Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Bosko :) Dzięki wielkie za pomoc :) Na szczęście udało się odpalić, ale instrukcje na pewno wydrukuje i zachowam. A skoro już pisze to zapytam... squeezeboxa mam podpiętego do samsunga ht-tx250 i w sumie nie narzekam żadnych szumów itp ale mimo wszystko czy jak podepnę jeszcze DAC to duzo się zmieni oprócz tego że schudnie mi portfel :) ? NIe mam porówania a u mnie w Katowicach nie znam nikogo kto by taki zestaw posiadał.

danielooo80, 28 Sty 2010, 15:49

>squeezeboxa mam podpiętego do samsunga

>ht-tx250 i w sumie nie narzekam żadnych szumów itp ale mimo wszystko czy jak podepnę jeszcze DAC to

>duzo się zmieni oprócz tego że schudnie mi portfel :) ?

Wszystko zależy od reszty toru: wzmacniacza i kolumn o jakości samego DAC nie wspomnę...

Jeśli te elementy są średniej klasy to IMHO odpusc sobie DACa. Squeezebox ze swojego DACa gra jak budżetowy CD i jeśli pozostałe elementy to też raczej budżetówka to przy kupnie DACa zmiana może być na granicy percepcji :-)

No w sumie to masz racje. Musze się bronić w taki razie przed odsłuchem sqeeza z lepszego sprzetu bo jak mi sie spodoba a znam siebie to znowu bede miał wydatki...

Czy na QNAP TS-109 wstaje wam wersja 4.2 SSOTS ???

Ja sformatowałem dysk i próbowałem z najnowszymi wersjami i............ kicha ;-(

Starsze wersje wszystko ok. ???

Witam

Mam QNAPA TS-109II i wgrany najnowszy SSOTS. Miałem problemy i dopiero jak znalazłem gdzieś na forum poprawioną wersję 4... wszystko ruszyło .

Panowie!

kupiłem ostatnio Squeezebox Receiver ale bez zasilacza...

proszę o radę jaki zasilacz najlepiej dokupić do niego ?

o jakich parametrach?

mile widziane linki ;-)

dzięki:-)

ps

w tym wątku też zapytałem /w sumie w obu jest o Squeezeboxach/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

mirhon

sam raczej nie zrobię.. straszna elektroniczna noga ze mnie:-)

powiedz tak napisane jest na zasilaczu?

widzę ze na receiverze jest tak samo...

aha czy będzie jakiś kłopot z zakupem tego? czy ta wtyczka jest jakaś uniwersalna czy trzeba przymierzyć ją do sqeezeboxa?

Krzysiek

@christof138

Z zakupem nie powinno być żasnego problemu. 9V jest bardzo popularne w zasilaczach impulsowych.

Musisz dopasować tylko taki, który ma minimum 0,6A. Wtyk najprawdopodobniej będziesz musiał uciąc i dokupić taki, który bedzie pasował do receivera. Z tymi wtykami różnie bywa. Jak przerabiałem zasilacz do squeezeboxa Classica to zdecydowałem się na amputację całego przewodu (z wtykiem) od orginalnego zasilacza, bo miałem problem ze znalezieniem wtyku, który by idealnie pasował.

Te co miałem albo były za luźne, za długie itp.

czyli tak musi być 9VDC i 0,6A

są jeszcze takie stabilizowane może zamiast impulsowego taki kupić?

co sądzisz o:

Ukryta Zawartość

może być taki?

Ukryta Zawartość

700mA / 9 V spełnia wymagania. Jeśli wtyk bedzie pasował to upewnij się tylko że masz "+" w środku - tzn korzystasz z opcji "możliwość zamiany polaryzacji ".

Z tym "możliwość zamiany polaryzacji " musisz uważać bo o pomyłkę łatwo a nie wiem czy receiver jest w jakis sposób zabezpieczony przed takim numerem.

dobra sprawdzę to na pewno

ale powiedz o co chodzi z tym: zasilacz stabilizowany a zasilacz impulsowy???

oryginalny jest impulsowy

czy w związku z tym może być taki jak podałem stabilizowany? czy to jest jakaś różnica?

pytam bo nie chciałbym go od razu zepsuć...:-)

dzięki

Krzysiek

@christof138

No cóż nie jestem elektronikiem i nie chcę pisać głupot, ale nie pomylę się chyba ;-) jeśli Ci powiem że stabilizowany oznacza iż napięcie wyjściowe jest niezależne od wahań napięcia wejściowego.

A impulsowy oznacza generalnie sposób przejścia z 220V na innne napięcie. Innym sposobem zmiany napięcia jest użycie transformatora. Do zasilania urządzeń audio lepsze są zasilacze transformatorowe - mniej sieją zakłoceniami, mają za to inne wady np. mniejszą sprawność.

Generalnie Wiki i Google Twoim przyjacielem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@christof138

>mirhon

>

>czyli na logike to ten stabilizowany bedzie lepszy niz impulsowy...

Sorry, ale nie o to chodzi...

Stabilizacja dotyczy jakości (tzn. stałości) napięcia na wyjściu a impulsowy oznacza sposób wytworzenia tego napięcia z napięcia wejściowego 230V/9V. Ten zasilacz z linku jest zasilaczem impulsowym (nie sądzę żeby tam upakowali transformator :-) ), który jest jednocześnie stabilizowany.

Po prostu w tym sklepie menu wyboru zasilaczy jest trochę niejasne...

