Skocz do zawartości
IGNORED

CD + AMP do Usher S-520

zeneca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jako, że zasiedlam właśnie nową chatkę, poszukuję zestawu stereo - CD + AMP - do współpracy z zakupionymi juz Usherami S-520. Pokój o wymiarach 273 x 407. Głośniki będą postawione na krótszej ścianie, pokój dość skąpo zaopatrzony w meble - biblioteczka, biurko, fotel i sofa - gabinecik do pracy i posiedzenia w spokoju przy muzyce. Preferencje muzyczne - start rock. Brzmieniowe, detaliczne analogowe ciepełko. Wzmacniacz lampowy odpada ze względu na mankamenty techniczne typu wolne "rozgrzewanie się" i mały narybek, który wszystkiego lubi dotknąć i byc może poparzyć... Budżet 8 do 10 tyś. za komplet CD + Wzmacniacz. Z odsłuchiwanych ostatnio Densen Beat 110 bodajże. Nie wiem czemu ale być może ten biały kolor stał mi w dziwnej sprzeczności z niegdyś odsłuchiwanym kultowym Densenem Beat (czarnym) z dwoma tylko gałkami na froncie. Tamten był kultowy ze wszechmiar, także w brzmieniu. Temu coś brakowało. Nie do końca wiem czego ale nie miał tego wykopu na basie i klimatu co stary Beat. Stary Arcam Alfa 7 tez mi bardzo pasował ale co do nowych wersji naczytałem się na forum wiele złego, więc na razie odpuściłem. Szukam więc czegoś w klimacie starego Densena Beat czy właśnie Arcama 7ki. Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie co do polecanego do Usherków CD i wzmacniacza.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/43873-cd-amp-do-usher-s-520/

cd i wzmacniacz za 10000 do kolumn za 10% tego? To raczej nie zda egzaminu, ale skoro chcesz to np. wzm. Electrocompanieta (któryś), wspomnianego Densena owszem, coś z MF... Cd to już pod wzmacniacz dobierzesz.

Może też być odwrotnie z tym dobieraniem, ale lżej j.w.

Witam jeszcze nie sluchalem nowego Linna Classika ale jesli jest lepszy jak powiadaja od poprzednika ktorego posiadam to masz zalatwiona sprawe na lata-POWAZNIE !

To co w tej chwili wydobywa sie z Usherow przechodzi najsmielsze oczekiwania za takie pieniadze bo po wygrzaniu ok 300 godzin dzwiek sie jesze bardziej otworzyl i nabral swobody.

Linn jest urzadzeniem wszechstronnym i do gabinetu pasuje jak znalazl a tuner dodaje mu tylko smaczku nie wspomne o budziku ktory mozna nastawic zeby przypomnial ze czas isc przytulic zone zeby o nas nie zapomniala (przy dzwieku Linna i Usherow mozna sie zasiedziec hehe).

robix

tranzystorek>>> 520 nie graja jasno sa wywazone z piekna srednica i wyraznymi wysokimi tonami i calkiem konkretnym basem.

520 mimi ze kosztuja niewiele dobrze czuja sie ze znacznie drozsza elektronika pisano o tym wiele razy a ja to potwierdzam.

robix

A ja powiem szczerze, że z moim Linnem do kina domowego czyli Linkombajnem to się nie zgrywa. Na pierwszy rzut oka lub ucha :-) gra swietnie, efektownie, z rozbudowanym tłem, głębią i detalicznością. Ale po pewnym czasie to tło właśnie wydaje się niestety przejaskrawione i sztuczne jak odsłuchuję różne płyty ze swojej kolekcji. I stąd moje poszukiwanie czegoś bardziej "uczciwego" w przekazywanej treści. Czegoś co nie przejaskrawia.

