Skocz do zawartości
IGNORED

Lampucera DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Jako C20 dałem Sanyo WG 1000uF a C13 Wima MKS2 0,22. Oczywiście pod płyteczką :))

No i zaskoczyło, w lewym kanale natomiast słyszę głośny brum, zagłuszający muzykę. W czym może tutaj tkwić problem.

Napięcie od L i R+ do gleby wynoszą teraz dokładne 2,50V czyli tak jak być powinno.

Pozbyłem się brumu, ale teraz jest takie popierdywanie w lawym kanale zależne od ułożenia kabli od obudowy dac'a i lampizatora. Kabel słuchawkowy zbliżony do obudowy dac'a też wywołuje taki efekt. Wcześniej nie było tego. Czy to problem z masą?

Kopczas, 8 Paź 2009, 16:12

>

>w c25 mam sanyo wg 470uf.rewelacja!!!

>c16 oscon 220uf.

>dzisiaj próbowałem wg w c16 i nie było dobrze.

Czy w c25 próbowałeś innych wartości sanyo wg? czy tylko 470uf

Opanowałem problem z brumem i innymi niechcianymi odgłosami.

Zesta kondesatorów mam następujący:

C19- BG STD 470uF

C21- BG STD 220uF

C2- Tantal Roe 100uF

C17,C18, C20- Sanyo Wg 1000yF

C25- Elna Tonerex II 47uF

C16- 2x BG NX Hq Super E Cap 47uF

I jednak gra to dla mnie za lekko, bez dociążenia w dźwięku, bas jest trochę zbyt płytki, a sopran za bardzo atakuje. Jak mogę wprowadzić więcej mięcha w dźwięku?

DO BG N ( nie NX HQ ) miałem kiedyś zastrzeżenia, że za bardzo sypią na sopranie. Czy wymienić C16 na np. 2x Elna Silmic II 47uF?

Tak na szyblo:

>C19- BG STD 470uF

Srprawdź większe wartości w tym miejscu, kond przed stabem jest kilka razy mniejszy, niż suma pojemności po nim...

>C20- Sanyo Wg 1000yF

C20 z tego, co pamiętam, to filtracja Va - tutaj niekoniecznie Sanyo WG, sprawdź coś z większym ESR typu Philips/BC Components, Elna Silmic, pojemność 100-470uF

>C25- Elna Tonerex II 47uF

>C16- 2x BG NX Hq Super E Cap 47uF

Tutaj jest spore pole do zwiększenia mięcha, którego Ci brakuje. Większe pojemności - więcej basu (w dużym uproszczeniu). Nie można przesadzić, bo zacznie buczeć. No i nieśmiertelna notka, chyba 10-ty raz przytaczana ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

tannoym2, 11 Paź 2009, 19:00

>Kopczas, 8 Paź 2009, 16:12

>>

>>w c25 mam sanyo wg 470uf.rewelacja!!!

>>c16 oscon 220uf.

>>dzisiaj próbowałem wg w c16 i nie było dobrze.

>Czy w c25 próbowałeś innych wartości sanyo wg? czy tylko 470uf

tak tylko 470uf. nie udało mi się znaleźć mniejszych WG,a większe to już 3300uf więc chyba mocno za dużo.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

dzisiaj podłączyłem lampucerę do akumulatora żelowego.

i tak już zostanie.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Tantal mi się sprawdza tylko i wyłącznie na odsprzęganiu zasilania Toslinka, jest do tego najlepszy, a zarazem gdziekolwiek indziej robią one klinikę chirurgiczną z dźwięku. Nie polecam. 100~220uF na Toslink będzie OK. Stabów nie wymieniałem oprócz przejścia na +-15V zamiast +-12V, a diody to bardziej polecam SBYV27 albo MUR120, bo są soft recovery, BYV27 trochę tną, to są zresztą diody lawinowe. Jeśli je kiedyś polecałem, to dlatego, że mi się pomerdało, mają być SBYV27-200 lub podobne. MURy mają zbliżone cechy, ale wyżej 200-woltowych spada im szybkość przełączania. VA to ja mam podwójnie stabilizowane, bo się podwiesiłem z M7805 do staba dodatniego napięcia zasilania op-ampa, poprawa wyraźna, i wywaliłem ten koralik na drucie zasilania cyfry, który tylko psuł. Trafo mam toroidalne 2x 14V AC. Poza tym można robić różne tricki przy zasilaniu i op-ampach, które wytłumaczyć w jednym zdaniu nie sposób, ale to już wedle inwencji. ;)

dzisiaj przy głośnym słuchaniu moja Lampucera na 2xopa627 zaczęla mnie drażnić natarczywą średnicą i jednostajnym basem. albo mnie jej efektowność zmęczyła , albo się osluchalem. postanowilem wymienić opampy i wcisnąłem 2xOPA604 - nigdy wcześniej ich nie używałem - kurcze one grają naprawdę fajnie!!!! nie ma jazgotu, bas się wyrównał i dostał sprężystości no i przede wszystkim otworzyla sie przesterzeń. dźwięk oderwał się od ściany, stał się trójwymiarowy. dźwięk nie przytłacza i nie męczy. pogram na nich dłużej , bo one są nowe i muszą się trochę dotrzeć, ale już teraz efekt jest bardzo dobry. Żebyście teraz słyszeli wokal ... malinka

no to wywodu c.d.

