Skocz do zawartości
IGNORED

Naczym polega fenomen Altusów ?

Karol_Szymanowski

Rekomendowane odpowiedzi

=> AmAdeuz

Faktycznie można mieć zajebistą satysfakcję ze słuchanej muzy w klitce z Altusami wbitymi w ścianę.....jak nasz młody Daniel nie zmieni przyzwyczajeń to w wieku 20 lat będzie już głuchy....a jeśli już tak lubi wysokie ciśnienia dźwieku to niech przynajmniej posłucha Legacy Audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo tańsze Cerwin Vegi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - powinien być zadowolony i juz nigdy nie napisze o cudownej przydatności Altusów do dynamicznej muzy.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Swego czasu na www.elektroda.pl był wątek o bezkompromisowym kinie domowym, oparym o Zeusy x4 w pokoju chyba 12m2? Jakoś tak :D Właściciel chyba by został wystrzelony z tej klitki na orbitę :D Polecam lekturę ;) Sam też mam kumpla, ma cały pokój przypominający kurzą fermę (w wytłoczkach od jaj), ALTUSY wcisnięte między biurko a kaloryfer oraz między biurko a szfę, oczywiscie na podłodze. Kolega się delektuje dzwiękiem, sceną i basem... Moze altusy były projektwane do gry na podłodze? :D Pozdro dla zatwardziałych altuso-fanów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

fiftyy17

14 Lip 2008, 20:53

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 276 / 10 / 0

A więc większość z was pseudoznawców zapewne napisze mi że jestem idiotą do potęgi skoro skompletowałem sobie świetnie grające kino domowe na podstawie kolumn wymienionych w temacie. Dobije was pewnie również fakt, że grają u mnie pod amplitunerami takimi jak : Denon AVR 2808, i Yamaha RXV-661(widoczna zresztą na zdjęciu poniżej). Nie znam lepszych kolumn do muzyki tj. ROCK, POP, RAP, R'N'B, a słyszałem już w życiu wiele zestawień (wczęśniej miałem jakieś beznadziejne KD firmy Voice Kraft bodajże VK7500, następnie nieco lepsze HECO VICTA, Mój kuzyn posiada kino domowe JBL za dużo większe pieniądze i nie można napisać, że gra znacznie lepiej, mało tego można się pokuśić się o stwierdzenie, że przy muzyce rockowej to DNO i 10m mułu). Pozdrawiam!

Proponuje kolege obwolac guru. Jego ton swiadczy o tym dobitnie. My sie przeciez nie znamy:)

zyzio>

Napisalem o mozliwie prawdziwym zadowoleniu goscia ktore nam niekoniecznie moze sie wydawac realne, nie odnosilem sie i nie odnosze do efektow takiej konfiguracji. Moze z czasem poslucha wiecej i zmieni pomysl na dzwiek. Gorzej jesli jest to podyktowane mniej lub bardziej swiadoma zawiscia, wtedy jest to troche smieszne, ale w druga strone tez to dziala... :-]

Do jasnej cholery! Czy ja gadam z ciemniakami czy z normalnymi ludźmi ??!! Ja też mogę se wstawić tutaj linka z najwyższej klasy sprzętem i powiedzieć "to lepiej zagra od Altus". Nie wiesz co to jest klasa sprzętu zarówno jakościowa i cenowa? To lepiej zamilcz.

Ogólnie do wszystkich obecnych w tym temacie: ten wątek kompletnie nie ma sensu. Napisałem, do czego służą Altusy i tyle. Nie jest to sprzęt wysokich lotów, bez przeróbek gra dość cienko (w porównaniu z chinolami lepiej), ale jako popularny sprzęt jest dobry.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PZ IX

21 Lip 2008, 12:30

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 942 / 11 / 2

Do jasnej cholery! Czy ja gadam z ciemniakami czy z normalnymi ludźmi ??!! Ja też mogę se wstawić tutaj linka z najwyższej klasy sprzętem i powiedzieć "to lepiej zagra od Altus". Nie wiesz co to jest klasa sprzętu zarówno jakościowa i cenowa? To lepiej zamilcz.

