Skocz do zawartości
IGNORED

Squeezebox - wymiana doświadczeń itp.

Rekomendowane odpowiedzi

rozmawialem ostatnio z jednym audiofilem i powiedzial mi: kup porzadny cd bo jak mozna sluchac na squezeboxie jako transporcie, przeciez jakikolwiek dac do niego wepniesz to i tak squezebox bo mocno ograniczy"

i mam pytanie do doswiadczonych tylko praktykow niech sie odniosa do tego zdania i popra jakimis przykladami czy to prawda czy kolejny co nie slyszal ale tak mu sie wydaje bo to tanie wiec sie nie nadaje?

chwilowy brak działalności w audio.

A który to jest ten porządny CD? Za 1KPLN, czyli tyle co za Squeezeboxa, czy drożej?

A poza tym wybór Squeezeboxa to nie tylko wybór źródła, ale również wybór wygodnego dostępu do naszych zasobów. Dla mnie więc nie istnieje problem wyboru Sq vs. CD, ale wybór sq vs. inne tego rodzaju urządzenie, a których to urządzeń tak naprawdę jest tyle co na lekarstwo.

1. Czemu SB ma cokolwiek ograniczać? Dołóż nawet drugie tyle do jego ceny za porządne zasilanie i nawet w tej cenie nie znajdziesz tradycyjnego kręciołkowego transportu zdolnego z SB konkurować.

Ludzie z 6Moons używają SB w konfiguracjach kosztujących zupełnie chore pieniądze i nie dlatego że ich nie stać na porządny transport, tylko ze względu na jakość dźwięku.

2. Poza tym: kto komu zabroni mieć w domu kręciołek dla tradycji i SB dla wygody? Czemu jedno miałoby wykluczać drugie? Po co tworzyć jakieś sztuczne podziały i wojenki? Jak mawiali swego czasu w Chinach: "Nieważne czy kot jest biały, czy czarny, byle tylko łapał myszy!"

3. Ja osobiście nie widzę sensu używania kręciołków, odkąd SB bez modyfikacji zjadł u mnie 2x droższego Philipsa. Wolałem sprzedać, póki laser działa. Mniej zawracania głowy i więcej miejsca na stoliku ze sprzętem.

Ale nie wykluczam dodatkowego zakupu jakiegoś transportu MF czy używanego Cyrusa, bo żona mi marudzi, że woli tradycyjny czytnik płyt... :)

Nie chodzi o sekciarstwo, tylko o wybranie rozwiązania, które każdemu indywidualnie przypasuje.

A wszelkie generalizowanie jest szkodliwe.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Witajcie !

Mam taki mały problem z ustawieniami ,ale od początku.

W netbook-u mam zainstalowany program Logitech Media Server oraz SqueezePlayer Beta , a w iPod 2 iPengHD.

Muzyka zapisana na dysku zewnętrznym . Przez iPod-a wykonuje wszystkie polecenia i widzę wszystko włącznie z okładkami , nie ma problemu z CUE .

Ale jest problem z materiałem 24/96 , widzi plik i nic poza tym , nie mogę go uruchomić , nie widzi okladki itd.. Gdzie tkwi problem ? . Jeżeli odtworze przez Foobar2000 wszystko jest O.K

Potrafi ktoś pomoc ? Dopiero w czwartek będę miał SBT. A przy okazji gdzie nabyć przyzwoity zasilacz ?

Pozdrawiam , Maciej

Mam 2 iPody Classic 30GB, mogę tanio sprzedać. I tak nie używam. :)

Od smartfonów jestem uzależniony - wymiana co kilka miesięcy, bo właśnie wyszedł nowy model, kocham te zabawki.

Natomiast SB Duet w przeciwieństwie do Touch obsługuje się z kanapy. Pilot ma duży kolorowy wyświetlacz, ale jest po prostu pilotem, więc nie potrzeba nic innego do zdalnej obsługi.

Wkrótce jednak stanę przed koniecznością zdalnego sterowania komputerem i tutaj tablet może okazać się naprawdę przydatny.

Napisz na priva, jak ten ipod dostepny.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Witajcie !

Mam taki mały problem z ustawieniami ,ale od początku.

W netbook-u mam zainstalowany program Logitech Media Server oraz SqueezePlayer Beta , a w iPod 2 iPengHD.

Muzyka zapisana na dysku zewnętrznym . Przez iPod-a wykonuje wszystkie polecenia i widzę wszystko włącznie z okładkami , nie ma problemu z CUE .

Ale jest problem z materiałem 24/96 , widzi plik i nic poza tym , nie mogę go uruchomić , nie widzi okladki itd.. Gdzie tkwi problem ? . Jeżeli odtworze przez Foobar2000 wszystko jest O.K

Potrafi ktoś pomoc ? Dopiero w czwartek będę miał SBT. A przy okazji gdzie nabyć przyzwoity zasilacz ?

Pozdrawiam , Maciej

Z tego co pamiętam softwarowe emulacje SB dają radę tylko 44,1/16.

Być może jest jakieś ustawienie w media serwerze, które "w locie" to skonwertuje do 44,1/16.

Miałem SB przez chwilę.

Na starcie zapominamy o "gęstych plikach"

Jako transport zagrał lepiej niż PC przez spdif z integry.

Pojawił się porządek ale brzmienie było przygaszone i ciemne.

Zagrał też lepiej niż konwenter usb spdif MF V-link, ale dalej przyciemnienie prezentacji muzyki było dość zdecydowanie odczuwalne.

Może to i gra jak CD za jego dwukrotność ceny, ale do transportu spdif po PCI z PC daleko.

Miałem też TEAC WAP ale to już wogóle jakaś kicha. Niby obsługa nawet fajna ale ciągle się rozłaczało połaczenie kontroler -stacja.