na 2 x AD825 jest jakby lepiej, dźwięk wydaje się wyczyszczony, precyzyjniejszy i pełniejszy, można by powiedzieć idealny, ale na 2 x OPA604 chce się słuchać dalej, a na AD chęci jest mniej :-)

to jest chyba często opisywana magia tych kości, a może to chodzi o mój zestaw: Dali Grand , Rotel RB-990 pasywka 10K Alpsa i Lampucera podłączona do HDD Trekstor Movie Station, narazie 604 zostają.

witam

Jeżeli analog nie na lampie , to czy można coś poprawić ? Mam na myśli wymianę NE 55322 na BB627

Czy ktoś to robił i czy trzeba zmieniać coś poza zmianą tego elementu ?

pozdrawiam

dzięki antichoice za info na PW

sorki :)

Jak widać często myślimy o tym samym !!

Zrobiłem wpis nie będąc na bieżąco

Pytanie powinno brzmieć : czy ktoś poza Bogdanem ??

pozdrawiam

czy mógł by ktoś uporządkowąć ten temat i podać ze 2 pełne wersje schematów , wraz lista elementów dla sekcji analogowej opertej o lampy ( shcmeat zasilania również ) .

Do tego dobry schemacik sekcji zasilającej lampucere ( 5V ) , oraz to samo dla sekcji cyfrowej ( co warto wymienic ) .

takie podsumowanie tego tematu , bo to co teraz jest . w sumie cieżko cokolwiek wyszukac ( przyczytalem caly topic... i albo brak elemtow albo brak scheamtow lub sa z bledami )

pozdrawiam

nie znam schematu, ale podejrzewam że pierwszy stopień to I/V, drugi to desymetryzacja

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

I see... :)

W tej chwili jestem zadowolony z NE5532 mimo, ze probowalem takze OPA2134, TLE2142, LM6172. Leca do mnie jeszcze OPA2604, LM4562, TL072, LME49860 i OP275.

W takim razie jaki op-amp nadaje sie w ukladzie lampucery Maxi najlepiej do desymetryzacji ? :)

mlb, 21 Paź 2009, 17:34

>nie znam schematu, ale podejrzewam że pierwszy stopień to I/V, drugi to desymetryzacja

Jakie I/V przy kostce Cirrusa która ma wyjście NAPIĘCIOWE a nie prądowe?

Czy ktoś posiada zlampizowaną lampucere w okolicach Wrocławia ???

Chciałbym odsłuchać z resztą mojego sprzętu zanim się zdecyduję (Creek Evo , Eltax liberty 3+ stara seria, CD Onkyo DX-7222 do którego miałaby iść lampucera ).

Drugie pytanie - możliwość korzystania z lampucery słuchajac muzyki z PC ( mam dużo plików FLAC , karta muzyczna Audiotrack Prodigy HD2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

post-498-100002574 1256276114_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie o diody SBY27-200. Gdzie kupujecie te diody?

Kupiłem w sklepie north 8 szt. takich diód:

Ukryta Zawartość

Ale na obudowie mają napisane BYV27-200 (bez S na początku). Czy to prawidłowe diody.

post-22749-100002523 1256305412_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te na zdjęciu to BYV27-200 jak byk. SBYV27 w Farnellu są, MUR120 w TME. Te pierwsze są na 2 ampery, te drugie na 1 amper, w sumie wystarczy. Jedne i drugie mają walcową obudowę, MUR120 identyczną jak 1N4003, a SBYV27 są ciut większe, jak to dwuamperowe.

Testuję lampucerę z upsamplingiem i mam mieszane uczucia. Niby słychać więcej i precyzyjniej, ale gdzieś szlag trafił to nieuchwytne "coś" co sprawiało że przekaz muzyczny był ujmująco naturalny i nie myślało się o tym że gra sprzęt, tylko słuchało się muzyki. Chyba wywalę ten upsampler.

witek64,

Wymieniałem NE 55322 na OPA 627 i na inne też. Wszystkie brzmiały lepiej niż ten NE.Podzielam zdanie Mc Gyvera,co do tego upsamplera. Ale zostawiłem go.Mój słuch już się do niego przyzwyczaił.

A ja już sam nie wiem. Po zastąpieniun upsamplera zworami było to samo. chyba po prostu CS4398 jest gorszy od CS4397 którego dotąd używałem. Z ulgą powracam do CS4397 i kontynuuję prace nad DACem na PCM1798.

• Pokaż nowe odpowiedzi