Ogólnie do wszystkich obecnych w tym temacie: ten wątek kompletnie nie ma sensu. Napisałem, do czego służą Altusy i tyle. Nie jest to sprzęt wysokich lotów, bez przeróbek gra dość cienko (w porównaniu z chinolami lepiej), ale jako popularny sprzęt jest dobry.

Mozesz zmienic ton? Nikt Cie tutaj nie bedzie tolerowal z takim zachowaniem. I bez epitetow prosze. Za cene 300-400zl czyli cene uzywanych Altusow mozna kupic znacznie lepsze kolumny z drugiej reki. Moze nie beda tak lupaly ale na pewno dzwiek bedzie duzo lepszej klasy. Nawet jesli chodzi o te dyskoteki o ktorych tak piszecie to za ta sama cene mozna lepiej. Wychowalem sie na Altusach. Mialem je 11 lat czyli do 1995 roku. O 11 lat za duzo. Nadmieniam ze wiele lat pracowalem jako dj. Potem przesiadlem sie za konsolete radiowa i przed mikrofon.

PZ IX wiesz co wpierw piszesz ze

gra dość cienko

poznie

sprzęt jest dobry

jeszcze pozniej

w porównaniu

>z chinolami lepiej

co to znaczy z chinolami,moze takie;

Ukryta Zawartość

post-12998-100009242 1216640027_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> don111

"tak pomyślałem czy wy przypadkiem nie przyszliście z elektrody.pl ? bo tam się czas zatrzymał w czasach disco lat 80-tych, nadal panuje kult Altusów i DIY opartych na tonsilowskich głośnikach :)"

Akurat dosyć dobrze ocenianie (nie tylko w prasie) kolumny chociażby Totema są jakby "DIY opartym na tonsilowskich głośnikach". Więc może jednak coś być na rzeczy :)

-> discomaniac71

"Proponuje kolege obwolac guru. Jego ton swiadczy o tym dobitnie. My sie przeciez nie znamy:)"

Wielu forumowiczów ma podobne zdanie o Tobie...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

nedj

21 Lip 2008, 14:25

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1554 / 1582 / 0

-> discomaniac71

"Proponuje kolege obwolac guru. Jego ton swiadczy o tym dobitnie. My sie przeciez nie znamy:)"

Wielu forumowiczów ma podobne zdanie o Tobie...

Ja nikomu nie ublizam i nigdy nie pisalem podobnych dyrdymalow.

Kup altusy ale zaraz potem... Zatkaj uszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż, trochę na szybko to napisałem "chinole", ale już objaśniam: chodzi o wszelakiej maści mikrowieże, głośniczki komputerowe, oczywiście będące cenowym konkurentem dla w pełni sprawnych i oryginalnych Altusów. Rzecz jasna, w/w polski produkt bez żadnych modyfikacji gra od nich lepiej, ale dla osłuchanych ludzi, to już nie to. Ale naprawdę, dla zwykłego Polaka to jest fajny sprzęcik. Każdy, kto nieco interesuje się sprzętem jest pozytywnie zaskoczony brzmieniem zestawów Altus. Podoba się, bo głośno gra, ma niezłe kopnięcie basu, a w przypadku uszkodzenia głośnika nówka Tonsil-a kosztuje grosze! Po przeróbkach gra jeszcze lepiej!

Jeśli kogoś uraziło moja sugestia co do mądrości niektórych tu dyskutujących, to przepraszam. Po prostu ciężko mi znieść, jak ktoś zupełnie bez sensu szasta linkami z jakimś kosmicznym prawie sprzętem po to, aby tylko ubliżyć bohaterom tematu.

Witam !

Według mnie obecny fenomen Altusów to głównie zasługa ich fenomenalnych włascicieli .

Mają bardzo dobre zdanie o posiadanych Altusach , oraz co jest jeszcze większą zaletą potrafią

tego zdania bronić do upadłego .

I bardzo dobrze .

Właściwie powinien zawiązać się klub miłośników Altusów .

