesz wyjasnic co to znaczy?

Już kiedyś o tym pisałem... Przeczytaj notkę do evaluation board dla cs4397, rozdział 9 - tam jest wszystko opisane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mam pytanie do kolegów przerabiających Lampucerę. Potrzebna jest mi informacja w jakim standardzie odbywa się przesyłanie danych z CS8416 do CS439? Będę wdzięczny za odpowiedź.

No i stało się są trafa i desymetryzacja na nich :-) niby super ale jednak brakuje tego co niosły ze sobą lampki więc idziemy dalej :wtórnik ,klasyka e 182cc napewno ktoś coś takiego wykonał i sprawdził może zachował się schemat z wartościami

Niestety a może i stety :-) nie sowter a lundahl LL1554 dynamika wypadła świetnie tzn. swego czasu miałem za małe wartości w dzielniku i był straszny power ale przy głośniejszym słuchaniu były przestery zwłaszcza w górnym paśmie teraz jest taki sam wykop tylko czysto w całym zakresie wcześniej desymetryzacja na 6n1p.Nie bardzo umiem opisywać dźwięk słowami ale faktycznie dzieje się jeszcze więcej niż na lampach (a wydawało mi się że to już szczyt) poprawiło się 3 D Lokalizacja też jest precyzyjniejsza tylko brakuje tego czegoś co daje lampa chyba się już przyzwyczaiłem albo mój system lubi lampkę

myślę, że to zależy od wejścia wzmacniacza. jeśli wzmacniacz jest tranzystorowy to trzeba spróbować bufor po trafie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

u mnie na słuchawkowcu powinno byc optymalnie tylko na trafach, ten wzmak wysysa wszystko ze zródła... ale z lampką również trzeba będzie sprawdzic...

To już raczej sprawdzone to jest tranzystor który ładnie gra z lampką w źródle więc napewno chciałbym spróbować ,wtórnik mam niejako zmontowany ,wczesniejszy układ to wzmacniacz roznicowy na 6N1P połaczony galwanicznie z wtórnikiem tylko chodziło mi o wartości bo nie wiem jak to policzyć wcześniej sprawa była prosta na siatkę przychodziło 100v i rezystor katodowy 10K więc wychodziło 10mA przy anodowym 200v

...Wcześniejsza lampizacja zupełnie nie spasowała się z zestawem słuchawkowym, niby na początku wydaje się, że jest b.dobrze, słabe grado60 nagle zaczęły grac o klasę lepiej itd. niby wszysto fajnie ale szybko okazało się, że jest zbyt duże wzmocnienie, dynamika, które niemal całkowicie rozwaliły muzykalnośc i tym samym przyjemnośc ze słuchania, próby obniżenia wzmocnienia niewiele zmieniły. Myślę, że w tym przypadku same trafa będą optymalne.

Czy próbował ktoś podpinać lampucerę pod forum608?

Desymetryzacja odbywa się właśnie przez trafa jezeli chodzi Tobie o schemat który zamieścił MacGyver (wtórnik za trafami) to właśnie taka będzie realizowana chodziło o to czy ktoś to złozyl i przestestował i ew. jakie zastosował wartości elementów

Ericson-TN, 9 Wrz 2009, 00:31

> Czy próbował ktoś podpinać lampucerę pod forum608?

Próbował, próbował też lepszych wzmacniaczy DIY i komercyjnych. Dobrze zrobiona lampucera, obojętnie w jakiej technice, zasługuje na zacniejsze wzmocnienie. Innymi słowy, to dobre źródło do foruma. :)

Osobiście też mam wrażenie że rozwiązanie typu: sowtery i na sygnał wyjście - jest "prawie" dobre. Jest przestrzeń, jest dynamika, z barwą nie jest źle. Czegoś mi w tym dźwięku jednak brakuje. Ale to taka moja subiektywna opinia, może u kogoś innego to się spasuje z systemem.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Próbował, próbował też lepszych wzmacniaczy DIY i komercyjnych...

Pod słuchawkowca?, możesz mi przypomnieć kto i kiedy?

>Dobrze zrobiona lampucera, obojętnie w jakiej technice, zasługuje na zacniejsze wzmocnienie. Innymi słowy, to dobre źródło do foruma...

Niemal zawsze wstawienie dobrze dopasowanych lampek jest świetnym rozwiązaniem to jest oczywiste..Forum nie jest jakąś super wybitnie konstrukcją, ale prawdopodobnie jest na tyle dobry aby zrezygnowac z wtórnika. Aby się upewnic, niebawem to sprawdzę (lepiej dopasowując układ),i przede wszystkim na lepszych słuchawkach..

mlb, 9 Wrz 2009, 12:48

>Osobiście też mam wrażenie że rozwiązanie typu: sowtery i na sygnał wyjście - jest "prawie" dobre.

>Jest przestrzeń, jest dynamika, z barwą nie jest źle. Czegoś mi w tym dźwięku jednak brakuje. Ale to

>taka moja subiektywna opinia, może u kogoś innego to się spasuje z systemem.

No pisałem że takie rozwiązanie z lampowcami gra bez zarzutu. Z tranzystorowcami to już nie z każdym. Dlatego za trafami jest potrzebny bufor.

BTW, pracuję teraz nad analogówką do lampucery na zupełnie innych Sowterach niż zwykle stosowane, wyniki wstępne są niezwykle obiecujące, ale wkleję tu dopiero wersję finalną. Może jeszcze we wrześniu.

>McGyver<

W zupelności się zgadzam :-)wszystko pięknie ale brakuje tego czegos co sprawia że dźwięk jest porywający przy okazji możesz podać wartości rezystorów i konda wyjściowego które sprawdziły się najlepiej

Nie wiem czy z każdym tranzystorem tak będzie ale u mnie wtórnik spowodował cud teraz dopiero jest dynamika i atak, instrumenty nabrały barwy, naturalności nie potrafię słowami opisywać muzyki ale jest tak jak powinno być nawet kiedyś z desymetryzacją na lampach miałem wrażenie że wzmak coś nie wyrabia prądowo z kolumnami, teraz to wrażenie znikło a bas potrafi poruszać żebrami jest zapas wszystkiego i tak jak to już kiedyś było opisane muzyka z "wiadra"

Skończylem budowę swojego DAC'a. Lampowy układ odpalił z kopyta, lampa żarzy się cacy tylko nie mogę odpalić Lampucery. Twierdzę tak, gdyż LED na płytce DAC'a się nie świeci. Sprawdziłem czy napięcie dochodzi do płytki zasilacza, dochodzi. Nie wiem w czym może być problem. Czyżby stab 7805 się sfajczył? Nie było żadnego dymu ani od strony DAC'a ani od strony zasilacza.

Co może powodować ten problem?

Świecący LED sygnalizuje istnienie napięcia 3.3V zasilające części cyfrowe obydwu kostek. Sprawdź czy coś się nie stało ze stabilizatorem 3.3V na płytce - jeśli go wymieniałeś - może wkradł się jakiś błąd?

Chyba znalazłem winowajcę. Czy to może być ten przedmiot wskazany czerwoną strzałką? Do niego dochodzi + z mostka i później idzie do tego 3300uF i zielonego MKP. Między + i - na mostku mam napięcie, a jak mierzyłem napięcie na tym MKP to na mierniku widnieje nieprzerwanie 0,00V. Czy to może być jego wina? Czy coś się stanie, go wylutuję i zrobię zworę na jego miejscu?

Kurcze, zapomniałem zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmierz napięcie na tym brązowym elektrolicie po prawej, pierwszym od dołu - czy jest tam +5V?

• Pokaż nowe odpowiedzi