A co do 10 % kolumienek do reszty. Akurat tyle kosztują Ushery ile kosztują i chwała im za to, bo wyglądają ślicznie w czarnym lakierze a do tego za tą cenę naprawdę przyzwoicie grają przy swoich ograniczeniach gabarytowych w zakresie basu. Budżet akurat taki (8 - 10 kawałków) sobie założyłem na resztę i nie widzę tu nijakiego mezaliansu cenowego. Jeśli koleżanka zna coś co będzie spełniało moje wymagania, będzie nowe (no właśnie NOWE, tego nie dopisałem w pierwszym poście) i będzie grało dobrze z 520kami w nizszej cenie, to tym bardziej mnie to ucieszy. Niestety jak ostatnio robiłem rozeznanie rynku, to w cenach sporo nizszych niz budzet jaki zaplanowałem, czegoś co naprawdę fajnie gra, klasycznie wygląda (nie ma za dużo pokrętęł, pstrykaczy i innych wichajstrów) i mogłoby pasować pod Usherków, nie ma zbyt wiele. Ale jak mawiał dziadzia Lenin - jesli krytyka (choćby zawoalowana) to tylko konstruktywna. Czekam więc na sugestie od koleżanki :-)

robix, 10 Cze 2008, 23:18

>annawroc >>> Ja nie robie juz dyskotek zaniechalem tego jakies 20 lat temu.

>

>Zeby sie zrelaksowac bas nie musi mi urywac glowy i nasrac w szyje.

>

>robix"

jasne, ale odpowiesz an pytanie?

Bas lub basu dużo nie ma. Fakt. Kolumienki sa dość malutkie. Niskiego basu nie ma w ogóle. Ale co do jakości tego, który już jest nie można się doczepić. Ładnie rozseparowany, nie zlewa się nawet na wyższych poziomach głośności. Wiadomo w który kawałek perkusji "wali" muzyk. Czegoż więcej oczekiwać od 14cmowego głośniczka ? Powiem szczerze, ze bas z analogicznych starych Haydnów VA był ciut lepszy przy cenie jakies 3 krotnie wyższej.

Jak właśnie zerknąłem w cenniki rodzimych dystrybutorów, Electrocompanient ciut przewyższa mój budżet. MF polecany w wersji 3 to już przeszłość. 3,5 wygląda jeszcze przyzwoicie choć jak na mój gust to już zaczyna pachnieć "odpustem". Ale może warto go posłuchać.

Ma pachniec i grac to po pierwsze a po drugie chyba jednak ten Classik music gra lepiej od DVD po tym co piszesz bo nie zauwazylem rozjasnienia wrecz przeciwnie na poczatku bylo grzecznie dopiero po 100-200 godzinach pracy Ushery nabraly odpowiedniego blasku i swobody w srednicy oraz konturu.

Nie ma sie co spierac ja slucham raczej Jazzu i spokojnego Rocka oraz rozrywki nie potrzebuje estradowych wykopow w domu bo od tego mam koncerty na zlotach motocyklowych (tak sie wyskacze i wyszumie ze wystarcza mi to na dlugo)

robix

Sorry Robix ,ale dla mnie te kolumny sa prawie bezbasowe,o góra tez sypie jak sie patrzy.Fakt do 1000 zł są ok i ta jakość wykonania+ doskonale połozony farnir robią swoje.Ale ogolnie to tanie budzetowe głosniki.

Gość hiend71

(Konto usunięte)

tranzystorek, 11 Cze 2008, 09:56

>Sorry Robix ,ale dla mnie te kolumny sa prawie bezbasowe,o góra tez sypie jak sie patrzy.Fakt do

>1000 zł są ok i ta jakość wykonania+ doskonale połozony farnir robią swoje.Ale ogolnie to tanie

>budzetowe głosniki.

sorry tranzystorek ale takie opinie moze ktos pisac jak ich niesluchal tylko widzial na zdjeciu,caly "czar" usherow s520 to bardzo fajny basik i pytanie jak oni to zrobili ze w takich miniaturach jest go az tyle,do 18 m2 jest basu wystarczajaco

Czytałem opinie że Ushery s520 grają tak samo dobrze jak kolumienki od Piano Crafta, czy też że im nie ustepują, miałem Piano i jeśli to prawda to sorry dla mnie są do bani i nie dał bym za nie 500zł. Ale jak to na grupie zawsze sa skrajne opinie, najlepiej posłuchać i nie kierować się opiniami.

tranzystorek >>> ja sie nie gniewam i nie potrzeba mnie przepraszac pewnym jest ze opinie moga byc rozne bo i kolumny w roznych warunkach zagraja inaczej dlatego opinie pozniej tak odmienne.

zazwyczaj nie pieje z zachwytu nad budzetowymi klockami ale jesli jest taka potrzeba to potrafie je docenic a niewatpliwie 520 zasluguja na cieple slowo.