Reszta użytkowników innych konstrukcji nie powinna im przeszkadzać .

Każdy powinien mieć swój ulubiony kącik .

---

Muszę przyznać , że w czasach PRL - u widok dwóch gości uginających się pod ciężarem Altusów 140 , idąch na kolejny odsłuch , przez całe miasto , nie budził litości ,lecz uczucie zazdrości .

Wówczas synonim luksusu i znajomości . Dźwięk w czasach PRL - u był sprawą drugoplanową .

Wielkość , błysk , ciężar , długość kolejki i znajomości przy nabyciu , świadczyły o klasie nabywcy . Tak samo jak złoto na cinkciarzach .

Propozycja rynkowa była bardzo uboga , w Pewexach zachodnia tandeta po cenach światowych , paszportów w kieszeniach bardzo niewiele , toteż otrzaskanie w odsłuchach innego sprzętu minimalne .Trudno było Altusy w tamtych czasach krytykować , praktycznie nie można było na rynku rodzimym niczego im przeciwstawić .

Miałem wówczas Fonomastra WG - 610 z dedykowanymi do niego kolumnami , i uważałem że mam najlepszy sprzęt na świecie .Do czasu kiedy w ten świat pierwszy raz pojechałem .

Z Altusami było bardzo podobnie , cena , niedostępność , brak jakiejkolwiek konkurencji na rodzimym rynku powodowały , że kolumny już wówczas były kultowe i legendarne .

I tak pozostało .

Obecne realia sprawiają , że za 300 - 400 zł można odbyć podróż sentymentalną i powzdychać z uwielbieniem do dawnego obiektu pożądania . To samo można powiedzieć o uwielbianej serii amplitunerów Radmor , czy też kultowych wzmacniachy WS - ...

Cieszy fakt , że rodzima produkcja audio lat osiemdziesiątych doczekała się kilku pomników .

Z całej masy ówczesnej tandety niewiele zasługuje na panięć .....

Fenomen Altusow polega na mentalnosci Polakow. W czasach PRL-u byl to dobry sprzet, nawiazano wtedy wspolprace z firmami japonskimi, we wspolpracy z Sanyo powstal odbiornik Elizabeth, a we wspolpracy z Pioneerem mialy powstawac zespoly glosnikowe. Niestety projekt byl zbyt kosztowny i wycofano sie z niego, jego owocem byl jedynie glosnik sredniotonowy. Reszte zrobiono tak by spelnialo norme hifi DIN 45 500, ze wzgledu na eksport do krajow zachodnich. Para Altus 140 kosztowala na poczatku lat 80 w Niemczech 699 DM... Do tej pory produkty Tonsila maja w Niemczech uznanie. Za PRL-u najlepszym sprzetem audio dostepnym w Pewexach byl Technics... A wiec Altus z Technicsem to byl szczyt uwczesnych mozliwosci kupna sprzetu, obiekt pozadania i zazdrosci... Dlatego teraz Altus i Technics jest tak bardzo krytykowany, ludzie chca pokazac ze maja lepszy sprzet. Tymczasem po malych modyfkacjach Altusy graja calkiem dobrze, a Technics jest bardzo poszukiwany na rynku wtornym.

