Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dokładnie te same odczucia co McGyver. Co parę dni zamieniam upsampler ze zworami i nie mogę się zdecydować.

A tak offtopicznie, może takie coś na czterech Wolfsonach ma szansę zagrać znacząco lepiej od maxi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PCM1798 odpalone prowizorycznie w pudełku po butach. Nie jest to najłatwiejszy DAC w aplikacji, ale...gra. Jest dokładniejszy i bardziej konturowy niż CS4397.

Tatran, 24 Paź 2009, 10:48

>Czy lampucera USB jest wykrywana pod linuxem??

Bez problemu. Nowe funkcje pulseaudio pozwalają na łatwy graficzny wybór i zarządzanie z którego programu ma iść na jaką kartę. Dodatkowo jest opcja odtwarzana na wszystkich kartach w komputerze tych samych dźwięków. Chciało by się powiedzieć, że za niedługo ludzie zaczną pytać czy działa na windzie...

bonaventura

czekam na OPA 2134 i zobaczymy !? Jakie kostki można jeszcze posłuchać bez grzebania w dacu ?

Z tego co przeczytałem to i tak zakończę na OPA 627 (strasznie drogie i do tego podstawki )

Czy usunięcie kondensatorów i wstawienie zworek między cyfrą i analogiem faktycznie na taki dobry wpływ ? Jeżeli tak to czemu je tam wsadzili ??!!

Orientuje się ktoś ile mA dostarcza L7805 w lampucerze mini ?

Korci mnie aby wpakować tam inny regulator np. AN8005, ale patrząc na rozmiary radiatora on będzie, co najmniej, niewystarczający.

Wątpię, aby AN8005 przeżył w oryginalnym zasilaczu. Dostaje dosyć duże napięcie wejściowe, nawet jak zasilisz to ze staba 1V, to masz 7V różnicy. AN8005 wytrzymuje 50mA niby sporo ale przy low dropowym stabie obawiam się, że nie pociągnie. Podczas zabaw z AN8005 parę udało mi się sfajczyć, są dość wrażliwe. Po za tym nie mają aż tak świetnych parametrów szumowych, to już 2x cichszy jest LM341-5.0, który z pewnością wytrzyma w tym miejscu.

Dzięki za odpowiedz :)

Wymieniłem NE na OPA i wstawiłem zworki

Zagrało bardziej precyzyjnie ale "sucho" zobaczę co będzie dalej

Czy ktoś przestawiał zworki koło CS ?? czy są jakieś zalecane konfiguracje ??

Witek64.

Opa 2604 z tych tańszych jest najlepszy i szkoda czasu na inne.Używam 4x Opa 627. A żródło, a wzmacniacz? To też trzeba dobrać. U mnie gra bogato(choć niedrogo) i ładnie.

Dobry Ad729. Nie próbowałem jeszce Ad 825. Może ktoś ma na zbyciu?

bonaventura

>Używam 4x Opa 627.

Też zmierzam w tym kierunku Skąd miałeś podstawki ?

>Zastosowałem też upsampler.

Napisz coś więcej Czy można to zrobić samemu ?

Czy możesz coś powiedzieć o tych przełącznikach koło CS

Oczywiście masz rację System ogranicza a raczej ustala ramy w których się poruszamy

Na system wpływa wiele czynników ( kasa,pomieszczenie itd.. )

Ja mam MF E 11 i A2 wzmacniacz zmodyfikowany żeby pozbyć się "kocyka "

Dla daca kupiłem E 1 do którego wsadziłem jeszcze słuchawki

Wygląd ma dla mnie duże znaczenie :)

• 3 tygodnie później...

upaliłem w mini ścieżkę od C5,od strony LED i scalaków.Czy ktoś wie gdzie ona się kończy aby się dopiąć?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

nie,zle odczytalem oznaczenie kondensatora:(chodziło o c15 i ta scieżka szła do Q1,znalazłem na stronie Fikusa zdjęcie z niebieską soldermaską.Moja jest czarna i nic nie widać

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Właśnie jestem w trakcie opracowywania (z uprzejmą pomocą jednego z forumowych kolegów który jest grafikiem) napisów na ten panel do DACa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tego wątku:

Ukryta Zawartość

Opracowanie zamierzam udostępnić "dla dobra ogółu" więc możemy zrobić jakieś wspólne zamówienie dzięki któremu może osiągniemy obniżenie ceny jednostkowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

jestem zielony w klocki lampucery, przeczytałem większość tego tematu i doszedłem do tego, że gdy mam zamiar złożyć sobie lampucerkę to musze wykonać następujące kroki:

1. kupić lampucerę np. mini plus zasilacz np na allegro

2. kupić trafo

3. wymienić połowę elementów w zakupionej lampucerze

4. dorobić wyjście na lampkach (bo takie chcę)

I teraz pytania:

1. gdzie kupić lampucerę aby jak najwięcej elementów było już tymi odpowiednimi

2. skąd wytrzasnąć spis tego co trzeba wymienić w lampucerze. Po przeczytaniu wątku mam straszny mętlik, siedem tysięcy wersji na tysiącu różnych elementów ;)

3. wyjście na lampach: jako że nie jestem elektronikiem chciałbym zmontować sprawdzony układ, który zadziała i dobrze zagra bez testowania dwudziestu wersji.