Mialem wiele podstawkowych zestawow w swoim domu i mam porownanie do znacznie drozszych kolumn takich firm jak Sonus Faber,JML Focal,Dynaudio,Heil,ProAc,Audio Phisic,Audio Note,Acoustic Energy,Avance,Chario,Klipsh to tylko czesc z tego co pamietam bylo tego wiecej i na tej podstawie mam swoje zdanie na ten temat.

robix

sukces >>> Widzisz jak wiekszosc ludzi na tym forum powtarzasz zaslyszane opinie o sprzecie ktorego nie miales okazji posluchac to niezdrowe podejscie.

w Twoim ,,o mnie,, jest ze wchodzisz w Elaca a tak sie sklada ze sluchalem 510 na Jet i dzwiek byl marny zabily je Joseph Audio bez wiekszego problemu.

Piano to fajny zestaw sypialniano-gabinetowy a z odpowiednimi kolumnami pelnoprawny sprzet na poczatek.

robix

robix,

Owszem to była zasłyszana opinia bardzo zacnego i znanego z DIY i tuningowania kolumn kolegi na tym forum, dlatego znając Piano lekko sie zdziwiłem, a ushera nie słyszałem. W audio pozbywam się złudzeń i wiem że tani np. taki usher s520 może zagrać bardzo dobrze i lepiej od wiele droższych konstrukcji jak sam to zauważyłeś. Dlatego rada jest tylko jedna słuchać, bo jak to każdy audiofil może usłyszeć co innego ;-) mieć inne zdanie, preferencje muzyczne i dźwiękowe.

zeneca >>> Zeby nie robic Tobie juz oftopa proponuje bys posluchal czegos ze stajni firmy Blue Note dystrybutorem jest ,,Moje Audio,,.

Jesli masz tak jak ja kolumny w piano black to bedzie to komplecik jak malina bo fronty BN sa wykonane z czarnego akrylu a graja super.

robix

Strona dziala niemrawo trzeba troche cierpliwosci a mowilem o tym;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

robix

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Powiem jedno:Linn Classic plus Ushery w 15 metrowym,dobrze wytlumionym pokoju to po prostu czad!!Tylko jeden warunek:kolumny mocno skrecone do srodka,krzyzujace sie ok 2 metry przed sluchaczem i ustawine ok 1,5m od scian.Swietny dzwiek,basu w sam raz,nawet duzo,do rocka,bluesa jak znalazl,czysta lekko ocieplona srednica{wplyw linna bo ushery sa bardzo neutralne i zagraja tak jak elektronika pozwoli)Dire Straits w takim ukladzie rozwala,dynamika,koloryt basu,naprawde czapki z glow!!

ja niestety nie mogę do końca podzielić zachwytu robixa nad dźwiękiem bluenoete audio serii koala, wprawdzie odsłuchiwałem z bardziej wymagającymi dynkami focus 110, pirmaluna niewiel droższa pokonała Koalę (pod względem dynamiki namacalaności przekazu i sceny, natomist neutralność po stronie Koali) z czym zgodził się również sam sprzedawca,

z drugiej strony szczerze żałuję bo miom zdaniem seria seria Koala ma przepiękny design solidne wykonanie i prostotę co dla mnie jest zaletą - ale od wzmaka za 3700 zł wymagałbym trochę więcej w zakresie dźwięku - uwagi dot. najtańszego wzm. 2x40W ale w klasie A. - może z łatwieszymi kolumnami gra inaczej.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.