Pozwole sobie dołozyc moją opinie.Mam tyle lat,że w czasach P.R.L byłem juz dobrze zorientowany ,co i jak powinno grać.Jako jeden z nielicznych miałem możliwości słuchania i obcowania z najlepszym uwczesnym sprzetem światowych producentów.Nie byłem synem ubeka lecz moi rodzice pracowali u zachodnich dyplomatów,a ci jak sie zorientowali,ze się na tym znam,często prosili mnie o podłączenie i uruchomienie ich nowych nabytków.Miałem też w domu z tego zródła mnóstwo katalogów.Teraz najciekawsze.Dyplomaci mieli i kase i możliwości kupienia wszystkiego na co mieli ,tylko ochotę.Często im towarzyszyłem w zakupach w polskich sklepach.Nigdy nie widzałem,aby ktoś z nich kupił Polski wzmacniacz,gramofon,czy pralkę,ale bardzo często wybierali kolumny tonsilu.Oczywiście wykorzystywali posiadane dolary,aby zmotywowac sprzedawce do zdobycia specjalnej wersji,której Kowalski na oczy nie oglądał.Nie byli to głusi ludzie,mogli kupić każde kolumny ,a wybierali nasze.Mieli o nich bardzo dobrą opinie,a szczególnie chwalili je za jakość i wykonanie obudowy.Sam wtedy posiadałem Zgc-50 C i mam je do dzisiaj,choc po zmianie dwóch z trzech głośników.Mam też inne ,znacznie bardziej zaawansowane kolumny i nasze wcale tak od nich nie odstają.W Australii ,kolumny tonsilu zrobiły dużo dobrego i były rozchwytywane.Pracodawca mojej mamy ,po odsłuchaniu u mnie w domu mojego sprzętu ,sam przyznał,ze mój gra zdecydowanie lepiej,niż jego ,dośc tania co trzeba przyznać ,ale i tak wielokrotnie droższa niż mój zestaw wieża Technicsa.

Uważam,że w kolumnach zbliżyliśmy się do ideału znacznie bardziej,niż w jakiejkolwiek innej dziedzinie audio.Altusów ,nigdy sam nie miałem.Miałem ZGC40C z membraną bierną i nie byłem z nich zadowolony.Tylko ZGc50C przypadły mi go gustu i pokonały kilka zachodnich konstrukcji.Dlatego dalej je mam i nie zanosi się na ich sprzedaż.

• 9 miesięcy później...

Dobra beka, człowiek chce poszukać jakich informacji o Sonatach, a trafia na tą dziwną dyskusję. Bardzo lubię osobników, którzy mówią, że za cenę Altusów spokojnie można kupić ładnie brzmiące, wręcz "hajendowe" monitorki. Pewnie, pewnie że można, sam polecam jak ktoś chce rozkoszować się muzyką. Tylko czemu zabraniać kupowania ludziom takich czołgów jak Altusy. No litości, jeśli brunetki są lepsze od blondynek to znaczy, że Ci którym podobają się blondynki nadają się tylko do powieszenia za jajka? Czas zrozumieć, że jak ktoś potrzebuje ciężarówki do wożenia cegieł to nie ma co mu wpychać luksusowego auta osobowego? No co z tego, że osobówka lepsza, ale do cegieł się chyba nie nadaje. Zagorzałym przeciwnikom altusów życzę owocnego wożenia cegieł swoimi wspaniałymi subtelnymi zestawami podczas sylwestra czy innej potańcówki. Nie macie się co martwić każdy w końcu odkryje, że altusy to nie jest szczyt tego co można osiągnać w audio. Przyjdą następni, przejdą ten okres i też będą szczęśliwi. Po co sr*cie we własne gniazdo?

Kończę już, przez Was, aż mnie naszła ochota na odkurzenie moich Altusów i posłuchanie tej sieczki, najlepiej pod Diorą WS4421.

Qubric, 4 Cze 2008, 22:32

>Paul - Altusy obecnie maja 93 db. A wśród starych modeli były i takie o efektywności 96 db.

i miały moc 1600W pmpo :)))))))))))))))))))))) ale z ciebie Qjubrik to pacan i onanista.

Qubric, 4 Cze 2008, 22:24

".........przy których Altusy to szum lasu!.."

O !!! jest mój pro-troll, więc nie ma szans, że czegoś nie wtrącę od siebie.

Kubrik. Kłamca jesteś i to wszystko. Albo trollujesz i sie swoimi wypocinami podniecasz w ubikacji albo jesteś w pracy i kaleczysz rzemiosło. Twoje podejście do innego sprzętu poza tym swoim pudłowatym dźwiekiem jest znaczące. Nie potrafisz jednak tego udowodnić , kręcisz, lawirujesz i obrażasz. Poza paroma wykutymi na pamięć stwierdzeniami nie wiesz nic. Fakt. Jesteś Pro. ProTonsil. Matoł i wichrzyciel.

Swoimi wpisami odstraszasz potencjalnych nabywców. O innym sprzęcie nie masz pojęcia gdyz pewanie ci zakazano go słuchać. Zresztą może i słuchasz, ale z takim słuchem garnek na głowie i twoje tonsile brzmia podobnie. Buczy tam niemiłosiernie i puszcza krew z nosa.

Ps. Przeprosiny dla innych za mój język ale osoba ograniczona nie potrafi zrozumiec normalnego słownictwa.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Odpowidz jest preosta, dlaczego Altusy to fenomen. Powstaly kiedy nie bylo nic innego i tak sie juz utralo z dziada pra dziada i z ojca na syna ze to sa wogole naj kolumny i byly wtedy najlepsze i kazdy o nich marzyl. Syn sie naslucha i tez zakupuje. :)

?👈

Na czym polega fenomen altusów?

Na tym samym co fenomen fiata 125p z futerkowymi pokrowcami na siedzenia i z gałką do zmiany biegów ala coś tam zatopione w bursztynie.

W obydwu przypadkach znajdą się zagorzali zwolennicy, np. pan Heniek to mówił ostatnio, że nie ma lepszego od fiata 125p i jakieś punta to się przy nim chowają :)

Ot tego typu dyskusja.

Mała ciekawostka. W Rumunii Altusy sa jeszcze bardziej cenione, niż u nas i osiągają dużo wyższe ceny:)

Mnie dziwi najbardziej to, że do legendy obrosły moim zdaniem wcale nie najlepsze kolumny z Tonsila. Lepsze były ZG40C, Altony, Mildtony, może coś jeszcze. Altusy miały najgorzej zestrojony głośnik niskotonowy (GDN 30/60/1 w ogóle średnio się nadawał do obudowy otwartej) i wrzeszczące tuby a do tego kiepską zwrotnicę. Najlepsze z Altusów były Altusy 100 i 120 ale rzadko spotykane.

Popularność tych kolumn świadczy jednak o tym, że takie złe nie są. Nie w sensie audiofilskim, ale w ogóle. Jeśli ktoś kupuje je, bo mają 30 cm na basie i jest zadowolony, to znaczy że producent trafił w jego gust. Można sobie bić pianę, ale Tonsil zarobił na tych kolumnach na pewno krocie, a po to, to wszystko się robi.

>Zagorzałym przeciwnikom altusów życzę owocnego wożenia cegieł swoimi wspaniałymi

>subtelnymi zestawami podczas sylwestra czy innej potańcówki.

Sek w tym ze wiekszosc posiadaczy Altusow twierdzi ze graja swietnie i wogole zachwycaja sie ich jakoscia brzmienia, a szczegolnie "nisko schodzacym pieknym basem". Litosci.

?👈

Rafał

Przypomnij sobie jak jeszcze kilka miesięcy temu zachwycałeś się basem z Magnat Monitor 100 na 6m2...

Kto, jak kto, ale Ty altusowców powinieneś rozumieć doskonale...

Zawsze znajdą się zbuki (zbóki?) wśród zdrowych jaj. Prawda jest taka, że wszyscy zaczynaliście od Altusów i Ci normalni mają ten okres za sobą i mogą wspominać Altusy z sentymentem i uśmiechem na twarzy, nawet jeśli ich dźwięk dziś pokaleczyłby im uszy, Ci mniej normalni z kompleksami, biją pianę, że Altus to dno odkąd w Polszy jest internet i mogą na szerokim forum wylać swój jad.

To o zbukach tyczy się tej wypowiedzi:

"Sek w tym ze wiekszosc posiadaczy Altusow twierdzi ze graja swietnie i wogole zachwycaja sie ich jakoscia brzmienia, a szczegolnie "nisko schodzacym pieknym basem". Litosci."

W tych 6m nie byl tak duduniacy jak tereaz w 20m z Quantumow. A wszystko to wina ustawiania, pomimo tego ze teraz Quan tumy stoja jak nalezy. Przyszedl nasz nastepny Tonsilista.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.