Znalazłem wpis Saxofon:

"Nie wiem czy z każdym tranzystorem tak będzie ale u mnie wtórnik spowodował cud teraz dopiero jest dynamika i atak, instrumenty nabrały barwy, naturalności nie potrafię słowami opisywać muzyki ale jest tak jak powinno być nawet kiedyś z desymetryzacją na lampach miałem wrażenie że wzmak coś nie wyrabia prądowo z kolumnami, teraz to wrażenie znikło a bas potrafi poruszać żebrami jest zapas wszystkiego i tak jak to już kiedyś było opisane muzyka z "wiadra""

I na tyle na ile słowa oddają muzykę to cos takiego chcę osiągnąć. Pisałem do Saxofon prośbę na PW o schemat jego układu lecz nie odpowiada.

4. lampucere można podłączyć pod wyjście cyfrowe w odtwarzaczu lub bezpośrednio na płytce odtwarzacza (Piotrek608 coś o tym pisał) u mnie jest układ PCM1732V, to gdzieś z niego trzeba wziąć sygnał? Tylko nie wiem czy dobrze kombinuje, bo jak podłącze się przed tym układem to stracę dekoder HDCD?

Witam

Dołączam się do pytania, kolegi savitara..

Czy istnieje jakakolwiek szansa na możliwość ujęcia w konkretny spis kroków potrzebnych do zlampucerowania odtwarzacza.?

Czy wygląda to tak, że co lampucera i co odtwarzacz cd to trzeba się dostosowywać??

Jeżeli jest to wykonalne to może koledzy, którzy przerobili już dziesiątki układów i przebudowali wiele cd mogliby np. w formie instrukcji "opublikować podręcznik" młodego niedoświadczonego lampucerowicza-lampizatora, w którym była by instrukcja zbudowania np. zewnętrznego urządzenia.?

Również zauważyłem, że są zwolennicy lampucery mini inni wolą maxi..

Weźmy mój przypadek: posiadam odtwarzacz BD Sony S-300 i zastanawiam się co lepiej zostawić go do filmów czy też kupić jakikolwiek odtwarzacz i przerabiać...? Sam już nie wiem:(((

Pozdrawiam.

A czy to to jest jakaś odmiana lampucery??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Nie znam się na budowie elektroniki stereo, trudno mi polemizować. Piszesz przekonywująco, z

>umiarem, nie mam powodów, by Ci nie wierzyć.

>Przyznaję, że poziom niektórych wypowiedzi jest porażający, dokładnie tak, jak piszesz. Z ostatnich

>wpisów urzekł mnie navy1 w stanie w kryzysu w klubie Accu. Nie omieszkałem skomentować. Myślałem, że

>spotkam tu samych dojrzałych :) mężczyzn, z dystansem do siebie i do świata, którym zwisa, jak są

>oceniani i na których samoocenę nie wpływa, jakie mają klocki i kable. Przypuszczam, że za wieloma,

>mniej czy bardziej słusznymi radami, tak naprawdę kryje się prośba: "zobacz mnie, zobacz moje

>klocki/kable, moją wiedzę, moją kasę i że mam coś do powiedzenia". I nawet nie chodzi o taką postawę

>samą w sobie, bo ona jest zwyczajnie ludzka (ja nie jestem facetem bez kompleksów). Chodzi o to, że

>nie spotkałem nikogo, kto by się do tego, po co tu jest, po co mu te klocki i kable, przyznawał. Ale

>to przecież nie forum audiopsychologów, tylko audiofili. A poza tym na takiej postawie sam

>korzystam. To kolejna audiopsychologia, może podobnie nietrafiona, jak poprzednia. :) Chętnie

>wysłucham komentarza, również krytycznego.

>Gutekbull chyba faktycznie nie pasuje do tego towarzystwa. Żałuję, ze podłączyłem się do ich

>dyskusji i że tak go oceniłem.

>Pozdrawiam,

>p.

Generalnie, to na bazie lampucery lepiej jest zbudować zewnętrzny DAC. Wsadzenie lampucery do wnętrza jakiegoś odtwarzacza czasem (nie zawsze) nastręcza trochę dziwnych, niespodziewanych problemów, i trzeba mieć doświadczenie żeby zlokalizować i usunąć ich źródło (bądź źródła).

• 4 tygodnie później...

witam

chciałem wszystkim życzyć

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku

mam nadzieję że sprzęt który poskładaliście sprawia tyle radości co mnie

( niestety nie mogę dopisać mojej rodziny :)

pozdrawia witek

Na swojej stronie zamieściłem opis lampizacji cedeka Marantz SA7001. Jako że jest on oparty na DACu CS4397, identycznym jaki pracuje w "lampucerze", to schemat tej lampizacji można żywcem skopiować i zastosować do lampucery. Jak będę miał czas, to dołożę tam również schemat zasilacza do lampek.

Oto link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie trafa chyba się nadadzą do lampizacji lampucery :

Neutrik NTE-1 transformator

Przeznaczony do stosowania w separatorach, przejściówkach , symetryzatorach/desymetryzatorach współpracujących z torami sygnałowymi audio.Polecany odbiorcom zajmującym się nagłośnieniem, elektroakustyką wymagającym wysokiej stabilności, trwałości i niezawodności sprzętu.

• Przekładnia: 1:1

• Minimalna impedancja źródło/odbiornik sygnału: 200 Ω / 200 Ω

• Maksymalne napięcie wejściowe THD

Czy transformator audio 1:1/2:1, dla sygnałów liniowych będzie dobry do Lampucery

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tannoym2, 31 Gru 2009, 19:05

>Czy transformator audio 1:1/2:1, dla sygnałów liniowych będzie dobry do Lampucery

>

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze taki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi