Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

przepraszam , nie przeczytałem całego tematu,

czy móglby mi ktoś powiedzieć czy Squeezbox może służyć zamiast kart dźwiękowej?

Tzn. Mam DACa już osobnego i jak podłączam go do PC to wiadomo działa jak karta dźwiękowa.Można oglądać filmy, YT, etc...

Czy ze Squeeze też tak może być? Czy służy tylko do słuchania muzyki?

Komputer służy jedynie squeezebozowi za magazyn plików (ew. jako urządzenie sterujące odtwarzaniem), które przez program Squeezeboxcenter są wysyłane do właściwego odtwarzacza. Raczej karty dźwiękowej squeezebox nie zastąpi.

Edytowane przez rambusia

Mam zamiar sprzedać mojego Squeezeboxa SB3 Classic`a.

Pomyślałem, że wrzucę info tutaj zanim wystawię na alledrogo.

SB w doskonałym stanie z pudełkiem, instrukcjami etc. Cena 600 pln

Fotki na @

jasne :) tylko czy aż tak zależy ci na touch'u? co w nim cię przekonało?

1. możliwość odtwarzania plików 24/96

2. obsługa poprzez ekran

3. wyświetlanie okładek płyt podczas odtwarzania :)

1. możliwość odtwarzania plików 24/96

2. obsługa poprzez ekran

3. wyświetlanie okładek płyt podczas odtwarzania :)

2. na, ktorym z odleglosci 2m nic nie widac, wiec nawigacjana odleglosc odpada chyba, ze posiadasz iPoda lub tel z androidem

3. jak wyzej

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

chcialem spytac czy ktos z was stosuje squeezeboxa server na systemie ubuntu?? Jezeli tak to prosze o opinie. Testowalem ostatnio live cd ubuntu i bardzo mi sie ten system podoba, chcialbym wiedziec jak sprawdza sie w roli serwera dla SB.

Dzieki

2. na, ktorym z odleglosci 2m nic nie widac, wiec nawigacjana odleglosc odpada chyba, ze posiadasz iPoda lub tel z androidem

3. jak wyzej

Kwestia gustu, oczywiście.

Jak korzystasz z pilota to litery automatycznie się powiększają w touch`u, więc spokojnie można je odczytać z większej odległości.

Są na pewno bardziej czytelne niż w classicu z którego korzystałem do tej pory.

Inna rzecz, że na razie touch nie chce się połączyć z squeezeserverem 7.5.1 którego mam na qnapie ts-109. Po prostu go nie widzi. Jak połączę classic`a wszystko jest OK. Nie wiem co jest grane.

Kwestia gustu, oczywiście.

Jak korzystasz z pilota to litery automatycznie się powiększają w touch`u, więc spokojnie można je odczytać z większej odległości.

Z jakiej 1,5 m???

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

To, zdaje się, zależy od ilości dioptrii :)

Jasne. Wiec z jakiej odleglosci widac tytul utworu???

Edytowane przez kichanadeta

chcialem spytac czy ktos z was stosuje squeezeboxa server na systemie ubuntu?? Jezeli tak to prosze o opinie. Testowalem ostatnio live cd ubuntu i bardzo mi sie ten system podoba, chcialbym wiedziec jak sprawdza sie w roli serwera dla SB.

Dzieki

Bardzo dobrze. U mnie Classic tak działa od początku (tj dobrze ponad rok) w takiej konfiguracji i nie mam żadnych problemów:

Wersja: 7.4.1 - r28947 @ Tue Oct 20 07:58:02 PDT 2009

System operacyjny: Debian - PL - utf8

Architektura platformy: i686-linux

Wersja Perl: 5.10.0 - i486-linux-gnu-thread-multi

Wersja MySQL: 5.0.83-0ubuntu3

Razem rozpoznanych odtwarzaczy: 1

Bardzo dobrze. U mnie Classic tak działa od początku (tj dobrze ponad rok) w takiej konfiguracji i nie mam żadnych problemów:

Wersja: 7.4.1 - r28947 @ Tue Oct 20 07:58:02 PDT 2009

System operacyjny: Debian - PL - utf8

Architektura platformy: i686-linux

Wersja Perl: 5.10.0 - i486-linux-gnu-thread-multi

Wersja MySQL: 5.0.83-0ubuntu3

Razem rozpoznanych odtwarzaczy: 1

Dzieki za info ;) w przyszlym tygodniu bede instalowal ubuntu bo vista doprowadza mnie do szalu.

Moj Squeezebox gra, sterujac go ipodem to naprawde fajna zabawa. Mam inne pytanie: czy to mozliwe ze slysze w glosnikach prace dysku twardego? Moj serwer to stacjonarny sony vaio vgx-xl301, sygnal idzie przez wifi do squeezeboxa, potem przez dac do wzmacniacza. W tle slysze typowy dla komputerow przydzwiek ktory bardzo przypomina mi ten ktory slysze w sluchawkach podlaczajac je do laptopa. Musze przyznac ze jestem zaskoczony. Przydzwiek ten napewno nie jest dzielem wzmacniacza bo slysze go tylko na wejsciu squeezeboxa, radio i cd graja w porzadku. Co z tym zrobic???

czy to mozliwe ze slysze w glosnikach prace dysku twardego? Moj serwer to stacjonarny sony vaio vgx-xl301, sygnal idzie przez wifi do squeezeboxa, potem przez dac do wzmacniacza. W tle slysze typowy dla komputerow przydzwiek ktory bardzo przypomina mi ten ktory slysze w sluchawkach podlaczajac je do laptopa.

