Skocz do zawartości
IGNORED

DAC CS8414/SM5813/AD1865

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

nie sprawdzałem df1704 ale na stronie ddac gość porównywał i po założeniu sm5842 krzyknął woooo! Jetsem sceptyczny do tych zachwytów bo dużo zależało zapewne od "spasowania" filtra w konkretnym układzie, mówię skrótowo coby nie pisać o voodoo ale ten co kumaty to zrozumie.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Może znalazłaby się wola do zrobienia grupowego PCB ?

Wiem, że ograniczeniem jest dostępność tych kości, ale tyle próbek leży po szufladach, że należałby je tylko wykorzystać.

Kiedys tak uwazałem teraz nie SM5834 ma lekko skorelowaną fazę co mnie osobiscie lekko nie pasi..ale tak pozatym to i tak doskonały filtr cyfrowy..wolę atak basowej gitary Marcusa z 5813.

Nie zapominajmy ze 5843 siedzi w wielu klasowych klockach Accuphase,Onkyo,Denona, CECa.

Obiektywnie 43 ma ładniejsze"płyniecie" dźwieku.

>Kiedys tak uwazałem teraz nie SM5834 ma lekko skorelowaną fazę/../

-że co proszę? :)))

>Nie zapominajmy ze 5843 siedzi w wielu klasowych klockach Accuphase,Onkyo,Denona, CECa.

Ale ja też posiadam "markowy" z takowym na pokładzie, mam więc porównanie. A porównać mam z czym, do dyspozycji także SM5813, DIR 1703,4,6, nie mówiąc o DAC-ach z zaszytymi filtrami. Jednym słowem: napisałeś głupotę a teraz brniesz w ciemno. Przykre ale prawdziwe.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Piotrek608, 5 Lip 2008, 08:26

>gra ładnie,przynajmiej dla mnie, ale nie moge sie z tym jakos wybrac do któregos z naszych

>Wrocławskich audiofili na odsłuch..wieczny brak czasu..moze w koncu z Jaro 66 albo z Cyp'em się

>zgadam to coś się skrobnie.

>mam juz obudowę po mierniku zopan ..ale musze sie jakos zebrac do powiercenia całosci i pomalowania.

a zapraszam, posłuchamy zobaczymy :) i przy okazji może byśmy pokombinowali z opami w denonku bo chyba można lepiej :) Jak coś to pisz na PW, dziś akurat sam siedzę w domu to i poczęstuję jakimś piwkiem ;)

zasadniczo nie brne w ciemno w sowim DCD-S1 Denona mam własnie SM5843Ap i wiem jak on gra a na próbę wstawiałem na pajaczka SM5813Ap i wiem jaka była róznica..poniewaz wole denona jak "Płynie" wiec zostawiłe 5843 a ja sobie zrobiłem daca tego na 5813 i mam układ do odsłuchu marcusa.

Ba powiem wiecej wymmieniałem ten filtr w niejakim CECu chyba5100 i tez była roznica..in plus..Sm5813 jest nastepca kultowego SM5803...kto wie co to był DCD3560 ten wie o co chodzi.

SM5843 za to ma zalete którą warto podkreślić..I WIELKA SZKODA, ze nie jest ta zaleta wykorzystana w klockach w których go wstawili..wybór filtracji cyfrowej sharp/slow..bawiłem sie tym w onkyo i efekt był piorunujacy..

Na jesien prawdopodobnie juz na 100procent bede miał gotowy projekt druku swego innego daca płytki wyjda po jakies 25zł/sztuka przy 10sztukach..póki co moj projektant pcb ma sezon wedkarski i do 30 wrzesnia pierxxxx elektronikę i wszelkie inne zajecia..

Dac bedzie oparty na DIR900x,DF1704,2xPCM1704,4xOPA604,2xbuf634.Zasilanie na LM337/317 bedzie to kompletny druk plug end play

AA całosc wykonana w technologi grrr SMD

Dziaisaj znów trochę grzebałem przy DACu, tzn. przelutowałem go znowu do I/V aktywnego w oparciu o dataszifa tyle, że początkowo z filtrem 6 dB z R-1500 Ohm i C= 1000pF co dało filtrowanie około 100 kHz, ale byłem niezadowolony, więc usunąłem wszystko, dałem tylko 330pF ( bo taki miałem ) dokładnie jak w nocie z SM5813 i 100K na wyjściu i nic więcej. I powiem Wam, że dopiero teraz gra z klonem Krella Ksa 50 i Dali Grand. Nie ma żadnych upiększeń, żadnych podbarwień, tylko czysta muzyka. Ale ten AD1865 jest zaprojetkowany - mistrzowstwo świata. Pasywna konwesrsja psuje efekt, może z jakimś buforem ma sens....ale ja w to wątpię.