Brzmieniowo oferowało to mnie mniej nie wiecej jak PC na integrze po Direct Sound.

Teac odpadł pokonany przez Esi Juli@

U mnie na pewno SB nie gra lepiej od V-linka. Gra inaczej - to fakt, ale tej prezentacji w żadnym razie bym nie nazwał "lepszą". Przypuszczam, że po zmianie zasilania SB będzie trudne do odróżnienia od konfiguracji USB>>>V-Link.

Na pewno nie gra też gorzej. Nie ma różnicy w klasie dźwięku.

Gra odmiennie.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Powyższe dywagacje mają mały sens jeśli dotyczą SBT "gołego" i prosto z pudełka

Masz na myśli to że SBT jest podatny na wygrzewanie?

Czy też bardziej chodziło Ci wymianę zasilacza i modowanie?

Masz na myśli to że SBT jest podatny na wygrzewanie?

Czy też bardziej chodziło Ci wymianę zasilacza i modowanie?

Mam na myśli nie jeden lecz pięć zasilaczy liniowych (SBT, router, switch, netbook, dyski), TT3, oraz grzebnięcie wewnątrz:

grzebnięcie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Porównuję teraz V-Linka z "gołym" S-Boxem, nawet na oryginalnym zasilaczu. Po Nowym Roku zamówię wypasione zasilanie do S-Boxa i do V-Linka i zobaczę, co się stanie.

Choć szczerze mówiąc, to wolałbym najpierw kupić kolumny, żeby mieć jeszcze lepszy wgląd w ew. zmiany.

Mam już na oku pewne zacne paczuszki... ;)

Witam.

No i dotarł śliczny SBT :) Teraz proszę podpowiedzcie w jaki zasilacz warto zainwestować ? Czy SBT obsługuje pliki 24/96 ?

Pozdrawiam ,Maciej

Tak, obłsuguje 24/96 bez problemu. Napisz jak cos bedziesz wiedział o tym zasilaniu. Przede wszytskim czy jest roznica czy kolejne voodoo za pare stów, które mozna wydac na lepsze kolumny.

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Inwestycja w zasilanie ma sens, gdy

'lepsze kolumny" już się posiada. Max zysk soniczny z zaliczacza ocenia się na kilka % poprawy.

Czasem to jest właśnie "te" kilka %! :)

Z zasilacza, sorry :)

Może niekoniecznie trzeba wydawać kilka stów. Ja ostatnio podłączyłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zasilacz. Nie wiem, czy to woodoo, ale wydaje mi się, że dźwięk się uprzestrzennił. Jak ktoś chce wydać więcej to można kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Czy będzie on gorszy od takiego za kilka stów?

Jakiś czas temu rozważałem zakup akumulatora żelowego. To byłoby dopiero czyste zasilanie! Myślałem o dwóch akumulatorach: jeden by się ładował, drugi rozładowywał. W końcu stwierdziłem, że szkoda czasu i zachodu na taką zabawę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rambusia

Wydaje mi się , ze zestaw głośników Aries Reference jest dobrym pretekstem , aby wycisnąć jak najwiecej z SBT , Yaqin MC-100B i innych ustrojow :)

Jak tam przygotowania do świat ?

Miłego dnia Panowie.

Maciej.

Jak przygotowania?

Właśnie skończyłem szykować rybkę w galarecie, śledziki zrobiłem wczoraj. Wódeczka już się mrozi, zaś dwunastoletni The Glenlivet - nie musi a nawet nie powinien.

Resztą zajmuje się żona - zostałem przed chwilą usunięty przemocą z kuchni + wydano mi oficjalny zakaz wstępu do tego przybytku.

Problem polega na tym, że obydwoje uwielbiamy gotować i za Chiny Ludowe nie dam się przekonać że zona robi coś lepiej ode mnie. Ona ma to samo... a kuchnia tylko jedna! :)

No OK, to teraz jej kolej a ja sobie zapuszczę jakiś mjuzik. :)

Może Chris Izaak: Wicked Game...

Edytowane przez il Dottore

Czy ktoś próbował dodatkowych modów SBGK do TT3.0 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Ukryta Zawartość

Czy ktoś próbował dodatkowych modów SBGK do TT3.0 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Ja próbowałem, jest ok nawet bardziej niż ok. TT 3.0 Klausa ma trochę za dużo nalotu cyfrowego mody SBGK wnoszą poprawę i to dość znaczną. Jest wierność przekazu w TT 3.0 połączona z analogowym ciepłem TT 2.0 czyli jest super słuchałem wczoraj parę godzin dziś to samo i tylko pozytywne wrażenia.

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

To super, chętnie też zrobię, tylko jak? Gdybyś mógł napisać instrukcję step-by-step... Boję się coś zchrzanić, reset fabryczny odpada, bo chyba nie podłączę już wyświetlacza po rozbiórce. Z góry dzięki.

Przeczytałem cały ten wątek. Sporo jest informacji na temat jakości odtwarzania przez Squeezebox Touch z plików muzycznych np. w formacie FLAC, ale jak na razie niewiele dowiedziałem się na temat części odpowiadającej za radio internetowe. Mam prośbę do użytkowników Squeezebox Touch o wyrażenie swojej opinii na temat jakości dźwięku dostępnego w SBT internetowego radia.

Czy da się tego słuchać?

Czy występują rozgłośnie o wyższej jakości?

Czy jest ich dużo?

Pozdr.

Witam.

Stacji jest dużo.

Jakość różna. Nie jest to FLAC :-)

Słucham nieco i jest dobrze (jakieś Chilli -- aac).

Edytowane przez gatar
  • Pokaż nowe odpowiedzi