No to rochu może się czuć zagrożony.

Dla sprawdzenia podłącz Squeezeboxa bezpośrednio analogowo do wzmacniacza (z pominięciem DAC-a) i posłuchaj, czy słyszysz te zakłócenia.

Czy Twój Receiver jest fabryczny, czy już może została dokonana przeróbka wyjścia cyfrowego?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość rochu

(Konto usunięte)

Dzieki za info ;) w przyszlym tygodniu bede instalowal ubuntu bo vista doprowadza mnie do szalu.

Moj Squeezebox gra, sterujac go ipodem to naprawde fajna zabawa. Mam inne pytanie: czy to mozliwe ze slysze w glosnikach prace dysku twardego? Moj serwer to stacjonarny sony vaio vgx-xl301, sygnal idzie przez wifi do squeezeboxa, potem przez dac do wzmacniacza. W tle slysze typowy dla komputerow przydzwiek ktory bardzo przypomina mi ten ktory slysze w sluchawkach podlaczajac je do laptopa. Musze przyznac ze jestem zaskoczony. Przydzwiek ten napewno nie jest dzielem wzmacniacza bo slysze go tylko na wejsciu squeezeboxa, radio i cd graja w porzadku. Co z tym zrobic???

Miałem coś takiego z Touchem.

Może się zdarzyć, że WiFi sieje zakłóceniami.

Podłączyłem SB kablem i jest spokój.

Koledzy czy warto kupować SB i puszczać z niego muzykę (za pośrednictwem jeszcze daca), czy może zostać przy komputerze i dac? Czy różnica w dźwięku jest zauważalna?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Koledzy czy warto kupować SB i puszczać z niego muzykę (za pośrednictwem jeszcze daca), czy może zostać przy komputerze i dac? Czy różnica w dźwięku jest zauważalna?

W obu przypadkach źródłem dźwięku będzie ten sam Dac, któremu wszystko jedno, czy dostanie dźwięk od squeezeboxa czy komputera. Co innego gdyby zestawiać jakość dźwięku karty dźwiękowej w komputerze i analogowego wyjścia squeezeboxa. Sxueezebox ma wartość funkcjonalną: nie musisz mieć włączonego komputera żeby posłuchać sobie muzyki.

A robił ktoś kiedyś porównanie dźwięku PC+DAC vs. SB+DAC ? W zasadzie nie powinny być różnicy, ale jedni twierdzą, że komputer wprowadza dużo zakłóceń i sam nie wiem. Bo jeżeli DAC załatwia całą sprawę to po co się uwsteczniać i kupować odtwarzacz CD?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

A robił ktoś kiedyś porównanie dźwięku PC+DAC vs. SB+DAC ? W zasadzie nie powinny być różnicy, ale jedni twierdzą, że komputer wprowadza dużo zakłóceń i sam nie wiem. Bo jeżeli DAC załatwia całą sprawę to po co się uwsteczniać i kupować odtwarzacz CD?

Komputer może wprowadzać zakłócenia, zwłaszcza jeśli posiada kiepski zasilacz. Z tego co pamiętam chodziło raczej o zasilanie z USB. Co do CD, to słuszna uwaga. Potrzebny jest jedynie napęd w komputerze, by nową płytkę zgrać do formatu bezstratnego. W odtwarzaczach CD też jest przecież DAC, który przetwarza dane cyfrowe z płyty na postać analogową.

Co do porównywania transportu komputera z SB to przede wszystkim trzeba się zorientować ile bt\kHz wysyłają, bo tu mogą być różnice.

rambusia - musisz mieć włączony komputer, bo niby skąd inaczej squeeze ma czerpać dane? (zakładając że nie posiadasz touch-a i dysku pod USB)

Oczywiście. Tyle że ten komputer nie jest już odtwarzaczem w którym uruchamiam program, klikam itd, ale jedynie transportem. Dzięki temu może on sobie stać gdzieś w ukryciu, a nie tam, gdzie akurat mam ochotę słuchać muzyki. Osobiście kupiłem za 150zł komputerek na procesorze VIA (oszczędność energii)i wstawiłem mu 1,5 tb dysk. Jeśli jest taka potrzeba łączę się z dowolnego komputera przez pulpit zdalny. Całość robi za domowy serwer plików.

Edytowane przez rambusia

Dla tych ktorzy chca siec wi-fi do squezeboxa polecam router:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Dla tych ktorzy chca siec wi-fi do squezeboxa polecam router:

Ukryta Zawartość

ja nie polecam tego modelu. Crap straszny. Jak trochę poużywasz to będziesz wiedział dlaczego [sypie się jak cholera)

Z TP-LINKA warto polecić tylko wyższe i droższe modele jak np. TD-W8960N. To jest naprawdę dobry router.

Ukryta Zawartość

rambusia - ile wat na godzinę zużywa twój komputer za 150 zł? Czy masz go włączonego 24/7, czy tylko podczas słuchania?

Jaki jest pobór tego nie sprawdzałem. Jest on zasilany zasilaczem 65W od notebooka. Procesor 1GHz ma 15W. Dysk też oszczędny Samsung Eco. Na czas bezczynności (w nocy, kiedy idę do pracy)daję mu stan wstrzymania.

• Pokaż nowe odpowiedzi