Odwróciłem tylko fazę poprzez podłączenie + Dali z - Krella i po temacie.

Rewelacja.

Analog Devices zawsze umiał robic dobre scalaki ale nowy AD1955 chyba cos im nie wyszedł..szelsci syczy albo ja nie mam szczescia do wielobitowych symulatorów dzwieku..krew z nosa.

• 1 miesiąc później...

Witam,

to może i ja się pochwalę, na prędce polutowane z tego co miałem pod ręką,

cs8414 + ym3433 + ad1865n-k

i/v aktywne na opa134 + filtr 75khz bessel na opa134,

staby lm1117 5V, do opa lm2940/90.

na razie się wygrzewa :)

pozdr.

Waldek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Bogdan, 25 Sie 2008, 20:25

>Ładna robota, jak gra?

Witam,

jak dla mnie to gra super, choć jakoś na spokojnie nie miałem kiedy go osłuchać,

zawsze coś wypada do roboty :)

Zastanawiam się nad jeszcze jedną opcją, DIR9001 - CXD1244 - AD1865,

będę miał drugą sztukę filtra; nie chcę rzeźbić cd za bardzo jeszcze;

pytanie tylko czy połączenie DIR'a z CXD będzie pracować ze względu na różnicę poziomów logicznych,

DIR na 3.3V, a CXD na 5V, czy zastosowanie pomiędzy nimi ADUM2400 będzie ok ?

wg data z CXD, "H" input voltage to 0,76*Vdd to wychodzi 3.8V więc chyba nie ruszy to.

Czemu tak kombinuję? można dać CS'a 5V ale, w CXD zegar to 384*Fs więc musiał bym dać zegar na bramkach, a chcę sprawdzić powyższą konfigurację po prostu.

Pozdrawiam,

Waldek.

DIR z CXD bedzie razem pracował gdyz DIR ma na wyjsciu "normalne " stany logiczne to już sprawdzałem specjalnie daje rade.

CXD1244 ma śliczną średnicę mniam mniam.

Muzg, 15 Paź 2008, 23:36

>Nie to ze się czepiam ale za 200zł to chyba można już kupić PMD100? chyba że o czymś nie wiem (typu

>że ten SM bije go na głowę)

PMD100 za 100pln z przesyłką do Polski ma user ferdsaudio na ebaju.

SM5813 oryginalny w 100% mona wyciągnąć z takich starych cedeków jak Kenwood DP5010, Onkyo C701, DX706, DX708, DX3700, DX5700, Pioneer PD8500, itp. Do wielu z nich nie ma już laserów więc na ebay można je wyrwać za grosze.

>Bogdan,

czy przy pasywnej konwersji stosowałeś jakieś wzmocnenie napięciowe za rezystorem I/U?

>Waldez,

jakie elementy masz przy OPA134 w konwersji I/U, stosujesz jakieś ograniczanie pasma i jego stabilizację od wzbudzeń?

Ktoś z was próbował połączenia tego DACa z odbiornikiem bez pośrednictwa filtra cyfrowego? Gdzie kupić AD1865? Alfine.pl?

Molibden, 21 Paź 2008, 01:54

...

>>Waldez,

>jakie elementy masz przy OPA134 w konwersji I/U, stosujesz jakieś ograniczanie pasma i jego

>stabilizację od wzbudzeń?

..

>kupić AD1865? Alfine.pl?

rysowałem z pamięci w robocie,

a ad kupiłem na ebaju u usera ferdsaudio.

pozdr.

Waldek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Bogdan,

konwersja na rezytorze brzmi dobrze po odpowiednim wzmocnieniu kilka razy.

>Waldez

spróbuj przy pierwszym opampie zmniejszyć kondensator 100pF do 2.2pF albo wyeliminować go zupełnie zostawiając puste miejsce, jeśli układ nie będzie się wzbudzał, a może grać wtedy jeszcze lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.