Ja kupiłem w MM uniwersalny zasilacz - ma wymiennne końcówki (jedna pasuje do receivera), regulowane napięcie od bodajże 2 do 12V i możliwość ustalenia polaryzacji. Do tego ciężki i solidny:)

Działa OK z Receiverem.

Jest tego sporo na Allegro (np.http://allegro.pl/item881164392_zasilacz_uniwersalny_3_12v_1_2_a_2116.html)

Chyba zresztą pisałeś do mnie na PM.

Na wstępie zaznaczam, że jestem zielony jeśli chodzi o Squeezebox i mogę pisać herezje.

Jesli dobrze rozumiem to dzięki połączeniu wifi Squeezeboxem można sterować jako pilotem przez ipod touch czy iphone. W takim razie czy będzie też taka możliwość poprzez Zune hd?

iPod i iPhone będą hulały aż miło. Zune raczej nie z tego względu, że na klocki apple jest stworzony dedykowany soft ( czyli iPeng ) do obsługi Squeezeboxa

udało mi się z tym zasilaczem do receivera ale mam teraz większy problem...

jeden z moich 2 SQB nie reaguje na podłączenie zasilania !!

czy ktoś z Was miał już podobny problem? /pewnie trzeba się dostać do środka i zobaczyć co się stało.../

czy ktoś już rozkręcał receivera? /pod gumowatą nóżką są najprawdopodobniej śrubki/

co radzicie zrobić?

czekam na Wasze rady

dzięki

@christof138

Jeśli mówisz o receiverze to ten typ tak czasem ma. Przynajmniej mój :-)

Jeśli odłączę zasilanie to zdarza się, że po ponownym właczeniu nie chce w ogóle zaskoczyć.

Pomaga kilku krotne ( w odstępach kilkunastosekundowych) wkładania i wyjmowanie wtyku zasilania.

Jeśli zaskoczy to dioda zapali sie na czerwono a po kilku sekundach zgaśnie, albo przyjmie któryś ze stanów:

ciągły niebiski - sieć ok, ale brak squeezeserwera w sieci - ja tak mam cały czas bo wyłączam mojego mini PC, gdy go nie używam

żółty - nie wykrywa sieci

biały - wszystko ok, squeezebox włączony

mirhon

tak znam te stany:-)

lecz jemu nie pomaga wpinanie i wypinanie zasilania...

w drugim receiverze nie ma tego problemu jak na razie...:-)

hm... i co tu zrobić ?

ps

jeszcze jedno mógłbyś mi podać najlepsze ustawienia w squeezeboxserverze jeśli chodzi o "Konfiguracja konwersji formatów plików" w zakladce zaawa. - typu plików...

jak to tam ma być poustawiane?

dzięki

Działa i to bardzo dobrze. Kupiłem wersję ReadyNAS duo bez dysków , do tego dwa Seagaty 750NS. Jest jednak małe ale : trzeba natychmiast wykonać upgrade RAMu do 1000Mb , ma fabrycznym 256Mb nie radzi sobie nawet sam ze sobą. Jest też dość głośny (raczej odpada ustawienie w pokoju tylko komórka lub inna "serwerownia"). Zapewnia za to backup na drugim dysk(Raid X) i dodatkowo na dysku USB.

Jest to odpowiedź na post pajr0 (myślałem że cytat się sam doklei):

"http://www.logitechsqueezebox.com/apps/readynas-by-netgear-.html --> "NETGEAR has a line of award-winning NAS solutions that offer up to two terabytes of protected storage for your valuable music collection. A Squeezebox Server plug-in is available so you can stream digital music to any Squeezebox player in your home."

tu nawet jest jakis soft do pobrania -->

Ukryta Zawartość

niemniej jednak nie testowalem, wiec trudno sie zarzekac czy/jak to dziala ze SB"

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

QNAP TS-109 -wczoraj próbowałem wgrać nowsze softy ssots.

SSOTS_4.4_arm-x09.qpkg wprawdzie wgrał się ,ale strona nie chciała wstać ;-(

SSOTS_4.6_arm-x09.qpkg dochodził w trakcie wgrywania do 50% i............ kicha nie wgrywał się do końca ;-(

Także wróciłem do ssots 3.18 który działa nienagannie na TS-109 .

Moje pytanie , czy komuś udało się postawić nowsze niż 3.18 oprogramowanie na TS-109 ???

>QNAP TS-109 -wczoraj próbowałem wgrać nowsze softy ssots.

>SSOTS_4.4_arm-x09.qpkg wprawdzie wgrał się ,ale strona nie chciała wstać ;-(

>SSOTS_4.6_arm-x09.qpkg dochodził w trakcie wgrywania do 50% i...... kicha nie wgrywał się do

>końca ;-(

>Także wróciłem do ssots 3.18 który działa nienagannie na TS-109 .

>Moje pytanie , czy komuś udało się postawić nowsze niż 3.18 oprogramowanie na TS-109 ???

U mnie smiga wersja 4.2, choc na poczatku miala jakiegos focha i musialem drugi raz instalowac. Nie wiem, czy to wazne ale postawilem ja "na swiezo", czyli po pelnym wygoleniu dysku, formacie itp. Nowszej wersji nie instaluje, bo dziala mi obecna (tej tez bym nie instalowal, gdyby dysk mi sie nie schrzanil).

cześć!

Próbował ktoś zestawiać squeezebox'a z takim serwerkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Ciekawi mnie jak sobie radzi se squeezecenter...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi