Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego właściwie ropa drożeje?

CharlieStereon

Rekomendowane odpowiedzi

anastazy > mnie tam w zasadzie wszystko jedno mogę być i wykształciuchem ;-)

Wiem że zdanie sobie sprawy z tego że żyjemy na kredyt innych jest bolesne, ale bardziej bolesne będzie kiedyś spłacenie tego kredytu ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"taaa a w Darfurze bieda, bo ludzie tak chcą...?"

Jedni chcą, drudzy nie chcą. Ale z pewnością ta różnica zdań nie przychodzi z zewnątrz, tylko jest produktem krajowym. Choć oczywiście można sięgnąć głębiej i uznać, że winny jest kościół katolicki, który znaczną część mieszkańców Darfuru kiedyś ochrzcił, przez co niewymownie denerwują oni miłujących pokój muzułmanów ze stolicy.

>Audiofil, 8 Cze 2008, 00:29

>A gdzie zainwestuje szejk swoje dolary? Najprawdopodobniej w Ameryce. I nie mówmy, że USA przeżywa

>kryzys. FED nie pozwoli na zły kurs gospodarki.

Te rewelacyjne stwierdzenia jakoś Kolegom dziwnie umknęły.

Zwłaszcza to o FED. Polityka tej instytucji na przestrzeni ostatnich kilku lat jest dość mocno krytykowana i jak teraz widać w dość znacznym stopniu przyczyniła się do kryzysu rynku finansowego w Stanach. Mit FED upadł a z nim wiara w dolara USA i siłę amerykańskiej gospodarki.

Jestem Europejczykiem.

Dlaczego ropa drozeje? Odpowiedz na to pytanie w linku ponizej narazie tylko ropa niedlugo niestety takze woda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dlaczego ropa drozeje? Odpowiedz na to pytanie w linku ponizej "Ida wojny idzie glod" z Gazety Wyborczej - narazie tylko ropa niedlugo niestety takze woda.

Ukryta Zawartość

Ale o tym mowi rowniez najbardziej uniwersalna i pondczasowa ksiega swiata Biblia.

.

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

"Beda patrzec, a nie beda widzic, beda sluchac , a nie beda slyszec..."

Molibden, 9 Cze 2008, 22:14

>Gadanie, gówniana gadka GW. Straszą znowu ociepleniem i kataklizmami, takie nawiedzone teksty im

>bardzo pasują.

No więc już wiemy: rosnące ceny ropy to robota Michnika.

Jestem Europejczykiem.

Materiał do przemyśleń dla wielbicieli amerykańskiej gospodarki:

Ukryta Zawartość

Jak się okazuje propaganda sukcesu wszędzie znajdzie swoje miejsce ;-).

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

punk docelowy to 250$ za barylke,gratuluje perspektyw.

Ukryta Zawartość

powrot do jaskin.

Ukryta Zawartość

czekajcie bo rozumowania niektórych jakoś nie chwytam...

co tu porównywać cenę sprzed 10 laty do obecnej..to tak jak mówić jaką dzisiaj wartość miała by niemiecka marka do PLN...

Ludzie! Wartość pieniądza w czasie się zmienia, tak samo jak występująca inflacja i potyczki gospodarek mają swój oddźwięk w cenie ropy.. I co w tym dziwnego? Kiedyś w USA za godzinę pracy na budowie płacili $2, teraz $25...I CO Z TEGO WYNIKA?! nic...

Lewica twierdzi, że jedynym sposobem na ocalnie gospodarki od globalnego kryzysu jest powrót do szałasów na rowerach co najwyżej, a najlepiej pieszo i w sandałach. Tymczasem niejaki Michalkiewicz przyznaje za jednym facetem na a z kraju, również na a, że wystarczy zrobić porządek z działaniami niektórych spekulantów na ż, ale z kraju na a i wszystko wróci do normy.

A jak jest w rzeczywistości?

>Rolandsinger, 11 Cze 2008, 00:07

>Lewica twierdzi, że jedynym sposobem na ocalnie gospodarki od globalnego kryzysu jest powrót do

>szałasów na rowerach co najwyżej, a najlepiej pieszo i w sandałach.

Z takim pomysłem się jakoś nie spotkałem, O pomysłach Michalkiewicza słyszałem.

Kiedyś model -nazwijmy go umownie- "nieograniczonej konsumpcji" był do przyjęcia ponieważ dotyczył stosunkowo wąskiej grupy krajów i konsumentów. Kiedy stał się ekonomicznie możliwy dla znacznie większej populacji okazuje się zabójczy i na dłuższą metę nie do utrzymania. Tyle, że ci, którzy właśnie wychodzą z biedy nie chcą o tym słyszeć. No bo jak wytłumaczyć Chińczykowi którego po raz pierwszy stać na samochód żeby go nie kupował? Jak wytłumaczyć Brazylijczykom, ze wycinanie lasów tropikalnych to na dłuższą metę samobójstwo? Oni chcę żyć tak, jak my i jeżeli mają ku temu możliwości, to nie będą liczyć się z ze skutkami które nastąpią dopiero za jakiś czas.

Jestem Europejczykiem.

Jaro_747, 11 Cze 2008, 13:41

problem to nie jest w chińczyku czy brazylijczyku... Im to sie wszystko przetłumaczy... Ale przetłumacz to tym, którzy na tym zarabiają miliardy.

eee... tak naprawdę czy wytwarzane zanieczyszczenie jest przyczyną globalnego ocieplenia to nie wiadomo. Wiadomo natomiast, że przez nastawienie niektóych krajów do tego tematu jedni dużo zyskają a drudzy sporo stracą - Polska dużo, dużo straci. I tak do końca to niewiadomo, czy większość zamieszania na świecie nie wynika tylko z tego żeby sobie napędzać gospodarkę.Ostatni kryzys paliwowy miał już miejsce 30 lat temu, więc na dobrą sprawę każdy kolejny powinien występować coraz częściej. Mnie ciekawi tylko jedno - wielkie koncerny paliwowe nie chcą dopuścić do nowych źródeł energii, a w perspektywie czasu ptzemysł naftowy czeka kryzys za kryzysem.... to co się stanie z tyloma miliardami pojazdów(nie tylko aut) na ropę/benzynę...?

>jar1, 11 Cze 2008, 17:00

>

>problem to nie jest w chińczyku czy brazylijczyku... Im to sie wszystko przetłumaczy... Ale

>przetłumacz to tym, którzy na tym zarabiają miliardy.

No właśnie problem jest w tym, żeby wytłumaczyć tym milionom które oglądają reklamy i chcą żyć tak, jak tam życie pokazują. Jeżeli nie wierzysz, przeanalizuj rozkład iloczynu konsument*konsumpcja.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy

"Z takim pomysłem się jakoś nie spotkałem, O pomysłach Michalkiewicza słyszałem."

Michalkiewicza? To on ma teraz pomysły ekonomiczne? To że bańka spekulacyjna wałęsa się po świecie z branży na branżę, jest wiedzą powszechnie dostępną. Spekulacyjne przyczyny wzrostu cen ropy nie ulegają wątpliwości, a gigantyczna skala tego wzrostu odpowiada ogromnym środkom, jakie można w tę spekulację zaangażować. Wcześniej nie było tak ogromnych wolnych środków, dopiero od niedawna kapitał spekulacyjny jest w stanie, gdy się natęży, przewrócić do góry nogami gospodarkę poszczególnych państw (niedawny atak spekulacyjny na Islandię, mimo szybkiego pzreciwdziałania wartość banków spadła ostatecznie o 30%, a gospodarka islandzka się zatrzęsła), lub nawet całego świata. Kapitał po zawaleniu się bańki z nieruchomościami w USA jest wolny i szuka gdzie się przyczepić. Poza paliwami wszystko wskazuje, ze poszedł w żywność, i świat już to odczuwa. Tylko to nie ma powiązania z żadnym państwem, to są firmy pozapaństwowe, po piracku szukające zysku.

Spekulacja spekulacją, a rzeczywistość jest taka, że zużycie materiałów i surowców w Chinach gwałtownie rośnie. Indyjski koncern Tata wyprodukował auto za coś koło 2500$-3000$. Jak zaczną to masowo produkować, to popyt na ropę chyba wzrośnie? UE wprowadza różne regulacje dotyczące oszczędności energii, w Indiach i Chinach na razie nikt się tym za bardzo nie przejmuje. tyle, że UE to niecałe 500 mln ludności, a te dwa kraje 5 razy tyle. Nasze oszczędności nigdy nie wyrównają ich wzrostu zużycia.

Jestem Europejczykiem.

"Od 1962 roku zmniejsza się wielkość odkrywanych pól naftowych. Na każdych sześć zużytych baryłek przypada jedna odkryta, a proporcja ta pogarsza się każdego roku."

Tylko nikt nie pisze o tym, że dawniej nieopłacalne i zamknięte miejsca wydobycia ropy teraz byłyby rentowne, bo złoża wcale tak głęboko nie są. Inaczej mówiąc cena wzrosła do tego poziomu, że wydobywanie jej z zamkniętych "wykopalisk" obecnie się opłaca. Tak czy siak - spadku nie będzie, a był w ogóle w historii jakiś bardziej znaczący spadek cen ropy?

• Redaktorzy

Wlaśnie świeżo odkryli coś dużego u wybrzeży Brazylii. Brazylia aż sie zatchnęła, bo od lat walczą o prawo pzrerobienia większości dżungli tropikalnej na plantacj e palmy oleistej, a tu taki zonk.

jasne ze byl,zobacz sobie wykres.

obecne ceny ropy to czysta spekulacja.(w 80%)

popyt chin i indi to pozostale 20%.

jak w pierwszym wpisie tego watku napisalem,to nafciarz z texasu wywolal ten wyscig cen,w imie wlasnych interesow(i grupy nafciarzy).

Określenie "Wolny Rynek" w kapitalizmie wykorzystywane jest dokładnie tak samo jak "Demokracja Socjalistyczna" w socjalizmie. Generalnie bełkot marketingowy do ogłupiania i przykrycia prawdy, że jest akurat odwrotnie.

>saczek_XTRM, 8 Cze 2008, 16:36

>Jedyne co może dziwić to to, że benzyna jest droższa od ropy...

>Przecież benzyna powstaje z ropy, na drodze odpowiedniego przekształcania (koszty) więc teoretycznie

>powinna być droższa (choćby o ten 1-2gr). A tutaj taki zonk!

Masz na myśli wyższą cenę oleju napędowego od benzyny?

W tej chwili zapotrzebowanie na benzynę spada, a rośnie na olej napędowy (transport morski, popularność osobowych diesli) i paliwo lotnicze (tanie linie) - obydwa są robione z tej samej frakcji. Proporcje przy przetwarzaniu ropy są stałe, stąd nadwyżka benzyny i jej względnie niskie ceny.

moze ktos sie wreszcie przebije z innym paliwem ,niz ropa.zanim konceryny wykupia jego wynalazek,lub po prostu zlikwiduja takiego "groznego"dla nich wynalazce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.